Ökölvívás: verbális háborúba kezdett India és az AIBA

Dorogi László
Dorogi László

Nem Indiában tartják meg a 2021-es ökölvívó világbajnokságot, ám ezúttal nem a koronavírus a ludas. A nemzetközi ökölvívó szövetség szerint a szervezők nem fizettek időben, az indiaiak szerződésszegésre hivatkoznak.

Az ökölvívósportnak komoly viharokat kellett átvészelnie az elmúlt években, évtizedekben, így finoman fogalmazva sem a legjobb a sportág és a nemzetközi szövetség megítélése, ezért minden bizonnyal nem hiányzott nekik egy újabb botrány.

A nemzetközi ökölvívó életet szervező szövetség, az AIBA korábban Indiának ítélte oda a 2021-es ökölvívó világbajnokság rendezési jogát, s ha csak a koronavírus-járvány nem szólt volna közbe, nem is lett volna az ázsiai helyszínnel semmi gond. Csakhogy, az Indiai Ökölvívó Szövetség nem mutatkozott túlságosan együttműködőnek a rendezési költségek befizetését illetően, így végül mégis kicsúszott a kezeik közül a vb. Egészen pontosan a nemzetközi szövetség vette el tőlük.

Tudni kell, hogy minden világbajnokságot rendező országnak vannak bizonyos pénzügyi kötelezettségei a nemzetközi szövetség felé, aminek értelmében egy előre meghatározott időpontig be kell fizetniük egy igen borsos jogdíjat az AIBA számlájára, ezzel biztosítva a rendezés körülményeit.

Az Indiai Ökölvívó Szövetségnek tavaly december elsejéig kellett volna a négymillió dolláros jogdíj első részletét átutalnia, ez viszont nem történt meg a határidőig, aminek hatására az AIBA azonnal új rendező város után nézett. Az ázsiai ország szövetsége szerint ugyanakkor ezt a döntést semmilyen egyeztetés nem előzte meg, ráadásul már azelőtt új rendező keresésébe kezdett a szövetség, hogy nekik lejárt volna a részletfizetési határidejük.

A vádakra Mohamed Moustahsane, az AIBA elnöke a Times of India című lapnak adott interjújában reagált, amelyben elmondta, hiába küldtek az indiaiaknak több felszólító és figyelmeztető levelet, hogy fizessék ki a jogdíj részletét december elsejéig, ez nem történt meg. Ezek után döntött úgy az AIBA - az eredeti szerződésben szereplő kitételnek megfelelően - hogy félmillió dolláros büntetést szab ki Indiára a megállapodás megsértése miatt - és elveszi a rendezési jogát.

Az indiaiak válasza nem késett sokat, a helyi szövetség szerint az AIBA végrehajtó bizottsága már a november 21-i rendkívüli ülésén új világbajnoki pályázat kiírásáról döntött, meg sem várva a december elsejét, ráadásul az ázsiaiak szerint a szerződés alapján a rendezőnek egy harminc napos türelmi időszak is jár abban az esetben, ha nem tudnának időben fizetni, ezért hivatalosan december 31-ig kellett volna az összeget elutalniuk - magyarán az AIBA szegett szerződést, nem ők.

Ez a nyilatkozat csak olaj volt a tűzre, a nemzetközi szövetség ugyanis válaszul kiteregette a szennyest: India még a 2018-as, Új-Delhiben rendezett női világbajnokság rendezési jogáért járó 360 ezer dollárral is tartozik a szövetségnek, így akár jogi útra is terelhetik az ügyet.

"Nem fizettek a határidő lejárta után sem. Kifogásokon kívül semmit sem hallok tőlük. Ha a BFI (indiai szövetség) néhány százezer dollárt sem volt képes átutalni eddig, hogyan tudna milliókat kifizetni?"

- tette fel az elméleti kérdést Mohamed Moustahsane.

Hogy mi lesz az ügynek a vége, azt egyelőre nem tudni, de az biztosnak tűnik, hogy 2021-ben Belgrádban rendezik meg a világbajnokságot.

Címkék: Ökölvívás
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/55956/pics/lead_800x600.jpg
Ökölvívás

További cikkek

Egyéni sportok

Ökölvívás: Holyfield kész megküzdeni Tysonnal

2020.05.26. 14:10
Evander Holyfield hiavtalosan is jelezte, hogy beleegyezik egy Mike Tyson elleni mérkőzésbe, amely a két korábbi profi nehézsúlyú bokszvilágbajnok harmadik összecsapása lesz.

Egyéni sportok

Ökölvívás: Tyson Fury a mentális boldogságért bokszol

2020.05.20. 15:05
A profi nehézsúlyú világbajnok Tyson Fury azt mondta, hogy már nem a hírnévért, a pénzért vagy a címekért bokszol, hanem azért, mert a ringbe lépve "mentálisan …

Egyéni sportok

Ökölvívás: újra összecsap Tyson és Holyfield?

2020.05.12. 10:10
Újabb rövid edzésvideót tett közzé Mike Tyson korábbi nehézsúlyú profi ökölvívó-világbajnok, aki egyértelművé tette, hogy kész újra ringbe lépni.

Egyéni sportok

UFC: Justin Gaethje győzelmével tért vissza a sorozat

2020.05.10. 08:50
Közel két hónapig nem rendeztek UFC mérkőzést a járványhelyzet miatt, viszont vasárnap hajnalban, Jacksonville-ben, zárt kapuk mögött ismét összecsaptak a harcosok.

Egyéni sportok

Ökölvívás: Gedó György sokat tett az olimpiai bajnokok elismeréséért

2020.05.09. 17:15
Gedó György négy olimpián indult és legnagyobb sikerét 1972-ben érte el, amikor aranyérmes lett papírsúlyban. Cikkünkben a nehéz sorsú bajnok …

Egyéni sportok

Ökölvívás: akár a pulai amfiteátrumban is lehet Joshua és Pulev meccse

2020.05.09. 16:00
Nem elképzelhetetlen, hogy a pulai amfiteátrumban rendezik meg az Anthony Joshua-Kubrat Pulev nehézsúlyú címmérkőzést, amelynek tétje az IBF …

Egyéni sportok

Ökölvívás: Connor McGregor bokszolni akar Oscar De La Hoyával

2020.05.08. 17:40
Connor McGregor az UFC korábbi világbajnoka kijelentette, hogy bokszolni akar Oscar De La Hoyával, miután a bokszlegenda sértő megjegyzést tett rá.

Egyéni sportok

Ökölvívás: Evander Holyfield is visszatérne bemutatómeccsekre

2020.05.07. 14:30
Oleg Maszkajev és Mike Tyson után újabb egykori nehézsúlyú világbajnok térne vissza a ringbe, Evander Holyfield ugyanis 57 évesen bemutatómérkőzéseken szeretne …

Egyéni sportok

Kovács István is aláírta a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését

2020.05.03. 10:50
Az olimpiai bajnok ökölvívó hivatalos Facebook oldalán közölte, hogy ő is aláírta a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését.

Egyéni sportok

Ökölvívás: az év végén rendezik meg a harmadik Fury-Wilder csúcsmeccset

2020.04.29. 19:05
A Boksz Világtanács nehézsúlyú bajnokai október 3-án csaptak volna össze harmadik alkalommal, de a koronavírus miatt halasztani kell az ütközetet.