Hegymászás: igazi példakép volt a Hópárduc

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Hét évvel ezelőtt ezen a napon tűnt el Erőss Zsolt és Kis Péter a Kancsendzönga megmászását követően. Cikkünkben a két tragikus körülmények között elhunyt hegymászóra emlékezünk. 

Fotó: maszol.hu

2013. május 21-én óriási tragédia rázta meg a magyar sportvilágot, ezen a napon nyilvánították eltűntnek Erőss Zsoltot és társát Kiss Pétert. Erőss az egyik legismertebb és legsikeresebb magyar hegymászónak számított, aki teljesítménye mellett akaraterejével is igazi példát mutatott, míg Kissnek ez volt az első 8000 méter fölötti expedíciója.

Erőss Zsolt 1968. március 7-én született Csíkszeredán. A hegymászással 13 évesen ismerkedett meg, két évvel később már szervezett körülmények között sportolt. Húsz éves volt, amikor Magyarországra költözött, négy évvel később megkapta az állampolgárságot is. Első jelentős csúcstámadását 1990-ben hajtotta végre, amikor az Elbruszt mászta meg, a következő években a Tien-san és a Pamír több csúcsát is megmászta, köztük a 7400 méter felett fekvő Pobedát. Miután a volt Szovjetunió öt hétezer méternél magasabb csúcsát is bevette, megkapta a Hópárduc-kitüntetést. Későbbi becenevét is ekkor kapta. 

1996-ban tagja volt az első magyar Mount Everest-expedíciónak, ám a csúcstámadás ekkor még nem sikerült. Első megmászott nyolcezres csúcsa a 8125 méter magas Nanga Parbat volt 1999-ben. A Csomolungma megmászásának másodszor 2002-ben vágott neki, ekkor már sikeres csúcstámadást hajtott végre és első magyarként ért fel a világ legmagasabb pontjára (8849 méter). Ettől az évtől kezdve már csak a hegymászásból élt, és célul tűzte ki, hogy a világ valamennyi nyolcezres csúcsát meghódítja. 

A Himalája megmászását követő hét év során feljutott a Dhaulagiri (8167 m), a  Gasherbrum I (8068 m), a Makalu (8463 m) és a Manaszlu (8156 m) csúcsára is. A csúcstámadásokhoz csak az alapvetően szükséges eszközöket használta, a szakértők ezt "tiszta stílusnak" nevezik. 2010. január 2-án aztán majdnem végzetes tragédia történt: Erőss a Magas Tátrában lavinabalesetet szenvedett két másik magyar hegymászóval együtt, és mindkét lábát eltörte. A jobb lábán nyílt törést szenvedett és a várható szövődmények, valamitn a gyors rehabilitáció mellett az amputáció mellett döntött. 

Fotó: hoparduc.hu

Akaraterejét jól mutatja, hogy fel sem merült benne, hogy befejezze a mászókarrierjét, amely az élete egyik értelmének számított a családja mellett. Megtanult a protézissel járni és októberben már részt vett a Cso-Oju expedíción, amely azonban a lavinaveszély miatt 7100 méternél félbeszakadt. Egy évvel a balesetet követően aztán a világ negyedik legnagyobb csúcsára a Lhocéra (8516 m) is felért. Az expedíció során három társával semmilyen digitális segédeszközt nem használt, a műlába szintén hátráltatta, valamint a jégcsákánya elhagyását követően csak éjszaka ért le a csúcsról. 

A kalandos mászást követően 2013-ban tervezett újabb 8000-es expedíciót, amikor is a Kancsendzöngát (8516 m) vette célba Kiss Péter társaságában. Kissnek ez volt az első 8000-es csúcstámadása, ám nem 27 éves kora ellenére sem számított tapasztalatlan sportembernek. Hatszor futotta körbe a Balatont, több maratont teljesített, valamint az Alpok valamennyi (82) csúcsát megmászta már. 

A két mászó május 20-án ért fel a világ ötödik legmagasabb pontjára, ám a mászás során teljesen kimerültek. Mindketten kimerültek és nem tudtak visszaereszkedni a negyedik táborba. Semmilyen komolyabb védőfelszerelésük nem volt, így az életben maradási esélyük is minimálisra csökkent. Az expedíció vezetése május 22-én eltűntnek nyilvánította őket. Kiss holttestét másnap azonosították, míg Erőss holttestét 2014-ben azonosították. 

Az örök hó fogságában nyugvó Hópárduc feleségét a szintén hegymászó Sterczer Hildát, valamint kisfiát Csomát és kislányát Gerdát hagyta hátra. Erőss Zsolt tiszteletére Pilisvörösvár református templomának kertjében kopjafát állítottak mivel tíz évig élt a településen. Az emlékművön az "Ott nyugszom, ahová mindig vágytam" felirat olvasható, ismerősei szerint ez a mondat jól jellemezte a legendás hegymászót. 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/56128/pics/lead_800x600.jpg
hegymászás,extrém sportok

További cikkek

Autó-motor

Jet-ski: három magyar Európa-bajnoki cím!

2020.09.09. 11:50
A magyar versenyzők tíz érmet nyertek a jet-ski Európa-bajnoki sorozat lengyelországi állomásán, hárman pedig Európa-bajnokok lett.

Egyéni sportok

Gördeszka: megdőlt Tony Hawk két évtizedes rekordja

2020.05.11. 16:05
Egy tizenegy éves brazil fiúnak a történelem során elsőként sikerült megcsinálnia a félcsőben az 1080 fokos fordulatot.

Egyéni sportok

Néhány sikert megünnepeltünk, aztán jött a koronavírus - avagy erről írtunk márciusban

2020.04.01. 18:05
Feljutott a Davis-kupacsapat, Szilágyi Áron világkupa-versenyt nyert, B-csoportos világbajnokságot nyert a …

Egyéni sportok

Extrém sport: megdőlt a szabadtüdős merülés világrekordja

2020.03.13. 18:10
Az orosz Alekszej Molcsanov 181 méter mélyre merült le és így javított a szabadtüdős merülés világrekordján. A moszkvai rekordkísérlet ráadásul fagyott vízfelszín …

Egyéni sportok

A belga sajtó egy magyart éltet

2020.02.04. 18:35
A terepkerékpárosok világbajnokságán az U23-asoknál ezüstérmet szerző Vas Kata Blanka eredményét méltatta a média.

Egyéni sportok

Bódis Tamás parádés évet zárt

2019.12.25. 17:25
Bódis Tamás elégedett az évével, 2020-ban pedig még nagyobb dobásra készül.

Egyéni sportok

Hódeszka: Fricz Botond Európa-kupa versenyt nyert

2019.11.22. 17:55
A hódeszkás Fricz Botond slopestyle-ban Európa-kupa-futamot nyert a hollandiai Landgraafban.

Egyéni sportok

Magyar sikerek születtek a Spartan akadályfutó-világbajnokságokon

2019.11.12. 18:45
Az elmúlt két hétvégén került megrendezésre a Spartan akadályfutó versenysorozat trifecta- és ultra-világbajnokságai, amelyen számos magyar siker született.

Egyéni sportok

Hegymászás: elindult Varga Csaba a világ 7. legmagasabb csúcsának megmászására

2019.09.07. 17:40
Elindult Nepál fővárosa, Katmandu felé Varga Csaba, a Kalifa Alpin Csapat erdélyi magyar hegymászója, hogy meghódítsa a világ 7. …

Egyéni sportok

Közvetítések: kezdődik a junior úszó-vb

2019.08.20. 07:30
Nemzeti ünnepünkön kevés közvetítést láthatunk a televízióban, ám több is nagyon érdekesnek ígérkezik.