Sportlövészet: Varga Károly mindenkit meglepett az olimpiai győzelmével

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Minden idők talán legmeglepőbb magyar olimpiai győzelme Varga Károly nevéhez fűződik, aki 1980-ban lett aranyérmes a sportlövők kisöbű sportpuska fekvő versenyszámában. 

Fotó: olimpia.hu

Varga Károly 1955. szeptember 28-án született Budapesten. A sportlövészettel 17 évesen ismerkedett meg, amikor is az MHSZ Kismotor és Gépgyár Lövész Klub tagja lett. 1976-ban már magyar bajnok lett a 60 lövéses fekvőszámban, ám egy évvel később elvitték katonának. Miskolcon tovább fejlődött ebben az időszakban, mivel sokat edzhetett, ám kérdéses volt, hogy kiviszek-e a moszkvai olimpiára. Hammerl László, aki ekkor már szövetségi kapitány volt úgy döntött, hogy Varga is tagja lehet az utazó keretnek. A játékok előtt nem fogalmazott meg konkrét célt, csak azt, hogy 595 és 598 kör között végezzen és ezzel már egy jó eredményt érhet el. 

Moszkvában aztán majdnem megtörtént a baj: egyszer az öttusázókkal futballozott és Török Ferenc az öttusázók szövetségi kapitány a labdával együtt az ő lábát is kirúgta. A sportlövőnek az orsócsontja megsérült, de csak befáslizták a kezét, mert gipszelt karral nem indulhatott volna a versenyen. Visszaemlékezése szerint alig három órát aludt a döntő előtt, inkább olvasással próbált felkészülni. 

1980. július 21-én került sor az 50 méteres fekvő versenyszámra, Varga a 33-as lőállásba került. A sportolók többségét zavarta a borús,csepergő esős idő. Honfitársunk jól kezdett és az első tízes sorozat után 100 ponttal állt. Tizenhat lövés után lőtt egy kilencest, és mivel hárman is hibátlanok voltak még, ő úgy érezte, hogy a győzelmi esélyei elszálltak. Az 57. lövése szintén kilences lett, és bár az utolsó három lövése hibátlanul sikerült, ő úgy számolt, hogy 598 körre a negyedik vagy az ötödik lett. 

Varga úgy érezte, hogy csalódást okozott magának és sírva szállt fel a versenyzőket szállító buszra. Szerencsére a jármű nem indult el és így a skeet-es Gosztola Tibor tájékoztatta, hogy vizsgálják az eredményét. Kiderült, hogy a versenybíróság az 57. lövését felfelé minősítette és így a tízesnek köszönhetően 599 körrel zárt. Ezzel az eredménnyel nemcsak, hogy ötödikből első lett, de beállította a világcsúcsot is. 

A kelet-német Hellfried Heilfort szintén 599 kört lőtt, ám mivel később rontott, így Varga lett az aranyérmes, míg a dobogó harmadik fokát a bolgár Petar Zapryanov szerezte meg. 

Az olimpia győzelem bármennyire is meglepő volt, az egyetlen kiugró eredménye volt a sportolói pályafutása során. Még hat évig indult nagyobb versenyeken, ám több jelentős dobogós helyezést nem szerzett, az 1984-es olimpiai bojkott mégis érzékenyen érintette. 1988-ban elhagyta a fővárost, amikor feleségét Álmos Editet nem vitték ki teljesítménye ellenére sem a szöuli játékokra. Varga Károly Csopakon lett testnevelő tanár a rendőrök tiszthelyettesi iskolájában. Jelenleg Hárskúton él, a sportágtól nem szakadt el, a rendőrolimpiákon folyamatosan részt vesz. 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/56143/pics/lead_800x600.jpg
Sportlövészet,olimpia

További cikkek

Egyéni sportok

Hétvégi sportműsor: több világeseményt is rendeznek hétvégén hazánkban

2017.09.09. 09:00
Az előttünk álló két napban a tornászok világkupa versenye mellett a szkander világbajnokság a finndingi világbajnokság és a raceboard …

Egyéni sportok

Nem sikerült az élmezőnybe kerülés

2017.09.06. 08:05
Gerebics Roland 25. helyen végzett dupla trapban a moszkvai koronglövő-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Sportlövészet: Romano Mario Imre két körrel maradt le a férfi trap döntőjéről

2017.09.03. 18:45
Romano Mario Imre a hatos döntőről mindössze két találattal lemaradva a 17. helyen végzett a férfi traposok között a moszkvai …

Egyéni sportok

Sportlövő EB: egy ezüst és egy bronz a magyar termés

2017.07.31. 11:55
Péni István ezüst-, míg Sidi Péter bronzérmet nyert a nagyöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett számában a bakui sportlövő Európa-bajnokságon.

Egyéni sportok

Sportlövészet: Péni István negyedik lett az Eb-n

2017.07.26. 16:35
A magyar versenyző éppen csak lemaradt az éremről a légpuskások összetett versenyszámában.

Egyéni sportok

Sportlövő EB: Péni István a döntőben

2017.07.26. 13:25
Péni István bejutott a nyolcas döntőbe a férfi kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett számban a bakui sportlövő Európa-bajnokságon, az alapversenyt az ötödik helyen zárta.

Egyéni sportok

Takács István a 19. helyen zárt, Pekler újabb érmet nyert

2017.07.25. 20:45
Takács István a 19. helyen végzett a gyorstüzelő pisztolyosok között a sportlövő Európa-bajnokságon, melyen Pekler Zalán a junior férfi puskások kisöbű összetett …

Egyéni sportok

Sportlövő Eb: nem sikerült a fekvő puska Péniéknek

2017.07.24. 12:35
Mindhárom magyar, Péni István, Sidi Péter és Szabián Norbert is messze volt a döntőtől a férfi kisöbű szabadpuska fekvő számban a Bakuban zajló sportlövő Európa-bajnokság hétfői …

Egyéni sportok

Sportlövészet: Pekler Zalán világrekorddal győzött a junior Eb-n

2017.07.23. 16:45
A magyar versenyző teljesítményével újabb kvótát szerzett a jövő évi ifjúsági olimpiára.

Egyéni sportok

Világcsúccsal aranyérmes a magyar puskás csapat a junior vb-n

2017.06.27. 19:40
Új korosztályos világrekorddal aranyérmet nyert a magyar hármas a férfi kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses számának csapatversenyében a Suhlban rendezett junior …