Olimpiai bajnokaink: Baczakó Péter Moszkvában aranyra cserélte a montreali bronzérmet (videó)

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

A moszkvai olimpián született meg a magyar súlyemelés történetének második olimpiai aranyérme. A dobogó tetejére Baczakó Péter állhatott fel. 

Fotó: MTI

Baczakó Péter 1951. szeptember 27-én született Ercsiben, tizenhat éves volt amikor a BKV Előre színeiben elkezdte a súlyemelést. Kitartása miatt hamar népszerű lett csapattársai körében, mivel képes volt hajnaltól estig edzeni csak azért, hogy minél jobb eredményeket tudjon elérni. Első jelentős eredménye az 1975-ös világbajnokságon született meg, amikor középsúlyban bronzérmes lett. A montreali olimpián szintén középsúlyban a harmadik helyen végzett, miután a bolgár Blagoy Blagoevet doppingolás miatt kizárták előle. A bronzérmet postán kapta kézhez, ám nem tekintette jelentős eredménynek, mivel nem állhatott fel a dobogóra. 

A két olimpia közti ciklusban szállította az eredményeket: 1977-ben és 1978-ban is ezüstérmes lett a világbajnokságon összetettben, de a `78-as Eb-n is a második helyen végzett mindkét fogásnemben és összesítésben is. Az első még nagyobb sikerét már félnehézsúlyban  szállította 1979-ben, amikor szakításban megnyerte a várnai Európa-bajnokságot, összesítésben és lökésben pedig a dobogó második fokára állhatott fel. 

Baczakó az olimpiára úgy utazott ki, hogy a bronzéremben bízott, míg az elvárás a pontszerzés volt vele szemben. 
Az 1980. július 27-én rendezett verseny favoritja a bolgár Rumen Aleksandrov és a címvédő szovjet David Rigert volt. Utóbbi mellett szólt, hogy két évvel korábban a tíz kilóval nehezebbek súlycsoportjában is már volt világbajnok. A döntő másik magyar résztvevője Antalovics Ferenc volt. 

Honfitársunk a szakításban számított erősebbnek, ám mégis megfontoltan kezdett és elsőre 162.5 kg-al kezdett. A "bemelegítés" után az öt kilogrammal nehezebb súly sem okozott gondot számára, majd a 170 kg-ot is felemelte. A nagy favorit Rigert 170-en szállt be a küzdelembe, ám mindhárom kísérletét rontotta és így óriási meglepetésre kiesett. Aleksandrov szintén teljesítette a 170 kg-ot, ám mivel Baczakó harminc dekával könnyebb volt (89.10 kg-al mérlegelt), így a magyar súlyemelő vezetett az első fogásnemet követően. Érdekesség, hogy ez a verseny egyben világbajnokságnak is számított, így tulajdonképpen ez a harminc deka egy vb-aranyérmet is jelentett. 

Jöhetett a lökés, és Baczakó a 202,5 kg-al nem hibázott, ám Aleksandrov egy meglehetősen szabálytalan gyakorlattal 205-öt teljesített. Mivel csak egy bíró látta szabálytalannak a lökést, így a bolgár az élre ugrott. Válaszként Baczakó teljesítette a 207,5 kg-ot és így riválisát lépéshátrányba hozta. Mivel Aleksandrov volt a könnyebb, így 210 kilóra emeltetett, ám rontott. A magyar sportoló szintén megpróbálkozott ezzel a súllyal, ám ő sem tudta kilökni a feje fölé és így a bolgárnak maradt még egy sansza. 

Baczakó az öltözőben hallotta ahogyan a bolgár még egyszer megpróbálkozik a 210 kilóval. Nem szurkolt riválisa ellen, de nagy csalódásként tekintett volna az ezüstéremre. Nem merte figyelni Aleksandrov gyakorlatát, ám hallotta a tárcsák csattanásából, hogy nem sikerült másodszorra sem a kísérlet. Később a  tárcsák csattanására úgy hivatkozott, mint a kedvenc zaj egész életében. 

Ez a csattanás ugyanis azt jelentette, hogy Baczakó Péter 377,5 kilogrammos összteljesítménnyel megnyerte az olimpiát (valamint hivatalosan a lökés és az összetett világbajnoki aranyérme is).  Rumen Aleksandrov két és fél kilós különbséggel a második helyen végzett, míg a bronzérmet a kelet-német Frank Mantek szerezte meg. Antalovics Ferenc az első fogásnem után a dobogóért küzdött, ám utána három rossz gyakorlata miatt kiesett a versenyből. 

Baczakó Péter az olimpiát követően 1982-ben még szerzett egy világbajnoki bronzérmet, ám sérülései miatt egy évvel később úgy döntött, hogy visszavonul. Sikerekben gazdag pályafutását követően a BKV Előre edzőjeként és a női válogatott szövetségi kapitányaként is dolgozott. Legsikeresebb tanítványa Krutzler Eszter 2004-ben ezüstérmet szerzett Athénban. Baczakó nem sokkal később súlyos beteg lett, amely miatt tolószékbe kényszerült. A moszkvai olimpia bajnoka 2008. április 1-én hunyt el. Nevét emlékverseny őrzi. 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/56156/pics/lead_800x600.jpg
súlyemelés,olimpia,olimpiai bajnokaink

További cikkek

Egyéni sportok

Tokió 2020: a szervezőbizottság elnöke szerint fontos megtartani az olimpiát

2020.08.05. 12:40
Muto Tosiró, a szervezőbizottság elnöke a The Financial Timesnak adott interjújában mondta el azt, hogy fontos megtartani az olimpiát az emberek …

Egyéni sportok

Öt ország is rendezne olimpiát 2032-ben

2020.07.27. 16:45
India, Ausztrália, Kína, valamint Észak- és Dél-Korea után Katar is bejelentkezett az ötkarikás játékok rendezésére.

Egyéni sportok

Tokió 2020: megnyitják a helyszíneket közösségi használatra

2020.07.27. 13:25
Megnyitják a jövőre halasztott tokiói olimpia versenyhelyszíneit a sportszövetségek számára, illetve közösségi használatra.

Egyéni sportok

Száznyolcvanötezer euróért kelt el az eredeti olimpiai ötkarika

2020.07.27. 11:15
Száznyolcvanötezer euróért kelt el egy cannes-i árverésen az a rajz, amelyen a modernkori játékok atyja, Pierre de Coubertin először ábrázolta az olimpiai …

Egyéni sportok

Tokió 2020 - Mori Josiro: létfontosságú, hogy legyenek nézők

2020.07.23. 10:20
A szervezőbizottság elnöke idegenkedik attól a gondolattól, hogy a koronavírus-járvány miatt esetleg nézők nélkül rendezzék meg egy év múlva az elhalasztott tokiói …

Egyéni sportok

Tokio 2021: elkészült az új időrendi program

2020.07.17. 17:20
Bejelentették a jövő érvre halasztott tokiói olimpia programját, amely szinte pontosan ugyanaz lesz, mint ami idén lett volna.

Egyéni sportok

Tokió 2020: Bach szerint az olimpia törlése egyszerűbb lett volna, mint a halasztás

2020.07.13. 10:15
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint az általa irányított szervezet számára a halasztásnál …

Magyar foci

Elhunyt az 1968-as olimpiai bajnok labdarúgó-válogatott tagja, Szűcs Lajos

2020.07.12. 11:40
Életének 77. évében elhunyt a korábbi olimpiai bajnok labdarúgó Szűcs Lajos, közölte a Ferencváros hivatalos honlapja.

Egyéni sportok

Tokió 2020: a japánok segítenek a sportolóknak beutazni az országba

2020.07.09. 11:15
A japán kormány fontolóra veszi annak lehetőségét, hogy a jövőre halasztott tokiói olimpiára és paralimpiára utazó sportolók esetében enyhítsen az …

Egyéni sportok

Tokió 2020: a japánok a jövő évi olimpiában sem bíznak

2020.07.06. 10:30
Egy japán közvéleménykutatás szerint a japánok több mint kétharmada gondolja úgy, hogy jövőre sem lehet megrendezni a koronavírus-járvány miatt elhalasztott ötkarikás …