Ligue 1: forrnak az indulatok a törölt bajnokság miatt

Dorogi László
Dorogi László

A hétszeres bajnok Olmpique Lyon elnöke újabb kirohanásában támadta a francia kormányt és a profi ligát, amiért befejezettnek nyilvánították a koronavírus-járvány miatt felfüggesztett szezont.

Továbbra sem csillapodnak a kedélyek a francia futballtársadalomban, ahol a koronavírus-járvány miatt felfüggesztett bajnokság befejezetté nyilvánítása óta több klub vezetői is élesen bírálják a döntéshozókat. Az Olympique Lyon vezetőinek csalódottsága érthető, hiszen a gárda éppen nem tartózkodott európai kupaindulást érő helyen a küzdelmek lefújásakor, így a következő európai kupaidényben - kezdődjön az bármikor - nem lesznek résztvevői sem a Bajnokok Ligájának, sem az Európa-ligának.

A francia liga április végén jelentette be, hogy a kormány rendeletének értelmében nem folytatják a pandémia miatt megszakított bajnokságot, a bajnoki címet pedig a tabellát egyébként magabiztosan vezető, a második Marseille-t 12 ponttal megelőző Paris Saint-Germain "kapja". A francia pontvadászatból még tíz forduló let volna hátra, s bár az első tervek szerint bajnokot sem avattak volna, ahogy kiesők sem lettek volna, végül többen is pórul jártak a liga döntésével.

Jean-Michel Aulas, az Olympique Lyon elnöke gúnyos nyilatkozatot adott ki a napokban, amelyben gratulált a spanyol La Ligának ahhoz, hogy június 8-tól folytathatja az idényt, majd a L`Equipe sport-napilapban úgy fogalmazott: ellentmondásosnak tartja, hogy Spanyolországban - ahol a koronavírus-járvány több halálos áldozatot követelt, mint Franciaországban - a futballszezon újraindítására törekednek, a Ligue 1 viszont idejekorán véget ért.

"Az UEFA mindenkit arra kért, hogy legyen türelmes, ezért amikor azt látom, hogy a vezetőink, akik szintén részt vettek a megbeszéléseken, merőben eltérő következtetéseket vontak le, idiótának érzem magunkat"

- szögezte le a klubvezető, aki botrányosnak tartja, hogy az európai szövetség által kiadott orvosi protokollt Franciaországban egyáltalán nem tanulmányozták.

A hétszeres bajnok Lyon egyébként a bajnokság befejezését követő napon azonnal jelezte, nem nyugszik bele a bajnoki végeredménybe és kártérítési pert is indíthat a döntés miatt, ami megfosztja az európai kupaindulás jogától és az ezzel járó komoly pénzösszegtől. A gárda  az elmúlt huszonhárom évben folyamatosan szerepelt a nemzetközi sorozatok valamelyikében, ezért is lehet különösen fájó számukra az ítélet. A Lyon a Bajnokok Ligájában még érdekelt, a koronavírus-járvány miatt elrendelt kényszerszünet előtt 1-0-ra győzték le a Juventust a nyolcaddöntős párharc első mérkőzésén hazai környezetben.

Toulouse-ban sem repesnek az örömtől a sebtében véget ért bajnoki küzdelmek miatt, a patinás gárda ugyanis a liga döntése értelmében kiesett az élvonalból - bár az igazsághoz tartozik, hogy ha normális körülmények között ér véget a szezon, akkor sem lett volna ez másképp. Antoine Kombouaré, a gárda korábbi menedzsere korábban úgy fogalmazott, a játékosoknak és az edzőknek egyaránt sztrájkolniuk kellene a következő idény elején, amennyiben nem lesz huszonkét csapatos a francia bajnokság és a tabella alján "záró" csapatok nem menekülnek meg a kieséstől.

Kombuaré szerint amatőr szinten is lehetnek hátrányai a francia kormány és a ligavezetők döntésének, és elképesztően igazságtalannak tartja, hogy egyes játékosoknak így kell befejezniük a pályafutásukat.

"Az ilyen krízishelyzet idején össze kellene fognunk, és mi egyáltalán nem ezt tesszük. Ez nagyon feldühít"

- jelentette ki a Toulouse januárban menesztett edzője.

Szintén csak a második vonalban kezdheti meg a következő szezont az Amiens csapata, amely bírósághoz fordul a "tisztességtelen döntés" miatt. Bernard Joannin klubelnök másfél héttel ezelőtt úgy fogalmazott, a határozat ellentétes a sport méltányosságával, a döntés pedig büntetés a ligától, amit jogtalannak éreznek.

"Arra kényszerítenek minket, hogy a bíróságon harcoljunk a tisztességtelen döntéssel szemben"

- szögezte le Joannin.

Az Amiens május elején javaslatot nyújtott be, amelyben arra kérte a profi ligát, hogy vizsgálja felül a 2020/2021-es szezon élvonalbeli csapatainak létszámát, és a húsz klub helyett engedélyezze a 22-es mezőnyt. A klub egyébként a 19. helyen fejezte be a pontvadászatot, a lefújás pillanatában négy egységgel voltak lemaradva a már biztos bennmaradó Nimes mögött, de tíz ponttal előzték meg a sereghajtó Toulouse-t.

Roxana Maracineanu, francia sportminiszter természetesen reagált a feldúlt reakciókra és azt mondta, a magukat sértettnek érző kluboknak jogukban áll megfontolni a jogi lépéseket, ugyanakkor érdemes lenne önuralma gyakorolniuk.

"Ha bíróságra akarnak menni, akkor menjenek nyugodtan, mert ebben a helyzetben vannak olyanok, akik elégedettek és olyanok is, akik elégedetlenek"

- jelentette ki a politikus, hozzátéve, a jelenlegi szituációban másokra is tekintettel kell lenni és mindenkinek tudnia kell kezelni saját veszteségeit.

Aleksander Ceferin UEFA-elnök szerint a franciák elsiették a bajnokság befejezésére irányuló döntésüket, de az európai szövetség tiszteletben tartja azt, ám fontosnak tartotta leszögezni, nem velük egyeztetve döntöttek a francia hatóságok.

Arról egyelőre nem született döntés, mikor és hogyan éledhet újra a francia futball, de pénteken a Mediapart arról számolt be, hogy a Francia Labdarúgó Szövetség egy 224,5 millió eurós kölcsönt hagyott jóvá csütörtöki ülésén a klubok számára, hogy megküzdhessenek a koronavírus-járvány által okozott gazdasági válsággal. A francia lap beszámolója szerint több klub, köztük olyan patinás csapatok, mint a Marseille, a Bordeaux vagy a Saint-Étienne is a csőd szélére került a rendkívüli helyzetben. A televíziós jogdíjakból remélt összegek mellett a reklámokból, a jegyértékesítésektől és az értékesített játékosokért várt bevételektől is elestek a klubok a félben hagyott bajnokság miatt, ami gazdasági szempontból katasztrofális károkat okozott a csapatoknak.

A Ligue 1 becslései szerint június végéig nagyjából 238 millió eurós veszteséggel kell számolnia a ligának, ami közel kétszerese annak az összegnek, amit az elnökségi ülésen megszavaztak, így a segítségnyújtás ellenére néhány klub számára még mindig kétséges mit hoz a jövő. 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/56175/pics/lead_800x600.jpg
Külföldi labdarúgás,Ligue 1,Olympique Lyon,koronavírus

További cikkek

Külföldi foci

La Liga: szinte biztosan Manuel Pellegrini lesz a Betis edzője

2020.07.07. 14:30
A spanyol sajtó kész tényként közölte, hogy Manuel Pellegrini lesz a jövőben a Real Betis vezetőedzője.

Külföldi foci

Bundesliga: megint utolérhetetlen volt a Bayern, nagy harc zajlott a BL-indulásért

2020.07.07. 12:30
A tegnapi osztályozómérkőzéssel véget ért a Bundesliga 2019/20-as idénye. Cikkünkben felidézzük a mögöttünk hagyott eseménydús …

Külföldi foci

MLS: túl sok a koronavírusos, kizárták a Dallast

2020.07.07. 09:50
Nem vehet részt az MLS folytatásában az FC Dallas, mivel a csapatnál túl sok koronavírusos megbetegedés van.

Külföldi foci

Közvetítések: látjuk a Juventust és a Leicestert is

2020.07.07. 07:30
A mai nap során török, angol, olasz és spanyol első osztályú mérkőzéseket valamint német osztályozót is láthatunk.

Külföldi foci

La Liga: Ocampos gólt lőtt, majd a hajrában védte az ellenfél kapusának lövését (videó)

2020.07.07. 00:05
A Sevilla 1-0-ra győzött az Eibar ellen a spanyol bajnokság 34. fordulójának zárómérkőzésén.

Külföldi foci

Premier League: az Everton szerzett gólt, a Tottenham nyert

2020.07.06. 23:05
Egyik oldalról nézve peches, másik oldalról nézve szerencsés találat döntött a három pont sorsáról a forduló záró mérkőzésén.

Külföldi foci

Bundesliga-osztályozó: idegenben lőtt gólokkal maradt benn a Werder Bremen (videó)

2020.07.06. 22:30
A Werder Bremen izgalmas véghajrát követően 2-2-es döntetlent játszott a Heidenheim otthonában az osztályozón és így idegenben …

Külföldi foci

La Liga: gyors gólváltás, majd pontosztozkodás Valenciában

2020.07.06. 21:35
A Real Sociedad csodagóllal szerzett vezetést a Levante vendégeként, de egy védelmi megingás miatt elúszott a győzelem a baszkok számára.

Külföldi foci

Bajnokok Ligája: hazai pályán játszhatják a csapatok a nyolcaddöntőket

2020.07.06. 14:45
Portugál lapértesülések szerint a felfüggesztett BL-szezon hátralévő nyolcaddöntő-visszavágóit nem kell semleges helyszínen megrendezni.

Magyar foci

NB I: Gyurcsó nem marad Felcsúton, de Splitben sem

2020.07.06. 13:55
Horvát sajtóértesülések szerint a szélső nem fér bele a Hajduk vezetőedzőjének elképzeléseibe.