Labdarúgás: a Heysel-tragédia óta már semmi nem ugyanaz mint korábban

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

1985-ben ezen a napon rendezték meg a Bajnokcsapatok Európa Kupájának döntőjét, a Liverpool és a Juventus részvételével. A brüsszeli stadionban azonban olyan katasztrófa történt a mérkőzés előtt, amely alapjában véve rengette meg az európai labdarúgást. 

Fotó: EPA

1985. május 29-nek egy ünnepnapnak kellett volna lennie. Ezen a napon rendezték ugyanis a 30. BEK-döntőt, ahol Európa ténylegesen két legjobb csapata nézett farkasszemet egymással. A címvédő Liverpool mérkőzött meg a két évvel korábban döntőt játszó, 1984-ben KEK-et nyerő Juventussal, és mindkét csapat magabiztosan jutott el Brüsszelig. A két gárda abban az évben egyszer már összemérte tudását az Európai Szuperkupáért, akkor a torinóiak 2-0-ra győztek. Elég csak ránézni a két csapat névsorára és érezni lehet, hogy mekkora formátumú klubok készülődtek erre a döntőre: a Juventusban a világbajnok Antonio Cabrini, Marco Tardelli, Gaetano Scirea és Paolo Rossi mellett ott volt a keretben a lengyel szupersztár Zbigniew Boniek, valamint a világ legjobb játékosának tartott Eb-győztes és aranylabdás Michel Platini is. A Liverpoolban olyan legendák készültek a nagy mérkőzésre, mint a korszak talán legjobb kapusa  Bruce Grobbelaar, a klubikon Phil Neal, a veterán Kenny Dalglish, és a walesi gólvágó Ian Rush. 

Ünnepnap helyett azonban ez lett az európai futballtörténelem egyik legsötétebb napja. Nem a Heyselben történt az első és sajnos nem is az utolsó stadionkatasztrófa, sőt nem is a legnagyobb mértékű, mégis ez volt az az esemény, amely meghatározta a futball jövőjét. A tragédiához több ok vezetett, amelyek együtt olyan láncreakciót indítottak el amely 39 ember halálához, több száz ember sérüléseihez és a labdarúgás egyik legfeketébb napjáig vezetett. 

Korábban három-három BEK illetve KEK-finálét, valamint egy Európa-bajnoki döntőt is lebonyolítottak már a Heyselben, amely azonban finoman szólva sem felelt már meg a korszak követelményeinek. A létesítmény 1930-ban épült és ötvenöt évben csak egyszer végeztek rajta komolyabbnak mondható restaurációt, ám a stadion meglehetősen elöregedett az évtizedek során. Több torinói és liverpooli játékos is állítja, hogy már a mérkőzés előtt is kifogásolták, hogy egy ilyen helyszínen kell lejátszaniuk a BEK-döntőt. A Heyselben a falak omladoztak, a lelátó állapota 

Az 1980-as években ért a csúcspontjára az angliai futballhuliganizmus. A szurkolók egy része folyamatosan részegen járt a mérkőzésekre, ahol provokálták az ellenfelet és a fizikai atrocitásoktól sem riadtak vissza. Az 1984-es BEK-döntő során, amelyet Rómában rendeztek azonban a liverpooli táborra támadt rá több római szurkoló, amely után az angolok némi bosszúra készültek az olaszokkal szemben. A harmadik ok pedig a ma már elképzelhetetlen, felületes biztonsági intézkedések voltak. A szurkolók egy része jegyüzéreken keresztül, illegálisan vette meg a jegyét a döntőre, sőt több liverpooli is jegy nélkül lógott be a stadionba. 58 ezer ember várta a döntőt, a rendfenntartó erők száma hozzájuk képest meglehetősen alacsony volt, és ők is késve reagálták le az eseményeket. 

Már az említett ifjúsági mérkőzés előtt elkezdődött a verekedés, amelynek problémáját fokozta, hogy az Y és a Z szektorban helyet foglaló szurkolókat mindössze egy gyenge drótkerítés választotta el. Nem tudni, hogy ki kezdte a petárdák átdobását a másik szektorba, de 19 óra körül néhány angol már a stadion darabjaival dobálták ellenségeiket, amire az olaszok válaszoltak. Mivel a stadion rossz állapotban volt, így az "utánpótlást" biztosítottnak érezhették a csatához, és a harc egyre intenzívebbé vált. A jegyüzérek miatt előfordulhatott, hogy egymás melletti két szektorban foglaltak helyet angol és olasz drukkerek. Az itáliaiaknál főleg békés szurkolók foglaltak helyet, míg az angoloknál a keménymag. A Juventus-tábor azonban nem volt teljesen fedhetetlen: többen, az angolokat gyalázó transzparenseket mutattak fel, de ez még nem kezdeményezte magát a tömeghisztériát. Az ugyanis akkor kezdődött, amikor néhány angol huligán puszta szórakozásból átmászott az ellenfél szektorába. Ez bevett formula volt náluk, hogy néhány ütésváltás után visszatérnek a sajátjaik közé. 

Ekkor viszont már nem néhány ütésváltást akart a többség elérni, hanem a lelátón többen háborús pszichózisba kerülve elégtételt akartak venni a sérelmükért. Az olaszok nem ismervén ezt a szokást elkezdtek menekülni. Az itáliai drukkerek a falhoz préselődtek, vagy megpróbáltak átmászni azon. A támfal nem bírta el a nyomást és ledőlt. Ez a momentum volt az amely a 39 áldozat többségének életét követelte és amely során a több mint 600 sérülés nagy része keletkezett. A káosz során többen agyontaposták egymást, de akadtak olyan holttestek is, amelyeken szúrt vagy vágott sebet találtak. A Juventus tábor tagjai ekkor már elözönlötték a pályát és bosszúszomjasan megindultak a liverpooli szurkolók felé. Óriási tömegverekedés tört ki, amelybe a rendőrség is bekapcsolódott. A rendfenntartókat kövekkel, üvegekkel, sőt rakétákkal támadták, aminek az lett az eredménye, hogy a komplett játékidő alatt továbbfolytak a zavargások és a döntőt a rendőrök biztosították. 

Fotó: Getty Images

Mert a mérkőzést az UEFA lejátszatta a csapatokkal, ráadásul a játékosoknak nem is mondták el a tragédia teljes történetét. Annyit tudtak a pályára lépők, hogy néhányan megsérültek, illetve pár ember meghalt. A két csapatkapitány Scirea és Neal hangosbemondón kérte a szurkolókat, hogy fejezzék be az incidensek sorozatát, ám nem jártak sikerrel. A meccsen a körülmények miatt mindkét sztárcsapat mélyen a tudása alatt játszott. A döntőt végül egy bírói műhiba döntötte el: a meccs elején megsérülő Mark Lawrenson helyére becserélt  Gary Gillespie szabálytalankodott Zbignew Boniekkel szemben, ám jól láthatóan a tizenhatoson kívül. André Daina játékvezető mégis tizenegyest ítélt, amelyet Michel Platini gólra váltott. A Juventus megnyerte első BEK-serlegét és az első európai csapat lett, amely mindhárom nagy trófeát elnyerte. 

Ezek a történések azonban csak lábjegyzetek voltak a tragédia mellett, amely 39 ember életét oltotta ki, és amelyben többszázan szenvedtek kisebb-nagyobb testi és be nem gyógyuló lelki sérüléseket. A tragédiában 32 olasz, 4 belga, 2 francia és egy ír állampolgárságú személy hunyt el, a legfiatalabb áldozat mindössze 11 éves volt. A szervezők kegyeletsértő magatartását jól jelzi, hogy a holttesteket a stadion előtt egy vaskapun gyűjtötték össze, egymásra dobálva és szurkolói zászlókkal letakarva. A Juventust számos kritika érte afelől, hogy a BEK-trófea a klub múzeumában kiállításra került, az áldozatok családjait azonban semmilyen módon nem segítették. 

Hivatalosan az UEFA a Liverpool szurkolókat nevezte meg a tragédia egyetlen okozójaként. Az UEFA, a Heysel Stadion és a belga rendőrség ellen soha nem indult nyomozás a mulasztásokkal kapcsolatban, ahogyan a tragédiát kiváltó okokkal kapcsolatban sem történt kivizsgálás. Az európai szövetség néhány nappal később határozatlan időre eltiltotta az angol klubcsapatokat a klubtornáktól, a szankciót a FIFA is átvette (az angol válogatottat nem érintette a döntés). A Liverpool plusz hároméves eltiltást kapott, amelyet végül egyre mérsékeltek. Az angol klubok végül öt év után térhettek vissza a nemzetközi porondra. A Heyselt 1995-ben bontották le, futballmeccset nem rendeztek a létesítményben, atlétikaversenyeket viszont igen. A tragédia színhelyén épült fel a Baldwin király Stadion, ahol 1996-ban KEK-döntőt rendeztek. 

Összesen 27 embert tartóztattak le, akiknek csak a 60 százaléka volt liverpooli. 1989-ben öt hónapos tárgyalás után 14 embert ítéltek hároméves börtönbüntetésre gondatlanságból elkövetett emberölés miatt. Máig nem tisztázott, hogy hányan is töltötték le a büntetésüket. Hiába sürgettek erélyesebb fellépést Angliában a szurkolói erőszakkal szemben, megfelelő lépések csak az 1989-es Hillsborough  stadionkatasztrófát követően történtek. 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/56255/pics/lead_800x600.jpg
Külföldi labdarúgás,Liverpool FC,Juventus

További cikkek

Külföldi foci

Labdarúgás: sokba került a kupagyőzelem a bolgár csapatnál

2020.07.09. 09:05
A Lokomotiv Plovdiv kupagyőzelme nem tett jót a bolgár város koronavírus-helyzetének, a nagy siker ünneplése során több játékos és szurkoló is megfertőződött.

Külföldi foci

Közvetítések: akár futballmérgezést is kaphatunk csütörtökön

2020.07.09. 07:30
Már-már a hétvégit idézi a hétközi futballprogram, képernyőn a Manchester United, az Internazionale és egy Bilbao-Sevilla rangadó is.

Külföldi foci

La Liga: legyőzte és kiejtette az Espanyolt a Barcelona (videó)

2020.07.09. 00:00
A Barcelona 1-0-ra legyőzte az Espanyolt a spanyol bajnokság 35. fordulójában és ezzel lényegében kiejtette riválisát.

Külföldi foci

Serie A: megint nyert és már harmadik az Atalanta (videó)

2020.07.08. 23:45
Az Atalanta sorozatban kilencedik bajnokiját is megnyerte miután 2-0-ra felülmúlta a Sampdoriát és átmenetileg feljött a tabella harmadik helyére.

Külföldi foci

Premier League: villámkezdés után magabiztos liverpooli győzelem (videó)

2020.07.08. 23:20
A Liverpool 3-1-re győzött a Brighton otthonában az angol bajnokság 34. fordulójában.

Külföldi foci

La Liga: fontos győzelmet aratott a Villarreal (videó)

2020.07.08. 22:35
A Villarreal 3-1-re győzött a Getafe otthonában a spanyol bajnokság 35. fordulójában és így ellépett riválisától a tabellán.

Külföldi foci

Serie A: győzött a Napoli a kiesőjelölt otthonában (videó)

2020.07.08. 21:35
A Napoli 2-1-re győzött a Genoa ellen az olasz bajnokság 31. fordulójában és így visszaelőzte a Milant a tabellán.

Külföldi foci

Premier League: ezúttal a szebbik arcát mutatta a Manchester City (videó)

2020.07.08. 20:55
A Manchester City 5-0-ra legyőzte a Newcastle Unitedet az angol bajnokság 34. fordulójában.

Külföldi foci

Serie A: négy meccset kapott az ellenfelét megharapó Lazio-játékos

2020.07.08. 18:30
Az olasz szövetség négy mérkőzésről tiltotta el Patrick Gabbarrónt a Lazio játékosát, akit harapás miatt állítottak ki a Lecce ellen.

Külföldi foci

Bundesliga: Claudio Pizarro visszavonulásával egy korszak zárult le a ligában

2020.07.08. 16:05
A héten immáron véglegesen visszavonult Claudio Pizarro a Bundesliga történetének egyik legjobb csatára, aki 1999 óta volt a német bajnokság …