Olimpiai bajnokaink: 17 évesen olimpiai aranyérmes lett a torpedóként úszó Wladár Sándor

Szabó Róbert
Szabó Róbert

Az 1980-as moszkvai olimpián úszásban 200 háton kettős magyar győzelem született. Az aranyérmet Wladár Sándor szerezte, aki mindössze 17 éves volt.

Fotó: Index

Az olimpiai bajnok 1963. július 19-én Budapesten látta meg a napvilágot.  Az úszást már hatévesen elkezdte a Rudasban, majd a szintén válogatott úszó bátyjával, Wladár Zoltánnal együtt beválogatták a KSI-be. Az óvodában elevennek és verekedősnek tartott Wladár Sándor csámpás volt, ami Széchy Tamás edzőnek a kvalitást jelentette, hiszen első világbajnok úszójánál, Hargitay Andrásnál is pozitívumként tekintetett rá.

Az első győzelmét még 1500 méter gyorson szerezte gyerekkorában, de később átállt a hátúszásra, hiszen az edzők ezt tanácsolták neki a 190 centis magasságához és hosszú karjaihoz, mivel ereje így érvényesülhet a leginkább. 1976-ban került Széchyhez, 15 évesen pedig a felnőtt világbajnoki keret tagja volt, persze előtti nyert 100 és 200 háton is Firenzében az ifjúsági Európa-bajnokságon.

A berlini világbajnokságon egyéni legjobbat úszott, amivel bejutott a döntőbe, ahol a hatodik helyen zárt. Az edzője egészen kivételes tehetségnek nevezte, amit igazolt az is, hogy 16 évesen már az ötödik volt a világranglistán. Wladár Sándor már ekkor kijelölte magának a célt, miszerint Moszkvában szeretne két perc körüli időt úszni, amihez minden esélye megvolt, mivel folyamatosan másodperceket javult. Az országos bajnokságon aztán 2:02,67-el megdöntötte az országos csúcsot, és megverte Verrasztó Zoltánt. 1980-ban aztán két Európa-csúcsot is úszott az olimpia előtt, amivel a keletnémet Roland Matthes eredményeit döntötte meg. Az úszó meghatározó volt, hiszen az 1968-as és az 1972-es olimpián négy aranyat nyert hátúszásban.

Az 1980-as moszkvai olimpián aztán az amerikaiak bojkottja miatt titkos esélyesnek lépett elő. Az eseményre mindkét Wladár fiú kijutott a válogatottal, azonban Zoltán figyelmeztette, hogy a 200 hát az ötkarikás játékokon egészen más, mint a többi versenyen. A döntőbe aztán legjobb idővel jutott be, ahol semmi sem zökkentette ki, és ötvenen 28,31-gyel fordult, majd féltávnál 58,59-et mutatott az eredményjelző. A fölénye szembetűnő volt. Verrasztó Zoltán igaz a végére rákapcsolt, de így sem tudta megelőzni Wladár Sándort aki 17 évesen megnyerte első olimpiai aranyát 2:01,93-as idővel. A második helyen így Verrasztó zoltán végzett, míg a dobogó legalsó fokára az ausztrál Mark Kerry állhatott fel. A Népsport akkoriban azt írta Wladárról, hogy úgy siklik a vízen, mint a torpedó, ezzel pedig ámulatba ejtette a világot. A fiatal sportoló mellett az edzőlegenda Széchy Tamásnak is ez volt az első olimpiai aranya.

Hazatérése után aztán érdekes lett a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium harmadéves tanulója. Rengeteg cikk szólt róla, többek között az is, hogy az agrármérnöki pályát vette célba. A sportoló szerint azonban a dobogó csak egy díszlet egy versenyen, de azok a történetek érzékeltetik igazán, hogy mekkora hatása van egy aranyéremnek, amit ő átélt itthon.

Wladár Sándor az olimpia után 100 és 200 háton is Európa-bajnok lett, míg 1982-ben második helyen végzett a világbajnokságon. Az előolimpián aztán megverte az amerikaikat, viszont a bojkott miatt Los Angelesben már nem úszhatott. 21 évesen így vissza is vonult, igaz az újpesti pólócsapattal még bajnoki címet szerzett, de keveset játszott.

A pályafutása után Amerikába akart egyetemre menni, de a párt nem járult hozzá és bevonták az útlevelét, majd a hazai szövetség fel is függesztette és még egy 8650 forintos rajzvázlat miatt is meghurcolták. Széchyről folyamatosan más véleménnyel volt, hiszen sokat kapott tőle, de pofonokat is, valamint az edzés is olyan volt mint a gulág. A sikerességhez viszont ezt a gyerekek és a szülők is elfogadták akkor.

Végül kitűnővel végezte el az Állatorvostudományi Egyetemet 1989-ben, az egyik tanszéken kapott állást, ahol ultrahanggal és endoszkóppal dolgozhatott, ami akkoriban újdonságnak számított. Később állatorvosi rendelőt nyitott testvérével együtt, ami még ma is működik a főváros III. kerületében. 2017-ben aztán megválasztották a Magyar Úszó Szövetség elnökének.

Fotó: 24.hu

Címkék: Úszás, olimpia
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/56242/pics/lead_800x600.jpg
Úszás,olimpia

További cikkek

Egyéni sportok

Tokió 2020: a japánok segítenek a sportolóknak beutazni az országba

2020.07.09. 11:15
A japán kormány fontolóra veszi annak lehetőségét, hogy a jövőre halasztott tokiói olimpiára és paralimpiára utazó sportolók esetében enyhítsen az …

Egyéni sportok

Tokió 2020: a japánok a jövő évi olimpiában sem bíznak

2020.07.06. 10:30
Egy japán közvéleménykutatás szerint a japánok több mint kétharmada gondolja úgy, hogy jövőre sem lehet megrendezni a koronavírus-járvány miatt elhalasztott ötkarikás …

Egyéni sportok

Változik az olimpikonok özvegyeinek életjáradéka

2020.07.03. 17:40
Simicskó István, a törvénymódosítás egyik kezdeményezője elmondta, hogy Benedek Tibor halála rávilágított a sporttörvény hiányosságaira.

Egyéni sportok

A klímaváltozás a téli olimpiára is komoly hatással lehet

2020.06.22. 11:05
A klímaváltozás miatt a következő évtizedekben drasztikusan csökkenni fog azoknak a helyszíneknek a száma, amelyek alkalmasak a téli olimpia megrendezésére.

Egyéni sportok

Továbbra is Kulcsár Krisztián maradt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke

2020.06.20. 14:40
Az egyetlen pályázó, Kulcsár Krisztián maradt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a szervezet szombaton megtartott tisztújító közgyűlését követően.

Egyéni sportok

Úszás: októberben kezdődnek az országos bajnokságok

2020.06.19. 08:55
A Magyar Úszó Szövetség hivatalos honlapján közölte az országos bajnokságok új időpontjait.

Egyéni sportok

Olimpiai bajnokaink: Szabó József még Széchy Tamást is megríkatta a győzelmével

2020.06.10. 08:30
Szabó József alig 20 éves korára mindent elért, amit úszó elérhet. Pályafutása legnagyobb pillanatát az 1988-as olimpiai diadala …

Egyéni sportok

Elhunyt Földessy Ödön, korábbi olimpiai bronzérmes távolugró

2020.06.09. 12:30
Az 1952-es helsinki olimpián bronzérmet szerző Földessy Ödön 90 éves volt.

Egyéni sportok

Olimpiai bajnokaink: Darnyi Tamás azokért is úszott, akik sokat tettek érte

2020.06.07. 16:35
A négyszeres olimpiai bajnok egy hógolyó miatt majdnem arra kényszerült, hogy abbahagyja az úszást. A magyarok, valamint Klaus Heimann …

Egyéni sportok

Egy generáció, amelynek tönkretették az olimpiai álmait

2020.06.06. 15:10
Olimpiai bajnokainkról szóló sorozatunk folytatása előtt azoknak a magyar sportolóknak az eredményeit idézzük fel, akik a Los Angeles-i ötkarikás játékok helyett a Barátság …