Olimpiai bajnokaink: 17 évesen olimpiai aranyérmes lett a torpedóként úszó Wladár Sándor

Szabó Róbert
Szabó Róbert

Az 1980-as moszkvai olimpián úszásban 200 háton kettős magyar győzelem született. Az aranyérmet Wladár Sándor szerezte, aki mindössze 17 éves volt.

Fotó: Index

Az olimpiai bajnok 1963. július 19-én Budapesten látta meg a napvilágot.  Az úszást már hatévesen elkezdte a Rudasban, majd a szintén válogatott úszó bátyjával, Wladár Zoltánnal együtt beválogatták a KSI-be. Az óvodában elevennek és verekedősnek tartott Wladár Sándor csámpás volt, ami Széchy Tamás edzőnek a kvalitást jelentette, hiszen első világbajnok úszójánál, Hargitay Andrásnál is pozitívumként tekintetett rá.

Az első győzelmét még 1500 méter gyorson szerezte gyerekkorában, de később átállt a hátúszásra, hiszen az edzők ezt tanácsolták neki a 190 centis magasságához és hosszú karjaihoz, mivel ereje így érvényesülhet a leginkább. 1976-ban került Széchyhez, 15 évesen pedig a felnőtt világbajnoki keret tagja volt, persze előtti nyert 100 és 200 háton is Firenzében az ifjúsági Európa-bajnokságon.

A berlini világbajnokságon egyéni legjobbat úszott, amivel bejutott a döntőbe, ahol a hatodik helyen zárt. Az edzője egészen kivételes tehetségnek nevezte, amit igazolt az is, hogy 16 évesen már az ötödik volt a világranglistán. Wladár Sándor már ekkor kijelölte magának a célt, miszerint Moszkvában szeretne két perc körüli időt úszni, amihez minden esélye megvolt, mivel folyamatosan másodperceket javult. Az országos bajnokságon aztán 2:02,67-el megdöntötte az országos csúcsot, és megverte Verrasztó Zoltánt. 1980-ban aztán két Európa-csúcsot is úszott az olimpia előtt, amivel a keletnémet Roland Matthes eredményeit döntötte meg. Az úszó meghatározó volt, hiszen az 1968-as és az 1972-es olimpián négy aranyat nyert hátúszásban.

Az 1980-as moszkvai olimpián aztán az amerikaiak bojkottja miatt titkos esélyesnek lépett elő. Az eseményre mindkét Wladár fiú kijutott a válogatottal, azonban Zoltán figyelmeztette, hogy a 200 hát az ötkarikás játékokon egészen más, mint a többi versenyen. A döntőbe aztán legjobb idővel jutott be, ahol semmi sem zökkentette ki, és ötvenen 28,31-gyel fordult, majd féltávnál 58,59-et mutatott az eredményjelző. A fölénye szembetűnő volt. Verrasztó Zoltán igaz a végére rákapcsolt, de így sem tudta megelőzni Wladár Sándort aki 17 évesen megnyerte első olimpiai aranyát 2:01,93-as idővel. A második helyen így Verrasztó zoltán végzett, míg a dobogó legalsó fokára az ausztrál Mark Kerry állhatott fel. A Népsport akkoriban azt írta Wladárról, hogy úgy siklik a vízen, mint a torpedó, ezzel pedig ámulatba ejtette a világot. A fiatal sportoló mellett az edzőlegenda Széchy Tamásnak is ez volt az első olimpiai aranya.

Hazatérése után aztán érdekes lett a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium harmadéves tanulója. Rengeteg cikk szólt róla, többek között az is, hogy az agrármérnöki pályát vette célba. A sportoló szerint azonban a dobogó csak egy díszlet egy versenyen, de azok a történetek érzékeltetik igazán, hogy mekkora hatása van egy aranyéremnek, amit ő átélt itthon.

Wladár Sándor az olimpia után 100 és 200 háton is Európa-bajnok lett, míg 1982-ben második helyen végzett a világbajnokságon. Az előolimpián aztán megverte az amerikaikat, viszont a bojkott miatt Los Angelesben már nem úszhatott. 21 évesen így vissza is vonult, igaz az újpesti pólócsapattal még bajnoki címet szerzett, de keveset játszott.

A pályafutása után Amerikába akart egyetemre menni, de a párt nem járult hozzá és bevonták az útlevelét, majd a hazai szövetség fel is függesztette és még egy 8650 forintos rajzvázlat miatt is meghurcolták. Széchyről folyamatosan más véleménnyel volt, hiszen sokat kapott tőle, de pofonokat is, valamint az edzés is olyan volt mint a gulág. A sikerességhez viszont ezt a gyerekek és a szülők is elfogadták akkor.

Végül kitűnővel végezte el az Állatorvostudományi Egyetemet 1989-ben, az egyik tanszéken kapott állást, ahol ultrahanggal és endoszkóppal dolgozhatott, ami akkoriban újdonságnak számított. Később állatorvosi rendelőt nyitott testvérével együtt, ami még ma is működik a főváros III. kerületében. 2017-ben aztán megválasztották a Magyar Úszó Szövetség elnökének.

Fotó: 24.hu

Címkék: Úszás, olimpia
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/56242/pics/lead_800x600.jpg
Úszás,olimpia

További cikkek

Egyéni sportok

Tokió 2020: a szervezőbizottság elnöke szerint fontos megtartani az olimpiát

2020.08.05. 12:40
Muto Tosiró, a szervezőbizottság elnöke a The Financial Timesnak adott interjújában mondta el azt, hogy fontos megtartani az olimpiát az emberek …

Egyéni sportok

Öt ország is rendezne olimpiát 2032-ben

2020.07.27. 16:45
India, Ausztrália, Kína, valamint Észak- és Dél-Korea után Katar is bejelentkezett az ötkarikás játékok rendezésére.

Egyéni sportok

Tokió 2020: megnyitják a helyszíneket közösségi használatra

2020.07.27. 13:25
Megnyitják a jövőre halasztott tokiói olimpia versenyhelyszíneit a sportszövetségek számára, illetve közösségi használatra.

Egyéni sportok

Száznyolcvanötezer euróért kelt el az eredeti olimpiai ötkarika

2020.07.27. 11:15
Száznyolcvanötezer euróért kelt el egy cannes-i árverésen az a rajz, amelyen a modernkori játékok atyja, Pierre de Coubertin először ábrázolta az olimpiai …

Egyéni sportok

Úszás: nagyszerű időeredménnyel nyert 1500 méter gyorson Kalmár Ákos

2020.07.26. 22:05
A Négy Nemzet Úszóverseny vasárnapi számaiban is sikerült aranyérmeket szerezniük a magyar sportolóknak.

Egyéni sportok

Úszás: aranyérmet szerzett Kapás Boglárka és Késely Ajna is

2020.07.25. 21:15
Aranyérmet szerzett a budapesti Négy Nemzet Úszóversenyen Kapás Boglárka és Késely Ajna is a nők között, míg a férfiaknál Milák Kristófnak is sikerült az élen …

Külföldi foci

Közvetítések: rangadó Olaszországban, befejeződik a török élvonal

2020.07.24. 07:30
Az Európa-liga-indulásért küzdő, nagyszerű formában lévő AC Milan az Atalantát fogadja, de láthatjuk a török élvonal utolsó fordulójából a …

Egyéni sportok

Tokió 2020 - Mori Josiro: létfontosságú, hogy legyenek nézők

2020.07.23. 10:20
A szervezőbizottság elnöke idegenkedik attól a gondolattól, hogy a koronavírus-járvány miatt esetleg nézők nélkül rendezzék meg egy év múlva az elhalasztott tokiói …

Egyéni sportok

Jelentős összeggel támogatja a sportolókat a FINA

2020.07.21. 15:00
Három programon keresztül, 6,5 millió dollárral támogatja a sportolók olimpiai felkészülését a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség.

Egyéni sportok

Tokio 2021: elkészült az új időrendi program

2020.07.17. 17:20
Bejelentették a jövő érvre halasztott tokiói olimpia programját, amely szinte pontosan ugyanaz lesz, mint ami idén lett volna.