Olimpiai bajnokaink: Darnyi Tamás azokért is úszott, akik sokat tettek érte

Szabó Róbert
Szabó Róbert

A négyszeres olimpiai bajnok egy hógolyó miatt majdnem arra kényszerült, hogy abbahagyja az úszást. A magyarok, valamint Klaus Heimann professzorsegítsévél azonban folytathatta karrierjét az úszó.

Fotó: M4 Sport

Az olimpiai bajnok úszó 1967. június 3-án született Budapesten, majd már hatévesen megismerkedett az úszással. Egy újsághirdetésre jelentkezett, ami után Újpesten Szlavitsek Tivadar kezei alatt tanult meg úszni. Elsőként 1975-ben írtak róla az újságok, amikor a nyolcéveseknek kiírt békabajnokságban folyamatosan nyerte az aranyérmeket. Ekkor viszont még senki sem gondolta volna, hogy az egész világon mindegyik klasszist túllépi.

A sportoló tehetsége már fiatalkorában is megmutatkozott, viszont 1976-ban a bal szemét eltalálta egy hógolyó az iskolában. Először nem voltak panaszai, semmi sem látszott, de évekkel később kiderült, hogy maradandó károsodást szenvedett el. Ennek ellenére hamarosan megszerezte első bajnoki aranyait Korényi Olga irányítása alatt, majd 1980-ban az akkori olimpián aranyat nyerő Wladár Sándor megjósolta, hogy nemsokára jön valaki, aki átadja a múltnak a 200 háton szerzett csúcsait. Két évvel később aztán be is robbant a köztudatba, hiszen az ifjúsági Európa-bajnokságon a vegyes számok mellett ő volt a leggyorsabb 200 pillangón is, így az egész torna legeredményesebb sportolója lett Széchy Tamás tanítványaként.

Széchynél később aztán alaptétel lett, hogy aki jól úszik 200-on, az a hosszabbik távon is nagyszerű lesz, ami Darnyinál is bevált, hiszen 1982-re 400-on nyolc, míg 200-on három másodpercet javult. Az akkori Képes Sportban úgy jellemezték, hogy alkata gyermekien vékony, amikor pedig a rajtkőre lép akkor úgy tűnik, mintha rongyból lenne. A fiatal úszó ekkor azt mondta, hogy 1983-ban szeretne már döntős lenni a római Eb-n, valamint a Los Angeles-i olimpián sem lenne más a célja. Viszont ez év végére a bal szemére kezdett homályosan látni, végül pedig csak a fényeket érzékelte. Ekkor derült ki, hogy az 1976-os hógolyós baleset maradandó sérülést okozott. A pontos diagnózisban azt írták, hogy a kontraszt-látótér kiesés miatt ideghártya leválás lehetősége is felmerült, így mindenképpen műteni kellett. Az ország pedig összefogott és összeszedte a pénzt a műtétre, amit Magyarországon nem lehetett elvégezni. 

1982 novemberében volt az első, majd decemberében a második beavatkozás, január végén pedig már azt mondta Klaus Heimann professzor, hogy óvatosan elkezdhet úszni. Márciusban viszont újból meg kellett műteni, hiszen ismét levált a retina. A német szakorvos így csak hónapokkal később engedélyezte a versenyzést, viszont a hazai sportorvosi konzílium nem járult ehhez hozzá, hiszen félő volt, hogy a másik szeme sem lesz egységes. A német professzor viszont mindenkit megnyugtatott, hogy nincs semmi baj Darnyi jobb szemével, így a sportoló levelet írt a döntéshozóknak.

Kérem, tegye lehetővé számomra a sportolást és a versenyzést, ami az én életem értelmét jelenti. Kérem, ne gáncsolják el az életemet, mert versenyzés nélkül az életem értelmét veszti. Segítségüket kérem az élethez!

Darnyi aztán 1984-ben elutazott a kubai edzőtáborba, majd nem sokkal később a versenyzési engedélyt is megkapta, viszont az olimpiai tervei nem sikerülhettek a bojkott miatt. Az úszó viszont folyamatos kontroll alatt sportolt, viszont 1985 februárjában is pozitív visszajelzést kapott a szakorvostól. Ezután augusztus elején, a szófiai Eb-n aztán 200 és 400 vegyesen is győzni tudott.

Két évvel később aztán már favoritnak számított a madridi világbajnokságon már favorit volt, és mindkét számban el is hódította az aranyat. 1987-ben aztán az Eb-címek megvédésével, valamint egy új világcsúccsal hangolódott az 1988-as olimpiára.

Fotó: Origo

Széchy Tamás ekkoriban nyilatkozta, hogy szeretne egy olyan úszót, aki miatt nem kell izgulnia, és hátradőlhet ha versenyez. 1988. szeptember 20-án aztán ezt megtehette, hiszen Darnyi Tamás már az előfutamban 4:16,55-tel olimpiai csúcsot úszott. A döntőben aztán beugrott a medencébe, mivel ezt a szabály lehetővé tette, megmártózott, majd következhetett a rajt. Száznál a pillangónál még a harmadik volt, ötven méterrel később a hátúszásának köszönhetően elsőként fordulhatott. Mellen aztán növelni tudta az előnyét, aminek köszönhetően a gyors szakaszra több mint három másodperces előnnyel fordulhatott. Végül 4:14,75-tel világcsúcsot úszott, azonban Széchy szerint ennél jobb ideje is lehetett volna, viszont így is az olimpia egyik legmagabiztosabb győzelmét láthatták a nézők. Az angol kommentátor már a közvetítés alatt azt mondta, hogy oda lehet adni neki az aranyat, hiszen mindenkinél jobb. A 400-on aratott győzelme mellett aztán 200-on is győzött, ahol szintén világrekord időt úszott, ennek köszönhetően decemberben megkapta az év magyar úszója, valamint sportolója címet is.

Az első olimpiája után aztán az Újpesti Dózsa elnökségének, valamint a Magyar Olimpia Bizottságnak is tagja lett. 1989-ben 50, 100, és 200 méter háton, 200 és 400 vegyesen, 4x100 méteres vegyesváltón, valamint 100 és 200 pillangón is magyar rekordokkal szerzett aranyérmet. Ugyanebben az évben a bonni Európa-bajnokságon is három aranyérmet szerzett, méghozzá 200 és 400 vegyesen, valamint 200 méter pillangón. Egy évvel a barcelonai olimpia előtt aztán a Perthben rendezett világbajnokságon ismét világbajnoki rekorddal került be a 400 vegyes döntőjébe, ahol aztán új világcsúcsot úszva aranyérmes lett. A rövidebb távon aztán elsőként jutott 2 perc alá, így 1:59.36-os idejével ismét megdöntötte a világrekordot, sőt még 200 pillangón is szerzett egy bronzérmet egy új magyar csúccsal. Ebben az évben aztán a Budapesti Rendészeti SE-be igazolt, majd az athéni Eb-t kihagyta, de így is az év európai sportolójának választották.

1992-ben aztán Barcelonában ismét fantasztikusan úszott, ahol 400 méter vegyesen másodikként jutott döntőbe, amit egy olimpiai csúccsal meg is nyert. A rövidebb távon szintén másodikként került a fináléba, ahol szintén aranyérmet szerzett, így mindkét számban megvédte címét. Két évvel később aztán bejelentette visszavonulását a versenyzéstől, de az edzéseken továbbra is részt vett.

Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság

Darnyi Tamás nagyszerű mivoltát tökéletesen mutatja, hogy 4 olimpiai aranyérmével az egyéniben nyert olimpiai aranyak számában Michael Phelps után a világ második legeredményesebb férfi úszója. Emellett az egyike annak a hat férfinak, aki az olimpiák történetében négy elsőséggel is büszkélkedhet.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/56409/pics/lead_800x600.jpg
olimpia,olimpiai bajnokaink

További cikkek

Egyéni sportok

Los Angeles 2028: Kalifornia védekezik a hőséggel szemben

2022.09.22. 15:25
A 2028-as Los Angeles-i olimpia miatt Kalifornia különleges óvintézkedéseket vezet be, hogy minél jobban védve legyen mindenki a nyári játékok idején várható szélsőségesen …

Egyéni sportok

London 2012: tíz év után megkapta olimpiai ezüstjét az indonéz súlyemelő

2022.09.22. 12:00
Tíz év múltán vehetett át olimpiai ezüstérmet Citra Febrianti indonéz súlyemelő, aki eredendően negyedikként végzett a 2012-es londoni …

Egyéni sportok

Párizs 2024: legalább 60 megyét és közel 700 várost érint majd a lángváltó

2022.09.13. 18:55
Legalább hatvan megyét és mintegy hétszáz várost érint majd a 2024-es párizsi olimpia lángváltója - jelentette be kedden a …

Egyéni sportok

Olimpia 2036: Mexikó is szívesen lenne rendező

2022.08.26. 12:15
Mexikó is csatlakozott azon országok sorához, amelyek szívesen lennének házigazdái a 2036-os nyári olimpiának.

Egyéni sportok

Elhunyt az olimpiai bajnok Csollány Szilveszter

2022.01.24. 17:45
Ötvenegy éves korában elhunyt Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász, az Újpest, a Dunaferr és a Honvéd korábbi sportolója.

Egyéni sportok

Tokió 2020: Richard Carapaz 25 év után aranyérmet nyert Ecuadornak!

2021.07.24. 10:30
Az ecuadori Richard Carapaz magabiztos versenyzéssel nyerte meg a férfiak országúti mezőnyversenyét. Valter Attila teljesítette a távot

Egyéni sportok

Tokió 2020: hatalmas drámában kínai aranyérem a női légpuska döntőjében

2021.07.24. 04:20
Az orosz Anasztaszija Galasina elizgulta az utolsó lövést, így Kínába került az első aranyérem a tokiói olimpián, miután Jang Csien megnyerte …

Külföldi foci

Olimpiai Híradó: holland, svéd és brazil gála a női futballtornán - július 21.

2021.07.21. 21:20
Két sportágban is megkezdődtek a tokiói olimpia küzdelmei. Softballban győztek az éremesélyes japánok és amerikaiak, míg a női …

Egyéni sportok

Olimpia: Brisbane rendezi a 2032-es nyári játékokat

2021.07.21. 11:20
A NOB döntésének értelmében az ausztráliai Brisbane lesz a 2032-es Nyári Olimpiai Játékok házigazdája.

Csapatsportok

Olimpia: kijelölték a női kézilabda-válogatott keretét

2021.07.02. 15:20
Elek Gábor a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya kijelölte azt a keretet, amely a tokiói olimpián szerepel majd.