Szima Gábor közel két évtized után kiszáll a debreceni fociból

Dorogi László
Dorogi László

Tizenöt éven át tartó sikerkorszakra került pont a Debreceni VSC kiesésével. A klub huszonhét év után kényszerül ismét a labdarúgó másodosztályba, de az új szezonnak már nem Szima Gábor "vezetésével" vágnak neki a hajdúságiak.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Papp László, Debrecen polgármestere sajtótájékoztatón jelentette be szerdán, hogy az önkormányzat megvásárolja a Debreceni VSC Szima Gábor és családja érdekeltségébe tartozó többségi tulajdonrészét, ezzel hivatalosan is véget ér a Lokinál a Szima-éra. A városvezető úgy fogalmazott, az NB I-ből történő kiesés óta folyamatosan gondolkoztak azon, hogyan lehetne új alapokra helyezni a debreceni futballt és ismét sikeressé tenni a DVSC-t, ezzel kapcsolatban kedden ültek le egyeztetni Szima Gáborral.

"A futball nem egyszemélyes, sokkal inkább csapatjáték, ezért a Loki ügye is minden debreceni közös ügye, olyan ügy, amely összekovácsolja a város közösségét, örömet szerez és egyben értéket teremt, így tekintünk mi a futballra Debrecenben. Ha veszélybe kerül az a közös ügy, akkor a városnak kötelessége, hogy szerepet vállaljon és segítsen a klubnak újra erőssé és népszerűvé válni, amely az ország élmezőnyéhez tartozik. Az elmúlt 15 esztendő a DVSC legsikeresebb időszaka volt, hét bajnoki címmel, számos dobogós helyezéssel, Bajnokok Ligája és Európa-liga szerepléssel, a célunk az, hogy ezekhez a sikerekhez ismét közel kerüljön"

- fogalmazott a polgármester.

"A klubot működtető részvénytársaságnak két fő tulajdonosa van: Szima Gábor és a Szima család érdekeltségébe tartozó többségi tulajdon, valamivel több mint 73 százalékkal, és az önkormányzat tulajdonába tartozó valamivel több mint 25 százaléknyi részvénycsomag. El kell ismerni, hogy az elmúlt pár esztendő nem volt teljesen felhőtlen a két tulajdonos viszonyát illetően, éppen ezért hoztuk meg korábban azt a döntést, hogy a város elsősorban az utánpótlásra koncentrál és ennek köszönhetően a labdarúgó akadémia működését, finanszírozását biztosította. A többségi tulajdonosok biztosították a DVSC profi csapatának finanszírozását, ám ebben a tekintetben jelentős változás következik be a következő időszakban. A tegnapi nap folyamán Szima elnök úrral egy rövid, de annál tartalmasabb megbeszélésünk volt, ahol megállapodtunk abban, hogy elválnak útjaink. Ennek a következménye az, hogy a kvöetkező hetekben Debrecen városa, megvásárolja azt a részvénycsomagot, amely a Szima család érdekeltéségbe tartozik, így néhány százalék híján száz százalékos tulajdonába kerül a DVSC. Célunk az, hogy egy társadalmasítási folyamatot is elindítsunk, a klub végső működési modelljének kidolgozására a következő időszakban kerül sor"

- jelentette be Papp László.

A polgármester elmondta, csütörtökön egy sürgősségi előterjesztés keretében a város közgyűlése javaslatot tesz a DVSC új igazgatóságának összetételére a pénteken összeülő DVSC közgyűlés számára. Az új igazgatósági tag-jelöltek kiválasztásával a jövőnek is szeretnének üzenni, hiszen a város köztiszteletben álló, az üzleti életben is jelentős eredményeket elérő vállalatvezetők kerülhetnek be.

Papp László kiemelte, az új igazgatóságban Szima Gábor már nem vállal szerepet, új elnöknek Szabó Pétert, a Schaeffler Magyarország ügyvezető igazgatóját javasolják, aki a DVSC női kézilabda-csapatának működtetésében, szponzorálásában is fontos szerepet vállal. A polgármester hangsúlyozta, Szabó jelölése semmit nem változtat a város női kézilabda-csapatának és a Schaeffler cég kapcsolatrendszerén. A klub új szakmai igazgatója a labdarúgástól visszavonuló Tőzsér Dániel lesz.

"Egyértelmű cél, hogy a következő idény végén bajnoki címet ünnepelhessen a DVSC és így visszaszerezze indulási jogát az NB I-ben. Debrecen városának, az önkormányzatnak a feladata a stabil gazdasági háttér megteremtése, szakmai kérdésben a városházán nem születnek döntések. A játékosok kiválasztásával, igazolásával kapcsolatos lépések a szakmai irányítás feladatai. A döntéseiket tiszteletben tartjuk, az elvárásokat ugyanakkor megfogalmazzuk"

- szögezte le Papp László, hozzátéve, a szurkolókkal is új kapcsolatot igyekeznek teremteni, amelynek első lépése az aktív, rendszeres tájékoztatás lesz.

Bár Szima Gábor a hét elején még úgy nyilatkozott a szaksajtóban, hogy semmiképpen nem távozik a klub éléről, a polgármesterrel történő egyeztetés után változtatott álláspontján.

"A hétfői nyilatkozataim után sokan kérdezhetik, mi történt. Az történt, hogy hétfő délután a polgármester felhívott, kedden pedig egy tízperces megbeszélés után megállapodásra jutottunk. Üdvözölném, ha Debrecen cégvezetői, tőkései beállnának a klub mögé, sajnos ez az elmúlt 19 évben nem történt meg"

- mondta az immáron korábbi klubvezető, aki felelevenítette a DVSC elmúlt másfél évtizedben elért sikereit, de megemlítette azt is, hogy 2001-ben kieső helyen zárt a gárda az NB I-ben, akkor azonban a BVSC visszalépése miatt maradhatott az élvonalban.

A sajtótájékoztatón részt vett Kósa Lajos, Debrecen önkormányzati képviselője is, aki leszögezte, a Loki éppen úgy a város szimbóluma, mint a Nagytemplom, Szabó Magda, vagy a Csokonai Színház, s Szabó Magda akkor is a debreceni identitás része, ha nem olvasta valaki, a Csokonai Színház akkor is az identitás része, ha valaki nem jár a színházba.

"Másfajta szervezeti és működési rend következik, amiről részletesen még nem tudunk beszámolni, elvégre tegnap állapodtunk meg az új korszakról. Nem lehet más célunk, mint visszajutni az első osztályba, ez a város közös ügye. A mi felfogásunk – ami azt jelenti, hogy a kormányzó erők felfogása – azon alapul, hogy a sport a magyar kultúra része, ahogy a színművészet, a filmgyártás, az irodalom, a költészet. Szemmel látható, hogy van egy nagyon erős meggyőződés, ami nem tekinti így a sportot, ezért támadja a baloldal rendszeresen az intézkedéseket, amelyeket a sport érdekében hozunk. A mi nézőpontunkból felvetni, minek stadiont építeni olyan, mintha felvetnék, minek nekünk színház. A lakosság nagy része nem jár színházba... Márpedig ha a sport a kultúra része, akkor érdemes építeni uszodát, tornatermet, stadiont. Számunkra éppen ezért kézenfekvő, miért fontos, hogy a város beszálljon a DVSC mögé. Ha a Csokonai Színházat támogatjuk, mert nem tud megélni a piacról, mindenki szerint rendben van. Természetesen ez csak akkor igaz, ha sikeres. Egy bűn rossz színházat nem szabad finanszírozni. Egy bűn rossz sportcsapatot sem szabad. Az egész arról szól, hogy a legjobbak közé verekedjük magunkat"

- fogalmazott Kósa Lajos.

A DVSC múlt hét szombaton 27 év után esett ki az első osztályú labdarúgó-bajnokságból, miután az utolsó fordulóban 1-1-es döntetlent játszott a Paks csapatával. Amióta 12 csapatos az élvonal, 39 ponttal még egyetlen gárda sem esett ki, ám ez aligha vigasztalja a debrecenieket. Ha hinni lehet Szima Gábor korábbi nyilatkozatának, a csapat a másodosztály küzdelmeinek is Kondás Elemér vezetőedző irányításával vág neki, de a keretben komoly változások lehetnek.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/56918/pics/lead_800x600.jpg
Magyar labdarúgás,Debreceni VSC,NB II

További cikkek

Magyar foci

Letarolta a Ferencváros a ligát - Ez történt az NB I 2019/20-as idényében

2020.07.05. 08:20
Múlt héten véget értek a magyar élvonal küzdelmei. Cikkünkben a mögöttünk hagyott idény történéseit elevenítjük fel.

Magyar foci

Labdarúgó NB I: hazatér a Barcelonában nevelkedő Tajti Mátyás

2020.07.04. 10:00
A korábban a katalán együttesnél nevelkedő középpályás a lengyel Zaglebie Lubintól tér haza a Zalaegerszeghez.

Magyar foci

NB I: Cseri Tamás az idény legjobb játékosa, Babatié a legszebb gól

2020.07.03. 21:30
A Magyar Labdarúgó Szövetség a Twitteren bejelentette, hogy Cseri Tamást választották meg az évad legjobb játékosának a RangAdó gála keretében.

Magyar foci

NB II: Torghelle távozik a Vasasból

2020.07.03. 13:35
A Vasas hivatalosan bejelentette, hogy négy labdarúgó távozott a csapattól, köztük a korábbi válogatott támadó Torghelle Sándor.

Magyar foci

Labdarúgó NB I: pénzbüntetés és szektorbezárás a DVSC-nek

2020.07.02. 18:20
A Ferencvárost hat, míg a DVSC-t kétmillió forintos bírság megfizetésére kötelezi az MLSZ.

Csapatsportok

Bajnokokat avattunk és legendákat gyászoltunk-avagy erről írtunk júniusban

2020.07.01. 22:10
Júniusban már teljesen újjáéledt a sportvilág a koronavírus-járvány okozta sokkból. Bajnokságot nyert a Bayern München, a Salzburg és a …

Magyar foci

NB I: Szerhij Rebrov az idény legjobb edzője

2020.07.01. 20:30
A Ferencváros trénerét, Szerhij Rebrovot választották meg az NB I elmúlt idényének legjobb vezetőedzőjének.

Magyar foci

NB I: Otigba és az argentin légiós is távozik

2020.07.01. 15:30
Távozik a Ferencvárostól a magyar válogatott Otigba Kenneth és az argentin középpályás Gastón Lódico is.

Magyar foci

NB I: Bódog Tamás a Budapest Honvéd új vezetőedzője

2020.07.01. 14:35
A Budapest Honvéd hivatalosan bejelentette, hogy 2+1 évre szóló szerződést kötött Bódog Tamással, így a Kisvárdáról távozó tréner irányítja a jövőben a Magyar Kupa-győztes …

Magyar foci

NB I: Zsóri Dánielt kölcsönadják a Budafoknak

2020.07.01. 11:00
A MOL Fehérvár FC hivatalos honlapja arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy Zsóri Dániel a következő idényt kölcsönjátékosként az élvonalba feljutó Budafoknál teljesíti.