Labdarúgás: egységes VAR-használatot szeretne a FIFA

Dorogi László
Dorogi László

A nemzetközi szervezet nem szeretné, hogy bizonyos szituációkat más bajnokságokban vagy sorozatokban másképpen ítéljenek meg.

Két éve vezették be a videóasszisztens rendszer használatát a labdarúgásban, ami azóta rendre kritikák kereszttüzében áll. A kétes esetek eldöntését segítő rendszer használatát az első két évben a FIFA szabályalkotó testülete, az IFAB felügyelte, július 1-jétől viszont a FIFA veszi át ezt a feladatot és a nemzetközi segítség nyújtja majd háttér segítséget a különböző sorozatok szervezőinek a VAR kiépítésében, működtetésében.

Pierluigi Collina, a FIFA játékvezető testületének olasz elnöke elmondta, az IFAB dolga, hogy a labdarúgás szabályai felett őrködjön, beleértve a VAR bevezetését, illetve az azzal kapcsolatos előírásokat és szabályozásokat, de amint egy szabályt bevezettek, az IFAB munkája véget ér.

Az egykori kiváló játékvezető kiemelte, a FIFA foglalkozik a bírók képzésével világszerte, de az egyes tornákon, illetve nemzeti bajnokságokban vannak eltérések a VAR alkalmazásában, ezt szeretnék megváltoztatni, egységesíteni.

"A FIFA felelőssége az is, hogy a szabályokat a világ minden részén egyformán alkalmazzák, nem lehetnek eltérő megközelítések a különböző földrészeken, illetve országokban. A mi felelősségünk az, hogy biztosítsuk: a labdarúgásnak a világon mindenhol ugyanazok a szabályai. Természetesen lehetnek kisebb eltérések, de az általános alkalmazásnak ugyanannak kell lennie"

- szögezte le Collina.

Példaként hozta fel, hogy az angol élvonalbeli bajnokságban nem használják a VAR-t arra, hogy ellenőrizzék a kapus a vonalon maradt-e egy büntetőrúgásnál, pedig ez is része lenne a protokollnak.

"Általánosságban az a cél, hogy egységesen alkalmazzák a világban a VAR rendszert és a játékosokat ne érje meglepetés egy-egy bírói döntésnél nemzetközi tornán"

- tette hozzá a játékvezető testület elnöke.

"Ha valami le van írva a szabálykönyvben, akkor azt alkalmazni kell. Ha egy szabály nem jó, akkor azt az IFAB-nak kell megvitatnia és adott esetben megváltoztatnia"

- szögezte le.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/57086/pics/lead_800x600.jpg
Külföldi labdarúgás,FIFA,videóbíró,VAR

További cikkek

Külföldi foci

Bajnokok Ligája: simán a nyolc között a Barcelona (videó)

2020.08.08. 23:00
Nem rossz első, majd egy unalomba fulladt második félidőt követően a Barcelona jutott a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligájában.

Külföldi foci

Bajnokok Ligája: kettős győzelemmel ment tovább a Bayern München (videó)

2020.08.08. 22:50
A Bayern München 4-1-re legyőzte a Chelsea-t és így két magabiztos győzelemmel jutott be a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe.

Külföldi foci

Serie A: Andrea Pirlo a Juventus új vezetőedzője

2020.08.08. 20:45
Pirlo alig tíz nappal ezelőtt foglalta el helyét a Juventus második csapatának kispadján, így mindössze tíz nap után máris előléptették, hiszen szombat este kinevezték a torinói gárda új …

Külföldi foci

Serie A: a Juventus menesztette Maurizio Sarrit

2020.08.08. 15:55
A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében búcsúzó Juventus hivatalosan bejelentette, hogy menesztette Maurizio Sarri vezetőedzőt.

Külföldi foci

A Benficában folytatja a tavalyi Copa América gólkirálya

2020.08.08. 12:10
A brazil válogatott Éverton Soares a Benfica labdarúgócsapatában folytatja pályafutását.

Külföldi foci

Bajnokok Ligája - Varane: ez a vereség az én hibám

2020.08.08. 10:05
Raphael Varane vállalta a felelősséget, amiért a Real Madrid 2-1-re kikapott a Manchester City vendégeként pénteken a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntő visszavágóján, így kettős …

Csapatsportok

Rengeteg autó- és motorsport valamint labdarúgó BL-meccsek a képernyőn

2020.08.08. 07:30
Az autósport és motorsport elitje is száguldozik majd a hétvégén, nézhetünk labdarúgást itthonról és külföldről, de sznúker, kerékpár és tenisz …

Külföldi foci

Bajnokok Ligája: hiába nyert, kiesett a Juventus – videó

2020.08.07. 23:00
Nem volt elég a 2-1-es győzelem a Juventusnak az Olympique Lyon ellen, hiszen a francia együttes idegenben lőtt góljának köszönhetően továbbjutott a negyeddöntőbe.

Külföldi foci

Bajnokok Ligája: a Manchester City a nyolc között (videó)

2020.08.07. 22:55
A Manchester City a Madridban aratott 2-1-es győzelmet követően hazai pályán is hasonló arányban verte a Real Madridot, és simán jutott a következő fordulóba.

Külföldi foci

Bundesliga: Gulácsiék Szalaiékkal, Sallaiék a Stuttgarttal kezdenek

2020.08.07. 14:20
Elkészült a német labdarúgó első osztály következő szezonjának sorsolása, a címvédő Bayern München a Schalkét fogadja a nyitómeccsen.