UFC: Petr Yan nagyon megverte Aldót és világbajnok lett

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Petr Yan óriási verésben részesítette José Aldót és így megnyerte a betöltetlen harmatsúlyú világbajnoki címet a UFC 251 gálán. 

Fotó: AP

Második alkalommal rendeztek számozott UFC-gálát a koronavírus-járványt követő újraindulást követően, ezúttal viszont már Abu Dhabiban csaptak össze a harcosok egy mesterségesen elzárt szigeten felépített komplexumban. Egy női könnyűsúlyú mérkőzéssel kezdődött a főprogram, ahol a feltörekvő brazil Amanda Ribas alig két perc alatt végzett Paige VanZanttal. Az amerikainak lejár a szerződése a UFC-vel és miután a legutóbbi öt mérkőzéséből ez volt a harmadik veresége így kérdéses, hogy láthatjuk-e még őt a világ első számú szervezetében. 

Női szalmasúlyban két korábbi világbajnok csapott össze az amerikai Rose Namajunas és a brazil Jéssica Andrade személyében. Kettejük első mérkőzését a világbajnoki címért Andrade nyerte egy brutális földrevitellel, ám az övet azóta már elbukta Zhang Weili ellenében. A hárommenetes küzdelem igazi klassziscsatát hozott, az első két öt percben Namajuas volt a jobb egy hajszállal. A harmadik periódusra aztán Andrade átvette az irányítást és brutális ütésekkel eltörte ellenfele orrát és alaposan átrendezte az arcát. A meccs végül végig ment és megosztott pontozással a bírók Namajunast látták jobbnak. 

A betöltetlen harmatsúlyú világbajnoki címért a kétszeres pehelysúlyú világbajnok José Aldo valamint az orosz Petr Yan mérkőzött meg egymással. Az első menet végén az esélytelenebbnek tartott Yan földre vitte ellenfelét, ám a májára nagy ütést kapó Aldót megmentette a gong. A következő menetekben Aldo irányított, majd Yan a negyedik menetben megint levitte riválisát, akin brutális ütéseket helyezett el. Az idő megint Aldoval volt, ám az ötödik menetben már nem tudott mit kezdeni Yannal: ismét földre került és két és fél percen keresztül szenvedte ellenfele brutális ütéseit és hullatta a vérét. A mérkőzésvezető beszüntette a küzdelmet, így Petr Yan az új pehelysúlyú világbajnok. Aldo zsinórban a harmadik mérkőzését veszítette el, mérlege jelenleg 28-7, míg az új bajnok a 16 mérkőzéséből a 15-et nyerte meg. 

December közepén Las Vegasban nagy meglepetésre az ausztrál Alexander Volkanovski pontozással legyőzte Max Hollowayt akit így megfosztott a pehelysúlyú vb-címétől. Az amerikai azonnal visszavágót követelt, amely most létrejött. A kihívó az első menetben fölényben volt és dominanciájának egy fejrúgással adott nyomatékot az ötödik percben, amivel leküldte ellenfelét. A második menetben szintén Holloway akarata érvényesült és a periódus egy leütéssel zárult, a harmadik menetben Volanovski némileg magára talált, ám ellenfele sem tétlenkedett és igazán nyíltsisakos produkciót mutatott be a két küzdőfél. Volanovski a negyedik és az ötödik menetet nagyon meghajtotta, zárásként kétszer is földre vitte Hollowayt. Ez a taktika kifizetődő volt ugyanis a pontozók némileg meglepő módon megosztott pontozással őt hozták ki győztesen. A bajnoknak ez volt a huszonkettedik győzelme a huszonharmadik MMA-mérkőzésén, míg Max Holloway mérlege 21-6-ra módosult. 

A nap harmadik világbajnoki címmérkőzésén váltósúlyban Kamaru Usman tette kockára az övét Jorge Masvidallal szemben. Eredetileg Gilbert Burns lett volna a regnáló bajnok ellenfele, ám hat nappal a meccs előtt változott a párosítás. Usman az első pillanatokban földre vitte ellenfelét, aki jól állta a rohamokat és talpon maradt. A következő négy menet is hasonló képet mutatott, végül Usman egyhangú pontozással aratta zsinórban 15. győzelmét és így bajnok maradt. 

Címkék: Küzdősport, UFC
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/57130/pics/lead_800x600.jpg
Küzdősport,UFC

További cikkek

Autó-motor

A hónap amikor újra felbőgtek a motorok - avagy erről írtunk júliusban

2020.08.01. 14:30
Elkezdődött a Forma-1 és a MotoGP idénye, bajnokot avattak Európa nagy bajnokságaiban is a júliusi hónapban, amelyet azonban a magyar sport több fontos …

Egyéni sportok

MMA: augusztusban ismét ketrecbe lép Borics Ádám

2020.07.28. 15:50
A jelenleg az egyik legjobb magyar MMA-harcosnak tartott Borics augusztus 7-én ismét mérkőzést vív a UFC után a második legnagyobb szervezetnél, a Bellatornál.

Csapatsportok

Közvetítések: ez már tényleg a klasszikus hétvégi program

2020.07.18. 07:30
Futball, motorsport, Forma-1 s mi szem szájnak ingere - aki unatkozik szombaton a tévé előtt, az magára vessen.

Csapatsportok

Bajnokokat avattunk és legendákat gyászoltunk-avagy erről írtunk júniusban

2020.07.01. 22:10
Júniusban már teljesen újjáéledt a sportvilág a koronavírus-járvány okozta sokkból. Bajnokságot nyert a Bayern München, a Salzburg és a …

Egyéni sportok

Ökölvívás: Mike Tyson, az aranytojást tojó tyúk

2020.06.22. 20:35
A profi ökölvívás élő legendája, Mike Tyson sajátos kihívást intézett a UFC félnehézsúlyú bajnokához, Jon Joneshoz.

Egyéni sportok

UFC: Conor McGregor megint visszavonult

2020.06.08. 21:30
A tegnapi nap egyik nagy szenzációját keltette az ír harcos immáron harmadszor is bejelentette visszavonulását.

Egyéni sportok

UFC:Amanda Nunes leiskolázta Felicia Spencert

2020.06.07. 09:30
Megvédte pehelysúlyú világbajnoki címét Amanda Nunes, miután egyhangú pontozással legyőzte Felicia Spencert a UFC 250 gálán.

Külföldi foci

Közvetítések: képernyőn a Bayern, a Dortmund és a Honvéd is

2020.06.06. 07:30
A számos labdarúgómérkőzés mellett lóversenyt, sznúkert, MMA-t, sőt még autóversenyt is láthatunk a mai nap során.

Külföldi foci

A hónap amikor újjáéledt a sportvilág - avagy erről írtunk májusban

2020.06.01. 08:00
Másfél hónapra megbénította a sportvilágot a koronavírus-járvány. Szerencsére május közepétől több sportágban is újraindult az élet, számos …

Egyéni sportok

UFC: Alistar Overeem már a második menetben legyőzte a visszatérő Walt Harrist

2020.05.17. 09:25
A kevert harcművészetek szervezete újabb gálát rendezett zárt kapuk mögött, ahol a visszatérő Walt Harris Alistar Overeem ellen küzdött …