Forma-1: elfogadták a Renault óvását, a Mercedes bevonásával folytatódik az ügy

Szupkai Gábor
Szupkai Gábor

Elfogadta a Renault Forma-1-es csapatának óvását a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenybírói testülete, a vizsgálat lefolytatásához pedig ellenőrizni fogja a Mercedes által 2019-ben használt első- és hátsó fékcsatornákat.

A Renault a vasárnapi Stájer Nagydíj után nyújtott be óvást a Racing Point versenyautói ellen, melyek a megszólalásig hasonlítanak a Mercedes 2019-ben használt autójára.

A hasonlóság persze nem a véletlen műve, hiszen a silverstone-i istálló szoros technikai partnerséget ápol a német istállóval. Állításuk szerint autóik teljes mértékben szabályosak, az FIA képviselői pedig még februárban el is látogattak a csapat gyárába, ahol összevetették az autó terveit a Mercedes tavalyi modelljének terveivel, és akkor mindent rendben találtak.

A Renault mégis régóta lebegtette, hogy óvni fog, amit végül a második spielbergi futam után tett meg. Gyanúik szerint a Racing Point megszegte a sportszabályzatot azzal, hogy nemcsak olyan alkatrészeket használ autóiban, melyek átvételét egy másik csapattól a szabályok lehetővé teszik, hanem egyéb elemeket is.

A Renault állítása szerint a Mercedes koncepciójának másolásával a Racing Point azt a szabályt is megszegte, miszerint

„egy tervezés kiszervezése során az a bizonyos harmadik fél nem lehet versenytárs, vagy pedig olyan fél, mely közvetetett vagy közvetlen módon listázott alkatrészeket tervez bármely résztvevő számára”.

A Renault óvását a versenybíróság megvizsgálta, elfogadta, az ügy tehát folytatódik, méghozzá a Renault, a Racing Point és a Mercedes technikai szakembereinek bevonásával.

A stewardok arra is utasítást adtak a Mercedesnek, hogy a tavalyi idényben használt első- és hátsó fékcsatornáik tervrajzait adják át nekik.

Az óvás a versenybírók kommunikációjából úgy tűnik elég konkrét a Reanult részéről ,tehát pontosan megnevezhették a francia istállónál a kifogásolt részeket. A Stájer Nagydíj így még nem ért véget, és a végeredménye sem tekinthető hivatalosnak.

Címkék: Forma 1
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/57155/pics/lead_800x600.jpg
Forma 1

További cikkek

Autó-motor

Forma-1: ismét óvott a Renault a Racing Point ellen

2020.08.02. 18:45
Ahogy a Stájer és a Magyar Nagydíj után, úgy a brit futamot követően is óvást nyújtott be a Renault a Racing Point ellen.

Autó-motor

Forma-1: mindkét Mercedes defektet kapott, de így is nyert Lewis Hamilton

2020.08.02. 16:45
Nagy izgalmak közepette egy bal első defekttel nyerte meg a Brit Nagydíjat Lewis Hamilton.

Autó-motor

Közvetítések: Hamilton hazai pályán küzd a győzelemért

2020.08.02. 07:30
A mai nap közvetítéseiben a technikai sportok, a Seire A utolsó fordulója, valamint a sznúker-vb közvetítései emelkednek ki.

Autó-motor

Forma-1: Hamilton hazai pályán is az élről indulhat

2020.08.01. 16:10
Lewis Hamilton óriási körrekorddal szerezte meg a pole pozíciót a Brit Nagydíjon. A címvédő mögött Valtteri Bottas és Max Verstappen végzett az időmérő edzésen.

Autó-motor

A hónap amikor újra felbőgtek a motorok - avagy erről írtunk júliusban

2020.08.01. 14:30
Elkezdődött a Forma-1 és a MotoGP idénye, bajnokot avattak Európa nagy bajnokságaiban is a júliusi hónapban, amelyet azonban a magyar sport több fontos …

Magyar foci

Közvetítések: elrajtol a magyar másodosztály, ezüstcsata Olaszországban

2020.08.01. 07:30
Az élvonaltól búcsúzó Kaposvár és a Nyíregyháza nyitja meg az idei NB II-es szezont, míg Olaszországban eldől, hogy ki szerzi meg az ezüst-, …

Autó-motor

Forma-1: Stroll nyerte a második szabadedzést

2020.07.31. 17:40
Lance Stroll sikerével zárult a Brit Nagydíj második szabadedzése. A Racing Point kanadai pilótája Alexander Albont előzte meg aki összetörte az autóját.

Autó-motor

Forma-1: Verstappené az első brit szabadedzés, Hülkenberg visszatért

2020.07.31. 13:35
Max Verstappen győzelmével zárult a Brit Nagydíj első szabadedzése. A visszatérő Nico Hülkenberg a legjobb 10-ben végzett.

Autó-motor

Forma-1: Hülkenberg helyettesíti Perezt Silverstone-ban

2020.07.31. 12:20
A Racing Point hivatalosan is bejelentette, hogy Nico Hülkenberg helyettesíti a koronavírusos Sergio Perezt a Brit Nagydíjon.

Autó-motor

Közvetítések: pályán a Bayern, kezdődik a Brit Nagydíj hétvégéje

2020.07.31. 07:30
A mai nap közvetítéseiből a Brit Nagydíj edzései, a Bayern München felkészülési mérkőzései és az éjjeli NBA-rangadó emelkedik ki.