Premier League: Klopp kiakadt a City büntetésének enyhítésén

Dorogi László
Dorogi László

A Liverpool vezetőedzője élesen bírálta a Manchester Cityt felmentő hétfői CAS-döntést.

Fotó: goal.com

Nagy port kavart a futballvilágban a nemzetközi Sportdöntőbíróság hétfői ítélete, amelyben eltörölte a Manchester City súlyos büntetését a pénzügyi fair play megszegése miatt.

CAS: mégis indulhat a Bajnokok Ligájában a Manchester City

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) visszavonta a Manchester City eltiltását, így a tavalyi angol bajnok ott lehet a jövőben is az európai kupaporondon. A CAS hétfői indoklása szerint a klub nem sértette meg a pénzügyi fair play szabályait, ugyanakkor tízmillió eurós büntetést szabott ki az egyesületre, amiért a vizsgálat során nem működött együtt az Európai Labdarúgó Szövetséggel (UEFA).

A nemzetközi Sportdöntőbíróság hétfőn törölte el az UEFA által a Manchester City-re kiszabott kétéves eltiltást, a 30 millió eurós pénzbüntetést pedig a harmadára csökkentette.

"Senkinek nem kívánok rosszat, ezzel együtt azt gondolom, hogy a tegnapi nem volt egy jó nap a futball számára"

- nyilatkozta kedden Jürgen Klopp.

"Szerintem a pénzügyi fair play jó ötlet, azért van, hogy megvédje a csapatokat és az igazságos versenyt"

- tette hozzá a Vörösökkel bajnoki címet nyerő szakember, majd kijelentette, a továbbiakban nem kívánja kommentálni a döntést, mivel elmondása szerint nem ismeri a CAS-ítélet részleteit. Klopp ugyanakkor hangsúlyozta, minden egyesületnek be kellene tartania az UEFA gazdasági szabályait.

"Remélem, hogy marad a pénzügyi fair play intézménye. Határokat szab, ami jó a futballnak. Ha nem lennének szabályok, nehéz helyzet adódna. Az automatikusan oda vezetne, hogy létrejönne egy világméretű szuperliga"

- vélekedett Klopp.

A pénzügyi fair play szabályozásnak leegyszerűsítve annyi a lényege, hogy egy-egy klub ne költhessen el több pénzt, mint amennyi bevételt generál. Az UEFA korábban a Football Leaks szivárogtatása nyomán indított vizsgálatot a Manchester City ellen, a klub nyilvánosságra hozott belső levelezéséből és dokumentumaiból az derült ki, hogy az arab tulajdonó egyesületet szabálytalanul finanszírozták, és éveken keresztül megtévesztették az európai szövetséget, bár ezt a klub tagadta. Az egyesület a vizsgálat során nem működött együtt az UEFA-val, amely szerint a szabálytalanságok a 2012 és 2016 közötti időszakban történtek.

Az UEFA februárban két idényre zárta ki a Manchester Cityt az európai kupaporondról, de a nemzetközi Sportdöntőbíróság hétfői indoklása szerint nem sértették meg a pénzügyi fair play szabályait, ugyanis ennek alátámasztására nincs elegendő bizonyíték, illetve sok állítólagos jogsértés elévült az UEFA-rendeletekben előírt ötéves határidő miatt. A tízmillió eurós büntetést azért szabta ki az egyesületre a CAS, amiért a City vizsgálat során nem működött együtt az UEFA-val.

Jürgen Klopp hozzátette, számukra jó hír, hogy a Manchester City szerepelhet a következő szezonban a nemzetközi porondon, mert különben 10-12 meccsel kevesebbet játszott volna a Liverpoolnál, ami a Vörösöknek hátrányt jelenthetne a bajnoki versenyfutásban.

"Pep pihentethette volna a játékosokat. Akkor egyértelműen a City lett volna a bajnokság esélyese"

- fűzte hozzá mosolyogva a német tréner.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/57180/pics/lead_800x600.jpg
Liverpool FC,Premier League,Manchester City,UEFA,Jürgen Klopp

További cikkek

Külföldi foci

Premier League: kiesőtől igazolt a Manchester City

2020.08.05. 22:10
A Manchester City 40 millió fontért szerződtette a Premier League-ből kieső Bournemouth hátvédjét Nathan Akét.

Külföldi foci

Premier League: spanyol szélsővel erősített a Manchester City

2020.08.04. 22:35
Hivatalos honlapján jelentette be a manchesteri együttes, hogy szerződtette a Valencia 20 esztendős szélsőjét, Ferran Torrest.

Külföldi foci

Premier League: az angol szövetségnek agyára ment a koronavírus

2020.08.03. 17:40
Egészen őrült szabályt vezetett be az FA a koronavírus miatt: aki szándékosan köhög rá játékostársára, az idő előtt mehet is zuhanyozni.

Külföldi foci

Premier League: távozott a Bournemouth klubikonná avanzsáló trénere

2020.08.02. 13:05
A Premier League-ből kieső Bournemouth hivatalosan bejelentette, hogy közös megegyezéssel szerződést bontott Eddie Howe menedzserrel.

Külföldi foci

Labdarúgás: augusztus végén rendezik az Angol Szuperkupát

2020.07.29. 13:25
Már a nyár végén kiderül, hogy a bajnok, vagy a kupagyőztes bizonyul jobbnak az Angol Szuperkupában.

Külföldi foci

Premier League: Olaszországból igazolna szélsőt a Tottenham

2020.07.29. 12:20
Olasz sajtóhírek szerint az Internazionale horvát válogatott szélsőjével, Ivan Perisiccsel erősítené csapatát a londoni együttes.

Külföldi foci

Premier League: októberben ismét szurkolók előtt játszhatnak a csapatok

2020.07.29. 10:45
Nigel Huddleston brit sportminiszter szerint októberben már visszatérhetnek a szurkolók a stadionokba.

Külföldi foci

Premier League: jövőre sehol sem lesz teltház

2020.07.28. 12:25
Egy kormányközeli tanácsadó szerint az angol labdarúgó-bajnokság 2020/2021-es idényében nem valószínű, hogy telt ház előtt játszhatnak a csapatok.

Külföldi foci

Premier League: a Liverpool érinthetetlen volt az egész szezonban

2020.07.28. 08:55
Hétvégén véget ért a Premier League 2019/2020-as idénye, amely a Liverpool óriási dominanciáját hozta és csak a dobogóért valamint az Európa-liga-indulásért volt …

Külföldi foci

Premier League: elhagyja a Tottenhamet a belga védő

2020.07.27. 16:00
Lejár a szerződése, így távozik a Tottenham Hotspur csapatától Jan Vertonghen, világbajnoki bronzérmes belga bekk.