Vízilabda: Molnár Endre minden idők egyik legjobb kapusaként került be a sporttörténelembe

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Tegnap ünnepelte 75. születésnapját Molnár Endre, minden idők egyik legsikeresebb magyar vízilabdázója. Cikkünkben a legendás kapus pályafutását elevenítjük fel.

Fotó: olimpia.hu

Minden idők egyik legjobb magyar kapusa 1945. július 23-án látta meg a napvilágot Gyergyószentmiklóson. Édesapja harcolt a II. világháborúban és csak orosz fogságot követően térhetett haza. Molnár Endre gyerekként futballozott, kézilabdázott és bírkózott is, mire 15 évesen rátalált a vízilabdára. Eredetileg úszónak szánták, ám a hosszú végtagjai miatt irányították a pólósok közé. Rögtön bekerült az NB II-es Építők SC-be, majd két évvel később már ifi válogatottnak is mondhatta magát. 

A tokiói olimpia előtt már a válogatott kerettel készült, de a bajnokok közé még nem került be, ezt követően viszont már nem volt kérdés, hogy ő az egyike a két magyar kapusnak a nagy tornákon. Az 1966-os Európa-bajnokságon debütált nemzetközi szinten, ahol a válogatott csak az ötödik helyen végzett. Első olimpiáján Mexikóban bronzérmes lett, majd Münchenben főszerepe volt a csapat veretlenségében is és nem ő tehetett róla, hogy a gárda így is az ezüstig jutott. 

1973-tól aztán elkezdődött a vízilabdasport hazai sikerkorszaka: abban az évben csapatunk megnyerte az első világbajnokságot Belgrádban, majd egy évvel később Bécsben Európa-bajnok lett. A vb-címvédés ugyan nem jött össze `75-ben, ám az olimpián Montrealban nem volt ellenfele a magyar csapatnak, ahogy az 1977-es Európa-bajnokságon sem. 1979-ben szintén Molnár Endre nevével kezdődött az első világkupát megnyerő magyar válogatott összeállítása, majd egy évvel később egy moszkvai bronzéremmel tette teljessé a kollekcióját. Az élsporttól 1982-ben vonult vissza. 

Visszavonulását követően dolgozott az utánpótlás válogatott edzőjeként, de vezetőedzője volt a Budapest Spartacusnak, a BVSC-nek is. 1987 és 1990 között Kuvaitban próbálta meghonosítani a vízilabdát, majd a Tungsram SC kispadján is ült. Miután a klub megszűnt a vendéglátóiparban alapított vállalkozást. 2008-ban elvállalta, hogy Gergely István felkészülését irányítja a pekingi olimpiára, az eredmény az lett, hogy a szlovákiai születésű magyar kapus az elődöntőben élete teljesítményével juttatta döntőbe a Kemény-legényeket. Bár ma már fő állású nagypapa a vízilabdától nem szakadt el teljesen és a mai napig követi szeretett sportágát. 

Címkék: Vízilabda
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/57362/pics/lead_800x600.jpg
Vízilabda

További cikkek

Csapatsportok

Férfi vízilabda ob I: elhalasztják a Miskolc-Eger mérkőzést

2020.09.12. 12:35
Hivatalos pozitív teszteredmény nincs, de gyanús miskolci esetek miatt elhalasztják a 19.30 órára kiírt Miskolc-Eger mérkőzést a férfi vízilabda ob I-ben - értesült a …

Csapatsportok

Közvetítések: képernyőn az FTC-Vasas vízilabdarangadó

2020.09.09. 07:30
A mai nap közvetítéseiben a csapatsportágak és a motokrossz játssza a főszerepet.

Csapatsportok

Női vízilabda MK: háromgólos hátrányból fordítva címet védett a Dunaújváros

2020.09.08. 20:50
A címvédő háromgólos hátrányban is volt, de végül fordított és 7-6-ra behúzta a finálét az UVSE ellen, így megvédte címét a …

Csapatsportok

Női vízilabda és Nemzetek Ligája meccsek csalogatnak minket a képernyő elé

2020.09.08. 07:30
A női vízilabda Magyar Kupa helyosztói mellett ma még kapunk négy Nemzetek Ligája találkozót, de lesz Tour de France és US Open is.

Csapatsportok

Vízilabda: UVSE-Dunaújváros finálét rendeznek a kupában

2020.09.07. 21:45
A címvédő Dunaújváros és az UVSE vívja a női vízilabda Magyar Kupa döntőjét.

Magyar foci

Közvetítések: pályán és képernyőn az U21-es válogatott

2020.09.07. 07:30
Folytatódnak a Nemzetek Ligája küzdelmei, elődöntőket rendeznek a női vízilabda Magyar Kupában, de pattog tovább a labda a US Openen is.

Csapatsportok

Tíz koronavírusos az OSC vízilabdázóinál

2020.09.03. 10:05
Az OSC férfi vízilabdacsapatánál tíz személy koronavírus-tesztje pozitív eredményt hozott.

Csapatsportok

Férfi vízilabda ob I: elhalasztanak három szerdai mérkőzést

2020.09.01. 19:25
A koronavírus-járvány miatt elhalasztanak három mérkőzést a férfi vízilabda-bajnokság szerdai, második fordulójából.

Külföldi foci

Nemzetközi kupagyőzteseket avattunk - avagy erről írtunk augusztusban

2020.09.01. 18:10
Valamennyi nemzetközi klubfutballtorna befejeződött, megrendezték az országúti kerékpárosok Európa-bajnokságát, valamint a Forma-1-ben és a MotoGP-ben sem …

Csapatsportok

Újabb mérkőzést kellett halasztani a vízilabda ob I-ben

2020.08.29. 19:05
Elhalasztották az OSC és a Szeged szombaton (ma) 19 órára kiírt összecsapását a férfi vízilabda ob I nyitófordulójából.