NBA: a mentális frissesség és a formaidőzítés dönthet a bajnoki címről

Dorogi László
Dorogi László

Magyar idő szerint péntek hajnalban 141 nap után ismét tétmérkőzést rendeznek a világ legnépszerűbb kosárlabda-ligájában. A körülmények extrémek, a helyzet mindenki számára szokatlan, de aki ki tudja hozni ebből a maximumot, az rászolgál a bajnoki címre.

Fotó: ESPN

Amikor 1987-ben, a New York Giants NFL-csapatának Super Bowl-győztes irányítója, Phil Simms a nagy siker után kijelentette, hogy akkor ő most elindul Disney Worldbe ünnepleni, aligha sejthette, hogy 2020-ban bő két hónapon keresztül egy - sőt rögtön kettő - major liga küzdelmeinek ad majd otthont a szórakoztatóközpont. Mint a sportvilág minden szegmensét, úgy az NBA eredetileg tavasz végén, nyár elején zajló szezonhajráját is tönkretette a koronavírus-járvány, s bár a pandémia egyelőre nem fújt visszavonulót, az elmúlt hetekben, hónapokban szigorú egészségügyi szabályok betartásával újraindult a sportélet.

Ahogy bármely más ligának, úgy az észak-amerikai profi kosárlabda-ligának soha nem látott logisztikai probléma megoldásával kellett szembenéznie a járványos időszakban: hogyan kivitelezhető egy rájátszás lebonyolítása úgy, hogy a játékosokat és stábtagokat a lehető legminimálisabb veszélynek tegyék ki. A megoldás végül egy úgy nevezett "buborékra", vagy ha úgy tetszik, hermetikusan lezárt, egyetemi campusra hasonlító intézményegyüttesre esett, ahová az elmúlt hetekben költöztek be a csapatok Floridában. A liga nem fukarkodott a létesítmény NBA-kompatibilissé tételén, 170 millió dollárt áldozott arra, hogy megteremtse a szezon befejezéséhez szükséges biztonságos körülményeket.

Kosaras Truman Show

No, de mit is jelent az, hogy egy "buborékban" fejezik be a csapatok az NBA 2019/2020-as idényét? Nos, csupán annyit, hogy a játékosok és a stábtagok június elején annak rendje s módja szerint megérkeztek a Disney Worldben kialakított "kosaras-karanténba", ahonnan kijárás csak speciális esetben engedélyezett, egyébként meg a szezon végéig - értelemszerűen addig, amíg az adott csapat ki nem esik a playoffból - itt kell tölteniük a munka- és szabadidejüket egyaránt. A sztárok igyekeztek is elütni az idejüket golfozással, horgászással, hajózással, bowlingozással és sétával, de akadnak, akik már most nehezen viselik a bezártságot.

A 22 résztvevő csapatnak - a létszámra hamarosan rátérünk - egytől egyig saját étkezője van, a menüsort pedig a gárdák szakmai stábjával együttműködésben dietetikusok állítják össze, de ha valaki ennek ellenére sem találna magának megfelelő elemózsiát, az - a szigorú előírások betartása mellett - házhoz is rendelhet. A Disney World "foglyai" biológiailag lebomló tányérokból és egyszer használatos evőeszközökkel étkeznek, ezzel is csökkentve a fertőzésveszélyt. Akinél esetleg kimutatják a koronavírus-fertőzést, természetesen azonnal karanténba kerül, ebben az esetben naponta háromszor a szobaajtó elé teszik le az ételt. S ha már tesztelés.

Fotó: Getty Images

A beköltözés előtt és azt követően is folyamatosan ellenőrizte a liga a játékosok egészségügyi állapotát, július harmadik hetében pedig már arról cikkezett az amerikai sportsajtó, hogy a buborékban megvizsgált összes játékosnak negatív lett a koronavírus-tesztje, ami azt támasztja alá, hogy a "buborék" rendszere jól működik. Akadnak persze olyan játékosok, akik korábban átestek a betegségen, ilyen például a Houston Rockets klasszisa Russell Westbrook, vagy éppen a Denver Nuggets szerb magasembere, Nikola Jokics is.

Az NBA egy okostelefonos applikációt is kifejlesztett, amiben szinte minden egy helyen elérhető: az ételrendelés mellett extra edzésidőt lehet foglalni, jelenteni lehet az egészségügyi szabályok esetleges megsértését - igen, a játékosokat megbízták azzal, hogy azonnal köpjék be azon sporttársukat, aki vét a szabályok ellen -, el lehet érni a mentális egészség megőrzése érdekében nyújtott szolgáltatásokat, illetve akár a novemberi elnökválasztásra is be lehet regisztrálni. Akadtak már persze renitensek a szezon folytatása előtt: a Clippers hatodik embere, Lou Williams például egy sztriptízbárban igyekezett csillapítani éhségét, és most nem kell rosszra gondolni, ugyanis azzal magyarázta kihágását, hogy az intézményben szolgálják fel a legjobb csirkeszárnyakat széles e világon, ezért tévedt be a lengén öltözött lányok bárjába.

A piszkos 22

No, de beszéljünk egy kicsit a szakmáról is, még úgy is, hogy jelenleg igen nehéz lenne megjósolni a valós erőviszonyokat, illetve azt, hogy melyik csapat milyen formában várja a folytatást. Az NBA alapszakasza márciusban szakadt félbe, amikor a Utah Jazz játékosának, Rudy Gobertnek pozitív lett a koronavírus-tesztje. Azóta 141 nap telt el, a játék pedig a Los Angeles Lakers-Los Angeles Clippers városi rangadóval tér vissza. A folytatásban már nem vesz részt mind a 30 csapat, annak ellenére sem, hogy az alapszakasz még nem fejeződött be. Az NBA amolyan igazságos Mátyás módjára úgy határozott, hogy a folytatásban - csökkentve ezzel a járványveszélyt - csak azok a csapatok vegyenek részt, amelyek a felfüggesztéskor rájátszást érő pozícióban álltak, vagy megvolt még az esélyük arra, hogy kivívják a playoff-szereplést.

Normál körülmények között az alapszakasz 82 mérkőzésből áll, az NBA alakulatai pedig 63-67 találkozón vannak túl, de nem játssza le a 22 résztvevő csapat az összes papíron hátralévő mérkőzését, minden alakulatnak 8-8 mérkőzés áll majd a rendelkezésére, hogy kivívja a rájátszást, illetve kedvezőbb kiemelési pozícióba kerüljön. Keleten kilenc gárda száll harcba a nyolc kiadó palyoff-helyért, így itt valamelyest tisztább a kép, a Milwaukee Bucks, Toronto Raptors, Boston Celtics, Miami Heat, Indiana Pacers, Philadelphia 76ers, Brooklyn Nets, Orlando Magic, Washington Wizards tömörülésből csupán egy marad hoppon, a többiek küzdhetnek a bajnoki címért. A bajnokság felfüggesztésekor a nyolcadik Magic 5,5 mérkőzéssel előzte meg a kilencedik Washingtont, így a Wizardnak tényleg varázsolnia kell, hogy nyolc meccs alatt eltüntesse hátrányát, csakhogy a liga beiktatott egy olyan szabályt is, ami segíthet a fővárosiaknak.

Amennyiben - és ez nemcsak a keleti, de a nyugati konferenciára is érvényes - a nyolcadik és kilencedik helyezettek között a nyolc-nyolc lejátszott mérkőzést követően négy győzelemnél nem nagyobb a differencia, úgy ők egy külön minipárharcot vívnak a továbbjutásért. Ha például a Wizards az 5,5 meccses hátrányát 3,5-re csökkenti az alapszakasz végére az éppen aktuális nyolcadik mögött, akkor a felek játszanak a playoff előtt egy két győzelemig tartó párharcot, aminek az alapszakaszt jobb pozícióban záró gárda hendikeppel, azaz 1-0-s előnnyel vág neki. Így, a kilencediknek két egymást követő győzelemmel még mindig megvan az esélye arra, hogy bejusson a legjobb nyolc közé, ezt követően pedig már a hagyományoknak megfelelően az első a nyolcadik, a második a hetedik, a harmadik a hatodik, a negyedik pedig az ötödik kiemelttel játszik egy négy győzelemig tartó párharcot a továbbjutásért mindkét főcsoportban.

Fotó: Essentially Sports

Nyugaton kicsit kacifántosabb a helyzet, ugyanis itt még papíron 13 együttes pályázik a nyolc kiadó palyoff-helyre, a már biztos résztvevő Los Angeles Lakers, LA Clippers, Denver Nuggets, Utah Jazz, Oklahoma City Thunder és Houston Rockets mellett ott lesz Orlandóban a Dallas Mavericks, a Memphis Grizzlies, a Portland Trail Blazers, a New Orleans Pelicans, a Sacramento Kings, a San Antonio Spurs és Phoenix Suns is.

Az alapszakasz hajrája tehát magyar idő szerint augusztus 1-jén startol, a rájátszás pedig bő két héttel később, 17-én kezdődik. A mérkőzéseket a Disney Worldön belül három különböző csarnokban bonyolítják majd le - természetesen nézők nélkül -, a finálé pedig legkésőbb október 13-án zárul. Ahogy azt már korábban említettük, az esélylatolgatás most különösen nehéz, hiszen nem lehet tudni, hogy a csapatok milyen formában térnek vissza, s azt sem, hogy kire milyen hatással lesznek az extrém körülmények. Egyes szakértők tudni vélik, hogy az üres csarnokok a védekező csapatok kommunikációját segítik majd, s persze azt sem szabad elfelejteni, hogy több gárdából hiányoznak majd fontos játékosok.

Éppen ezért elmondható, hogy a legjobb mentális állapotban lévő és a körülményekhez legjobban alkalmazkodni tudó gárda egy jó szériával akár a csúcsra is érhet. A legnagyobb esélyesek között persze számon tartják a LeBron James fémjelezte Los Angeles Lakerst, amellyel a Király negyedszer lehetne bajnok. Ezzel egyben ő lenne Robert Horry és John Salley után a liga történetének harmadik játékosa, aki három különböző csapattal is bajnoki címet szerez, ugyanez a megállapítás igaz lehet a Lakers városi riválisánál pattogtató Kawhi Leonardra is a végső siker esetén.

Keleten Giannis Antetokounmpo és a Milwaukee Bucks megállíthatatlannak bizonyult a szezon első felében, de itt is akad több bajnokaspiráns csapat, például a kényszerszünet kihirdetése előtt pazar formába lendülő Indiana Pacers, Miami Heat kettős, vagy a remek erőt képviselő Boston Celtics, de ne feledkezzünk meg a címvédő Toronto Raptorsról sem. Hogy végül ki ülhet fel az NBA trónjára, azt két és fél hónap múlva megtudjuk, addig is, kíváncsian várhatjuk mit hoz ez a rendkívüli idényzárás.

Címkék: kosárlabda, NBA
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/57470/pics/lead_800x600.jpg
kosárlabda,NBA

További cikkek

Amerika

NBA: könnyedén nyert a Los Angeles Clippers, szoros mérkőzésen győzött az Oklahoma

2020.08.13. 09:25
Nagyon simán, 124-111-re diadalmaskodott a Los Angeles Clippers a Denver Nuggets ellen az észak-amerikai profi kosárlabdaliga szerdai …

Amerika

NBA: karriercsúccsal segítette győzelemhez a Portlandet Damian Lillard

2020.08.12. 10:30
Az amerikai kosaras 61 pontot dobva segítette győzelemhez a Dallas ellen a Portlandet az észak-amerikai profi kosárlabdaliga keddi játéknapján.

Csapatsportok

Elmarad a debreceni U18-as 3x3-as kosárlabda-világbajnokság

2020.08.11. 11:15
Elmarad az idei U18-as 3x3-as kosárlabda-világbajnokság, amelynek Debrecen lett volna a házigazdája.

Amerika

NBA: ismét kikapott a Bucks, az utolsó pillanatokban nyert a Lakers

2020.08.11. 09:25
Az utolsó pillanatokban egy triplával 124-121-re győzte le a Los Angeles Lakers a Denver Nuggets-ot az észak-amerikai profi kosárlabdaliga hétfői játéknapján.

Amerika

NBA: dallasi sikerrel zárult a rangadó (videó)

2020.08.09. 10:30
A Dallas Mavericks hosszabbítás után győzött a Milwaukee Bucks ellen az NBA mai játéknapjának rangadóján.

Amerika

NBA: keleten kialakult a rájátszás teljes mezőnye

2020.08.08. 09:45
A Brooklyn Nets és az Orlando Magic pénteken utolsókként jutott be az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) keleti főcsoportjának rájátszásába, amelynek így teljessé vált nyolccsapatos …

Csapatsportok

Kosárlabda: edzés közben meghalt a szerb sztárcsapat játékosa

2020.08.07. 16:30
Edzés közben elhunyt a Crvena zvezda amerikai kosárlabdázója, Michael Ojo.

Amerika

NBA: LeBron nélkül hatástalan volt a Lakers

2020.08.07. 10:30
A Houston Rockets nyerte a játéknap rangadóját nyugaton, Damian Lillard ismét megőrült a Portlandben.

Amerika

NBA: kiütötte a Boston a Brooklynt, simán nyert az Oklahoma

2020.08.06. 11:35
Nagyon simán, 149-115-re győzte le a Boston Celtics a Brooklyn Nets-t az észak-amerikai profi kosárlabdaliga szerdai játéknapján.

Amerika

NBA: az utolsó másodpercekben kapott ki a Los Angeles Clippers

2020.08.05. 08:40
A Phoenix Suns ellen szinte az egész mérkőzésen hátrányba játszó csapat hiába egyenlített 115-115-nél, végül kikapott az észak-amerikai profi kosárlabdaliga keddi …