NHL: megjósolhatatlan, ki lesz a bajnok

Dorogi László
Dorogi László

Az észak-amerikai profi hokiliga rájátszása már a koronavírus-szünet előtt is egészen pokoli izgalmakat tartogatott volna, ám most még inkább kiszámíthatatlan, ki emelheti magasba a Stanley Kupát palyoff végén.

Fotó: Getty Images

Az észak-amerikai major ligák közül az NBA-t és az NFL-t is gyakran éri az a kritika, hogy viszonylag kevés csapat pályázik reálisan a végső győzelemre. Nos, ez a jégkorongozókra már egyáltalán nem igaz, évről évre változnak az erőviszonyok és rendre 7-8 gárda pályázik Lord Stanley kupájára. Idén - mint minden más sportág és bajnokság esetében - rendhagyó lesz a bajnoki befejezés, hiszen a talpon maradt csapatok az NBA-hez hasonlóan úgy nevezett "buborékokban" zárják az idényt, távol a családtól és a rokonoktól: a keleti konferencia csapatai Torontóban, a nyugati konferencia alakulatai Edmontonban.

A hagyományoktól eltérő módon idén nem 16, hanem 24 csapat vehet részt a playoffban. Az NHL azért döntött így, hogy azoknak az alakulatoknak is megadja a lehetőséget, amelyek a bajnokság felfüggesztésének pillanatában még nem álltak rájátszás helyen, de megvolt az esélyük arra, hogy bejussanak. Mindez azt is jelenti, hogy az alapszakaszból hátramaradt néhány mérkőzést már nem játsszák le a csapatok, egyből belecsapnak a lecsóba.

A megreformált rájátszás menete a következőképpen alakul: az úgy nevezett kvalifikációs körben az 5-12. kiemelt csapatok vívnak az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcokat a legjobb 16 közé jutásért, az ötödik a tizenkettedik, a hatodik a tizenegyedik, a hetedik a tizedik, a nyolcadik pedig a kilencedikkel néz farkasszemet mindkét konferenciában. A főcsoportok első négy-négy helyezettjei a kvalifikációs kör alatt az úgy nevezett Rubin körben egymással mérkőznek meg, így ők is lejátszanak három-három mérkőzést, mielőtt összecsapnának az első körös továbbjutókkal - itt már a megszokott módon egy-egy négy győzelemig tartó ütközetben. Ezek a mérkőzések sem lesznek tét nélküliek, ugyanis a körmérkőzések döntenek arról, melyik csapat melyik kiemelési pozícióból várhatja ellenfelét a kvalifikációs kör után.

A március 12-i tabella alapján keleten a Boston Bruins, a Tampa Bay Lightning, a 2018-as bajnok Washington Capitals, valamint a Philadelphia Flyers, nyugaton pedig a címvédő St. Louis Blues, a Colorado Avalanche, a Vegas Golden Knights és a Dallas Stars erőnyerő az első körben.

Az NHL-rájátszás kvalifikációs körének párosításai (zárójelben a csapatok kiemelési pozíciója)

Keleti konferencia

Pittsburgh Penguins (5.)-Montréal Canadiens (12.)
Carolina Hurricanes (6.)-New York Rangers (11.)
New York Islanders (7.)-Florida Panthers (10.)
Toronto Maple Leafs (8.)-Columbus Blue Jackets (9.)

A kvalifikációs körben erőnyerő: Boston Bruins (1.), Tampa Bay Lightning (2.), Washington Capitals (3.), Philadelphia Flyers (4.)

Nyugati konferencia

Edmonton Oilers (5.)-Chicago Blackhawks (12.)
Nashville Predators (6.)-Arizona Coyotes (11.)
Vancouver Canucks (7.)-Minnesota Wild (10.)
Calgary Flames (8.)-Winnipeg Jets (9.)

A kvalifikációs körben erőnyerő: St. Louis Blues (1.), Colorado Avalanche (2.), Vegas Golden Knights (3.), Dallas Stars (4.)

A playoff tehát magyar idő szerint szombaton este veszi kezdetét, de előtte a csapatok még lejátszanak egy-egy felkészülési találkozót Torontóban és Edmontonban, a legtöbb alakulat ezen már túl is esett. A Stanley Kupa 1883-as első kiosztása óta egyébként még sosem fordult elő, hogy ilyen későn, a nyár második felében, augusztusban induljon a rájátszás és hogy a trófeát ősszel adják át. Legutóbb egy másik világjárvány - a spanyolnátha - idején, 1919-ben fordult elő, hogy nem avattak végső győztest. A Montreal Canadiens és a Seattle Metropolitans csatája az ötödik találkozó után félbeszakadt, mert haláleset is történt, mindmáig ez az egyetlen alkalom, amikor a Stanley Kupát annak ellenére nem adták át, hogy előtte rendeztek alapszakasz- és rájátszásmérkőzéseket.

Azt pedig, hogy ki emeli fel végül a Stanley Kupát, lehetetlen megjósolni. Ez normális esetben is így lenne, de most, hogy a hosszú kihagyás után elképesztően fontos szerepet játszik majd a formaidőzítés, még inkább az. A kényszerszünet leginkább azoknak a csapatoknak kedvezett, amelyeknek fontos játékosai bajlódtak sérüléssel márciusban. Ők mostanra teljesen felépültek, így tulajdonképpen minden gárda legerősebb összeállításában léphet jégre. Éppen ezért esélylatolgatásba egyelőre kár is belebocsátkozni, hiszen adott esetben az is előfordulhat, hogy egy tizenkettedik kiemelt döntőbe jut. Bár a steril körülményeket néhány kritizálják, s szerintük ez a bajnoki cím majd megcsillagozva kerül be az almanachba, mi már azért nagyon várjuk a kőkemény ütközéseket és a remekbe szabott gólokat.

Címkék: Jégkorong, NHL
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/57477/pics/lead_800x600.jpg
Jégkorong,NHL

További cikkek

Amerika

NHL: eddig nem volt pozitív teszt a rájátszásban

2020.08.11. 10:15
Az elmúlt két hétben nem volt pozitív koronavírusteszt az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL).

Csapatsportok

Jégkorong: a Ferencváros nem indul a Kontinentális Kupában

2020.08.10. 18:40
A fővárosi zöld-fehérek az előző szezonban részt vettek a nemzetközi kupasorozatban, a következő idényt viszont biztosan kihagyják.

Amerika

NHL: a Tampa Bay revánsot vehet tavalyi nemezisén

2020.08.10. 16:55
Magyar idő szerint hétfő hajnalban kialakult az észak-amerikai profi jégkorong-liga rájátszás mezőnye. A kvalifikációs körben több meglepetés is született, de így is pikáns párharcok …

Amerika

NHL: nem bírt egymással a Dallas és a St. Louis

2020.08.10. 08:30
Csak büntetők után tudta legyőzni a Dallas Stars a St. Louis Bluest az észak-amerikai profi jégkorongliga vasárnapi játéknapján.

Amerika

NHL: a Vegas és a Philadelphia lesz a két első kiemelt (videó)

2020.08.09. 09:50
A Philadlephia Flyers és a Vegas Golden Knights nyerte a rangsoroló-csoportot az NHL-ben így ez a két csapat lesz majd a keleti illetve a nyugati főcsoport első kiemeltje.

Amerika

NHL: kiesett az Edmonton és a Pittsburgh, de a Toronto búcsúja is hajszálon múlt (videó)

2020.08.08. 08:30
Az NHL rájátszásába jutott a koronavírus-járvány miatt bevezetett selejtezőből az Arizona Coyotes, a Montreal Canadiens, …

Csapatsportok

Jégkorong: megtartja szlovén válogatott légiósát a Fehérvár

2020.08.07. 19:10
Anze Kuralt további egy évig az osztrák jégkorong-bajnokságban szereplő Hydro Fehérvár AV19 csapatát erősíti.

Csapatsportok

Jégkorong: Kanadába igazolnak a válogatott alapemberei

2020.08.07. 11:15
Kreisz Emma és Mayer Fruzsina, a jövő évi elit világbajnokságra készülő magyar női jégkorong-válogatott játékosai Kanadában folytatják pályafutásukat.

Amerika

NHL: a Calgary kiejtette a Winnipeget, nagy bajban a Toronto

2020.08.07. 09:00
A Flames lenullázta a Jetst, a Toronto háromgólos előny tékozolt el a Columbus ellen. A Philadelphia a Washingtont, a Vegas a bajnokot győzte le.

Külföldi foci

Közvetítések: visszatér nyári álmából a Bajnokok Ligája

2020.08.07. 07:30
Dörzsölhetik a tenyerüket a topfutball rajongói, hosszú böjt után ismét képernyőn a legrangosabb európai kupáért folytatott csata.