Elhagyott minket, de mégsem, mert Diego örök - így búcsúzott Maradonától a futballvilág

Dorogi László
Dorogi László

Nemcsak a labdarúgást szeretőket, de talán az egész világot sokkolta Diego Armando Maradona halálhíre. A korábbi világklasszist honfitársai, pályatársai, labdarúgók és szinte mindenki gyászolja, Lionel Messi, vagy éppen Pelé is búcsúzott az Isteni Diegótól.

Fotó: AS

Szerda délután egy pillanatra megállt a világ: Diego Armando Maradona egy hónappal 60. születésnapja után szívroham következtében meghalt.

Meghalt Diego Armando Maradona

A legendás futballistát novemberben koponyaűri vérzés miatt műtötték meg, s bár az operáció jól sikerült néhány napig kórházban tartották. Egybehangzó sajtóhírek szerint halálát hirtelen szívmegállás okozta, 60 esztendős volt. Novemberben depressziója miatt került be egy La Plata-i klinikára, ahol vérszegénységet és kiszáradást állapítottak meg nála.

A hír gyászba borította a futballvilágot, sokan még most sem fogták fel, hogy "Isten keze" már az égi futballpályákon kergeti a labdát - többek között gyerekkori idoljával, a 2005-ben szintén november 25-én elhunyt George Besttel.

Nincs olyan labdarúgó a világon, aki ne hallott volna valaha Diego Maradonáról, s ha sokan már játszani nem is látták, legendákat hallottak arról, mekkora zseni volt a futballpályán.

Honfitársa, a hatszoros Aranylabdás Lionel Messi így búcsúzott tőle:

"Nagyon szomorú nap ez minden argentin ember és a teljes futballvilág számára. Elhagyott minket, de mégsem, mert Diego örök. Minden gyönyörű emlékem megőrzöm róla. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy őszinte részvétem küldjem minden családtagjának és barátjának"

- írta a Barcelona játékosa.

2000-ben egy internetes szavazáson a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség a huszadik század legjobb futballistájának választotta meg Maradonát, akkor az argentin zseni a szavazatok 53,6 százalékát zsebelte be, míg a második helyezett Pelére csak 18,53 százalék voksolt. A brazilok világsztárja, akkor úgy kommentálta az eredményt: "Ha Diego el is hiszi, hogy ő a század legjobbja, akkor bizony baj van."

A két legenda természetesen rendezte viszonyát, Pelé pedig rövid bejegyzésében csak annyit írt "kollégája" halála után:

"Remélem, egy nap mi ketten odafent, az égben találkozunk és együtt fogunk futballozni."

Alberto Fernández, Argentína köztársasági elnöke háromnapos nemzeti gyászt hirdetett, s a következőket írta:

"Elvittél minket a világ legmagasabb pontjára, és tettél minket rendkívül boldoggá. Te voltál a legnagyobb közülünk. Köszönet, hogy velünk voltál, Diego. Hiányozni fogsz egész életünkben"

- írta a politikus.

Maradona 1984-ben balhés körülmények között hagyta el a Barcelona klubcsapatát, s igazolt akkoriban világrekordot jelentő, 13,54 millió dollárnak megfelelő összegért a Napolihoz. A dél-olaszországi városban valóságos Maradona-kultusz alakult ki, az argentin klasszis tagja volt a Napoli történetének első bajnokcsapatának, s az UEFA-kupa trófeát is a magasba emelhette - a mai napig ez a klub egyetlen nemzetközi kupasikere. Maradonát annyira szerették Nápolyban, hogy az 1990-es világbajnokság negyeddöntőjében számos olasz szurkolt az argentinoknak az Olaszország elleni mérkőzésen.

"Gyászolunk, úgy érezzük magunkat, mint egy bokszoló, akit kiütöttek, teljes a sokk"

- mondta Maradona halálhírét követően Nicola Lombardo, a Napoli szóvivője, a klub közleménye pedig hozzátette, Diegót pályafutása alatt és azt követően is istenként tisztelték Nápolyban, a legenda halála pedig pusztító csapást jelent a város és a klub számára is.

Másik korábbi klubja, a Barcelona is részvétét fejezte ki közösségi oldalain a családnak, a Facebook-oldal pedig gyászszalaggal látta el a klubcímert.

A jelenkor és a múlt kiválóságai közül is többen búcsúztatták a legendát, Cristiano Ronaldo, a Juventus csillaga a következőket írta:

"Korunk egyik legjobbja volt, egy utánozhatatlan varázsló. Túl korán ment el, de határtalan örökséget hagyott maga után és olyan űrt, amelyet lehetetlen betölteni. Nyugodj békében, sosem feledünk."

Az Argentin Labdarúgó Szövetség Twitter-oldala új borítóképén egy fekete gyászszalag látható, a felirat pedig a következő: "Te mindig a szívünkben leszel."

Gary Lineker, az egykori angol válogatott játékos úgy fogalmazott, Maradona generációjának legjobbja volt, áldott, de zilált életet élt, de reméli, békét talál isten kezei között. Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség elnöke arról beszélt, néhány nappal korábban még kommunikált Maradonával, azért hatalmas sokként érte a halálhír.

"Minden jót kívántam neki, és most óriási sokként ért a hír. Csodálatos játékos volt, aki zsenialitásával és karizmájával is kiemelkedett. Hős volt Argentínában és Nápolyban, aki fiatal és idős szurkolókat is lelkesíteni tudott"

- fogalmazott a szlovén sportvezető.

Argentínában mécsesek milliói gyúltak szerda este óta Maradona emlékéért, de nemcsak szülőhazájában, az egész világon megemlékezések sorát tartották. A Napoli mindeközben bejelentette, a klub otthonául szolgáló San Paolo stadion a jövőben Diego Maradona nevét fogja viselni, így tisztelegve a korábbi klublegenda életműve előtt.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/58647/pics/lead_800x600.jpg
Külföldi labdarúgás,Diego Maradona

További cikkek

Külföldi foci

Közvetítések: főszerepben a topligák és a férfi kézilabda-világbajnokság

2021.01.16. 07:30
Napestig tartó kínálattal érkezik a szombati nap: láthatjuk a topligákat, a férfi kézilabda-vb-t és a Ferencváros női kézilabda csapatát …

Csapatsportok

Közvetítések: a magyar válogatott is megkezdi a kézi vb-t

2021.01.15. 07:30
Gulyás István együttese a koronavírustól megtépázott Zöld-foki Köztársaság csapatával találkozik Egyiptomban, de képernyőre kerül a római derbi is a Serie A-ból.

Csapatsportok

Közvetítések: rajtol a kézilabda-világbajnokság, főszerepben a labdarúgás

2021.01.13. 07:30
Elrajtol a 2021-es férfi kézilabda-világbajnokság, valamint Olasz Kupa, Spanyol Szuperkupa és Német Kupa mérkőzéseket is láthatunk többek …

Külföldi foci

Közvetítések: pályán a Manchester United és az AC Milan

2021.01.12. 07:30
A manchesteriek az első fordulóból pótolják a Burnley ellen elmaradt mérkőzésüket, míg a milánóiak a Torinot fogadják az Olasz Kupa nyolcaddöntőjében a keddi napon.

Csapatsportok

Közvetítések: pályán a Győri Audi ETO KC, rangadó az NBA-ben

2021.01.10. 07:30
A Győri Audi ETO KC a Valceához látogat a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörében, míg a Chicago Bulls a Los Angeles Clipperst fogadja az NBA-ben.

Külföldi foci

Közvetítések: rangadót a Bundesligában, folytatódik a női kézilabda Bajnokok Ligája

2021.01.09. 07:30
Az RB Leipzig a Borussia Dortmund ellen ugorhat az élre a német élvonalban, mg a Ferencváros női kézilabda csapata a CSM …

Csapatsportok

Közvetítések: pályán a Győri Audi ETO KC és a Sopron Basket

2021.01.06. 07:30
A győriek a Dunaújváros ellen játszanak a női kézilabda NB I-ben, míg a soproniak az Atomerőmű-KSC Szekszárdot fogadják a női kosárlabda NB I-ben, de láthatunk …

Külföldi foci

Közvetítések: az angol bajnok nyitja az új év első teljes hetét

2021.01.04. 07:30
A hét első napján képernyőre kerül a Liverpool, de Varga Kevin csapata is pályára lép a török élvonalban.

Külföldi foci

Premier League: karácsonykor sem állt meg a futball Angliában

2020.12.28. 12:30
Meglepetésekkel teli karácsonyi fordulón van túl a Premier League: az Arsenal hosszú idő után ismét mérkőzést nyert, pontokat bukott a Manchester United és a Tottenham.

Magyar foci

Közvetítések: rangadó az NB I-ben, az angol ligakupában és az olasz bajnokságban is

2020.12.23. 07:30
Rangadókkal búcsúzik 2020-tól az NB I és az olasz bajnokság, pályán az Újpest, a Budapest Honvéd, a Real Madrid és az AC Milan …