Elhagyott minket, de mégsem, mert Diego örök - így búcsúzott Maradonától a futballvilág

Dorogi László
Dorogi László

Nemcsak a labdarúgást szeretőket, de talán az egész világot sokkolta Diego Armando Maradona halálhíre. A korábbi világklasszist honfitársai, pályatársai, labdarúgók és szinte mindenki gyászolja, Lionel Messi, vagy éppen Pelé is búcsúzott az Isteni Diegótól.

Fotó: AS

Szerda délután egy pillanatra megállt a világ: Diego Armando Maradona egy hónappal 60. születésnapja után szívroham következtében meghalt.

Meghalt Diego Armando Maradona

A legendás futballistát novemberben koponyaűri vérzés miatt műtötték meg, s bár az operáció jól sikerült néhány napig kórházban tartották. Egybehangzó sajtóhírek szerint halálát hirtelen szívmegállás okozta, 60 esztendős volt. Novemberben depressziója miatt került be egy La Plata-i klinikára, ahol vérszegénységet és kiszáradást állapítottak meg nála.

A hír gyászba borította a futballvilágot, sokan még most sem fogták fel, hogy "Isten keze" már az égi futballpályákon kergeti a labdát - többek között gyerekkori idoljával, a 2005-ben szintén november 25-én elhunyt George Besttel.

Nincs olyan labdarúgó a világon, aki ne hallott volna valaha Diego Maradonáról, s ha sokan már játszani nem is látták, legendákat hallottak arról, mekkora zseni volt a futballpályán.

Honfitársa, a hatszoros Aranylabdás Lionel Messi így búcsúzott tőle:

"Nagyon szomorú nap ez minden argentin ember és a teljes futballvilág számára. Elhagyott minket, de mégsem, mert Diego örök. Minden gyönyörű emlékem megőrzöm róla. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy őszinte részvétem küldjem minden családtagjának és barátjának"

- írta a Barcelona játékosa.

2000-ben egy internetes szavazáson a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség a huszadik század legjobb futballistájának választotta meg Maradonát, akkor az argentin zseni a szavazatok 53,6 százalékát zsebelte be, míg a második helyezett Pelére csak 18,53 százalék voksolt. A brazilok világsztárja, akkor úgy kommentálta az eredményt: "Ha Diego el is hiszi, hogy ő a század legjobbja, akkor bizony baj van."

A két legenda természetesen rendezte viszonyát, Pelé pedig rövid bejegyzésében csak annyit írt "kollégája" halála után:

"Remélem, egy nap mi ketten odafent, az égben találkozunk és együtt fogunk futballozni."

Alberto Fernández, Argentína köztársasági elnöke háromnapos nemzeti gyászt hirdetett, s a következőket írta:

"Elvittél minket a világ legmagasabb pontjára, és tettél minket rendkívül boldoggá. Te voltál a legnagyobb közülünk. Köszönet, hogy velünk voltál, Diego. Hiányozni fogsz egész életünkben"

- írta a politikus.

Maradona 1984-ben balhés körülmények között hagyta el a Barcelona klubcsapatát, s igazolt akkoriban világrekordot jelentő, 13,54 millió dollárnak megfelelő összegért a Napolihoz. A dél-olaszországi városban valóságos Maradona-kultusz alakult ki, az argentin klasszis tagja volt a Napoli történetének első bajnokcsapatának, s az UEFA-kupa trófeát is a magasba emelhette - a mai napig ez a klub egyetlen nemzetközi kupasikere. Maradonát annyira szerették Nápolyban, hogy az 1990-es világbajnokság negyeddöntőjében számos olasz szurkolt az argentinoknak az Olaszország elleni mérkőzésen.

"Gyászolunk, úgy érezzük magunkat, mint egy bokszoló, akit kiütöttek, teljes a sokk"

- mondta Maradona halálhírét követően Nicola Lombardo, a Napoli szóvivője, a klub közleménye pedig hozzátette, Diegót pályafutása alatt és azt követően is istenként tisztelték Nápolyban, a legenda halála pedig pusztító csapást jelent a város és a klub számára is.

Másik korábbi klubja, a Barcelona is részvétét fejezte ki közösségi oldalain a családnak, a Facebook-oldal pedig gyászszalaggal látta el a klubcímert.

A jelenkor és a múlt kiválóságai közül is többen búcsúztatták a legendát, Cristiano Ronaldo, a Juventus csillaga a következőket írta:

"Korunk egyik legjobbja volt, egy utánozhatatlan varázsló. Túl korán ment el, de határtalan örökséget hagyott maga után és olyan űrt, amelyet lehetetlen betölteni. Nyugodj békében, sosem feledünk."

Az Argentin Labdarúgó Szövetség Twitter-oldala új borítóképén egy fekete gyászszalag látható, a felirat pedig a következő: "Te mindig a szívünkben leszel."

Gary Lineker, az egykori angol válogatott játékos úgy fogalmazott, Maradona generációjának legjobbja volt, áldott, de zilált életet élt, de reméli, békét talál isten kezei között. Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség elnöke arról beszélt, néhány nappal korábban még kommunikált Maradonával, azért hatalmas sokként érte a halálhír.

"Minden jót kívántam neki, és most óriási sokként ért a hír. Csodálatos játékos volt, aki zsenialitásával és karizmájával is kiemelkedett. Hős volt Argentínában és Nápolyban, aki fiatal és idős szurkolókat is lelkesíteni tudott"

- fogalmazott a szlovén sportvezető.

Argentínában mécsesek milliói gyúltak szerda este óta Maradona emlékéért, de nemcsak szülőhazájában, az egész világon megemlékezések sorát tartották. A Napoli mindeközben bejelentette, a klub otthonául szolgáló San Paolo stadion a jövőben Diego Maradona nevét fogja viselni, így tisztelegve a korábbi klublegenda életműve előtt.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/58647/pics/lead_800x600.jpg
Külföldi labdarúgás,Diego Maradona

További cikkek

Külföldi foci

Szuperliga: hatalmas üdvözlőbónuszt kapnak a csatlakozó csapatok

2021.04.19. 22:30
A világ legnagyobb bankjának számító JPMorgan 200-300 millió eurós bónuszt ígért az újonnan induló Szuperligához csatlakozó csapatoknak.

Külföldi foci

Közvetítések: másodosztályú mérkőzéssel hangolódhatunk a válogatott találkozókra

2021.03.22. 07:30
Összesen négy esemény közül választhatunk a mai napon, de így is láthatunk jégkorongot és labdarúgást is.

Külföldi foci

Bajnokok Ligája: simán jutott a legjobb nyolc közé a Real Madrid és a Manchester City

2021.03.17. 08:30
Az első mérkőzésen aratott győzelme után a visszavágón is diadalmaskodni tudott a spanyol és az angol együttes is, így …

Csapatsportok

Közvetítések: pályán a női Euroligában a Sopron, folytatódik a labdarúgó BL

2021.03.17. 07:30
A soproniak a francia Lyon ellen lépnek pályára az Euroligában, míg a férfi labdarúgó BL-ben a Bayern München és a Chelsea is a …

Külföldi foci

Közvetítések: tenisz, kerékpár, lósport és egy kis foci a hétfői kínálatban

2021.03.15. 07:30
Nem ígér sokat a hétfői nap, de így is láthatunk pár sporteseményt a hét első napján.

Külföldi foci

Kikapott a Hertha, nyert a Real Madrid és a Manchester City - nemzetközi futballkörkép

2021.03.14. 09:30
Javarészt a papírformának megfelelően alakultak az eredmények a nemzetközi futballban a szombati játéknapon, viszont így is …

Magyar foci

Közvetítések: feljutási rangadó az NB II-ben, a dobogóért harcolnak az NB I-ben

2021.03.14. 07:30
Az idei szezon meglepetéscsapata, a PMFC a Debreceni VSC-t fogadja hazai pályán az NB II-ben, míg a második helyért még harcban álló …

Csapatsportok

Közvetítések: képernyőn a férfi kézisek meccse Szlovákia ellen

2021.03.12. 07:30
Magyar-szlovák férfi kézilabda-mérkőzés, és külföldi focibajnokságok meccsei adják a mai műsor sava-borsát.

Csapatsportok

Rossi keretet hirdet és Európa-liga meccsdömping vár ránk

2021.03.11. 07:30
Marco Rossi szövetségi kapitány kihirdeti a magyar labdarúgó-válogatott keretét a közelgő vb-selejtezőkre, este pedig az Európa-liga uralja a képernyőt.

Magyar foci

Közvetítések: rangadó a Magyar Kupában és a Bajnokok Ligájában

2021.03.10. 07:30
A másodosztályban a feljutásért küzdő Debreceni VSC az MTK ellen játszik rangadót a Magyar Kupában, míg a Paris Saint-Germain a Barcelonát fogadja a Bajnokok …