Olimpiai Híradó: hihetetlen magyar pontszerzés, Milák készen áll - július 27.

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Az olimpia negyedik versenynapjának legnagyobb magyar szenzációját Vas Kata Blanka teljesítménye szolgáltatta, de Milák Kristóf és Berecz Zsombor teljesítménye is reménykedésre adhat okot. 

Éremmel felérő negyedik hely 

Fotó: Getty Images

Minden olimpiának megvannak a magyar meglepetésembere és eddig Tokióban ő Vas Kata Blanka. A még mindig csak 19 éves kerékpáros nevét eddig csak a kerékpársport hazai rajongói ismerték most azonban másfél óra alatt egy ország sportszerető közössége tanulta meg, hogy ki is ő. Az utánpótlásszinten három szakágban is kimagasló tehetségnek számító 19 éves kerékpáros a hegyi kerékpározók versenyében indult és ért el nagyszerű negyedik helyezést. Vas a versenyt saját tempójában teljesítve az ötkörös viadal végén sorra előzte le a nála rutinosabb versenyzőket és végül három svájci kerékpáros mögött ért célba. 

Több, mint biztató forma

A vitorlázó Berecz Zsombor a mai napon kezdte meg szereplését a finn dingi hajóosztályban. A világbajnoki és Európa-bajnoki címmel is rendelkező vitorlázó remekül szerepelve mindkét mai futamát a második helyen zárta és így megtette az első lépéseket afelé, hogy érmes (vagy akár aranyérmes) legyen az ötkarikás játékon is. 

Fotó MTI/Kovács Tamás

Milák Kristófról azt tartják, hogy csak akkor nem nyeri meg a 200 méteres pillangóúszás aranyérmét, ha rosszul lesz a medencében és a világrekorder klasszis ezt az első két úszásával bizonyította is. Milák 1:52.20-as idővel nyerte a középdöntőjét, ez az idő nemcsak két tizedre van Michael Phelps olimpiai rekordjától, de csaknem három másodperccel jobb, mint amit legnagyobb riválisa Chad Le Clos teljesített. A fináléban ráadásul nemcsak a topfavoritnak szurkolhatunk: Kenderesi Tamás az utolsó 50 méteren a nyolcadik helyről zárkózott fel Le Clos mögé és jutott döntőbe, vagyis nem lenne meglepő ha Rio után Tokióban is dobogóra állna. 

Bereczzel és Milákkal ellentétben egyelőre még mindig kérdéses azonban Hosszú Katinka formája. A háromszoros olimpiai bajnok úszónő az ötödik helyen ért célba a középdöntőjében és bár meglegyintette a kiesés szele, hetedikként fináléba jutott. Mivel a mezőny nagyon szoros így nem elképzelhetetlen, hogy Hosszú holnap hajnalban a csúcsformájától távol is képes lehet éremért úszni. 

A bajnoknő délután visszalépett a 200 méteres pillangóúszás középdöntőitől és így a 16 versenyző lényegében egy rangsorolót úszott azért, hogy eldöntsék, milyen sorrendben jutnak be a következő körbe. Kapás Boglárka nem adott ki mindent magából, ötödikként ment tovább. Az, hogy milyen esélye van a győzelemre az uralkodó világ és Európa-bajnoknak, majd a holnapi középdöntő során körvonalazódhat. 

Nem szereztek pontot, de megérdemlik az említést

A versenynap első döntőjében (amely magyar idő szerint még tegnap kezdődött) a triatlonos Bragmayer Zsanett a jónak mondható 12. helyen ért célba. Ezzel az eredménnyel megdöntötte a legjobb magyar olimpiai triatlonhelyezés rekordját a hölgyek közt. Érdekesség, hogy a döntőt megnyerő Flora Duffy, Bermuda történetének első olimpiai aranyérmét nyerte. Bragmayer illetve a férfiaknál hetedikként célba érő Bicsák Bence formája mindenesetre bizalomkeltő a vegyesváltók küzdelme előtt. 

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Először rendeztek vegyespáros döntőt a légpuskásoknak és az új versenyszámban Péni István és Mészáros Eszter képviselte Magyarországot. A 29 csapatot számláló megmérettetés során a nyolc legjobb jutott be a középdöntőbe, köztük Péniék. A magyar duó jól teljesített és végül a hetedik helyen zárt. Mindkét fiatal sportlövőnek van lehetősége arra, hogy az összetett versenyszámban javítson, Péni ráadásul ezt éremesélyesként teheti. 

Hozták a kötelezőt a vízilabdázók, nagy gondban a kézilabdázók

A vízilabda olimpiai történelme már számtalan esetben bebizonyította, hogy nem számít, hogy egy csapat milyen formában van a csoportkörben, ám a férfi csapatnak így is kötelező volt legyőznie Japánt a görögök elleni vereséget követően. A mieink az első félidőben még sokat hibáztak és a derekasan küzdő házigazda 8-8-ra mentette az első félidőt. Fordulás után aztán egyértelműen összeállt a magyar csapat játéka és Märcz_Tamás csapata végül 16-11-re győzött. Amennyiben Varga Dénesék még egy meccset megnyernek, akkor már biztosan ott vannak a következő fordulóban. 

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Női kézilabda-válogatottunk viszont távolodott a továbbjutási álmoktól. A mieink immáron Kovacsics Anikó nélkül (a csapatkapitány vállsérülést szenvedett és az olimpia végéig kidőlt) csaptak össze azzal a brazil válogatottal, amelyet a felkészülés során kétszer is legyőztek. 4-1-es magyar vezetésig nem is volt semmi gond, utána viszont a brazilok átgázoltak a sokat hibázó csapatunkon. A 33-27-es eredmény is csak azért alakult ki, mert a magyarok az utolsó percekben kozmetikázni tudtak az eredményen. Két vereség után a nemzeti csapatnak le kell győznie két riválisát az Orosz Olimpiai Csapat, Svédország és Spanyolország közül, különben nem jut be a következő körbe. 

Egy 29 éves sorozat megszakadt, egy tovább folytatódik 

Az Egyesült Államok női kosárlabda-válogatottja legyőzte Nigériát a mai játéknapon és ezzel immáron 50 mérkőzés óta veretlen az olimpiákon. Az amerikaiak utoljára 1992-ben szenvedtek vereséget a Független Államok Közösségétől. 

Szintén 1992 óta datálódott az oroszok nyeretlensége a női tornacsapatok küzdelmében, ám ez a pechszéria ma megszakadt. A roppant színvonalas fináléban az amerikaiakkal vívott nagy csatát az orosz csapat és végül győzött. A verseny krónikájához tartozik, hogy Simone Biles az ugrás során megsérült és az is kérdéses, hogy a tornasport legnagyobb sztárja egyáltalán versenyezhet-e még Tokióban. 

A derbi napján kell nagyot futni

Fotó: Getty Images

Elsőként softballban avattak olimpiai bajnokot Tokióban a csapatsportágak közül. A sorsolás pikantériája az volt, hogy az Egyesült Államok és Japán egymást követő két nap is megmérkőzött egymással, ám amíg tegnap csak egy tét nélküli csoportmeccset vívtak, addig ma már az aranyérem volt a tét. Hétfőn az amerikaiak győztek, mára viszont fordult a kocka és a házigazda nyert 2-0-ra és így 2008 után ismét olimpiai bajnok lett a japán válogatott. 

Nagy bajnokok

Fotó: AFP

Egy sportolónak nehéz a csúcson visszavonulnia, a Szerbiában nemzeti hősnek számító Milica Mandicsnak viszont sikerült. A szerb tékvandós már két éve kijelentette, hogy az olimpia után befejezi pályafutását így amikor bejutott a döntőbe, tudni lehetett, hogy utolsó meccsét vívja. Nagy csatában legyőzte dél-koreai ellenfelét és így kétszeres olimpiai bajnokként zárta le karrierjét. 

Ma rendezték a díjlovaglók csapatdöntőjét, amelyet Németország nyert meg. (Jellemző, hogy 1964 óta mindössze kétszer nem a németek voltak a bajnokok azokon az olimpiákon, amelyeken ott voltak.) A győztes csapatban ott volt Isabell Werth a sportág korszakos alakja, aki immáron hetedszer lett olimpiai bajnok. Az első aranyérmét még 1992-ben nyerő hölgy ezzel a sportág történetének legsikeresebb olimpikonja lett az olimpiai aranyérmeket tekintve. 

Címkék: MOB, Tokió 2020
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/58988/pics/lead_800x600.jpg
MOB,Tokió 2020

További cikkek

Egyéni sportok

Kajak-kenu-vb: Kozák és Csipes kajakpárosa, Gazsó és Kiss Péter Pál is világbajnok!

2021.09.18. 13:00
A kajakos Gazsó Alida Dóra, a Kozák Danuta és Csipes Tamara alkotta kajakkettes és a parakajakos Kiss Péter Pál is …

Egyéni sportok

Paralimpiai Híradó: véget értek a játékok, 16 érmet szereztek a magyarok - szeptember 5.

2021.09.05. 15:50
Tokióban véget ért a 16. nyári paralimpiai játékok. amelyen a magyar sportolók összesen 16 érmet, közte 7 aranyat …

Egyéni sportok

Paralimpiai Híradó: zárásként egy kajakos bronz is összejött - szeptember 4.

2021.09.04. 14:05
A kajakos Varga Katalin bronzérmes lett, míg a távolugrásban aranyérmes Ekler Luca 400 méteres síkfutásban ötödikként végzett a …

Egyéni sportok

Paralimpia 2020: bronzérmes a kajakos Varga Katalin!

2021.09.04. 04:10
Varga Katalin remek versenyzéssel bronzérmet szerzett a tokiói paralimpián a női kajak KL2 200 méteres versenyében.

Egyéni sportok

Paralimpiai Híradó: újabb magyar kajakkirály! - szeptember 3.

2021.09.03. 15:25
A tokiói paralimpia mai napja sem múlt el magyar érmek nélkül: Kiss Péter Pál nagyszerű versenyzéssel nyerte a kajakosok döntőjét, míg Pap Bianka 200 méteres …

Egyéni sportok

Paralimpia 2020: Pap Bianka ezüstérmes 200 méteres vegyesúszásban!

2021.09.03. 10:25
Pap Bianka megszerezte a harmadik érmét is a tokiói paralimpián, miután másodikként végzett az SM10-es kategória 200 méteres vegyesúszódöntőjében.

Egyéni sportok

Paralimpiai Híradó: magyar aranyérmek és olimpiai rekordok - szeptember 2.

2021.09.02. 13:45
Konkoly Zsófia és Pap Bianka is aranyérmes lett úszásban, a kajakos Kiss Péter pedig olimpiai rekordot evezve jutott döntőbe a tokiói paralimpia …

Egyéni sportok

Paralimpia 2020: Pap Bianka paralimpiai bajnok 100 háton!

2021.09.02. 10:50
Pap Bianka megszerezte a magyar küldöttség hatodik aranyérmét a tokiói paralimpián, miután elsőként végzett az S10-es kategória 100 méteres hátúszódöntőjében.

Egyéni sportok

Paralimpia 2020: Konkoly Zsófia aranyérmes 100 méteres pillangóúszásban!

2021.09.02. 10:35
Konkoly Zsófia nagyszerű második féltávjának köszönhetően új Európa-rekorddal aranyérmet szerzett az S9-es kategória 100 méteres …

Egyéni sportok

Paralimpiai Híradó: ragyogó magyar ezüstérmek - szeptember 1.

2021.09.01. 13:45
Pap Bianka 400 méteres gyorsúszásban, míg Konkoly Zsófia 200 méteres vegyesúszásban szerzett ezüstérmet a tokiói paralimpia nyolcadik versenynapján.