Tokió 2020: Lőrincz Tamás olimpiai bajnok!

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Lőrincz Tamás legyőzte kirgíz ellenfelét a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos súlycsoportjának döntőjében és így pályafutása utolsó mérkőzésén olimpiai bajnok lett! 

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Lőrincz Tamás egy világbajnoki cím, négy Európa-bajnoki győzelem és egy olimpiai ezüstérem után azzal a tudattal utazott el Tokióba, hogy bármi is lesz, az olimpiát követően visszavonul. Az idősebb Lőrincz-testvér az első körben nem mérkőzött tegnao, majd egy hazai birkózó után nagy csatában legyőzte iráni ellenfelét és így másodszor is bejutott az olimpiai döntőbe. 

A pályafutása utolsó mérkőzését vívó magyar klasszis ellenfele a fiatal kirgíz Akhzol Makhmudov volt a 77 kilósok döntőjében. A két fél taktikusan küzdött az első pillanattól kezdve, egyáltalán nem kockáztattak. Az első menetben a mérkőzésvezetők a hazája első olimpiai bajnoki címéért küzdő Makhmudovot látták aktívabbnak, így 1-0-s előnybe került. A különbség az első menetben nem is változott és így Lőrincznek három perce maradt fordítani. 

Lőrincz hamar átvette a meccs irányítását a második menet során és miután ellenfele kilépett a szőnyegről már egyenlő volt az állás. Hiába állt ezzel már jobban (utolsó pontért nyert volna) továbbra is aktívabban birkózott, amiért figyelmeztették az ellenfelet. A világbajnok ezzel már 2-1-re vezetetett és bár nem tudott újabb pontot szerezni, az idő neki dolgozott. Az utolsó másodpercekben már nem volt más dolga mint védekezni, a kirgizisztáni pedig nem tudott újabb pontot szerezni. 

Amikor a mérkőzésidő letelt biztossá vált, hogy Lőrincz Tamás 34 évesen, élete utolsó mérkőzésén karrierje legnagyobb sikerét elérve megnyerte az olimpiát. 

Végeredmény:

kötöttfogás 77 kg
1. Lőrincz Tamás (Magyarország)
2. Akzsol Mahmudov (Kirgizisztán)

3. Jabiku Sohei (Japán) és  Rafig Huszejnov (Azerbajdzsán)

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/59081/pics/lead_800x600.jpg
birkózás,MOB,Tokió 2020

További cikkek

Egyéni sportok

Lőrincz Tamás olimpiai kvótát szerzett

2016.04.15. 14:20
Rióban is szőnyegre léphet a Londonban ezüstérmes kötöttfogású birkózónk.

Egyéni sportok

Birkózó Eb - Ligeti Dániel ötödik lett

2016.03.11. 21:10
Ligeti Dániel az ötödik helyen végzett a szabadfogásúak 125 kilogrammos kategóriájában a Rigában zajló birkózó Európa-bajnokság pénteki versenynapján, miután az éremmérkőzésen nagy csatában kikapott …

Egyéni sportok

Birkózó Eb - Két győzelem, két vereség kezdésként

2016.03.11. 11:45
A négyből két magyar, Ligeti Dániel és Gulyás Zsombor kezdett győzelemmel a rigai birkózó Európa-bajnokság pénteki versenynapján, melyen Wilson Vanessa és Barka Emese egyaránt első …