Tokió 2020: Lőrincz Tamás olimpiai bajnok!

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Lőrincz Tamás legyőzte kirgíz ellenfelét a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos súlycsoportjának döntőjében és így pályafutása utolsó mérkőzésén olimpiai bajnok lett! 

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Lőrincz Tamás egy világbajnoki cím, négy Európa-bajnoki győzelem és egy olimpiai ezüstérem után azzal a tudattal utazott el Tokióba, hogy bármi is lesz, az olimpiát követően visszavonul. Az idősebb Lőrincz-testvér az első körben nem mérkőzött tegnao, majd egy hazai birkózó után nagy csatában legyőzte iráni ellenfelét és így másodszor is bejutott az olimpiai döntőbe. 

A pályafutása utolsó mérkőzését vívó magyar klasszis ellenfele a fiatal kirgíz Akhzol Makhmudov volt a 77 kilósok döntőjében. A két fél taktikusan küzdött az első pillanattól kezdve, egyáltalán nem kockáztattak. Az első menetben a mérkőzésvezetők a hazája első olimpiai bajnoki címéért küzdő Makhmudovot látták aktívabbnak, így 1-0-s előnybe került. A különbség az első menetben nem is változott és így Lőrincznek három perce maradt fordítani. 

Lőrincz hamar átvette a meccs irányítását a második menet során és miután ellenfele kilépett a szőnyegről már egyenlő volt az állás. Hiába állt ezzel már jobban (utolsó pontért nyert volna) továbbra is aktívabban birkózott, amiért figyelmeztették az ellenfelet. A világbajnok ezzel már 2-1-re vezetetett és bár nem tudott újabb pontot szerezni, az idő neki dolgozott. Az utolsó másodpercekben már nem volt más dolga mint védekezni, a kirgizisztáni pedig nem tudott újabb pontot szerezni. 

Amikor a mérkőzésidő letelt biztossá vált, hogy Lőrincz Tamás 34 évesen, élete utolsó mérkőzésén karrierje legnagyobb sikerét elérve megnyerte az olimpiát. 

Végeredmény:

kötöttfogás 77 kg
1. Lőrincz Tamás (Magyarország)
2. Akzsol Mahmudov (Kirgizisztán)

3. Jabiku Sohei (Japán) és  Rafig Huszejnov (Azerbajdzsán)

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/59081/pics/lead_800x600.jpg
birkózás,MOB,Tokió 2020

További cikkek

Egyéni sportok

Birkózó-vb: Torba Erik és Takács István is ötödik

2021.10.10. 19:45
Takács István és Torba Erik is elveszítette a bronzmérkőzését és így mindketten az ötödik helyen végeztek az Oslóban rendezett birkózó-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Ökölvívás: Tyson Fury megint kiütötte Deontay Wildert és maradt a világbajnok

2021.10.10. 06:50
Hiába került kétszer is padlóra, Tyson Fury a tizenegyedik menetben kiütötte Deontay Wildert és így maradt a WBC nehézsúlyú …

Egyéni sportok

Birkózó-vb: Szőke Alex ezüstérmes!

2021.10.09. 19:20
A döntőben kikapott és így ezüstérmet szerzett a kötöttfogásúak 97 kilós súlycsoportjában versenyző Szőke Alex az Osloban rendezett birkózó-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Birkózó-vb: Torba Erik és Takács István is a bronzéremért mérkőzik

2021.10.09. 18:00
Torba Erik és Takács István is elveszítette az elődöntőjét és így mindkét kötöttfogású magyar birkózó a bronzéremért mérkőzik vasárnap az …

Egyéni sportok

Birkózó-vb: Torba Erik és Takács István is elődöntős!

2021.10.09. 14:40
A 63 kilós Torba Erik és a 87 kilós Takács István is biztosan éremért küzdhet kötöttfogásban az Osloban rendezett birkózó-világbajnokságon, miután mindkét magyar birkózó …

Egyéni sportok

Birkózó-vb: Lévai Tamás és Szabó László is az ötödik helyen végzett

2021.10.08. 20:15
A 77 kilós Lévai Tamás és a 82 kg-ban induló Szabó László is az ötödik helyen végzett az Osloban rendezett birkózó világbajnokság …

Egyéni sportok

Birkózó-vb: Szőke Alex hátrányból felállva jutott döntőbe!

2021.10.08. 18:10
Óriási küzdelmet követően a kötöttfogásúak 97 kilós súlycsoportjában induló Szőke Alex bejutott az Osloban rendezett világbajnokság döntőjébe.

Egyéni sportok

Birkózó-vb: Szabó László is a bronzéremért küzdhet

2021.10.08. 12:50
Mindkét vigaszágas meccsét megnyerte és így a bronzéremért mérkőzhet a kötöttfogásúak 82 kilós súlycsoportjában induló Szabó László az oslói birkózó-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Birkózó-vb: Lévai Tamás a bronzéremért küzdhet

2021.10.07. 17:50
A kötöttfogásúak 77 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Lévai Tamás három győzelem után az elődöntőben vereséget szenvedett és így a bronzéremért küzdhet az oslói …

Magyar foci

Birkózó-vb: Jordan Burroughs ötödik alkalommal is világbajnok

2021.10.04. 22:35
Az Oslóban zajló birkózó-világbajnokság harmadik versenynapjának sztárja egyértelműen az amerikai Jordan Burroughs volt, aki ötödik világbajnoki címét szerezte.