Paralimpiai Híradó: már csak az érem színe kérdéses - augusztus 27.

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Bár a harmadik versenynapon nem szerzett dobogós helyet magyar sportoló, asztaliteniszben Szvitacs Alexa és Pálos Péter viszont elődöntőbe jutott és így biztosan érmet fog szerezni a későbbiekben a tokiói paralimpián. 

Fotó: facebook.com/magyarparalimpiaicsapat

A sorsolás szeszélye miatt egy brazil-kínai asztaliteniszmeccs volt az első magyar érdekeltségű esemény a harmadik versenynapion. Ez úgy volt lehetséges, hogy az S9-es kategóriában induló Szvitacs Alexa két győzelemmel és egy vereséggel zárta a csoportkört és a biztos továbbjutásához az kellett, hogy a kínai Hsziung Kuj-jen legyőzze a brazil Danielle Rauent. A meccsen nem borult a papírforma, az ázsiai játékos 3:0-ra győzött és így Szvitacs biztosan ott lesz az elődöntőben. Mivel nincs bronzmérkőzés, így a bal karját és a lábújait toxikus sokk szindróma következtében elveszítő magyar asztaliteniszezőnő biztosan érmet szerez majd Tokióban. Szvitacs holnap az elődöntőben a kínai származású ausztrál Lei Li Nával mérkőzik, aki 2004 és 2012 között összesen öt aranyérmet szerzett paralimpián. 

A Londonban olimpiát nyerő, Rióban bronzérmes Pálos Péter (S11) szintén az elődöntőért és egyúttal a biztos éremszerzésért mérkőzött ma. Pálos óriási meccset vívott a fiatal japán Aszano Takasival. Az első két szettet a hazai pályán küzdő Takasi nyerte, ezután viszont Pálos két szoros szettben (11:9, 11:8) kiegyenlített. Az utolsó játszmát már utalta a magyar játékot és kétszettes hátrányból megfordította a mérkőzést. Pálos ellenfele a francia Lucas Creange lesz a holnapi elődöntőben. 

Arlóy Zsófia (S8) és Major Endre (S1) is a negyeddöntőben küzdött ma asztaliteniszben, ám egyiküknek sem sikerült a győzelem. Major csoportelsőként ment tovább, a legjobb 8 között viszont három szettben kikapott a dél-koreai Nam Ki Vontól, akivel szemben Rióban a bronzmérkőzésen is alulmaradt. Arlóy ma még egy csoportmérkőzést is vívott, amelyben 3:0-ra legyőzte a holland Frederique van Hooffot, a negyeddöntőben azonban négy szettben kikapott a norvég Aida Dahlentől. A csoportból való továbbjutásuknak köszönhetően mindketten az ötödik helyen végeztek. 

A riói ezüstérmes Csonka András a nyolcaddöntőben a francia Thomas Bouvais ellen állt asztalhoz. A két játékos óriási meccset vívott egymással: Csonka 11:9-re nyerte az első szettet, a francia viszont 11:8-al egalizált. A harmadik játszmában 14:12-re a francia bizonyult jobbnak majd a negyedik szett is az övé lett 11:9-el és így búcsúztatta a magyar játékost. 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A kerkesszékes íjász Gáspár Tamás (W1) a rangsorolóversennyel kezdte meg tokiói szereplését. A világranglistán másodikként álló magyar sportember jól is teljesített és 647 körrel a negyedik helyen végzett. Ez azt jelenti, hogy Gáspár erőnyerő lesz hétfőn a nyolcaddöntőben és a legjobb nyolc között folytathatja majd szereplését. 

Szépen helytállt Wermeser Zsombor is a pályakerékpárosok C5-ös kategóriájában. A dongalábbal született magyar bringás a 4000 méteres időfutamban 4:35.606 perccel a hetedik helyen végzett. Az erdélyi Novák Károly Eduárd, aki jelenleg Románia sportminisztere a második helyen végzett és így immáron négyszeres paralimpiai érmesnek (ebből egy aranyérem) vallhatja magát. 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Két többszörös paralimpiai érmes, Krajnyák Zsuzsanna és Danyi Gyöngyi, valamint egy friss paralimpiai bajnok Veres Amarilla alkotta a magyar női párbajtőrválogatottat kerekesszékes vívásban. A magyar csapat az első mérkőzésén előnyről 45:37-re kikapott Kínától, majd a papírformának megfelelően 45:13-ra verte az Egyesült Államokat. Mivel azonban a mieink 45:38-ra kikaptak az ukránoktól így nem jutottak be az elődöntőbe és az ötödik helyen végeztek. 

Címkék: Paralimpia, NOB, parasport
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/59209/pics/lead_800x600.jpg
Paralimpia,NOB,parasport

További cikkek

Autó-motor

Kamion Eb: Kiss Norbert Spanyolországban is győzött és növelte az előnyét!

2021.10.02. 19:00
Remekül kezdte Kiss Norbert a kamionos Európa-bajnokság jaramai versenyhétvégéjét miután az első futamban győzött, míg a fordított …

Egyéni sportok

Kajak-kenu-vb: Kozák és Csipes kajakpárosa, Gazsó és Kiss Péter Pál is világbajnok!

2021.09.18. 13:00
A kajakos Gazsó Alida Dóra, a Kozák Danuta és Csipes Tamara alkotta kajakkettes és a parakajakos Kiss Péter Pál is …

Egyéni sportok

Paralimpiai Híradó: véget értek a játékok, 16 érmet szereztek a magyarok - szeptember 5.

2021.09.05. 15:50
Tokióban véget ért a 16. nyári paralimpiai játékok. amelyen a magyar sportolók összesen 16 érmet, közte 7 aranyat …

Egyéni sportok

Paralimpiai Híradó: zárásként egy kajakos bronz is összejött - szeptember 4.

2021.09.04. 14:05
A kajakos Varga Katalin bronzérmes lett, míg a távolugrásban aranyérmes Ekler Luca 400 méteres síkfutásban ötödikként végzett a …

Egyéni sportok

Paralimpia 2020: bronzérmes a kajakos Varga Katalin!

2021.09.04. 04:10
Varga Katalin remek versenyzéssel bronzérmet szerzett a tokiói paralimpián a női kajak KL2 200 méteres versenyében.

Egyéni sportok

Paralimpiai Híradó: újabb magyar kajakkirály! - szeptember 3.

2021.09.03. 15:25
A tokiói paralimpia mai napja sem múlt el magyar érmek nélkül: Kiss Péter Pál nagyszerű versenyzéssel nyerte a kajakosok döntőjét, míg Pap Bianka 200 méteres …

Egyéni sportok

Paralimpia 2020: Pap Bianka ezüstérmes 200 méteres vegyesúszásban!

2021.09.03. 10:25
Pap Bianka megszerezte a harmadik érmét is a tokiói paralimpián, miután másodikként végzett az SM10-es kategória 200 méteres vegyesúszódöntőjében.

Egyéni sportok

Paralimpia 2020: Kiss Péter Pál paralimpiai bajnok!

2021.09.03. 03:55
A kajakos Kiss Péter Pál megszerezte a magyar küldöttség hetedik aranyérmét a tokiói paralimpián, miután megnyerte a KL1-es kategória férfi K-1 200 méteres döntőjét.

Egyéni sportok

Paralimpiai Híradó: magyar aranyérmek és olimpiai rekordok - szeptember 2.

2021.09.02. 13:45
Konkoly Zsófia és Pap Bianka is aranyérmes lett úszásban, a kajakos Kiss Péter pedig olimpiai rekordot evezve jutott döntőbe a tokiói paralimpia …

Egyéni sportok

Paralimpia 2020: Pap Bianka paralimpiai bajnok 100 háton!

2021.09.02. 10:50
Pap Bianka megszerezte a magyar küldöttség hatodik aranyérmét a tokiói paralimpián, miután elsőként végzett az S10-es kategória 100 méteres hátúszódöntőjében.