Paralimpiai Híradó: az eddigi legerősebb magyar nap - augusztus 28.

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Remekeltek a magyar sportolók a tokiói paralimpia negyedik versenynapján. A vívó Osváth Richárd ezüstérmet szerzett, míg Szvitacs Alexa bronzérmes lett asztaliteniszben. Pálos Péter döntőbe jutott, Pap Bianka, Hajmási Éva és Ekler Luca pedig egyaránt a negyedik helyen végzett. 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Pálos Péter a londoni győzelmét és a riói bronzérmét követően harmadszor lett érmes ötkarikás játékokon. Az S11-es kategóriában szereplő korábbi bajnokkal kapcsolatban az volt a kérdés, hogy a dobogó melyik fokára állhat majd fel és ez a kérdés továbbra is nyitva áll, mivel Pálos bejutott a döntőbe. Honfitársunk ellenfele a négy között a francia Lucas Creange ellen állt asztalhoz. A két játékos elképesztően szoros küzdelmet vívott egymással (magyar szempontból 14:12, 9:11, 12:10, 9:11). A mindent eldöntő szett során a francia 10:7-re is ellépett, Pálos azonban nem adta fel a küzdelmet és hihetetlen fordítást produkálva 13:11-el megnyerte a mérkőzést. Pálos Péter ellenfele a magyar idő szerint holnap 10 óra 20 perckor kezdődő döntőben az ausztrál Samuel Philip von Einem lesz. 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Szvitacs Alexa esetében szintén  már csak az érem színe volt kérdéses az asztaliteniszezők S9-es kategóriájában. Szvitacs, aki két győzelemmel és egy vereséggel jutott be az elődöntőbe, a legjobb négy között az ausztrál színekben induló, kínai Lina Lei ellen. A bal alkarját és a lábújait toxikussokk szindrómában elveszítő magyar asztaliteniszezőnő óriási küzdelemre kényszerítette a korábban öt paralimpiai aranyérmet nyerő riválisát. Az első két szett hatalmas küzdelemben Szvitacsé lett (14:12, 13:11) ezután viszont Lei  11:5-el visszajött a meccsbe. A negyedik szett szorosabb volt ám ez is az ausztrálé lett (11:8) és így jöhetett az ötödik játszma. A mindent eldöntő játékrészben 6:6-ig együtt haladtak a mérkőző felek, Lei viszont zsinórban öt labdamenetet megnyerve legyőzte a magyar játékost. Szvitacs Alexa ezzel bronzérmet szerzett élete első paralimpiáján. 

Három számban  is érdekelt Ekler Luca Tokióban, a világbajnok magyar atléta (T38-as kategória) először 100 méteren versenyzett. Ekler az elődöntőben a futamában a harmadik, összességében a negyedik legjobb időt teljesítve (12.94) jutott döntőbe. Ekler a döntőben 12.82-t futott amellyel öt századdal maradt le a dobogóról és a negyedik helyen végzett. Az aranyérmes Sophie Hahn az előfutamban világrekordot futott. 

Fotó: hparalimpia.hu/

A vívók "A" sérültségi kategóriájában szereplő Osváth Richárd negyedszer szerzett érmet paralimpián. Az erdélyi születésű, de több mint 10 éve magyar színekben induló vívó ugyan vereséggel kezdte a napot, ám utána három 5-1 arányú győzelemmel ment tovább a csoportkörből. A negyeddöntőben 1-6-ról fordítva 15-14-re verte olasz ellenfelét, majd a négy között ismét legyőzte az orosz  Nyikita Nagajevet. Osváth a döntőben hiába küzdött óriásit a kínai Szun Gang ellen, egyszerűen nem jött össze semmi neki. A kétszeres olimpiai bajnok 6-0-al kezdte az asszót és végül 15-7-re legyőzte honfitársunkat. 

A többszörös paralimpiai érmes Krajnyák Zsuzsanna (szintén "A" kategória) három győzelemmel ment tovább a csoportba, ahol azonban 15-4-re kikapott a "magyar asszóban" Hajmási Évától. A "B" kategóriában induló Madarászné Dr. Mező Boglárka a csoportból a nyolcaddöntőbe került, ahol legyőzte amerikai vetélytársát, a kínai Zsu Jing-Jingtől viszont nagy csatában 15-11-re kikapott és így az ötödik helyen végzett. 

Fotó: MTI/Koszticsek Szilárd

Hajmási Éva Andrea 3-1-es mérleggel jutott főtáblára, ahol 15-10-re vert egy hongkongi vívót majd Krajnyák Zsuzsannát múlta felül. Az elődöntőben kikapott ukrán ellenfelétől, a harmadik helyért azzal a Zsung Csinggel vívott, akit Veres Amarilla legyőzött a párbajtőrözők döntőjében.A magyar sportoló jól kezdte a döntőt és 9-4-re is elhúzott ellenfelétől. Innentől kezdve viszont az ázsiai vívónő dominált és 12-12-re egyenlített. A következő két tust Hajmási adta, Zsung viszont egyenlített és ő vitte be az utolsó találatot. Hajmási Éva holnap még a női tőrcsapatban szerepel, ahol van esélye arra, hogy dobogós helyezést szerezzen.

Az S10-es kategória 100 méteres gyorsúszásában Pap Bianka éremesélyesnek számított. A Rióban két dobogós helyezést is szerző úszónő futamgyőztesként jutott a döntőbe. A fináléban Pap ötödikként fordult és óriási csatában tizenkét századdal lemaradva az éremről a negyedik helyet szerezte meg 1:00.80-as idejével. A döntőt a kanadai Aurelie Rivard világrekorddal nyerte hasonlóan a délelőtti előfutamhoz. Az eddig két tokiói döntőt úszó Pap még három számban érdekelt a paralimpián. 

Száraz Evelin szintén döntőbe jutott az SB6-os kategória 100 méteres mellúszásában. A mindössze 16 esztendős magyar úszónő a délelőtti idejét megjavítva 1:41.19-el a hatodik helyen csapott célba. Iván Bence (SB6) 100 méteres mellúszásban 1:28.54-es idővel a tizenharmadik helyet szerezte meg és így az elődöntőben búcsúzott. 

A pályakerékpáros Ocelka Róbert (B1) és segítője (guide), Nagy Gergely a 4000 méteres üldözőversenyben elért 10. hely után egy pozíciót javított az 1000 méteres időfutamban és a kilencedik lett  1:12.388-as időeredménnyel. 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/59215/pics/lead_800x600.jpg
Paralimpia,MOB,Tokió 2020,parasport

További cikkek

Egyéni sportok

Vívás: elhunyt az olimpiai bajnok Marosi Paula

2022.03.04. 21:35
Életének nyolcvanhatodik évében elhunyt Marosi Paula olimpiai és világbajnok tőröző a magyar vívósport korszakos egyénisége.

Egyéni sportok

Peking 2022: kialudt a láng, befejeződött az olimpia

2022.02.20. 14:55
A záróünnepséggel hivatalosan is befejeződtek a XXIV. téli olimpiai játékok. A ceremónián Kónya Ádám sífutó vitte a magyar zászlót.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Johaug újabb fölényes győzelme, osztrák csapatarany- február 20.

2022.02.20. 09:15
A pekingi téli olimpia utolsó versenynapján Therese Johaug 30 kilométeres sífutásban is domináns győzelmet aratott, az alpesi …

Csapatsportok

Peking 2022: Finnország először aranyérmes a férfi jégkorongtornán

2022.02.20. 07:30
Finnország hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte az oroszokat a jégkorongtorna döntőjében és így megszerezte a pekingi téli olimpia utolsó aranyérmét.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: aranyérmes kínai páros, kettős német bobsiker - február 19.

2022.02.19. 17:30
Összesen hét döntőt rendeztek a pekingi téli olimpia utolsóelőtti versenynapján. A műkorcsolyázók párosversenyében hazai, női bobban …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Johannes Bö Peking legeredményesebb sportolója - február 18.

2022.02.18. 12:50
A francia Justine Braisaz-Bouchet és a norvég Johannes Thingnes Bö győzelmével zárultak a sílövők tömegrajtos versenyei a pekingi téli …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Shiffrin és Valijeva drámája, norvég rekordbeállítás - február 17.

2022.02.17. 17:05
Mikaela Shiffrin és Kamila Valijeva is sportága legnagyobb sztárjaként utazott a kínai fővárosba, ám mindketten …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: amikor a hatodik helyre elég a legjobb idő - február 16.

2022.02.16. 18:00
A magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó úgy végzett a hatodik helyen, hogy jobb időt teljesített mint az aranyérmet megszerző kanadai …

Egyéni sportok

Peking 2022: a B-döntő megnyerésével olimpiai hatodik a férfi váltó

2022.02.16. 14:10
A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence összeállítású magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó megnyerte a B-döntőt …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: drámai döntő biatlonban és északi összetettben, - február 15.

2022.02.15. 18:30
A norvég férfi bitalonváltó illetve honfitársuk az északi összetettben induló Jörgen Graabak is drámai versenyt nyert meg, …