Motorsport: még mindig Talmácsi Gábor a mérce Magyarországon

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Talmácsi Gábor nyolc év után újra versenykörülmények között motorozott és a korábbi 125 köbcentis világbajnok rögtön győzött is a magyar bajnokság hungaroringi futamán. 

Fotó: Izsó Krisztián

Annak idején kilenc világbajnoki győzelem, két világbajnoki harmadik hely (2005, 2008), huszonhat dobogós helyezés, fél királykategóriás idény és a magyar motorsport történetének első világbajnoki címe (2007 - 125 köbcentiméter) után idejekorán ért véget Talmácsi Gábor pályafutása. A világbajnok magyar versenyző 2013-ban a Supersport-világbajnokság portugáliai futamán szerencsétlen balesetet szenvedett: felrobbant alatta a motorblokk és egy kicsapódó alkatrész szilánkosra törte a sípcsontját. 

Talma lába akkor öt műtéten esett át és még az amputálás lehetősége is felmerült. A motorversenyző azóta is magán viseli a baleset nyomait, ugyanis akkor nemcsak, hogy vissza kellett vonulnia de a mai napig nem tudja felhúzni a bal lábfejét a motorozáshoz. Azóta versenykörülmények között nem motorozott, de a magyar tehetségek útját egyengette (jelenleg Görbe Somával dolgozik aki a Red Bull Rookies Cupban szerepel), valamint csak nyílt napokon indult. Idén többször motorozott Görbével edzésen és a hungaroringi bajnoki futam szervezői felkérték, hogy vegyen részt a megmérettetésen.

A karrierje során 1999-ben magyar bajnokságot nyerő Talmácsi, aki 2013-ban is nyert bajnoki futamot elfogadta a meghívást, azzal a feltétellel, hogy az eredménye nem fog beleszámítani a bajnoki értékelésbe. A pilóta a Talácsi Motorsport Egyesület színeiben egy BMW-n állt rajthoz. Talmácsi formáján a magyar mezőnyhöz képest nem is látszott az majdnem évtizedes kihagyás: az időmérőm a legjobb időt motorozta, majd a hétkörös versenyen sem talált legyőzőre az 1000 köbcentiméteres kategóriában. Jól mutatja Talma fölényét, hogy Bódis Ricskót több mint négy és fél, Gyutay Adriánt pedig tizenhárom másodperccel utasította maga mögé. 

Talmácsi a Nemzeti Sport honlapjának úgy nyilatkozott, hogy élvezte a motorozást, de a lábát féltette. Jelenleg úgy érzi, hogy ez csak egy egyszeri visszatérés volt. 

Címkék: Motorsport
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/59248/pics/lead_800x600.jpg
Motorsport

További cikkek

Autó-motor

Moto GP: Bagnaia nyert és karnyújtásnyira került a vb-címtől

2022.10.23. 11:00
A Ducatival versenyző olasz Francesco Bagnaia szinte hibátlan teljesítménnyel megnyerte a gyorsaságimotoros-világbajnokság királykategóriája, a MotoGP Maláj …

Autó-motor

Moto GP: Miller nyert a királykategóriában, Bagnaia az utolsó körben bukott

2022.09.25. 09:30
Az ausztrál Jack Miller bizonyult a legjobbnak a gyorsaságimotoros-világbajnokság elitkategóriájában, a MotoGP-ben a vasárnapi Japán Nagydíjon.

Autó-motor

Gyorsaságimotoros-vb: Indiában is lesznek versenyek

2022.09.21. 21:40
Hamarosan Indiában is lesznek versenyek a gyorsaságimotoros-világbajnokságban.

Autó-motor

Aragóniai Nagydíj: Bastianini nagy küzdelemben győzött

2022.09.18. 15:30
Az olasz Enea Bastianini bizonyult a legjobbnak a gyorsaságimotoros-világbajnokság elitkategóriájában, a MotoGP-ben a vasárnapi Aragóniai Nagydíjon.

Autó-motor

Moto GP: San Marinó-i Nagydíj - Bagnaia sorozatban negyedszer nyert

2022.09.04. 15:20
Az olasz Francesco Bagnaia (Ducati) bizonyult a legjobbnak a gyorsaságimotoros-világbajnokság elitkategóriájában, a MotoGP-ben a vasárnapi San Marinó-i Nagydíjon.

Autó-motor

Gyorsaságimotoros-vb: a Hondánál folytatja a 2020-as világbajnok Joan Mir

2022.08.30. 11:10
A Suzuki év végi távozása miatt a Repsol Hondánál folytatja pályafutását Joan Mir, a gyorsaságimotoros-világbajnokság MotoGP kategóriájának …

Autó-motor

MotoGP: Bastianini korábbi technikával aratta első királykategóriás győzelmét

2022.03.06. 17:00
A 2021-es Ducatival induló Enea Bastianini győzelmével zárult az idei MotoGP-szezon első versenye a Katari Nagydíj. A címvédő Fabio …

Autó-motor

Dakar-rali: negyedszer is Nasszer al-Attijah a sivatag királya

2022.01.14. 11:55
Karrierje során negyedszer nyerte meg a Dakar-ralit az autósoknál a katari Nasszer al-Attijah. A motorosoknál a brit Sam Sutherland másodszor bizonyult legyőzhetetlennek a világ …

Autó-motor

Dakar-rali: szakaszt nyert az egykori MotoGP-pilóta!

2022.01.06. 15:40
Miután a szakaszgyőztes Toby Price hatperces időbüntetést kapott, a korábban a MotoGp-ben kétszeres futamgyőztes, első Dakarját nyerő Danilo Petrucci zárt az élen a motorosok mai etapján.

Autó-motor

Superbike-vb: Toprak Razgatlioglu véget vetett Jonathan Rea uralkodásának

2021.11.21. 10:40
Hiába duplázott a hatszoros címvédő Jonathan Rea a Superbike-világbajnokság indonéziai hétvégéjén, a világbajnoki címet a török Toprak …