Kajak-kenu-vb: Kozák és Csipes kajakpárosa, Gazsó és Kiss Péter Pál is világbajnok!

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

A kajakos Gazsó Alida Dóra, a Kozák Danuta és Csipes Tamara alkotta kajakkettes és a parakajakos Kiss Péter Pál is világbajnoki címet szerzett a Koppenhágában rendezett kajak-kenu világbajnokság szombati versenynapján. 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A szombati versenynap a parasportolók versenyeivel kezdődött Koppenhágában. A paralimpiai bajnok Kiss Péter Pál (KL1) Tokióban nagy fölénnyel győzött, most azonban nagy csatára kényszerült a győzelemért. Kistt ugyan megzavarta, hogy verseny közben kiesett a kontaktlencséje, de végül nagyszerű hajrával az élre tört és megvédte világbajnoki címét.  A döntő másik magyar versenyzője Suba Róbert szintén remekül versenyzett és a harmadik helyen ért célba. A paraszakág harmadik magyar érmét Varga Katalin szerezte, aki Tokióhoz hasonlóan harmadik lett a KL2-es kategória kajakdöntőjében. 

11 órától aztán az épek vették birtokba a Bagsvaerd tavat és rögtön a program valóságos éremesőt hozott.Kiss Blanka és Lucz Anna kajakkettősét az sem zavarta meg, hogy a 200 méteres fináléban visszalőtték a rajtot, a magyar egység két századmásodpercnyi különbséggel megelőzve lengyel riválisát az oroszok mögött a második helyen ért célba. 

Egy óra sem telt el a döntő után, de Lucz Anna már egyesben, 200 méteren ült a hajóban. A magyar kajakosnő ugyan elrontotta a rajtot, de ezután szinte tökéletes pályát evezve feljött az ezüstérmes pozícióba. A vb-t a hazai pályán versenyző Emma Jörgensen nyerte. 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A női K-1 1000 méteres döntőben a mindössze 21 esztendős Gazsó Alida Dóra korábban volt már Európa-bajnok, de most a világelitbe is berobbant. Gazsó már az első 200 méter után jelentős különbséggel vezetett és nem is fáradt el, így kis túlzással úgy nyerte meg a világbajnoki címet, ahogyan akarta. A magyar kajakos első alkalommal állhatott fel világbajnoki dobogó tetejére. 


Kopasz Bálint arra a történelmi tettre készült, hogy egy éven belül nyer olimpiát és világbajnokságot a királyszámnak számító K-1 1000 méteren. Az olimpiai aranyérmes, címvédő Kopasz féltávnál második volt legnagyobb riválisával, Fernando Pimentával szemben félhajós hátrányban volt és a különbség nőtt a továbbiakban. Kopasz végül ezüstérmet szerzett vetélytársa mögött. 

Adolf Balázs immáron olimpiai résztvevőként jutott be a kenusok 1000 méteres fináléjába. A 22 éves magyar sportoló nagyszerűen osztotta be az erejét, sokáig a negyedik-ötödik helyen haladt majd remek hajrájával végül harmadik lett a német Conrad Scheibner és a cseh Martin Fuksa mögött.

Noé Bálint és Kulifai Tamás (K-2 1000 m) a táv elején a harmadik helyen haladtak, ezután viszont úgy tűnt, hogy kissé visszaesnek. A befutóra azonban még maradt erejük és végül csak a svéd és a dán hajó előzte meg őket, vagyis bronzérmesek lettek. 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A női kajakpárosok 500 méteres döntőjében Kozák Danuta és Csipes Tamara a tizenötödik illetve a kilencedik világbajnoki címéért küzdött. A magyar illetve a címvédő fehérorosz (Marina Litvincsuk, Volha Hudzenka) hajó kiemelkedett a mezőnyből. 250 méternél a mieink vezettek ám a belorusz egység ezután ritmust váltott és úgy tűnt, hogy nem lehet legyőzni. Kozákék viszont nem így gondolták: a magyar duó óriási hajrába kezdett és végül 18 századmásodpercnyi különbséggel diadalmaskodott. 

Balla Virág és Takács Kincső kenupárosa 500 méteren folyamatosan versenyben volt az érmekért ám az olimpiai ötödik helyezett egység végül hat századdal lemaradva a dobogóról, negyedikként ért célba. A 16 éves kenus Kiss Ágnestől az is szép eredmény volt, hogy bejutott az 500-as döntőbe, ott végül nyolcadikként zárt. A Slihoczki Ádám, Kocsis Ádám kenupáros hetedik lett 1000 méteren akárcsak a kenunégyes ((Kollár Kristóf, Zombori Dominik, Korisánszky Dávid és Hodován Dávid)). A Nádas Bence, Kopasz Bálint, Csizmadia Kolos és Gál Péter alkotta kajaknégyes nem tudta megismételni az előfutamban látott formáját és kilencedikként zárt. 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/59321/pics/lead_800x600.jpg
Kozák Danuta,MOB,parasport,kajak-kenu

További cikkek

Egyéni sportok

Torna-vb: Bácskay Csenge és Kovács Zsófia is világbajnoki ötödik

2021.10.23. 12:50
Bácskay Csenge ugrásban, Kovács Zsófia pedig felemáskorláton végzett ötödik helyen a Kitakjúsúban rendezett torna-világbajnokságon.át

Egyéni sportok

Torna-vb: Mészáros Krisztofer a legjobb 15-ben, kínai aranyérem

2021.10.22. 14:10
Mészáros Krisztofer a 14. helyen végzett a férfiak egyéni összetett döntőjében, a Kitakjusuban rendezett torna-világbajnokságon. Az aranyérmet drámai csatában a …

Egyéni sportok

Ökölvívás: Tyson Fury megint kiütötte Deontay Wildert és maradt a világbajnok

2021.10.10. 06:50
Hiába került kétszer is padlóra, Tyson Fury a tizenegyedik menetben kiütötte Deontay Wildert és így maradt a WBC nehézsúlyú …

Egyéni sportok

Maratoni kajak-kenu vb: zsinórban hetedszer is magyar női kajakpáros a világbajnok!

2021.10.03. 19:35
Egymást követő hetedik alkalommal zárult magyar sikerrel a női kajakpárosok küzdelme a maratoni világbajnokságon, miután Kőhalmi …

Egyéni sportok

Kajak-kenu: újabb magyar aranyérmek a maratoni világbajnokságon!

2021.10.02. 19:50
Három magyar győzelem született a romániai Pitestiben zajló maratoni kajak-kenu világbajnokság szombati versenynapján. A magyar küldöttség a zárónap előtt már 19 …

Egyéni sportok

Kajak-kenu: remekelt az utánpótlás is a maratoni világbajnokságon

2021.10.01. 19:45
Öt magyar éremmel, közte két arannyal zárult a maratoni kajak-kenu világbajnokság második napja a romániai Pitestiben.

Egyéni sportok

Kajak-kenu: négy magyar aranyéremmel kezdődött a maratoni világbajnokság!

2021.09.30. 20:15
Hét érmet, közte négy aranyat szereztek a magyarok a a romániai Pitesti-ben rendezett maratoni kajak-kenu világbajnokság első napján.

Egyéni sportok

Birkózás: Lőrincz Tamás még nem döntött a jövőjéről, és példát akar mutatni

2021.09.26. 12:55
Lőrincz Tamás Tokióban feltette a koronát sikerekben gazdag pályafutására, ám a jövőjéről még nem döntött teljes …

Egyéni sportok

Kajak-kenu vb: három magyar világbajnoki cím 5000 méteren!

2021.09.19. 17:30
Mind a négy 5000 méteres döntő magyar éremmel zárult a koppenhágai kajak-kenu világbajnokságon, ráadásul Adolf Balázs, Noé Bálint és Kőhalmi Emese is világbajnoki címeit …

Egyéni sportok

Kajak-kenu vb: világbajnok Lucz Anna és Csizmadia Kolos kajakpárosa!

2021.09.19. 13:35
Mindkét mix-döntőben született magyar érem a koppenhágai kajak-kenu világbajnokságon, a kajakpáros ráadásul világbajnoki címet szerzett!