Kajak-kenu vb: öt magyar éremmel folytatódott a világbajnokság

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Összesen öt magyar érem született a Koppenhágában rendezett kajak-kenu világbajnokság délelőtti döntőiben. 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A tegnapi magyar éremeső után 11 döntővel folytatódott a világbajnokság Koppenhágában és összesen 10 fináléban volt magyar kajakos vagy kenus a programban. A nap első magyar érmét a harmadik finálé hozta meg a kétszeres olimpiai bajnok Csipes Tamara révén. Az 500 méteres fináléban Csipes végig az éremért csatázott és végül a másodikként ért célba (akárcsak az olimpián) az új-zélandi Aimee Fisher mögött. Érdekesség, hogy Fisher egyedüliként képviselte hazáját Dániában, mivel összeveszett a hazai szövetségével és így nem indulhatott Tokióban. 

A női kenupárosok 200 méteres döntőjében Bragato Giada és Nagy Bianka némileg elrontotta a startot, ám a fiatal magyar egység folyamatosan jött fel. Bragatóék végül minimális különbséggel végül harmadikak lettek, azaz világbajnoki bronzérmet szereztek. 

Párizsban már olimpiai szám lesz a férfi C-2 500 méter, ezért is bíztató Hajdu Jonatán, Fekete Ádám teljesítménye. A magyar kenus egység végig az élmezőnyben harcolt, óriási harcot vívva a  Nicola Craciun, Daniele Santani  olasz duóval. Az itáliaiak egy hajszállal Hajdúék előtt értek célba így újabb magyar ezüstérem született. 

Kozák Danuta, Csipes Tamara és Kárász Anna is ott volt az olimpiai bajnok négyesből a magyar kvartettben a K-4-esek 500-as fináléjában, a sérült Bodonyi Dórát a vilábajnok Gazsó Alida Dóra helyettesítette. A magyar hölgyek, ahogy immáron az már szokássá vált a fehéroroszokkal kiemelkedtek a mezőnyből. Kozákék a döntőben nem rajtoltak jól és a beloruszok nagy előnyre tettek szert. A magyar hölgyek a táv második felében mindent beleadtak, végül 16 század maradt a fehéroroszok előnyéből. 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt.

Először rendeztek világbajnokságon döntőt a női kenunégyesek számára. A magyar hajóban Balla Virág, Takács Kincső, Gönczöl Laura és Opavszky Réka ült. A mieink remekül versenyeztek az 500 méteres távon és végül nagyot csatázva az ezüstéremért, a fehéroroszok mögött és az ukránok előtt értek célba. 

Balla Virág a kenusok 200 méteres fináléjában a 10. helyen ért célba. A férfi kajakosok sprintszámában az olimpiai negyedik Csizmadia Kolos nagyot küzdve ötödikként végzett, Erdőssy Csaba és Kopasz Bálint kajakpárosa egy pozícióval maradt le a dobogóról 500 méteren. Gál Péter (K-1 500 m) a hetedik helyen végzett a döntőjében. 

A világbajnokság kora délelőtt a mix-döntőkkel folytatódik majd délután az 5000 méteres finálékkal zárul. 

Címkék: kajak-kenu
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/59325/pics/lead_800x600.jpg
kajak-kenu

További cikkek

Egyéni sportok

Maratoni kajak-kenu vb: zsinórban hetedszer is magyar női kajakpáros a világbajnok!

2021.10.03. 19:35
Egymást követő hetedik alkalommal zárult magyar sikerrel a női kajakpárosok küzdelme a maratoni világbajnokságon, miután Kőhalmi …

Egyéni sportok

Kajak-kenu: újabb magyar aranyérmek a maratoni világbajnokságon!

2021.10.02. 19:50
Három magyar győzelem született a romániai Pitestiben zajló maratoni kajak-kenu világbajnokság szombati versenynapján. A magyar küldöttség a zárónap előtt már 19 …

Egyéni sportok

Kajak-kenu: remekelt az utánpótlás is a maratoni világbajnokságon

2021.10.01. 19:45
Öt magyar éremmel, közte két arannyal zárult a maratoni kajak-kenu világbajnokság második napja a romániai Pitestiben.

Egyéni sportok

Kajak-kenu: négy magyar aranyéremmel kezdődött a maratoni világbajnokság!

2021.09.30. 20:15
Hét érmet, közte négy aranyat szereztek a magyarok a a romániai Pitesti-ben rendezett maratoni kajak-kenu világbajnokság első napján.

Egyéni sportok

Kajak-kenu vb: három magyar világbajnoki cím 5000 méteren!

2021.09.19. 17:30
Mind a négy 5000 méteres döntő magyar éremmel zárult a koppenhágai kajak-kenu világbajnokságon, ráadásul Adolf Balázs, Noé Bálint és Kőhalmi Emese is világbajnoki címeit …

Egyéni sportok

Kajak-kenu vb: világbajnok Lucz Anna és Csizmadia Kolos kajakpárosa!

2021.09.19. 13:35
Mindkét mix-döntőben született magyar érem a koppenhágai kajak-kenu világbajnokságon, a kajakpáros ráadásul világbajnoki címet szerzett!

Egyéni sportok

Kajak-kenu-vb: Kozák és Csipes kajakpárosa, Gazsó és Kiss Péter Pál is világbajnok!

2021.09.18. 13:00
A kajakos Gazsó Alida Dóra, a Kozák Danuta és Csipes Tamara alkotta kajakkettes és a parakajakos Kiss Péter Pál is …

Egyéni sportok

Paralimpiai Híradó: zárásként egy kajakos bronz is összejött - szeptember 4.

2021.09.04. 14:05
A kajakos Varga Katalin bronzérmes lett, míg a távolugrásban aranyérmes Ekler Luca 400 méteres síkfutásban ötödikként végzett a …

Egyéni sportok

Paralimpia 2020: bronzérmes a kajakos Varga Katalin!

2021.09.04. 04:10
Varga Katalin remek versenyzéssel bronzérmet szerzett a tokiói paralimpián a női kajak KL2 200 méteres versenyében.

Egyéni sportok

Paralimpia 2020: Kiss Péter Pál paralimpiai bajnok!

2021.09.03. 03:55
A kajakos Kiss Péter Pál megszerezte a magyar küldöttség hetedik aranyérmét a tokiói paralimpián, miután megnyerte a KL1-es kategória férfi K-1 200 méteres döntőjét.