A FIFA két zárt kapus meccsre büntette a válogatottat, az MLSZ fellebbezett

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség két zárt kapus mérkőzésre büntette a magyar labdarúgó-válogatottat, az MLSZ fellebbezett a döntés ellen.

Fotó: szovetseg.mlsz.hu

A nemzetközi szövetség ma délután tette közzé a döntését, amely szerint a magyar válogatottnak a következő két hazai mérkőzését zárt kapuk mögött kell lejátszania. Ez a döntés az Albánia (október 9.) és a San Marino (november 12.) elleni mérkőzésekre vonatkozik. A FIFA döntésének értelmében a második mérkőzésre szóló büntetést másfél év próbaidőre felfüggesztik. 

A döntés, amely az Anglia elleni mérkőzésen, néhány szurkoló által elkövetett atrocitások miatt született, csak a FIFA által szervezett mérkőzésekre vonatkozik. 

Az MLSZ természetesen reagált a döntésre, a magyar szövetség fellebbezett. A Magyar Labdarúgó-szövetség FIFA-nak címzett nyílt levelét változtatások nélkül közöljük.

Az MLSZ álláspontja szerint mélységesen elítélendő azon rendbontók viselkedése, akik a több tízezres tömegtől eltérően, bizonyítottan rasszista módon nyilvánultak meg a Magyarország–Anglia vb-selejtező mérkőzésen a játékosokkal szemben, szeptember elején. Az MLSZ számára mindenfajta diszkrimináció elfogadhatatlan.


A találkozó előtt a szövetség vezetése és maga a csapat is többször kérte a szurkolókat a mindenki által ismert UEFA és FIFA irányelvek figyelembevételére. Aki tehát a Puskás Aréna lelátóin huhogott, rasszista vagy diszkriminatív módon nyilvánult meg, azzal szemben megállapítható: szándékosan okozott kárt a magyar labdarúgásnak, és ezért a legszigorúbb szankcióra számíthat.

Az Anglia elleni vb-selejtező mérkőzés kapcsán ezúttal a FIFA-tól kapta a büntetést a magyar válogatott. Az újabb két mérkőzésre vonatkozó zárt kapus döntés (a második felfüggesztve) kapcsán az MLSZ változatlanul úgy gondolja, egy hatvanezres stadionban jó hangulatot teremtő tömeget és a minden elvárható intézkedést végrehajtó rendező szövetséget ilyen súlyosan, kollektív módon büntetni nem igazságos és kontraproduktív lépés. A rasszizmus elleni fellépés szükségességét az MLSZ elismeri, támogatja, de az is jól látható, hogy az UEFA és a FIFA fegyelmi szabályzatai és döntései nem a valódi felelősöket büntetik, és a jelenlegi formájukban nem hatékonyak.

Mindeközben a szövetség folytatja a megkezdett folyamatot a rendbontók, illetve a nem kívánatos viselkedés távoltartása érdekében. Ezt elősegítve az MLSZ saját gyakorlatának és a vonatkozó jogszabályok változása is szükséges, amelyek előkészítése folyamatban van.

Az MLSZ várja a mostani döntés részletes indoklását, és annak ismeretében, indokolt esetben fellebbezni fog a döntés ellen.

A korábbi mérkőzésen elkövetett vétségek azonosított szereplői ellen a szövetség feljelentést tett.

Címkék: MLSZ, válogatott, FIFA
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/59330/pics/lead_800x600.jpg
MLSZ,válogatott,FIFA

További cikkek

Magyar foci

U17: csoportelsőként nyolc között a magyar válogatott!

2017.05.09. 17:40
Könnyedén győzött 4–0-ra a magyar U17-es válogatott a horvátországi Európa-bajnokságon és csoportelsőként jutott a nyolc közé!

Magyar foci

ÉLŐ: Magyarország–Feröer – U17-es EB

2017.05.09. 15:30
Ha a magyar U17-es válogatott nem kap ki a horvátországi U17-es Európa-bajnokságon, az eddig gólt sem szerző Feröertől, akkor bejut a nyolc közé.

Magyar foci

Válogatott: Bernd Storck nagy bejelentése

2017.05.07. 17:15
A klubcsapatok nemzetközi szereplését is segíteni akarja a kapitány, s ennek fényében hívja össze a keretet.

Csapatsportok

BL-döntőben a Győr, Dániában a válogatott és rengeteg futball

2017.05.07. 07:30
A Vardar Szkopje ellen lép pályára a Győri Audi ETO a BL-döntőben, míg a férfi válogatott Dániában szerepel, a MU az Arsenalt, a Milan a Romát fogadja.

Magyar foci

U17: a továbbjutás közelében a válogatott

2017.05.06. 17:40
Nagyot harcolva ért el 1–1-es döntetlent a magyar U17-es válogatott Skócia ellen a horvátországi Európa-bajnokságon.

Magyar foci

ÉLŐ: Magyarország–Skócia – U17-es EB

2017.05.06. 15:45
A franciák elleni bravúr-győzelem után a magyar U17-es válogatott Skócia ellen folytatja szereplését a horvátországi EB-n.

Csapatsportok

Kézilabda: változások a keretben

2017.05.05. 20:25
Császár Gábor és Jamali Iman kikerült a vasárnap Dániában sorra kerülő Európa-bajnoki selejtezőre készülő magyar férfi kézilabda-válogatott keretéből.

Külföldi foci

Labdarúgás: Kínában lehet a centenáriumi világbajnokság

2017.05.03. 17:20
Megnőhet Kína rendezési esélye a 2030-as világbajnokságra, ha a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) módosítja alapszabályát.

Magyar foci

U17: Szélesi Zoltán szerint a csapategység volt a siker kulcsa

2017.05.03. 16:45
A magyar U17-es válogatott nagyszerű eredménnyel, a franciák elleni 3–2-es győzelemmel kezdte a horvátországi Európa-bajnokságot. A siker után Szélesi Zoltán …

Magyar foci

U17: bravúrral indított a magyar válogatott

2017.05.03. 15:35
Hátrányból fordítva, 3–1-re nyert a magyar U17-es válogatott a francia korosztályos csapat ellen a horvátországi Európa-bajnokság nyitányán.