Birkózás: Lőrincz Tamás még nem döntött a jövőjéről, és példát akar mutatni

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Lőrincz Tamás Tokióban feltette a koronát sikerekben gazdag pályafutására, ám a jövőjéről még nem döntött teljes mértékben. Az olimpiai bajnokkal egy nagykanizsai közönségtalálkozón sikerült interjút készítenünk.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Négy Eb-győzelem, egy világbajnoki cím és egy olimpiai ezüstérem után Lőrincz Tamás élete legnagyobb sikerét elérve Tokióban olimpiai bajnok lett. A ceglédi sportoló a sikerét követően járja az országot, hogy minél több embert inspiráljon győzelme történetével. A bajnok pénteken Nagykanizsán vendégeskedett, ahol készséggel válaszolt a kérdéseinkre. 

Rió után majdnem visszavonultál. A világbajnoki érmek, majd a világbajnoki cím áttörte a gátat benned, hogy érdemes folytatni?

Abszolút. Az első dolog ami áttörte a gátat, az Viktor Európa-bajnoki győzelme volt 2017 év elején. `16-ban voltunk egy-két versenyen, világkupákon, ahol sikerült szép skalpokat szereznem és ez is önbizalmat adott a folytatáshoz. De ennek sok összetevője volt. 

Az olimpia volt a hatodik világverseny amit nyertél, egyben a legfontosabb. Formát tekintve hova sorolnád a karrieredben az olimpiai teljesítményedet?

Úgy gondolom, hogy nagyon jó formában voltam. Idén nyertem egy Európa-bajnokságot és egy olimpiát is. Nehéz lenne összehasonlítani, mások voltak az ellenfelek, sok minden más volt, de úgy gondolom, hogy mindkét versenyre sikerült maximálisan felkészülnöm. Nagyon fontos volt, hogy a komolyabb sérülések, hála Istennek elkerültek. Mindkét versenyre kiváló formában érkeztem. 

Ténylegesen utoljára láttunk Tokióban birkózószőnyegen?

Ez még a jövő zenéje, nincs kőbe vésve. 

El tudod magad képzelni edzőként a jövőben, például szerepet vállalnál Lőrincz Viktor felkészülésében? 

Sportszervező diplomám van. Nagyon érdekel a sportvezetés és ez a terület, nagyon szeretném magam ott kipróbálni. Nem zárkózom el az edzősködéstől sem. Meglátjuk, de egyelőre még nem döntöttem. Utóbbit én nagyon szeretném, Viktor szerintem kevésbé (nevet), de meglátjuk mit hoz a jövő. 

Mit gondolsz ki lehet Magyarországon az utódod 77 kilóban illetve ki határozhatja meg a magyar birkózósport jövőjét?

Hála Istennek nagyon jó az utánpótlásunk. Nagyon jó fiatal csapat van mögöttünk, így a birkózás jövője miatt abszolút nem kell aggódnunk. 77 kilóban a Lévai Zoli, Lévai Tomi testvérpár nagyon ütősek, nagyon komoly nemzetközi szintet képviselnek már most. Úgy gondolom, hogy méltó utódok lesznek. 

El tudod képzelni, hogy a gyermekeid egy napon odaállnak eléd, hogy birkózóbajnokok szeretnének lenni, mint te és a nagybátyjuk? 

Ha ez így alakul akkor nyilván el fogom fogadni. Egy elvárásom van, nagyon szeretném, hogy sportoljanak, főleg az általános iskolás évek alatt. Aztán, hogy ez mennyire lesz majd komoly és milyen sportágban az teljesen rájuk van bízva. 

Az olimpia óta több városban vettél részt közönségtalálkozón. Fontos számodra, hogy a gyerekek példaképként tekintsenek rád?

Így van, fontosnak tartom, hogy példaként szolgáljak fiatal sportolóknak, mindenkinek. Szeretném megmutatni, hogy honnan jöttem, mi az az út amit végigjártam. Nem űrből származó ötlet, hogy valaki bajnok legyen, nagyon nehéz, sok akadállyal van kikövezve az út, de meg lehet csinálni. 

Címkék: birkózás, MOB
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/59348/pics/lead_800x600.jpg
birkózás,MOB

További cikkek

Egyéni sportok

Peking 2022: bronzérmes a magyar vegyesváltó!

2022.02.05. 14:35
Egy ütközés utáni kizárás miatt bronzérmet szerzett a Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor (illetve a negyeddöntőben versenyző Krueger John-Henry) összeállítású …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: hivatalosan is elkezdődött a pekingi téli olimpia! - február 4.

2022.02.04. 15:35
Helyi idő szerint délelőtt még versenyeztek a sportolók a kínai fővárosban, majd a megnyitóünnepséggel hivatalosan is elkezdődött a …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Liu Shaoang edzésben, megvannak a magyar zászlóvivők - február 3.

2022.02.03. 16:30
Eldőlt, hogy kik viszik a magyar zászlót a pekingi téli olimpia nyitóünnepségén, Liu Shaoang pedig már a társaival …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Liu Shaoang megérkezett Pekingbe - február 2.

2022.02.02. 16:00
Bár négy vegyespáros curlingmérkőzéssel elkezdődött a XXIV. téli olimpiai játékok Pekingben, magyar szempontból a legfontosabb hír, hogy Liu Shaoang megérkezett a …

Amerika

NFL: Tom Brady bejelentette a visszavonulását!

2022.02.01. 16:20
Igaznak bizonyultak azok a hírek, amelyek Tom Brady visszavonulásáról szóltak, ugyanis minden idők legsikeresebb és (talán a) legjobb NFL-játékosa mai hivatalosan is bejelentette, hogy befejezte …

Egyéni sportok

MOB: Gyulay Zsolt a szervezet új elnöke!

2022.01.29. 11:50
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlése a kétszeres olimpiai bajnok kajakos Gyulay Zsoltot választotta meg a szervezet új elnökének szombaton.

Egyéni sportok

Peking 2022: Varnyú Alex is koronavírusos

2022.01.25. 18:45
Liu Shaoang után újabb magyar rövidpályás gyorskorcsolyázó, a váltóban alapembernek számító Varnyú Alex koronavírustesztje is pozitív lett. A szövetség reménykedik, hogy a sportoló a későbbiekben …

Egyéni sportok

Elhunyt az olimpiai bajnok Csollány Szilveszter

2022.01.24. 17:45
Ötvenegy éves korában elhunyt Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász, az Újpest, a Dunaferr és a Honvéd korábbi sportolója.

Autó-motor

Rali-vb: Ogier defektje után nyolcaszor is Sebastien Loeb lett Monte-Carlo "hercege"

2022.01.23. 14:00
Bár sokáig Sebastien Ogier vezetett a Monte-Carlo Ralin, a címvédő defektjét követően Sebastien Loeb nyerte a …

Egyéni sportok

Peking 2022: végleges a magyar indulók névsora, 14 sportoló képviseli hazánkat

2022.01.20. 15:55
Ma délben kihirdették a pekingi téli olimpián szereplő magyar rövidpályás gyorskorcsolya csapat keretét és így eldőlt, hogy kik azok a …