Birkózás: Lőrincz Tamás még nem döntött a jövőjéről, és példát akar mutatni

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Lőrincz Tamás Tokióban feltette a koronát sikerekben gazdag pályafutására, ám a jövőjéről még nem döntött teljes mértékben. Az olimpiai bajnokkal egy nagykanizsai közönségtalálkozón sikerült interjút készítenünk.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Négy Eb-győzelem, egy világbajnoki cím és egy olimpiai ezüstérem után Lőrincz Tamás élete legnagyobb sikerét elérve Tokióban olimpiai bajnok lett. A ceglédi sportoló a sikerét követően járja az országot, hogy minél több embert inspiráljon győzelme történetével. A bajnok pénteken Nagykanizsán vendégeskedett, ahol készséggel válaszolt a kérdéseinkre. 

Rió után majdnem visszavonultál. A világbajnoki érmek, majd a világbajnoki cím áttörte a gátat benned, hogy érdemes folytatni?

Abszolút. Az első dolog ami áttörte a gátat, az Viktor Európa-bajnoki győzelme volt 2017 év elején. `16-ban voltunk egy-két versenyen, világkupákon, ahol sikerült szép skalpokat szereznem és ez is önbizalmat adott a folytatáshoz. De ennek sok összetevője volt. 

Az olimpia volt a hatodik világverseny amit nyertél, egyben a legfontosabb. Formát tekintve hova sorolnád a karrieredben az olimpiai teljesítményedet?

Úgy gondolom, hogy nagyon jó formában voltam. Idén nyertem egy Európa-bajnokságot és egy olimpiát is. Nehéz lenne összehasonlítani, mások voltak az ellenfelek, sok minden más volt, de úgy gondolom, hogy mindkét versenyre sikerült maximálisan felkészülnöm. Nagyon fontos volt, hogy a komolyabb sérülések, hála Istennek elkerültek. Mindkét versenyre kiváló formában érkeztem. 

Ténylegesen utoljára láttunk Tokióban birkózószőnyegen?

Ez még a jövő zenéje, nincs kőbe vésve. 

El tudod magad képzelni edzőként a jövőben, például szerepet vállalnál Lőrincz Viktor felkészülésében? 

Sportszervező diplomám van. Nagyon érdekel a sportvezetés és ez a terület, nagyon szeretném magam ott kipróbálni. Nem zárkózom el az edzősködéstől sem. Meglátjuk, de egyelőre még nem döntöttem. Utóbbit én nagyon szeretném, Viktor szerintem kevésbé (nevet), de meglátjuk mit hoz a jövő. 

Mit gondolsz ki lehet Magyarországon az utódod 77 kilóban illetve ki határozhatja meg a magyar birkózósport jövőjét?

Hála Istennek nagyon jó az utánpótlásunk. Nagyon jó fiatal csapat van mögöttünk, így a birkózás jövője miatt abszolút nem kell aggódnunk. 77 kilóban a Lévai Zoli, Lévai Tomi testvérpár nagyon ütősek, nagyon komoly nemzetközi szintet képviselnek már most. Úgy gondolom, hogy méltó utódok lesznek. 

El tudod képzelni, hogy a gyermekeid egy napon odaállnak eléd, hogy birkózóbajnokok szeretnének lenni, mint te és a nagybátyjuk? 

Ha ez így alakul akkor nyilván el fogom fogadni. Egy elvárásom van, nagyon szeretném, hogy sportoljanak, főleg az általános iskolás évek alatt. Aztán, hogy ez mennyire lesz majd komoly és milyen sportágban az teljesen rájuk van bízva. 

Az olimpia óta több városban vettél részt közönségtalálkozón. Fontos számodra, hogy a gyerekek példaképként tekintsenek rád?

Így van, fontosnak tartom, hogy példaként szolgáljak fiatal sportolóknak, mindenkinek. Szeretném megmutatni, hogy honnan jöttem, mi az az út amit végigjártam. Nem űrből származó ötlet, hogy valaki bajnok legyen, nagyon nehéz, sok akadállyal van kikövezve az út, de meg lehet csinálni. 

Címkék: birkózás, MOB
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/59348/pics/lead_800x600.jpg
birkózás,MOB

További cikkek

Egyéni sportok

Csodálatos magyar nyár! - Ez történt 2021 harmadik negyedévében

2021.12.30. 12:20
A 2021-es esztendő harmadik negyedévében minden a labdarúgó-Eb végjátékáról és a tokiói olimpiáról szólt. A magyar sportolók számos emlékezetes pillanattal …

Egyéni sportok

Az Év Sportolója Gála: Szilágyi Áron, Lőrincz Tamás és Milák Kristóf is jelölt

2021.12.28. 11:30
A Magyar Sportújságírók Szövetsége ma délelőtt bejelentette a Az Év Sportolója Gála 2021 kategóriáinak jelöltjeit. A …

Amerika

NFL: Aaron Rodgers franchise-rekordot döntött, a Cleveland önmagát verte meg (videó)

2021.12.26. 12:25
A Green Bay Packers két ponttal győzte le a sokat hibázó Cleveland Brownst, míg az Arozona Cardinals hazai pályán kapott ki az …

Egyéni sportok

Rendkívüli közgyűlés a MOB-nál, leváltanák az elnököt

2021.12.23. 14:00
Kulcsár Krisztián kezdeményezésére közgyűlést hív össze a Magyar Olimpiai Bizottság december 30-ára, amelyen bizalmi szavazást indít az elnök tisztségéről.

Egyéni sportok

Erőemelés: remek magyar szereplés az Európa-bajnokságon

2021.12.14. 20:10
Összesen hét magyar éremmel, közte két arannyal illetve 13 országos csúccsal zárult az erőemelők Európa-bajnoksága a svédországi Västerasban.

Egyéni sportok

Vívás: Szász-Kovács Emese az év végén visszavonul

2021.12.10. 10:30
Az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese a Facebook-oldalán bejelentette, hogy a decemberi országos bajnokságot követően befejezi sportolói pályafutását.

Egyéni sportok

Csollány Szilvesztert intenzív osztályon kezelik, lélegeztetőgépen van - sajtóhír

2021.12.06. 19:25
A Magyar Nemzet értesülései szerint Csollány Szilveszter elkapta a koronavírust. Az olimpiai bajnok egykori tornász állapota a …

Autó-motor

MotoGP: Pedro Acosta a Moto3 világbajnoka, Bagnaia piros zászlós futamot nyert

2021.11.07. 16:30
A mindössze 17 éves újonc Pedro Acosta drámai utolsó kör után győzött Portugáliában és így a Moto3 világbajnoka lett. A királykategória …

Autó-motor

WTCR: Michelisz erős pontszerző helyeken végzett Olaszországban

2021.11.07. 13:45
Michelisz egy negyedik és egy hetedik helyet szerzett a WTCR olaszországi hétvégéjén az Adria Racewayen.

Egyéni sportok

Ökölvívás: Saul "Canelo" Alvarez a nagyközépsúly vitathatatlan világbajnoka!

2021.11.07. 09:40
Saul Alvarez kiütötte Caleb Plantet a Los Angeles-i ökölvívógála főmérkőzésén és így a mexikói bokszoló a …