Birkózó-vb: Lévai Tamás a bronzéremért küzdhet

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

A kötöttfogásúak 77 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Lévai Tamás három győzelem után az elődöntőben vereséget szenvedett és így a bronzéremért küzdhet az oslói birkózó-világbajnokságon. 

Fotó: facebook.com/magyarbirkozosport

Szabadfogásban és a nők között sem született magyar győzelem a norvég fővárosban rendezett világbajnokságon, a közvélemény viszont azt várta, hogy a kötöttfogásúak küzdelemsorozatában ez a rossz sorozat megszakadt. Lőrincz Tamás a 77 kilogramm olimpiai bajnoka nem indul Osloban (még kérdéses, hogy folytatja-e pályafutását) így az U23-as Eb-ezüstérmes Lévai Tamás indult el a súlycsoportban. 

Lévai (akit Lőrincz Tamás a jövő reménységének nevezett mikor interjút adott a sportfaktor.hu-nak) első felnőtt világversenyén szerepel a norvég fővárosban. A magyar birkózó az első mérkőzésén az Eb-bronzérmes horvát Antonio Kamenjaseviccsel küzdött. Honfitársunk nagyszerűen küzdött és egy négypontos akciónak és egy intésnek köszönhetően 5:0-s előnyre tett szert. Ellenfele ezután bizonyította, hogy nem véletlenül volt már érmes világversenyen: kétszer is megpörgette a magyart egy intést követően. Mivel a meccs 5:5-el zárult, ezért Lévai jutott tovább nagyobb értékű akcióval. 

A legjobb 16 között Sajan Sajan volt Lévai ellenfele ám az indiai sportoló messze nem volt ennyire nehéz ellenfél: Lévai uralta a mérkőzést, már az első menet után 3:0-ra vezetett, végül pedig 7:0-ra is elhúzott ahonnét tust csinált és így idő előtt győzött. A negyeddöntőben a 2017-es világbajnok, a szerbiai Nemes Viktor várt Lévaira. A két küzdőfél óriási taktikai csatát vívott, az első menetben Lévait, a másodikban Nemest intették meg. Mivel Lévai később ért el pontot, így a szabályok értelmében ő jutott az elődöntőbe. 

A legjobb négy között Lévai Tamásra a legnagyobb favorit, Roman Vlaszovval nézett szembe. Az orosz birkózó Londonban és Rióban is a súlycsoport olimpiai bajnoka volt, Tokióba viszont nem jutott ki. Vlaszov intéselőnybe került a meccs elején majd egy négypontos pörgetést hajtott végre majd pedig kitolta a magyart a szőnyegről. Lévai megpróbált aktívan küzdeni a második menetbe ám nem tudott közelebb kerülni, viszont a technikai tusos vereséget elkerülte. 

Lévai Tamás holnap délután a bronzéremért küzdhet majd Oslóban, ellenfele egy, vigaszágról érkező versenyző lesz. 

Címkék: birkózás
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/59412/pics/lead_800x600.jpg
birkózás

További cikkek

Egyéni sportok

Birkózó-vb: Muszukajev Iszmail bronzérmes

2022.09.18. 19:20
Muszukajev Iszmail bronzérmet nyert vasárnap a belgrádi birkózó-világbajnokságon a szabadfogásúak 65 kilogrammos kategóriájában.

Egyéni sportok

Birkózó-vb: Lévai Tamás bronzérmes

2022.09.12. 20:50
Lévai Tamás bronzérmet nyert hétfőn a belgrádi birkózó-világbajnokságon a kötöttfogásúak 82 kilogrammos kategóriájában.

Egyéni sportok

Birkózó-vb: Lévai Zoltán ezüst-, Losonczi Dávid bronzérmes

2022.09.11. 21:15
A kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriájában szereplő Lévai Zoltán ezüst-, míg a 87 kg-ban érdekelt Losonczi Dávid bronzérmet nyert vasárnap a belgrádi …

Egyéni sportok

Birkózó-vb: szövetségi kapitánya nélkül utazik csütörtökön a kötöttfogású csapat

2022.09.07. 14:50
Az utazás előtti napon alig egyórás tréninget vezényelt Lőrincz Viktor és Takács Ferenc a magyar …

Egyéni sportok

Birkózó-vb: Torba Erik és Takács István is ötödik

2021.10.10. 19:45
Takács István és Torba Erik is elveszítette a bronzmérkőzését és így mindketten az ötödik helyen végeztek az Oslóban rendezett birkózó-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Birkózó-vb: Szőke Alex ezüstérmes!

2021.10.09. 19:20
A döntőben kikapott és így ezüstérmet szerzett a kötöttfogásúak 97 kilós súlycsoportjában versenyző Szőke Alex az Osloban rendezett birkózó-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Birkózó-vb: Torba Erik és Takács István is a bronzéremért mérkőzik

2021.10.09. 18:00
Torba Erik és Takács István is elveszítette az elődöntőjét és így mindkét kötöttfogású magyar birkózó a bronzéremért mérkőzik vasárnap az …

Egyéni sportok

Birkózó-vb: Torba Erik és Takács István is elődöntős!

2021.10.09. 14:40
A 63 kilós Torba Erik és a 87 kilós Takács István is biztosan éremért küzdhet kötöttfogásban az Osloban rendezett birkózó-világbajnokságon, miután mindkét magyar birkózó …

Egyéni sportok

Birkózó-vb: Lévai Tamás és Szabó László is az ötödik helyen végzett

2021.10.08. 20:15
A 77 kilós Lévai Tamás és a 82 kg-ban induló Szabó László is az ötödik helyen végzett az Osloban rendezett birkózó világbajnokság …

Egyéni sportok

Birkózó-vb: Szőke Alex hátrányból felállva jutott döntőbe!

2021.10.08. 18:10
Óriási küzdelmet követően a kötöttfogásúak 97 kilós súlycsoportjában induló Szőke Alex bejutott az Osloban rendezett világbajnokság döntőjébe.