Ökölvívás: második súlycsoportjában is világbajnok az amerikaiak üdvöskéje

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Shakur Stevenson megszerezte a WBO nagypehelysúlyú világbajnoki címét, miután TKO-val verte a címvédő Jamel Herringet. 

Fotó: wbc.com

Két világbajnoki címmérkőzést rendeztek ökölvívásban a hétvégén. Magyar idő szerint szombaton hajnalban történelmi összecsapásra került sor, mivel először került terítékre a WBC által létrehozott új súlycsoport, a bridgersúly bajnoki öve. A cirkálósúly ás a nehézsúly közé ékelt kategóriát, amelynek még hivatalos magyar neve sincs csak a WBC ismeri el, így a szakértők vitatkoznak arról, hogy ez a találkozó valóban vb-címmeccs volt-e. Az övért a kolumbiai Oscar Rivas és a veretlen kanadai Ryan Rozicki mérkőzött meg. Rivas esélyeshez méltóan irányított az első meneteketben, és bár megrendítette ellenfelét, nem tudott pontot tenni a meccsre. Rozicki visszajött a meccsbe és a harmadik és a hetedik menet között ő volt a jobb, de Rivas ezután visszavette az irányítást. A kolumbiaitól ugyan pontot vontak le mélyütésért az utolsó menetben, de végül egyhangú pontozással (116-111, 115-112, 115-112) ő lett a bridgersúly első világbajnoka. 

Fotó: Getty Images

Atlantában a WBO nagypehelysúlyú övéért feszült egymásnak két amerikai bokszoló, a címvédő Jamal Herring, valamint a szervezet korábbi pehelysúlyú világbajnoka Shakur Stevenson. Az egykori tengerészgyalogos Herring hiába borította már többször a papírformát és birtokolta két éve az övet, a favoritnak egyértelműen a 11 évvel fiatalabb és gyorsabb Stevenson számított. A két küzdőfél korábban többször edzett egymással, mivel a bajnok Terrence Crawford edzőtársa, Stevensont pedig Crawford mentorálja és jó viszonyban is voltak egymással. 

A ringben aztán nyilván a jó viszony megszűnt és a kihívó nem ismert kegyelmet. Már az első két menetben is jobb volt, a harmadik és az ötödik felvonás között pedig óriási verésben részesítette a világbajnokot. Az egykori olimpiai ezüstérmest sokszor vádolták azzal, hogy unalmasan küzd, ma azonban nem volt ellenszer vele szemben. Herring ezután némileg összekapta magát, de lendülete csak egy-két három percben érvényesült. A kihívó fölénye a kilencedik-tizedik menetre ismét óriási lett (a pontozóknál és kilenc illetve nyolc ponttal vezetett) és a mérkőzésvezető végül beszüntette az egyoldalú küzdelmet. 

Címkék: Ökölvívás
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/59502/pics/lead_800x600.jpg
Ökölvívás

További cikkek

Egyéni sportok

Ökölvívás: Joseph Parker nyerte az év egyik legjobb nehézsúlyú meccsét (videó)

2021.12.19. 10:00
A korábbi világbajnok Joseph Parker egyhangú pontozással verte az egykori vb-kihívót Derek Chisorát a manchesteri ökölvívógála …

Egyéni sportok

Ökölvívó ob: nagyszerű döntők, testvérek is nyertek aranyérmet

2021.12.18. 20:20
Remek döntőket hozott a 98. Papp László férfi amatőr ökölvívó országos bajnokság utolsó versenynapja Győrben.

Egyéni sportok

Ökölvívás: véres meccset nyert meg az orosz KO-király (videó)

2021.12.18. 11:30
Kiütéssel védte meg félnehézsúlyú világbajnoki öveit Artur Beterbijev a montreali gála főmérkőzésén és így továbbra is ő a világ legjobbja az IBF-nél a …

Egyéni sportok

Ökölvívás: újabb kiütéses győzelem a japán klasszistól (videó)

2021.12.14. 19:10
Megvédte világbajnoki öveit a harmatsúlyú Naoya Inoue aki nyolc menet alatt ütötte ki thai ellenfelét a tokiói ökölvívógálán.

Egyéni sportok

Ökölvívás: drasztikus szabályváltoztatás az amatőröknél

2021.12.13. 20:45
A Nemzetközi Ökölvívó-szövetség megváltoztatja az amatőr mérkőzések pontozási rendszerét. Az új szabályok már 2022-ben életbe lépnek.

Egyéni sportok

Ökölvívás: Donaire gyors kiütéssel maradt bajnok, Lomacsenko győzött (videó)

2021.12.12. 12:10
Nonito Donaire kiütéssel védte meg világbajnoki címét, Vaszil Lomacsenko pedig újabb győzelemmel lépett közelebb egy újabb …

Egyéni sportok

Ökölvívás: Roy Jones Jr. hivatalosan is legenda lesz

2021.12.08. 17:15
Eldőlt, hogy többek között Roy Jones Jr., James Toney és Miguel Cotto is bekerül a Nemzetközi Ökölvívó Hírességek Csarnokába.

Egyéni sportok

Ökölvívás: újabb gyors KO a horvát nehézsúlyú reménységtől (videó)

2021.12.05. 09:40
Tizennegyedik mérkőzését is megnyerte a horvátok nehézsúlyú reménysége Filip Hrgovic, aki Las Vegasban ütötte ki aktuális ellenfelét.

Egyéni sportok

Ökölvívás: meglepetés és trónfosztás a New York-i ringháborúban (videó)

2021.11.28. 11:10
Nagyszerű mérkőzésen cserélt gazdát a WBO, WBA és az IBF könnyűsúlyú világbajnoki öve miután George Kambozas legyőzte az esélyesebbnek …

Egyéni sportok

Ökölvívás: Crawford címet védett, sérülés vetett véget az év küzdelmének (videó)

2021.11.21. 09:45
Terence Crawford kiütötte Shwan Portert a Las Vegasban rendezett gála főmérkőzésén és így megvédte a WBO …