Öttusa: kikerül a lovaglás a programból, vége a sportágnak amit ismertünk

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

A Nemzetközi Öttusa Szövetség alelnöke kijelentette, hogy a lovaglás kikerül a tradicionális sportág programjából ám egyelőre még nem tudni, hogy mi kerül a helyére. 

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

1912 óta ott van az öttusa az olimpiai programban, vagyis nem kérdés, hogy egy tradicionális sportágról van szó. A pentatlon azonban az elmúlt 30 évben számos változáson átesett. az 1990-es években az addigi ötnapos programot egy napba sűrítették és elkezdtek női versenyeket rendezni miközben a csapatverseny kikerült az ötkarikás programból. Ezek a változások azonban nem voltak olyan nagyszabásúak, mint amiket az öttusa a XXI. században élt át: először összevonták a futást és a lövészetet megteremtve a laser runt vagyis kombinált versenyszámot, majd nemrég eldőlt, hogy a versenyek programjának nagy részét másfél órába akarják besűríteni a tv közvetítések miatt. Most azonaban úgy tűnik, hogy sikerült újabb szöget verni ennek a nagyszerű sportágnak a koporsójába. 

Joel Bouzou az UIPM (Nemzetközi Öttusa Szövetség) alelnöke ugyanis a L`Equipe-nek nyilatkozva bejelentette, hogy igazak azok a sajtóértesülések, amelyek szerint a lovaglás kikerül az öttusa programjából. A sportvezető kiemelte, hogy nincs köze a döntésnek ahhoz ami Tokióban történt, amikor a japán lovak miatt többen is rontottak az eredményükön, az élen álló Annika Schleu pedig konkrétan 0 ponttal zárva a tusát a mezőny végén ért célba. Borou a következő módon fejezte ki magát: 

A lovaglás akadályt jelent az öttusa fejlődésében gyakorlati és anyagi szempontból is. Már három éve gondolkodunk ezen a lépésen.

Azt, hogy mi kerül be a programba még nincs hivatalos döntés, ám a Guardian keddi cikke szerint a lovaglást a kerékpározás fogja váltani. 

A cikk második fele a szerző szubjektív véleményét tartalmazza! 

Egy olyan sportágról beszélünk, aminek a szabályrendszerét az 1900-as években megalkották és bár a szabályok változtak, még a kombináció bevezetésére is azt lehet mondani, hogy az öttusa lényege esszenciálisan nem változott. Ugyanaz az öt sportág (sportlövészet, vívás, úszás, lovaglás, futás) volt a programban, mint 110 évvel ezelőtt és bár a legendák (például Balczó András) már hangsúlyozták, hogy ez nem az ő öttusájuk, de komoly drasztikus változtatás nem volt, sőt érdekesebbé is tette a kombináció a látottakat. Ám most más a helyzet. Tény, hogy a lovaglás volt az a tusa, amelyben sok múlott a szerencsén (lásd a tokiói történteket vagy azt amikor Sydneyben az ausztrál lovak miatt nem született magyar érem a női versenyben) ám éppen ez volt az a versenyszám, ami befolyásolta a végeredményt még mindig. Ha valaki jól fut és a lövészetben sem hibázott akkor egy középszerű vívás után is felérhetett az élmezőnyre, mert az úszáson szinte semmi nem múlott, nem is beszélve a néhány éve bevezetett bónuszvívásról. Ezzel viszont a sportág lényeg sérül. 

Tegyük fel, hogy a kerékpározás váltja majd a lovaglást, már csak a forma a kérdés. Arra, hogy a versenyzők végigmennek egy pályán időre kevés az esély a tv-közvetítések miatt pláne, hogy biciklizni könnyebb mint lovagolni. Ha viszont a kerékpártusásban egymás ellen mennek az addigi idejükhöz képest akkor maximum az fogja megkülönböztetni a triatlontól (ami egyébként szintén kiváló sportág, de tradíció tekintetében az öttusa közelében sincs), hogy előtte vívnak illetve futás közben lőnek. 

Érthető, hogy fontos a nézettség a sportágaknál, de ahhoz nem feltétlenül kell átalakítani radikálisan a sportági szabályokat. Az pedig, hogy az öttusa csak néhány európai országban tényező már rég nem igaz: az utóbbi évtized világversenyein egyiptomiak, mexikóiak, dél-koreaiak értek el kimagasló eredményeket megelőzve magyarokat, németeket, oroszokat, vagyis olyan nemzetek képviselőit ahol évtizedek óta fontos ez a sportág.

Ami pedig a leginkább kérdés: mi lesz azzal a generációval amelyik 10 éves kora óta úgy öttusázott, hogy megtanult jól célozni, gyorsan futni, hiba nélkül díjugratni, 200 métert minél gyorsabban leúszni és megfelelően vívni? Egy 25-30 éves versenyző már feltehetőleg nehezen fog átállni arra, hogy ló helyett kerékpárral teljesítsen egy tusát. (Arról meg ne beszéljünk, hogy Marosi Ádám vagy Kovács Sarolta számára ez már kvázi lehetetlen évtizedek rutinja miatt). Vagyis egy komplett generáció pályafutását is megpecsételné ez a döntés. Ráadásul az öttusalovakat is nyugdíjazzák ezzel mert ezeket az állatokat nem arra képzik, hogy képzett díjugratók "munkáját segítsék". 

Jelenleg ez a döntés kb annyira tűnik életképesnek, mint amikor 1948-ban kitalálták, hogy téli olimpián rendeznének öttusaversenyt: a sífutás, sportlövészet, lesiklás, vívás, lovaglás összevonását a sporttörténelem egyik legnagyobb hibájának tartják. 

Címkék: öttusa, MOB
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/59570/pics/lead_800x600.jpg
öttusa,MOB

További cikkek

Egyéni sportok

Vívás: elhunyt az olimpiai bajnok Marosi Paula

2022.03.04. 21:35
Életének nyolcvanhatodik évében elhunyt Marosi Paula olimpiai és világbajnok tőröző a magyar vívósport korszakos egyénisége.

Egyéni sportok

Peking 2022: kialudt a láng, befejeződött az olimpia

2022.02.20. 14:55
A záróünnepséggel hivatalosan is befejeződtek a XXIV. téli olimpiai játékok. A ceremónián Kónya Ádám sífutó vitte a magyar zászlót.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Johaug újabb fölényes győzelme, osztrák csapatarany- február 20.

2022.02.20. 09:15
A pekingi téli olimpia utolsó versenynapján Therese Johaug 30 kilométeres sífutásban is domináns győzelmet aratott, az alpesi …

Csapatsportok

Peking 2022: Finnország először aranyérmes a férfi jégkorongtornán

2022.02.20. 07:30
Finnország hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte az oroszokat a jégkorongtorna döntőjében és így megszerezte a pekingi téli olimpia utolsó aranyérmét.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: aranyérmes kínai páros, kettős német bobsiker - február 19.

2022.02.19. 17:30
Összesen hét döntőt rendeztek a pekingi téli olimpia utolsóelőtti versenynapján. A műkorcsolyázók párosversenyében hazai, női bobban …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Johannes Bö Peking legeredményesebb sportolója - február 18.

2022.02.18. 12:50
A francia Justine Braisaz-Bouchet és a norvég Johannes Thingnes Bö győzelmével zárultak a sílövők tömegrajtos versenyei a pekingi téli …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Shiffrin és Valijeva drámája, norvég rekordbeállítás - február 17.

2022.02.17. 17:05
Mikaela Shiffrin és Kamila Valijeva is sportága legnagyobb sztárjaként utazott a kínai fővárosba, ám mindketten …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: amikor a hatodik helyre elég a legjobb idő - február 16.

2022.02.16. 18:00
A magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó úgy végzett a hatodik helyen, hogy jobb időt teljesített mint az aranyérmet megszerző kanadai …

Egyéni sportok

Peking 2022: a B-döntő megnyerésével olimpiai hatodik a férfi váltó

2022.02.16. 14:10
A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence összeállítású magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó megnyerte a B-döntőt …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: drámai döntő biatlonban és északi összetettben, - február 15.

2022.02.15. 18:30
A norvég férfi bitalonváltó illetve honfitársuk az északi összetettben induló Jörgen Graabak is drámai versenyt nyert meg, …