Vb-selejtezők: ez történt Európában, 12 válogatott még reménykedhet a kijutásban

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Befejeződött a 2022-es labdarúgó-világbajnokság európai selejtezősorozatának csoportköre. Cikkünkben a csoportok végeredményeit illetve a pótselejtezős csapatok kiemelési rendszerét ismertetjük. 

Amikor tavaly december 8-án kisorsolták a csoportokat illetve idén márciusban elkezdődött a maratoni mérkőzéssorozat akkor úgy tűnt, hogy mind a 10 csoportnak megvan a legnagyobb esélyese amelynek "illik" egyenes ágon illik továbbjutnia. Sőt jó eséllyel meglehetett tippelni azt a 10 csapatot is, amely a selejtezők alapján a pótselejtezőt vívhatja majd. Bár akkora meglepetés nem történt mint például Hollandia kiesése a 2016/17-es selejtezősorozat során, azt nem lehet állítani, hogy a papírforma ne borult volna több esetben is. 

Fotó: AFP

A-csoport

Az A-jelű ötösben Portugália és Szerbia kiemelkedése várható volt, arra azonban valószínű kevesen számítottak, hogy a két csapat az utolsó körig fej-fej mellett haladhat és az utolsó körben ki-ki meccset vív majd a katari kvótáért. Az igazán nagy meglepetés azonban Lisszabonban jött el, amikor a szerbek megérdemelten győztek 2-1-re és egyenes ágon jutottak ki a vb-re. A történethez azonban egy információ hozzátartozik: ez a versenyfutás lehetséges, hogy meg sem valósul ha a márciusi Szerbia-Portugália mérkőzésen 2-2-es állásnál megadják Cristiano Ronaldo teljesen szabályos gólját. Akkor még nem volt VAR az európai selejtezőmérkőzéseken, ez az eset viszont elősegítette azt, hogy a videórendszer szeptembertől kötelező legyen minden mérkőzésen. 

Végeredmény: 1. Szerbia 20 pont, 2. Portugália 17, 3. Írország 9 (11-8), 4. Luxemburg 9 (8-18), 5. Azerbajdzsán 1

B-csoport

Svédország némileg önmagát is megverte ebben a selejtezősorozatban. A szeptembertől ismét Zlatan Ibrahimoviccsal küzdő skandinávok ősszel kikaptak a nem éppen legfényesebb napjait élő görög válogatottól, majd csoportelsőként utaztak Grúziába, ahol 2-0-ra veszítettek. Emiatt Spanyolország nyeregbe került a csoportelsőségért folyó harcban és a hispánok vívták ki a kvalifikációt. 

Végeredmény: 1. Spanyolország 19 pont, 2. Svédország 15, 3. Görögország 10, 4. Georgia 7, 5. Koszovó 5

C-csoport

Még a portugáloknál is nagyobb szenzáció az ahogyan Olaszország lemaradt az egyenesági kvótáról. Az itáliaiak az első három mérkőzésüket megnyerték majd az Európa-bajnokságon sem találtak legyőzőre és világrekordot állítottak fel a győztes mérkőzéseket illetően. A gond akkor jött amikor ez a széria Bulgáriával szemben megszakadt egy 1-1-es döntetlennel amelyet két további követett. A Svájc ellen x-et nem kell magyarázni, Jorginho kihagyott büntetője ellenben alaposan átrendezte az erőviszonyokat. Az itáliaiaknak a papírforma szerint nyerniük kellett volna Belfastban, ehhez képest 0-0-ra végeztek. Svájc eközben szintén hullajtott el pontokat, az utolsó két körben viszont az olaszországi döntetlen és a bolgárok 3-0-s legyőzése azt eredményezte, hogy a helvétek azok akiknek már lesz biztos programja 2022. novemberében. 

Végeredmény: 1. Svájc 18 pont, 2. Olaszország 16, 3. Észak-Írország 9, 4. Bulgária 8, 5. Litvánia 3

D-csoport

Franciaország ugyan hazai pályán kétszer is játszott be nem kalkulált döntetlent (Ukrajna és Bosznia ellen), de a vb-címvédő kijutásához nem férhetett kétség. Annál is inkább mert a gallok mögött végző három válogatott közel azonos erőt képvisel. Az ukránok majdnem a legnagyobb meglepetést produkálták a kiesésükkel, mivel hét meccs után csak egyetlen győzelemmel álltak, ám a bosnyákok idegenbeli legyőzésével végül bebiztosították a helyüket legalább a playoffban. A finnek ugyan második helyről várták a csoportkör zárófordulóját, de az nem volt reális, hogy legyőzik a franciákat. 

Végeredmény: 1.  Franciaország 18 pont, 2.  Ukrajna 12, 3. Finnország 11, 4. Bosznia-Hercegovina 7, 5. Kazahsztán 3

E-csoport

Belgium továbbjutása lényegében nem forgott veszélyben egy pillanatig sem. Kevin de Bruyne és társai vb-bronzérmeshez méltó módon veretlenek maradtak a komplett meccssorozatban és ha nem is 100 százalékos mérleggel, de magabiztosan érvényesítették a papírformát. Csehország és Wales pótselejtezős szereplése egy ideje borítékolható volt: mindkét válogatott jóval magasabb játékerőt képvisel az észteknél és a fehéroroszoknál. A kérdés csak az volt, hogy melyik gárda jut "önjogán" a pótselejtezőre és melyik a Nemzetek Ligájában elért csoportgyőzelmének köszönhetően. 

Végeredmény: 1.  Belgium 20, 2.  Wales 15, 3. Csehország 14, 4. Észtország 4, 5. Fehéroroszország 3

F-csoport

Fotó: Eurosport.com

Dánia már az Európa-bajnokságra is titkos favoritként utazott és a kontinenstornán az első két meccs elvesztése után az elődöntőbe kerüléssel bizonyított is. A dánoknak ezt a csoportot is nyerniük kellett a várakozásoknak megfelelően és az északiaknak ez sem okozott gondot, sőt sokáig arra is volt esélyük, hogy egyetlen 100 százalékos csapatként tegyék ezt meg. A fiatal skót válogatott a sorozat hajrájában egyértelműen a többiek fölé nőtt és így 1998 után juthat ki ismét egy vb-re. Az osztrákok ugyan szenvedtek, de a Nemzetek Ligájában mutatott jó szereplésük megmentette őket attól, hogy már most eltemessék a vb-álmaikat. 

Végeredmény: 1. Dánia 27 pont, 2. Skócia 23, 3. Izrael 16 (23-21), 4. Ausztria 16 (19-17), 5. Feröer-szigetek 4, 6. Moldova 1

G-csoport

A törökök elleni első fordulóban elszenvedett 4-2-es vereség illetve a csehek elleni nyolcaddöntős Eb-kudarc után sokakban felmerült, hogy Hollandia zsinórban a második világbajnokságáról is lemaradt. Ezúttal viszont az Oranje ott lesz a mezőnyben, a szeptembertől már Louis van Gaal által edzett válogatott például alaposan visszavágott a törököknek és bár a saját dolgát is nehezítette olyan meccsekkel mint a Montenegró elleni 2-2 (2-0-s vezetésről),de érvényesítette a papírformát. A törököknek ugyan voltak felvillanásaik, de konstans módon nem tudták a hollandok szintjét, de így is a legtöbbet hozták ki ebből a kvalifikációból. A norvégoknak több meccsen is nélkülözniük kellett Erling Haalandot, akinek a hiánya különösen a lettek elleni 0-0 illetve a hollandok elleni kaput eltaláló lövésük nélkül záruló mérkőzésen látszott meg leginkább. 

Végeredmény: 1.  Hollandia 23. 2.  Törökország 21, 3. Norvégia 18, 4. Montenegró 12, 5. Lettország 9, 6. Gibraltár 0

H-csoport

A horvát válogatott már messze nem olyan erős mint három évvel ezelőtt, amikor világbajnoki döntőig menetelt, de a realitás azt mutatta, hogy Luka Modric és társai egyenes ágon juthatnak el Katarba. Ez így is történt, az oroszok viszont alaposan megnehezítették a dolgukat és végül az utolsó körig nyílttá tudták tenni a vetélkedést az első helyért. Az némileg méltatlan volt, hogy a vb-kijutás kérdése egy szerencsétlen öngóllal dőlt el. A szlovén és a szlovák válogatott némileg meglepő módon egyáltalán nem tudott beleszólni még a pótselejtezős helyért folyó küzdelembe sem. 

Végeredmény: 1. Horvátország 23 pont, 2. Oroszország 22 , 3. Szlovákia 14 (17-10), 4. Szlovénia 14 (13-12), 5. Ciprus 5 (4-21), 6. Málta 5 (9-30)

I-csoport

Anglia csoportelsősége senkit sem érhetett váratlanul, a háromoroszlánosoknál lényegében az volt a kérdés, hogy hibátlan mérleggel mennek-e Katarba. A 100 százalékos mérleg nem jött össze, de körülbelül az első forduló óta nem volt kérdés, hogy kiemelkednek a csoportból. Lengyelország második helye szintén a realitás, Albánia ugyan várakozáson felül szerepelt, de a valóságot az tükrözi, hogy nem tudták megelőzni a lengyeleket. 

Fotó:  MTI/Szigetváry Zsolt

Amikor a magyar válogatott bravúros módon megnyerte a csoportját a Nemzetek Ligájában, sokan azt vizionálták, hogy az az eredmény akár a pótselejtezőhöz is elég lehet, de a vérmesebbek már arra is gondoltak, hogy akár a lengyeleket is sikerülhet megelőzni. Sajnos arra nem is volt reális esély, hogy 1986 után ismét ott legyen a nemzeti csapatunk a vb-n, de ahogyan 1997 óta mindig, a pótselejtezőt is a mieink nélkül rendezik. Andorra és San Marino oda-vissza legyőzése kötelező volt, ezek össze is jöttek, a gond azzal volt, hogy Albánia egyszerűen keresztül ugrotta a magyarokat. Az idegenbeli vereség sem fért bele annak a válogatottnak amely az Európa-bajnokságon sztárcsapatoknak volt méltó ellenfele, a budapesti 0-1 után pedig fel lehetett hagyni minden reménnyel. A Nemzetek Ligájával pedig nem volt érdemes számolni, mert már az ott megszerzett 11 pont is bravúrnak számított nemhogy a csoportgyőzelem. Így aztán ismét negyedik lett a csoportjában a magyar együttes, de ez a negyedik hely a sok közül talán a legfájdalmasabb az albánok elleni vereségek miatt. 

Azt azonban, hogy magyar szempontból nem voltak szép emlékei is a sorozatnak nem lehet kijelenteni: a mieink döntetlent játszottak a Wembleyben, itthon méltó ellenfelei voltak a lengyeleknek, az idegenbeli mérkőzésen pedig sikerült is legyőzni a csoport második helyezettjét. 

Végeredmény: 1. Anglia 26 pont, 2. Lengyelország 20, 3. Albánia 18, 4. Magyarország 17, 5. Andorra 6, 6. San Marino 0

J-csoport

Joachim Löw "túlélte", hogy a német válogatott csoportutolsóként esett ki címvédő létére a világbajnokságon, ám a kapitány 15 éves regnálása valószínűleg akkor ért véget, amikor a Nationalelf a harmadik körben kikapott Észak-Macedóniától. Löw az Eb-t követően le is mondott és Hans-Dieter Flickkel fejezte be az évet a négyszeres világbajnok és a papírformának megfelelően nemcsak a győzelmek jöttek számukra, de a németek voltak az elsők akik megváltották a katari repülőjegyüket. Az északmacedónok esetében már az Eb-kijutás is bravúr volt, ám most Grúziánál  komolyabb ellenfelek, Románia és Izland ellen kellett megharcolniuk nemhogy a kvótáért, de ezt az akadályt is sikerrel vették. Az eredmény értékét növeli, hogy ősztől már nem számíthattak legjobb játékosukra a BL-győztes Goran Pandevre, mivel a veterán támadó az Eb után beváltva ígéretét lemondta a válogatottságot. A románok alaposan megfizettek azért, amiért fontos pontokat hullajtottak el tavasszal, az örmények formája csak ideig-óráig tartott, míg Izland kikerült az európai futball középmezőnyéből is, így ezek a komponensek is kelellettek az északmacedónok csodájához. 

Végeredmény: 1. Németország 27 pont, 2. Észak-Macedónia 18, 3. Románia 17, 4. Örményország 12, 5. Izland 9, 6. Liechtenstein 1

A csoportmásodikok rangsorolása:

A pótselejtezők menete immáron nem úgy zajlik ahogyan az elmúlt évtizedekben ugyanis ezúttal nem párharcokat, hanem csoportokat fognak létrehozni ahhoz, hogy eldőljön mely válogatottak jutnak még ki az európai kontinensről. A november 26-i sorsolásra rangsorolták a csoportmásodikakat illetve azt a két válogatottat, amely a Nemzetek Ligája miatt került be a playoffba. A sorsolás során a 12 csapatot három db négyes ágra sorsolják majd. Az ágakon egymérkőzéses párharcot rendeznek, amelyeknek a győztesei bejutnak az ág döntőjébe. Az alábbi táblázat első hat csapata az első kalapba kerül a sorsolás során, míg a további négy csoportmásodik illetve a két NL-ből érkező válogatott a második kalapba kerül. Az első kalap csapatai mindenképpen otthon játsszák majd az elődöntőjüket. A legjobb három csoportmásodik, vagyis Portugália, Skócia és Olaszország mindenképpen külön ágra kerül majd. Oroszország és Ukrajna pedig politikai okok miatt nem fog egymással mérkőzni. 

A pótselejtezők sorsolására november 26-án kerül sor Zürichben. A playoffkör első fordulójának meccseit 2022. március 24-én és 25-én, a második találkozókat öt nappal később, március 28-án és 29-én rendezik. 

1. Portugália

8

5

2

1

17–6

+11

17

2. Skócia

8

5

2

1

14–7

+7

17

3. Olaszország

8

4

4

13–2

+11

16

4. Oroszország

8

5

1

2

14–5

+9

16

5. Svédország

8

5

3

12–6

+6

15

6. Wales

8

4

3

1

14–9

+5

15

7. Törökország

8

4

3

1

18–16

+2

15

8. Lengyelország

8

4

2

2

18–10

+8

14

9. Észak-Macedónia

8

3

3

2

14–11

+3

12

10. Ukrajna

8

2

6

11–8

+3

12

A Nemzetek Ligája azon csoportgyőzteseinek rangsorolása, amelyek nem végeztek az első két helyen:

18 Ausztria pótselejtezőt vívhat
19 Csehország  pótselejtezőt vívhat
20 Magyarország
33 Szlovénia
34 Montenegró
35 Albánia
36 Örményország
49 Gibraltár
50 Feröer-szigetek
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/59666/pics/lead_800x600.jpg
Külföldi labdarúgás,2022-es világbajnoki selejtezők

További cikkek

Külföldi foci

Labdarúgás: kiengedték Pelét a kórházból, de aggasztó hírek érkeztek róla

2022.01.22. 16:15
Az ESPN úgy tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy kiengedték Pelét a Sao Paulo-i Albert Einstein kórházból, ám a háromszoros világbajnok …

Külföldi foci

Afrika-kupa: Nigéria szárnyal, Kamerun magabiztos, Algéria már hazautazott

2022.01.21. 09:20
Csütörtökön befejeződtek az Afrikai Nemzetek Kupája csoportküzdelmei. Az eddig nem túl magas színvonalú tornán óriási meglepetésre már nincs …

Külföldi foci

Topligák és kupasorozatok: döntős a Liverpool, a Barcelona nem véd címet a kupában

2022.01.21. 00:15
A Barcelona és a Real Madrid is hosszabbításra kényszerült a Spanyol Kupában, de csak egyik gigász jutott tovább. A Liverpool …

Külföldi foci

Topligák és kupasorozatok: a kiesés széléről jutott tovább az Internazionale (videó)

2022.01.19. 23:35
Az Internazionale az utolsó percben vívta ki a hosszabbítást, amelyben legyőzte az Empolit az Olasz Kupában. A Tottenham a …

Külföldi foci

Labdarúgás: elhunyt Paco Gento, a Real Madrid ikonja

2022.01.18. 11:40
88 éves korában elhunyt Feancisco Gento, a Real Madrid legendája, a futballtörténelem egyetlen hatszoros BL-győztes játékosa.

Külföldi foci

Serie A: vártalan vereséget szenvedett a Milan, nyert a Napoli, gálázott a Fiorentina

2022.01.17. 22:45
Az AC Milan létfontosságú pontokat veszített el miután kikapott a Speziától, a Napoli győzni tudott Bolognában, míg a Fiorentina …

Külföldi foci

FIFA-gála: Robert Lewandowski az év játékosa

2022.01.17. 21:20
Robert Lewandowski nyerte az év játékosa címet a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség zürichi gáláján. A Bayern München és a lengyel válogatott csatára másodszor lett elismerve a FIFA-nál.

Külföldi foci

Topligák: könnyedén nyert a Liverpool, nem volt gól az olasz rangadón (videó)

2022.01.16. 23:00
Az európai topbajnokságok mai mérkőzései közül a Liverpool Brentford feletti győzelmét, az Inter és az Atalanta döntetlenjét és a Rennes …

Külföldi foci

Spanyol Szuperkupa: a Real Madrid nyerte a döntőt (videó)

2022.01.16. 21:35
A Real Madrid sikerével zárult a Spanyol Szuperkupa rijádi döntője miután a fővárosiak 2-0-ra győztek az Athletic Bilbao ellen.

Külföldi foci

Premier League: kirúgták Rafa Benítezt

2022.01.16. 17:25
Az Everton hivatalosan bejelentette, hogy a várakozásokon aluli eredmények miatt menesztette Rafael Benítez menedzsert.