Ökölvívás: meglepetés és trónfosztás a New York-i ringháborúban (videó)

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Nagyszerű mérkőzésen cserélt gazdát a WBO, WBA és az IBF könnyűsúlyú világbajnoki öve miután George Kambozas legyőzte az esélyesebbnek gondolt Teofimo Lopezt New Yorkban. 

Fotó: AP

Két veretlen ökölvívó, az amerikai Teofimo Lopez illetve az ausztrál George Kambosas csapott össze a New York-i Madison Square Gardenben a WBO, WBA és az IBF könnyűsúlyú világbajnoki címéért és a WBC franchise-övéért. A szakértők egyértelműen az első címvédésére készülő Lopezt tartották esélyesebbnek, aki egy évvel ezelőtt Vaszil Lomacsenkót fosztotta meg a címeitől.

Lopez azt ígérte a meccs előtt, hogy már az első menetben kiüti ellenfelét és ennek szellemében ment előre a nyitó három perc során. A bajnok igyekezett dominálni, ám a fejét szabadon hagyta és Kambosas egy jobbossal földre küldte őt. Az amerikai felkelt, de egyértelműen visszavett a tempóból. Kambosas irányította az első meneteket, több ütéssel próbálkozott, amelyek egy része talált és így nyerte a meneteket. Lopeznek csak felvillanásai voltak ebben a szakaszban, a meccs második felére viszont kezdte átvenni az irányítást. Kambosas állta a bajnok ütéseit és bár elveszített néhány menetet, egyértelműen vezetett a pontozóknál. 

A kilencedik menet körül azonban már Lopez átvette az irányítást aki a 10. menetben leütötte Kambosast. A kihívó némileg megrogyott, de a 11. felvonásra összeszedte magát. A címvédő igyekezett megnyomni a hajrát, de nem állt fenn a lehetősége egy újabb leütésnek mivel nem tudott pontosabban bokszolni. A meccs így végigment és a pontozók döntöttek: az első ítész 115-111-el Kambosast hozta ki, a második viszont Lopezt látta jobbnak (114-113). A harmadik pontozó viszont 115-112-vel Kambosasnak adta a meccset (115-112) és így új világbajnokot avattak. 

George Kambosas élete legnagyobb sikerét elérve 21. mérkőzését is megnyerve három szervezet világbajnoka lett. Tepfimo Lopez a 17. összecsapásán nemcsak a címeit, de a veretlenségét is elveszítette. 

A New York-i gála programjában még egy világbajnoki címmérkőzés kapott helyet, amelyen az  IBF betöltetlen nagypehelysúlyú világbajnoki övéért küzdött meg a japán Kenichi Ogawa és a dél-afrikai Azinga Fuzile. Ogawa több menetben is dominált, de Fuzilének is volt néhány jó három perce. Az ázsiai küzdőfél az ötödik menetben leütötte ellenfelét, aki azonban felkelt és teljesen szétvert fejjel is ment előre ahogyan bírt. Ogawa az utolsó menetben további kétszer is padlóztatta Fuzilét, akivel kapcsolatban a végére az is csoda lett ,hogy talpon maradt a meccs végéig. A pontozók végül egyhangúlag (115-110, 115-110, 114-111) Ogawát látták jobbnak. 

Kispehelysúlyban címegyesítő mérkőzést rendeztek Las Vegasban: Brandon Figueroa a WBC, míg Stephan Fulton a WBO övét tette kockára a mérkőzésen. Stílusok csatája volt várható a meccsen és nem is csalódott, aki végignézte a hazánkban is közvetített összecsapást: Figueroa folyamatosan ütni akart, több mint 1000 ütést indított ellenfeléhez hasonlóan, míg Fulton vívni akart és pontos ütésekkel operált. Meglepetésre végig is ment a 12 menet, amelyet azonban pont az eltérő felfogás miatt volt élvezetes és nehezen pontozható. Két pontozó Fultont látta jobbnak 116-112 arányban, míg a harmadik pontozó 114-114-re hozta ki a meccset, és így Stephan Fulton nemcsak elvette Figueroa veretlenségét, de immáron a WBO mellett a WBC bajnokának is mondhatja magát. 

Címkék: Ökölvívás
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/59734/pics/lead_800x600.jpg
Ökölvívás

További cikkek

Egyéni sportok

Ökölvívás: Joseph Parker nyerte az év egyik legjobb nehézsúlyú meccsét (videó)

2021.12.19. 10:00
A korábbi világbajnok Joseph Parker egyhangú pontozással verte az egykori vb-kihívót Derek Chisorát a manchesteri ökölvívógála …

Egyéni sportok

Ökölvívó ob: nagyszerű döntők, testvérek is nyertek aranyérmet

2021.12.18. 20:20
Remek döntőket hozott a 98. Papp László férfi amatőr ökölvívó országos bajnokság utolsó versenynapja Győrben.

Egyéni sportok

Ökölvívás: véres meccset nyert meg az orosz KO-király (videó)

2021.12.18. 11:30
Kiütéssel védte meg félnehézsúlyú világbajnoki öveit Artur Beterbijev a montreali gála főmérkőzésén és így továbbra is ő a világ legjobbja az IBF-nél a …

Egyéni sportok

Ökölvívás: újabb kiütéses győzelem a japán klasszistól (videó)

2021.12.14. 19:10
Megvédte világbajnoki öveit a harmatsúlyú Naoya Inoue aki nyolc menet alatt ütötte ki thai ellenfelét a tokiói ökölvívógálán.

Egyéni sportok

Ökölvívás: drasztikus szabályváltoztatás az amatőröknél

2021.12.13. 20:45
A Nemzetközi Ökölvívó-szövetség megváltoztatja az amatőr mérkőzések pontozási rendszerét. Az új szabályok már 2022-ben életbe lépnek.

Egyéni sportok

Ökölvívás: Donaire gyors kiütéssel maradt bajnok, Lomacsenko győzött (videó)

2021.12.12. 12:10
Nonito Donaire kiütéssel védte meg világbajnoki címét, Vaszil Lomacsenko pedig újabb győzelemmel lépett közelebb egy újabb …

Egyéni sportok

Ökölvívás: Roy Jones Jr. hivatalosan is legenda lesz

2021.12.08. 17:15
Eldőlt, hogy többek között Roy Jones Jr., James Toney és Miguel Cotto is bekerül a Nemzetközi Ökölvívó Hírességek Csarnokába.

Egyéni sportok

Ökölvívás: újabb gyors KO a horvát nehézsúlyú reménységtől (videó)

2021.12.05. 09:40
Tizennegyedik mérkőzését is megnyerte a horvátok nehézsúlyú reménysége Filip Hrgovic, aki Las Vegasban ütötte ki aktuális ellenfelét.

Egyéni sportok

Ökölvívás: Crawford címet védett, sérülés vetett véget az év küzdelmének (videó)

2021.11.21. 09:45
Terence Crawford kiütötte Shwan Portert a Las Vegasban rendezett gála főmérkőzésén és így megvédte a WBO …

Egyéni sportok

Ökölvívás: Kiko Martinez brutálisan kiütötte a címvédőt és újra világbajnok (videó)

2021.11.14. 12:55
Kiko Martinez meglepetésre kiütötte Kid Galahad és így a pehelysúlyú spanyol ökölvívó hét év után ismét …