Darts-vb: nagyszerű döntő után Peter Wright másodszor is világbajnok

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

2020 után ismét a skót Peter Wright a világ legjobb dartsjátékosa, miután a PDC-világbajnokság londoni döntőjében 7:5 arányban győzött az angol Michael Smith ellen.

Fotó: Getty Images

Peter Wright a második, míg Michael Smith az első világbajnoki címéért lépett tábla elé a londoni Alexandra Palace-ban. A skótok ikonja 2014-ben még veszített a vb-döntőben, hat évvel később viszont a világ legjobbja lett, Smith viszont arra készült, hogy a 2019-es Michael van Gerwen elleni vereséget követően most behúzza élete legfontosabb mérkőzését.

A két játékos meglehetősen idegesen kezdte a döntőt, rengeteget hibáztak, végül Wright húzta be az első szettet, majd a második játszma is az övé lett, miután kihasználta a bréklehetőségét. A tegnapi elődöntővel ellentétben azonban most nem sikerült megnyugtató előnyre szert tenni a két évvel ezelőtti bajnoknak, mivel Smith elvette ellenfele kezdését és szépített. A negyedik játszma szintén az angol játékosé lett, aki így kiegyenlített. Wright megnyerte az első két leget az ötödik játékrészben és bár Smith a brékhátrányát ledolgozta, Wright volt az aki 3-2-es vezetésre tett szert.

A döntőig vezető útja során a címvédő Gerwyn Price-t is búcsúztató Smith a hatodik szett végén is kiegyenlített, majd legveszteség nélkül lett övé a hetedik játszma, azaz először vezetett a mérkőzésen. A 3-0-s szett lehetősége ezt követően Wrightnak is megadadott, ő azonban ezzel nem tudott élni, ám így is egalizált. A kilencedik játékrész során mindkét játékos hozta azt a leget, amit kezdett, Smith koncentráltabb volt az ötödik leg során és így ismét vezetett.

Amikor Smith a tizedik játszma első két legjét megnyerte, úgy tűnt, hogy karnyújtásnyira kerül a Sid Waddell-trófea elhódításától, Wright viszont bebizonyította, hogy nem véletlenül tartják az egyik legnagyobb küzdőnek. Sikerült egyenlítenie és Smith hibáját kihasználva visszabrékelt, egyúttal 5:5-re módosította az állást. Ez a momentum újabb fordulatot hozott az egyre lüktetőbbé váló csatában, ugyanis ezután Peter Wright pillanatai következtek. A veterán skót nem veszített leget a tizenegyedik játékrészben és mivel ő kezdhetett a tizenkettedik körben, így immáron ő volt a nagyobb esélyes is.

Kulcsfontosságú volt Smith számára, hogy valahogy brékeljen a játszma során, ehhez képest viszont az első két leg Wrighté lett. Smith ugyan szépíteni tudott, de ellenfelének lehetősége volt a világbajnoki címért kezdeni. Wright keze nem remegett meg a téttől és a negyedik leget irányítva három világbajnoki nyílhoz jutott. A dupla 16-ot elsőre be is dobta és így 2020 után ismét ő hódította el a világbajnoki címet.

Immáron tehát Peter Wrightnak is két világbajnoki címe van, akárcsak honfitársának és barátjának Gary Andersonnak. Egyúttal ő lett a PDC-világbajnokságok történetének hatodik olyan játékosa, aki legalább két világbajnoki döntőt nyert meg.

Végeredmény:


Michael Smith (angol, 9.)–Peter Wright (skót, 2.) 5:7

Címkék: darts, Peter Wright
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/59980/pics/lead_800x600.jpg
darts,Peter Wright

További cikkek

Egyéni sportok

Hungarian Darts Trophy: Joe Cullen győzött Budapesten

2022.09.05. 08:45
Komoly meglepetéseket hozott a Hungarian Darts Trophy, a sportág legnagyobb szervezete, a PDC európai körversenyének tizedik állomása, melyet az angol Joe Cullen nyert meg.

Egyéni sportok

Darts-vb: Peter Wright és Michael Smith vívja a világbajnoki döntőt

2022.01.03. 00:45
Michael Smith magabiztosan verte James Wade-et majd Peter Wright tíz szetten át tartó küzdelemben búcsúztatta Gary Andersont és így ők vívják a 2022-es PDC …

Egyéni sportok

Darts-vb: két meccs is kilenc szettig tartott, Wright továbbjutott, Price kiesett

2022.01.02. 00:40
Eldőlt, hogy nem lesz címvédés a 2022-es PDC darts-világbajnokságon, miután Gerwyn Price 5:4-re kikapott Michael Smithtől. A két évvel …

Egyéni sportok

Darts-vb: Wright nagy fordítás után továbblépett, Van Gerwen koronavírus miatt visszalépett

2021.12.28. 23:15
Peter Wright és Rob Cross is továbbjutott a negyedik körbe a londoni PDC darts-világbajnokságon. Michael van Gerwen …

Egyéni sportok

Győztes fivérek, bundagyanú, csúcsválogatott – Ez történt 2021 első negyedévében

2021.12.28. 12:15
Év elején már tudtuk, hogy egy koronavírussal megbolondított esztendő áll előttünk. 2021 első három hónapjában ez be is …

Egyéni sportok

Darts-vb: Price szetthátrányból nyerte meg a torna eddigi legjobb meccsét

2021.12.27. 22:25
A címvédő Gerwin Price alaposan megizzadt Kim Huybrechts ellen a PDC darts-világbajnokság mai versenynapján, de végül 4:3-as győzelmével továbbjutott.

Egyéni sportok

Darts-vb: Cross túl nagy falat volt Barneveldnek

2021.12.23. 23:45
A 2018-as vb-első négy szettben győzött a korábbi világbajnok ellen a PDC darts-világbajnokság utolsó karácsony előtti játéknapjának rangadóján.

Egyéni sportok

Darts-vb: Anderson nyerte a világbajnokok csatáját

2021.12.16. 23:50
Gary Andreson négyszettes küzdelemben búcsúztatta Adrian Lewist a londoni Alexandra Palace-ban rendezett PDC darts-világbajnokság második versenynapján.

Egyéni sportok

Darts-vb: győzelemmel kezdett a címvédő Gerwyn Price

2021.12.16. 00:05
A címvédő Gerwin Price megnyerte első mérkőzését a londoni Alexandra Palace-ban rendezett darts-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Darts: Rob Cross másodszor is Európa-bajnok

2021.10.17. 23:25
Rob Cross győzelmével zárult a Salzburgban rendezett darts Európa-bajnokság és így a korábbi világbajnok már kétszeres Eb-győztesnek vallhatja magát.