Australian Open: Djokovicsnak haza kell utaznia, nem védhet címet!

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Egyre inkább folytatódik Novak Djokovics kálváriája. A világelsőnek az Australian Open szervezői engedélyezték volna az indulást, ám egy kormányrendelet miatt nem teheti be a lábát Ausztráliába, amíg nincs beoltva. 

Fotó: TENNIS PHOTO NETWORK

A világelső teniszező 2020 nyarán elkapta a koronavírust, azonban egyes hírek szerint a későbbiekben nem oltatta be magát a járvány elleni vakcinával. Az Australian Open szervezői azonban minden játékostól megkövetelik azt, hogy védettségi igazolvánnyal rendelkezzen ahhoz, hogy pályára léphessen az év első Grand Slam-tornáján. 

Éppen emiatt okozott nagy felháborodást, hogy Djokovics a szervezők különengedélyével elutazhatott a helyszínre, viszont a játékos a magánélete védelmére hivatkozva nem hozta nyilvánosságra, hogy teljesítette-e oltási kötelezettségét. Az ügy azonban ma újabb fordulatot vett!

Djokovics magyar idő szerint 13 óra 30 perckor megérkezett a Melbourne-ben található Tullamarine repülőtérre, ahol a helyi határőrök másfél órán keresztül faggatták. A világelső szerint a covid-oltással kapcsolatban orvosi mentességre jogosult, ám ennek okát nem hajlandó a nyilvánosság elé tárni. A határőrök felvették a kapcsolatot Victoria állam kormányzósággal, hogy mi legyen a szerb sportoló vízumkérelmével, ám a regionális kormányzat szerint a szövetségi hatóságok jogkörébe tartozik az ügyben való döntés. 

Scott Morrison miniszterelnök szerint Djokovicsnak bizonyítékkal kell szolgálnia az igényei miatt. Victoria állam sportminisztere, Jaala Pulford úgy reagált az ügyre a közösségi médiában, hogy nem nyújtanak egyéni vízumkérelem-támogatást a teniszezőnek, mivel az a szövetségi kormány dolga, az orvosi mentesség megítélése pedig az orvosokra tartozik. 

Victoria állam valamint az ausztrál szövetség felszólította Djokovicsot, hogy magyarázza meg a nyilvánosságnak, hogy miért kapott orvosi igazolást a beutazáshoz anélkül, hogy oltási igazolványt mutatott volna fel. A játékos még nem reagált hivatalosan a kialakult helyzetre. 

Ha a szabályokat betartják és Djokovics nem tudja igazolni védettségét, akkor az Australian Open történetének legsikeresebb játékosa (2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020, 2021 bajnoka) lemarad a január 17-én kezdődő tornáról. 

Frissítés 22:00: Kiderült, hogy Djokovicsot egy fegyveres őr őrizte a szobában. A játékos édesapja ezt úgy kommentálta, hogy a fiát fogva tartották órákon keresztül. Alekszandar Vucsics Szerbia miniszterelnöke pedig kijelentette, hogy a nemzetközi jogot betartva az egész ország kitart Djokovics mellett. 

22:50: A helyi hatóságok bejelentették, hogy Novak Djokovics vízumkérelmét elutasították, mivel nem nyújtott be megfelelő bizonyítékot az Ausztráliába való beutazás feltételeinek teljesítéséhez, illetve, hogy jogszerű-e az orvosi mentessége. Helyi sajtóhírek arról szólnak, hogy a sportolónak holnap el kell hagynia a repülőteret. 

Azokat a nem ausztrál állampolgárokat, akik nem rendelkeznek érvényes vízummal a beutazáskor, vagy akiknek vízumát törölték, őrizetbe veszik és hazaküldik Ausztráliából. - áll az Ausztrál Határrendészet közleményében. A BBC szerint Djokovics ügyévdei segítségével megpróbálja kiharcolni, hogy beengedjék Ausztráliába. 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/59991/pics/lead_800x600.jpg
Tenisz,Australian Open,Novak Djokovics

További cikkek

Egyéni sportok

Australian Open: Fucsovics döntő szettben kapott ki, Udvardy is búcsúzott

2022.01.17. 07:25
Fucsovics Márton és Udvardy Panna számára is az első forduló jelentette a végállomást az év első Grand Slam-tornáján.

Egyéni sportok

Australian Open: elutasították Djokovics fellebbezését, lemarad a tornáról!

2022.01.16. 09:40
Sikertelenül zárult Novak Djokovics fellebbezése az ausztrál szövetségi bíróságon és így a világelső nem indulhat az év első Grand …

Egyéni sportok

Australian Open: törölték Djokovics vízumát, megint kiutasították Ausztráliából

2022.01.14. 11:15
Alex Hawke ausztrál bevándorlásügyi miniszter törölte a világelső teniszjátékos vízumát három nappal az Australian Open …

Egyéni sportok

Tenisz: Djokovics pert nyert, de mégsem maradhat Ausztráliában?

2022.01.10. 08:40
Újabb fordulat történt Novak Djokovics ügyében, miután a bíróság igazat adott neki és így a szerb teniszező minden bizonnyal indulhat a jövő héten kezdődő …

Egyéni sportok

Tenisz: Kanada nyerte az ATP-kupát

2022.01.09. 13:50
A kanadai csapat 2:0-ra legyőzte Spanyolországot a Sydneyben rendezett döntőben és így megnyerte a harmadik ATP-kupát.

Egyéni sportok

Davis Kupa: az oroszok legyőzték a döntőben a horvátokat

2021.12.05. 19:40
Miután Andrej Rubljov és Danyiil Medvegyev is megnyerte a maga egyesét az Orosz csapat győzelmével zárult a Davis Kupa madridi döntője.

Egyéni sportok

Davis Kupa: Piros Zsombor Grand Slam-győztest vert, de kiesett a magyar csapat

2021.11.28. 16:45
A magyar Davis Kupa-válogatott 2:1-re veszített Horvátországgal szemben Torinóban és így nem jutott tovább a csoportból.

Egyéni sportok

Davis Kupa: nagy csatában kapott ki a magyar csapat

2021.11.27. 18:50
A magyar csapat óriási küzdelemben 2:1-re kikapott Ausztráliától a Davis Kupa torinói csoportmérkőzésén.

Egyéni sportok

ATP-vb: Alexander Zverev szerezte meg a második vb-címét

2021.11.21. 18:30
Alexander Zverev győzelmével zárult az idei ATP-világbajnokság, miután a német teniszező két szettben legyőzte a címvédő Danyiil Medvegyevet a londoni döntőben.

Egyéni sportok

WTA-világbajnokság: Garbine Muguruza a világbajnok

2021.11.18. 11:00
A spanyol Garbine Muguruza győzelmével zárult a Guadalajarában rendezett női tenisz-világbajnokság. A spanyol játékos Anett Kontaveitet verte a döntőben.