Szilágyi Áron és Csipes Tamara lett az év sportolója

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Szilágyi Áron és Csipes Tamara lett az év magyar sportolója a Magyar Sportújságírók Szövetsége és az M4 Sport által szervezett díjátadóünnepségen. Mindkét olimpiai bajnok másodszor kapta meg az elismerést.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Immáron hagyomány, hogy január elején, a Nemzeti Színházban díjazzák az előző esztendő kivételes eredményeket elérő sportolóit. Idén sem volt ez másként, az M4 Sport és a Magyar Sportújságírók Szövetsége által rendezett gálán 12 kategóriában osztottak díjakat. 

Az év női sportolója díjáért az egyaránt kajakos Csipes Tamara, Kozák Danuta illetve a kerékpáros Vas Kata Blanka volt versenyben. Végül Csipes kapta a díjat, 2011 után immáron másodszor. A sportolónő a tavalyi évben egyéniben olimpiai ezüstérmet szerzett, valamint tagja volt az olimpiai bajnok kajaknégyesnek, emellett a világbajnokságon egy, Európa-bajnokságon két aranyérmet szerzett. Kozák és Csipes még egy díjat vehetett át, mivel Kárász Annával és Bodonyi Dórával kiegészülve megkapták az egyéni sportok csapatversenyeinek díját. 

A férfiaknál három olimpiai bajnok "küzdött meg" az elismerésért, a vívó Szilágyi Áron, az úszó Milák Kristóf és a birkózó Lőrincz Tamás személyében. A díjat végül a harmadik egyéni olimpiai bajnoki címével történelmet író, a kardcsapattal ötkarikás bronzérmet kapó Szilágyi kapta 2016 után másodszor. A vívó edzője Decsi András az év edzője díjat vehette át a gála során. 

Az év csapata díjért a férfi illetve a női vízilabda-válogatott valamint a férfi labdarúgó-válogatott volt jelölve. Végül az olimpián három elbukott bronzmérkőzés után tavaly megszerezte az olimpiai harmadik helyét. 

Természetesen a parasportolókat is díjazták: a hölgyeknél a paralimpián két ezüstérmet és egy aranyérmet nyerő, az Eb-n négy győzelmet arató úszó Pap Bianka diadalmaskodott a szintén úszó Konkoly Zsófia valamint az atletizáló Ekler Luca előtt. A férfiaknál az olimpiai ezüstérmes vívó Osváth Richárd, az asztaliteniszező Pálos Péter és a kajakos Kiss Péter Pál voltak a jelöltek. A díjat Kiss vehette át, aki a paralimpián, az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon sem talált legyőzőre. Az év csapata a Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné Mező Boglárka, Dani Gyöngyi alkotta női párbajtőr-válogatott lett, amely bronzéremmel térhetett haza Tokióból. 

A Magyar Sportújságírók Szövetségének Életműdíját a legidősebb élő magyar válogatott labdarúgó Raduly József lett. A legendás jobbszélső az orosz hadifogságból 1951-ben tért haza, majd csaknem egy évtizedig volt meghatározó alakja a Vasasnak. Az év sportpillanatáról közönségszavazás döntött, amelyen Fiola Attila Franciaországnak lőtt gólja végzett az élen. 

Az év e-sportolója az autós Blazsán Patrik, az év szabadidős sporteseménye pedig a Debrecenben rendezett Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa lett. 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/59998/pics/lead_800x600.jpg
Szilágyi Áron,MOB,év sportolója

További cikkek

Egyéni sportok

Vívás: elhunyt az olimpiai bajnok Marosi Paula

2022.03.04. 21:35
Életének nyolcvanhatodik évében elhunyt Marosi Paula olimpiai és világbajnok tőröző a magyar vívósport korszakos egyénisége.

Egyéni sportok

Peking 2022: kialudt a láng, befejeződött az olimpia

2022.02.20. 14:55
A záróünnepséggel hivatalosan is befejeződtek a XXIV. téli olimpiai játékok. A ceremónián Kónya Ádám sífutó vitte a magyar zászlót.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Johaug újabb fölényes győzelme, osztrák csapatarany- február 20.

2022.02.20. 09:15
A pekingi téli olimpia utolsó versenynapján Therese Johaug 30 kilométeres sífutásban is domináns győzelmet aratott, az alpesi …

Csapatsportok

Peking 2022: Finnország először aranyérmes a férfi jégkorongtornán

2022.02.20. 07:30
Finnország hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte az oroszokat a jégkorongtorna döntőjében és így megszerezte a pekingi téli olimpia utolsó aranyérmét.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: aranyérmes kínai páros, kettős német bobsiker - február 19.

2022.02.19. 17:30
Összesen hét döntőt rendeztek a pekingi téli olimpia utolsóelőtti versenynapján. A műkorcsolyázók párosversenyében hazai, női bobban …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Johannes Bö Peking legeredményesebb sportolója - február 18.

2022.02.18. 12:50
A francia Justine Braisaz-Bouchet és a norvég Johannes Thingnes Bö győzelmével zárultak a sílövők tömegrajtos versenyei a pekingi téli …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Shiffrin és Valijeva drámája, norvég rekordbeállítás - február 17.

2022.02.17. 17:05
Mikaela Shiffrin és Kamila Valijeva is sportága legnagyobb sztárjaként utazott a kínai fővárosba, ám mindketten …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: amikor a hatodik helyre elég a legjobb idő - február 16.

2022.02.16. 18:00
A magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó úgy végzett a hatodik helyen, hogy jobb időt teljesített mint az aranyérmet megszerző kanadai …

Egyéni sportok

Peking 2022: a B-döntő megnyerésével olimpiai hatodik a férfi váltó

2022.02.16. 14:10
A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence összeállítású magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó megnyerte a B-döntőt …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: drámai döntő biatlonban és északi összetettben, - február 15.

2022.02.15. 18:30
A norvég férfi bitalonváltó illetve honfitársuk az északi összetettben induló Jörgen Graabak is drámai versenyt nyert meg, …