Dakar-rali: Peterhansel becsületből szakaszt nyert, dráma a motorosoknál, quadosoknál

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Az óriási hátrányban lévő Stephane Peterhansel győzelmét hozta a Dakar-rali tizedik szakasza, amely során a motorosoktól és a quadosoktól is kiesett egy esélyes. 

Fotó: AFP

Stéphane Peterhansel 1988-ban indult először a Dakar-ralin, a tizennégyszeres győztes (autóval nyolcszor, motorral hatszor volt a sivatag királya) azóta mindössze öt versenyen nem tudott szakaszt nyerni (egyszer így is ő lett az összetettben a legjobb). Most úgy tűnt megszakad a sorozat, hiszen "Mr Dakar" a technikai problémák és a büntetések miatt 62 órás hátrányban van az élmezőnnyel szemben. Ő azonban becsületből teljesíti a versenyt az Audival és, ha már ott van a mezőnyben, akkor ma a leggyorsabbnak is bizonyult a Vadi ad Davaszir és Bisha közötti 375 kilométeres szelektív szakaszon. A címvédő francia legenda összességében 86 etapot nyert meg karrierje során, mindezt nyolc márka (Yamaha, Mega, Nissan, Mitsubishi, BMW, Mini, Peugeot, Audi) színeiben. 

Peterhansel mögött csapattársa Carlos Sainz végzett, a harmadik legjobb időt pedig Orlando Terranova autózta. Sebastien Loeb valamivel kevesebb mint négy és fél perc hátránnyal ötödik lett, így 85 másodpercet lefaragott Nasszer al-Attijah elleni hátrányából. 

Eldőlt, hogy a motorosoknál nem lesz címvédés, miután Kevin Benavides alatt megadata magát a Honda és kiállni kényszerült. A szakaszt Toby Price nyerte Luciano Benavides és Adrien van Beveren előtt. Van Beveren a mai eredmények köszönhetően, illetve amiatt, hogy Matthias Walkner csak a 26. lett újra vezeti az összetettet. Két nappal a verseny vége előtt még óriási küzdelem várható a győzelemért: Van Beveren (aki Peterhansel 1998-as sikere után lehet az első Dakar-győztes Yamaha-pilóta) előnye alig hat perc Sam Sutherland és Pablo Quintanilla előtt, de Matthias Walkner és Joan Barreda Bort is kilenc percen belül van hozzá képest. 

A quados kategória lényegében eldőlt, miután Pablo Copetti technikai hiba miatt kiesett, Alexandre Giroud előnye pedig 2 óra 36 perc a mezőny előtt. A kamionosoknál Dimitrij Szotnyikov idén már negyedszer győzött és 10 percre növelte az előnyét Eduard Nyikolajevvel szemben. 

Holnap Bishából indul a mezőny és oda is tér vissza egy 346 kilométeres szelektív szakasz végén. 

Eredmények:

autósok:

1. Stéphane Peterhansel, Edouard Boulanger (francia, Audi) 2:52:43 óra
2. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Audi) 2:06 perc hátrány
3. Orlando Terranova, Daniel Oliveras Carreras (argentin, spanyol, Bahrain Raid Extreme) 3:59 p h.

az összetett élcsoportja:

1. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, andorrai, Toyota) 33:13:37 óra
2. Sébastien Loeb, Fabian Lurquin (francia, belga, Bahrain Raid Extreme) 32:40 perc hátrány
3. Jazid al-Radzshi, Michael Orr (szaúdi, brit, Toyota) 55:48 p h.
    
motorosok:

1. Toby Price (ausztrál, KTM) 3:05:32 óra
2. Luciano Benavides (argentin, Husqvarna) 2:09 perc hátrány
3. Adrien van Beveren (francia, Yamaha) 3:35 p h.

az összetett élcsoportja:

1. van Beveren 33:27:06 óra
2. Sam Sunderland (brit, KTM) 5:59 perc hátrány
3. Pablo Quintanilla (chilei, Honda) 6:15 p h.

Címkék: Autósport, Dakar
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/60036/pics/lead_800x600.jpg
Autósport,Dakar

További cikkek

Autó-motor

Rali-vb: Ogier defektje után nyolcaszor is Sebastien Loeb lett Monte-Carlo "hercege"

2022.01.23. 14:00
Bár sokáig Sebastien Ogier vezetett a Monte-Carlo Ralin, a címvédő defektjét követően Sebastien Loeb nyerte a …

Autó-motor

Dakar-rali: negyedszer is Nasszer al-Attijah a sivatag királya

2022.01.14. 11:55
Karrierje során negyedszer nyerte meg a Dakar-ralit az autósoknál a katari Nasszer al-Attijah. A motorosoknál a brit Sam Sutherland másodszor bizonyult legyőzhetetlennek a világ …

Autó-motor

Dakar-rali: Sainz újabb szakaszt nyert, Al-Attijah közel a végső győzelemhez

2022.01.13. 13:35
Az Audival versenyző Carlos Sainz nyerte a Dakar-rali 11. szakaszát, az utolsó nap előtt Nasszer al-Attijah magabiztosnak mondható előnnyel vezet …

Amerika

Dakar-rali: tarolt a Toyota, új éllovas a motorosoknál

2022.01.11. 13:45
A Toyota besöpörte az első három helyet a Dakar-rali kilencedik szakaszán, Nasszer al-Attijah minimálisan növelte is az előnyét. A motorosoknál Matthias Walkner átvette a vezetést Sam …

Autó-motor

Dakar-rali: Ekström is nyert egy szakaszt, Loeb tovább zárkózott

2022.01.10. 15:05
A korábbi ralikrossz-világbajnok Mattias Ekström sikerével zárult a Dakar-rali nyolcadik szakasza, amely során Sebastien Loeb újabb dolgozott le az összesített …

Autó-motor

Dakar-rali: Loeb szakaszt nyert és visszavette a második helyet

2022.01.09. 14:25
Sebastien Loeb sikerével zárult a Dakar-rali hetedik szakasza és így a korábbi kilencszeres ralivilágbajnok öt perccel csökkentette hátrányát Nasszer al-Attijahhal szemben.

Autó-motor

Dakar: Terranova nyerte a pihenőnap előtti szakaszt, változás a második helyen

2022.01.07. 15:00
Orlando Terranova sikerét hozta a Dakar-rali hatodik szakaszát, a pihenőnapra Nasszer al-Attijah viszonylag kényelmesnek mondható előnnyel …

Autó-motor

Autósport: rövidre sikerült a Szilveszter rally

2022.01.06. 17:00
Pásztor Tomi navigálásával hat gyors várt Csabiékra, amiből sajnos csak kettő adatott meg. Villáminterjú Juhász Csabival.

Autó-motor

Dakar-rali: szakaszt nyert az egykori MotoGP-pilóta!

2022.01.06. 15:40
Miután a szakaszgyőztes Toby Price hatperces időbüntetést kapott, a korábban a MotoGp-ben kétszeres futamgyőztes, első Dakarját nyerő Danilo Petrucci zárt az élen a motorosok mai etapján.

Autó-motor

Dakar-rali: Al-Attijah a leghosszabb szakasz győztese

2022.01.05. 14:25
Az összetettben is vezető Nasszer Al-Attijah győzelmével zárult a 2022-es Dakar-rali leghosszabb szakasza, így a katari pilóta tovább növelte előnyét a többiekkel szemben.