Peking 2022: végleges a magyar indulók névsora, 14 sportoló képviseli hazánkat

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Ma délben kihirdették a pekingi téli olimpián szereplő magyar rövidpályás gyorskorcsolya csapat keretét és így eldőlt, hogy kik azok a sportolók akik hazánkat képviselik a két hét múlva kezdődő ötkarikás játékokon. 

Fotó: AFP

Rövidpályás gyorskorcsolya

Minden esélye megvan a magyar küldöttségnek, hogy minden idők legsikeresebb téli olimpiai szereplését produkálja és ez egyértelműen a rövidpályás gyorskorcsolyázókon múlik. A legsikeresebb téli sportágban 2006 óta folyamatosan volt olimpiai pontszerzés, négy évvel ezelőtt a magyar váltó pedig hazánk történetének első aranyérmét is megszerezte a játékokon. Most ismét lehetőség van az éremszerzésre a váltóval, sőt nem lenne meglepő ha egyéniben is állhatnának dobogóra magyar sportolók. 

Az olimpiai bajnok váltó oszlopos tagjaként Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang már Pjongcsangba is világklasszisként utazott ki és az elmúlt négy évben még eddigi eredményeiket is sorra felülmúlták. Sándor, az idősebb testvér 2019-ben három, 2020-ban két aranyérmet szerzett az Európa-bajnokságon, a 2021-ben 1000 méteren világbajnok volt Dordrechtben, valamint összetettben és a váltóval is vb-ezüstérmet szerzett. Legnagyobb esélye egyértelműen 1000-en van az aranyéremre, de 500-on is volt már világbajnok illetve ő az aktuális világkupa-győztes, míg 1500-on olimpiai pontszerzőnek vallhatja magát. 

Liu Shaoang 2020-ban megnyerte az 1500 métert és az összetettet az Európa-bajnokságon, tavaly pedig 500-on és összetettben nyerte meg a világbajnokságot. Abszolút éremesélyesnek számít mindhárom egyéni számban. A két testvér ha közösen jut be a döntőbe, akkor összedolgozik, feltehetőleg erre Pekingben is láthatunk példát. 

A harmadik magyar egyéni induló személye sem volt kérdéses a férfiaknál: Krueger John-Henry még amerikai színekben lett ezüstérmes Pjongcsangban az 1000 méter küzdelmeiben, de immáron három és fél éve magyar színekben versenyez. A pittsburghi születésű sportoló tavaly egyedüli magyarként szerzett érmet az Európa-bajnokságon, valamint oszlopos tagja a váltónak. Nála egyértelműen az 1000 m számít a legerősebbnek. 

Arról, hogy ki indul a három "védett" sportoló mellett ma született döntés. Varnyú Alex évek óta tagja a magyar négyesnek amellyel 2019-ben Európa-bajnokságot, tavaly vb-ezüstérmet nyert, illetve amellyel 2018-ban világcsúcsot állított fel. Az majd a versenyen dől el, hogy ő vagy a fiatal Nógrádi Bence kap-e szerepet az elődöntőben illetve (reményeink szerint) a döntőben. A tartalékok tartalékja Tiborcz Dániel lesz, aki szükség esetén utazhat ki Pekingbe. Az olimpiai bajnok Burján Csaba az egyéves eltiltása után tavaly még ott volt a vb-ezüstérmes csapatban, ám most nem utazhat Pekingbe, akárcsak a pjongcsangi tartalék Oláh Bence. A negyedik magyar olimpiai bajnok Knoch Viktor már korábban visszavonult. 

Az esélyek mellett azért némileg nagy érvágásnak számít, hogy az elmúlt három olimpiával ellentétben ezúttal nem lesz magyar női váltó a mezőnyben. Egyéniben Jászapáti Petra indulása biztos volt az eredményei miatt, hiszen világkupa-verseny győztesének, Eb-érmesnek és egyéniben olimpiai hatodiknak vallhatja magát. A 23 éves sportolónő legnagyobb esélye 1500-on mutatkozik a döntőbe kerülésre a szakértők szerint. Jászapáti mellett a szövetség döntésének értelmében a négy éve a váltóval negyedikként záró Kónya Zsófia került be a csapatba. 

Idén először rendezik meg az olimpián a mix-váltók küzdelmét és az új számban is megvan az esély az éremszerzésre, hiszen a magyarok harmadikok voltak az aktuális világkupa-idényben. Az olimpia első napján induló négyes feltehetőleg Liu-Liu-Jászapáti-Kónya összeállításban léphet jégre. Sziliczei-Német Rebeka szintén ott lesz a kínai fővárosban, ő tartaléknak számít. 

Műkorcsolya

Fotó: Eurosport

A dicső múlt (öt érem 1932 és 1956 között) ellenére is a magyar műkorcsolyázásban a páros szakág abszolút "lyukasnak" számított ahol sokszor a magyar bajnokságot sem tudták megrendezni. Most viszont változott a helyzet, mivel Magyar Márk és az orosz születésű Scsetyinyina Julija kettőse kijutott az ötkarikás játékokra. A 2019 óta együtt korcsolyázó duó tavaly tizennegyedik volt a világbajnokságon, a két évvel ezelőtti tizedik helyezés után pedig idén hatodikként zárt az Európa-bajnokságon. Eredményeik alapján nem lenne meglepő ha bemutathatnák a kűrjüket Pekingben. 

Sísportok

Alpesi sí: Két magyar jutott ki a szakágban az olimpiára: az olimpiai rutinnal rendelkező Kékesi Márton óriás-műlesiklásban és műlesiklásban szerzett kvótát, akárcsak Tóth Zita. A 18 éves sízőnő osztrák edzővel készül, szakértők szerint az olimpiai pályát idéző körülmények között. 

Sífutás: Kónya Ádám 2018-ban is ott volt az olimpián, idén 30 kilométeren, 50 kilomteren illetve sprintben vallhatja magát olimpiai résztvevőnek. Pónya Sára a sprintben és a 15 km-es versenyben képviseli majd a Magyarországot

Snowboard

Először vehet részt magyar színekben induló sportoló a hódeszkások versenyében. A Calgaryban született, édesanyja révén magyar Kozuback Kamilla alig 17 évesen vívta ki az olimpiai részvételi jogot, mindezt úgy, hogy decembertől kezdte el gyűjteni a pontokat a világkupában. Kozuback a félcső versenyszámban indul majd. Kozuback az ifjúsági olimpián kanadai színekben kilencedikként végzett, vagyis megnyugodhat mindenki aki azt hiszi, hogy Elizabeth Swaney-szintű indulóról van szó. 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/60093/pics/lead_800x600.jpg
Peking 2022,téli sportok,MOB

További cikkek

Egyéni sportok

Gyorskorcsolya-vb: holland aranyérmek és ezüstérmek sprintben

2022.03.04. 22:30
A férfiaknál és a nőknél is kettős holland győzelem született sprintben a norvégiai Hamarban rendezett gyorskorcsolya-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Vívás: elhunyt az olimpiai bajnok Marosi Paula

2022.03.04. 21:35
Életének nyolcvanhatodik évében elhunyt Marosi Paula olimpiai és világbajnok tőröző a magyar vívósport korszakos egyénisége.

Egyéni sportok

Sífutás: Therese Johaug az idény végén visszavonul

2022.03.04. 20:45
A jelenlegi világkupa-szezon végén befejezi pályafutását a négyszeres olimpiai bajnok norvég sífutó Therese Johaug.

Egyéni sportok

Peking 2022: kialudt a láng, befejeződött az olimpia

2022.02.20. 14:55
A záróünnepséggel hivatalosan is befejeződtek a XXIV. téli olimpiai játékok. A ceremónián Kónya Ádám sífutó vitte a magyar zászlót.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Johaug újabb fölényes győzelme, osztrák csapatarany- február 20.

2022.02.20. 09:15
A pekingi téli olimpia utolsó versenynapján Therese Johaug 30 kilométeres sífutásban is domináns győzelmet aratott, az alpesi …

Csapatsportok

Peking 2022: Finnország először aranyérmes a férfi jégkorongtornán

2022.02.20. 07:30
Finnország hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte az oroszokat a jégkorongtorna döntőjében és így megszerezte a pekingi téli olimpia utolsó aranyérmét.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: aranyérmes kínai páros, kettős német bobsiker - február 19.

2022.02.19. 17:30
Összesen hét döntőt rendeztek a pekingi téli olimpia utolsóelőtti versenynapján. A műkorcsolyázók párosversenyében hazai, női bobban …

Egyéni sportok

Peking 2022: 74 év után van újra belga aranyérmes, Schouten triplázott

2022.02.19. 10:15
A belga Bart Swings és a holland Irene Schouten győzelmével zárultak a tömegrajtos gyorskorcsolyaversenyek a pekingi téli olimpia utolsóelőtti …

Egyéni sportok

Peking 2022: Bolsunov a lerövidített királyszámot is megnyerte

2022.02.19. 09:20
Az időjárási körülmények miatt 50 helyett 28,4 kilométeren rendezték meg a férfi sífutók utolsó versenyszámát a pekingi olimpián. Az aranyérmet a síatlont is …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Johannes Bö Peking legeredményesebb sportolója - február 18.

2022.02.18. 12:50
A francia Justine Braisaz-Bouchet és a norvég Johannes Thingnes Bö győzelmével zárultak a sílövők tömegrajtos versenyei a pekingi téli …