Elhunyt az olimpiai bajnok Csollány Szilveszter

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Ötvenegy éves korában elhunyt Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász, az Újpest, a Dunaferr és a Honvéd korábbi sportolója.

A Magyar Torna Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság mély fájdalommal tudatja, hogy az olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász, Csollány Szilveszter 51 éves korában elhunyt. Az olimpiai bajnok tornász nemcsak sportolóként ért el kimagasló eredményeket, hanem kiváló férj és nagyon jó édesapa is volt – közölte a szövetség hétfőn. Csollány Szilveszter közel két hónapja került kórházba koronavírus-fertőzéssel.

Csollány Szilveszter 1970. április 13-án született Sopronban. Győrben kezdett el tornázni, első jelentősebb versenyén két ötödik helyet szerzett (gyűrűn és lólengésben) az 1986-os ifjúsági Európa-bajnokságon. 19 éves korában került be a magyar tornász-válogatott keretében, ám a stuttgarti világbajnokságon még csak tartalékként számoltak vele. Ebben az évben már mesterfokú bajnoknak mondhatta magát, kedvenc szerén a gyűrűn. 

1990-ben érte el első jelentősebb eredményét, amikor gyűrűn a harmadik helyen végzett az Európa-bajnokságon. Egy évvel később lólengésben aratta a legnagyobb sikerét, amikor is megnyerte az Európa-kupát. Három számban indult a párizsi világbajnokságon, gyűrűn ezüstérmet szerzett, majd a budapesti Európa-bajnokságon ismét a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Élete első olimpiáján Barcelonában pontszerző lett a gyűrűn hatodik helyezésének köszönhetően, de csapatban és egyéni összetettben is helytállt és zárt a kilencedik pozícióban. 

Az olimpiát követő évben teljesítette sorkatonai szolgálatát és bár magyar szinten a legjobbnak számított, a világbajnokságon némi formahanyatlás után ismét csak tartalékként számoltak vele. Az 1994-es világbajnokságon nem sikerült jól bemutatnia addigi legnehezebb gyakorlatát, így meg kellett elégednie a hetedik hellyel. Az Európa-bajnokságon kárpótolhatta magát, mivel a kontinensviadalon harmadszor is bronzérmet szerzett. Egy évvel az Atlantában rendezett olimpia előtt St. Louisba költözött, ahol edzőként is dolgozott. A környezetváltás miatt nem tért haza sem a magyar bajnokságra, sem az Európa-bajnokságra.

Az ötkarikás játékokat megelőzően aztán Puerto Ricóban a világbajnokságon megint felállhatott a dobogóra, annak is a második fokára. Bár több szeren és összetettben is indult nagy versenyeken ezután is, ám ekkor már csak a gyűrűre fókuszált. A döntést az olimpiai eredménye igazolta: hatodikként jutott be a gyűrű döntőjébe és a fináléban az olasz Jury Chechi mögött, a román Dan Burincával holtversenyben a második helyen végzett. Az év végén természetesen őt választották meg az év legjobb magyar tornászának. 

1997-ben tért haza az Egyesült Államokból és rögtön meg is nyerte a magyar bajnokságot. A világbajnokságon megint a második helyen végzett gyűrűn, és ebben az évben is megválasztották sportága legjobb magyar képviselőjének. Első nagy győzelmét 1998-ban aratta, amikor is a szentpétervári Európa-bajnokságon nem talált legyőzőre. Az év során több Grand Prix-viadalt és világkupa-versenyt is megnyert, ráadásul a vk-döntőben sem talált legyőzőre. Az 1999-es évben összesen három Grand Prix-versenyen diadalmaskodott, ám a világbajnokságon negyedik alkalommal is az ezüstérem jutott számára.  

Nem indult jól számára a 2000-es év, mivel az előolimpián egy sérülés miatt kénytelen volt vissza lépni. Két GP-viadallal jelezte, hogy a formájára a rövid kihagyás nem volt hatással, Brémában azonban nem tudott címet védeni az Európa-bajnokságon, miután a dobogó második fokára állhatott fel. Miután a címvédő Chechi sérülés miatt kihagyni kényszerült az olimpiát, így Csollány az ötkarikás játékok egyik legnagyobb esélyesévé lépett elő.

Bár több szeren is kivívta az ötkarikás kvótát, de a gyűrű kivételével mindegyiktől visszalépett és az egyéni összetettet is csak bemelegítésnek használta. A szeptember 24-én rendezett döntőbe az első helyen jutott be bolgár riválisával Yordan Yovchevvel holtversenyben. A fináléban aztán nem volt kérdés, hogy ő a legjobb: 9.850-ös pontszámát meg sem tudták közelíteni a többiek, így élete legjobb gyakorlatát bemutatva olimpiai bajnok lett. 

Az olimpia záróünnepségén abban a megtiszteltetésben volt része, hogy ő vihette a magyar zászlót. A nagy siker elérése után sem állt le: újfent mesterfokú magyar bajnok lett, valamint ismét megnyerte a világkupát. Ezúttal nemcsak a legjobb magyar tornásznak, de az év magyar férfi sportolójának is megválasztották decemberben. 

2001-ben, immáron a Bp. Honvéd tornászaként (korábban az Újpest és a Dunaferr színeiben sportolt) két vk-versenyt nyert meg az év elején, valamint a brisbane-i Jóakarat játékokon is első lett a kedvenc szerén. A világbajnokságra nagy esélyesként utazott ki, ám ötödik alkalommal is "csak" az ezüstérem jött össze számára. 

Úgy vágott neki a 2002-es évnek, hogy az év legfontosabb versenye számára a debreceni világbajnokság lesz, ahol megszerezheti a tarsolyából hiányzó világbajnoki győzelmet. Az Európa-bajnokságot valamint a világkupát ennek is rendelte alá, mindkét megmérettetésen bronzérmez szerzett. A Főnix Csarnokban rendezett vb-n aztán hibátlan gyakorlatot produkálva, teljesítményére 9.725-ös pontszámot kapva hazai közönség előtt lett világbajnok. Mint később kiderült, ez volt az utolsó nagy versenye és így a búcsú mindenképpen méltóra sikerült. Az év végén megint őt választották meg az év sportolójának. 

Ekkor már majdnem másfél évtizede volt tagja a legszűkebb elitnek, így úgy döntött, hogy a 2003-as évet kihagyja. A magyar csapat nem tudta kivívni a világbajnokságon az olimpiai indulás lehetőségét, így eldőlt, hogy Athénban nem tudja megvédeni címét. Emiatt 2003. augusztus 18-án bejelentette visszavonulását. 

Pályafutása befejezése után dolgozott a vendéglátóiparban, tornaedző volt Izlandon, részt vett több televíziós sportvetélkedő-műsorban valamint egy tornatermet is elneveztek róla Pécs-Vasason. 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/59808/pics/lead_800x600.jpg
Torna,olimpia,olimpiai bajnokaink,MOB

További cikkek

Autó-motor

Dakar-rali: Sainz újabb szakaszt nyert, Al-Attijah közel a végső győzelemhez

2022.01.13. 13:35
Az Audival versenyző Carlos Sainz nyerte a Dakar-rali 11. szakaszát, az utolsó nap előtt Nasszer al-Attijah magabiztosnak mondható előnnyel vezet …

Egyéni sportok

Szilágyi Áron és Csipes Tamara lett az év sportolója

2022.01.06. 21:50
Szilágyi Áron és Csipes Tamara lett az év magyar sportolója a Magyar Sportújságírók Szövetsége és az M4 Sport által szervezett díjátadóünnepségen. Mindkét olimpiai bajnok …

Autó-motor

Dakar-rali: szakaszt nyert az egykori MotoGP-pilóta!

2022.01.06. 15:40
Miután a szakaszgyőztes Toby Price hatperces időbüntetést kapott, a korábban a MotoGp-ben kétszeres futamgyőztes, első Dakarját nyerő Danilo Petrucci zárt az élen a motorosok mai etapján.

Autó-motor

Dakar-rali: Sainz nyert egy szakaszt az Audinak

2022.01.04. 17:00
Carlos Sainz sikerével zárult a Dakar-rali mai etapja, amelyet követően Nasszer al-Attijah jelentősen növelte az előnyét összetettben. A motorosoknál mindössze négy másodperc választja el az első …

Egyéni sportok

Kulcsár Krisztián január végén távozik a Magyar Olimpiai Bizottság éléről

2021.12.30. 12:45
A Magyar Olimpiai Bizottság rendkívüli közgyűlésen a megjelent tagok többsége megvonta a bizalmát Kulcsár Krisztián elnöktől. A …

Egyéni sportok

Csodálatos magyar nyár! - Ez történt 2021 harmadik negyedévében

2021.12.30. 12:20
A 2021-es esztendő harmadik negyedévében minden a labdarúgó-Eb végjátékáról és a tokiói olimpiáról szólt. A magyar sportolók számos emlékezetes pillanattal …

Egyéni sportok

Az Év Sportolója Gála: Szilágyi Áron, Lőrincz Tamás és Milák Kristóf is jelölt

2021.12.28. 11:30
A Magyar Sportújságírók Szövetsége ma délelőtt bejelentette a Az Év Sportolója Gála 2021 kategóriáinak jelöltjeit. A …

Amerika

NFL: Aaron Rodgers franchise-rekordot döntött, a Cleveland önmagát verte meg (videó)

2021.12.26. 12:25
A Green Bay Packers két ponttal győzte le a sokat hibázó Cleveland Brownst, míg az Arozona Cardinals hazai pályán kapott ki az …

Egyéni sportok

Rendkívüli közgyűlés a MOB-nál, leváltanák az elnököt

2021.12.23. 14:00
Kulcsár Krisztián kezdeményezésére közgyűlést hív össze a Magyar Olimpiai Bizottság december 30-ára, amelyen bizalmi szavazást indít az elnök tisztségéről.

Egyéni sportok

Erőemelés: remek magyar szereplés az Európa-bajnokságon

2021.12.14. 20:10
Összesen hét magyar éremmel, közte két arannyal illetve 13 országos csúccsal zárult az erőemelők Európa-bajnoksága a svédországi Västerasban.