Olimpiai Híradó: hivatalosan is elkezdődött a pekingi téli olimpia! - február 4.

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Helyi idő szerint délelőtt még versenyeztek a sportolók a kínai fővárosban, majd a megnyitóünnepséggel hivatalosan is elkezdődött a XXIV. téli olimpiai játékok. 

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az előző két naphoz hasonlóan magyar idő szerint hajnalban és kora reggel még a versenyeké volt a főszerep a téli olimpián. A férfiak, a jégtáncosok, valamint a párosok rövidprogramjával elkezdődött a műkorcsolyázók csapatversenye. A tíz nevező országból csak kilenc tudott kiállni teljes létszámmal, mivel a németek jégtáncpárosának egyik tagja koronavírusos. Három szám után az amerikaiak vezetnek, mivel Nathan Chen és a Madison Hubbell, Zachary Donohue jégtáncpáros is a legmagasabb pontszámot kapta. A 28 pontos amerikai csapat mögött az oroszok állnak 26 ponttal, a párosuk sikere miatt a kínaiak jelenleg harmadikok. A nők rövidprogramját követően a legjobban álló öt nemzet képviselői mutathatják majd be a kűrjüket a csapatversenyben. 

A női jégkorongtornán a hazaiak 3-1-re legyőzték a dánokat, míg az orosz csapat 5-2-re verte Svájcot. Curling vegyespárosban négy meccsre került sor a mai napon, az olaszok négy kör után hibátlan mérleggel vezetnek a britek és a kanadaiak előtt. 

Magyar idő szerint aztán 13 órától (pekingi idő szerint 20 órától) következett a nyitóünnepség, amely a szokottnál némileg rövidebb volt. A protokolláris események (a rendező ország himnusza, a közjogi méltóságok bevonulása) után egy rövid kis fényjáték következett. A műsorért a 2008-as nyári olimpiához hasonlóan az ismert filmes Csang Ji-mu felelt, ám ezúttal jóval emberközelibb volt a megnyitó, mint tizennégy éve. 

Összesen 91 ország indul az idei olimpián 2871 sportolóval, sok versenyző azonban nem vett részt a ceremónián különböző okok miatt (még nincsenek a helyszínen, holnap már versenyeznek, koronavírusos tüneteik vannak). Magyarország küldöttsége 34. országként lépett a stadionba, hazánk zászlóját két alpesisíző Tóth Zita és Kékesi Márton vitte. A zászlóvivők között megtalálhatóak voltak olyan sportolók, mint a nyolcadik olimpiáján induló német gyorskorcsolyázó Claudia Pechstein, a rövidpályás gyorskorcsolyában olimpiai bajnok kanadai Charles Hamelin, vagy az északi összetettben világkupa-győztes japán Akito Watabe. 

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A bevonulás után felszállt egy-egy mesterséges hópihe, amely az országok nevét tartalmazta. Ezután Hszi Csin-ping a Kínai Népköztársaság államfője hivatalosan is megnyitotta a játékokat. A beszédek során Caj Csi, a szervezőbizottság elnöke arról beszélt, hogy mennyire gátolta a koronavírus-járvány a szervezők munkáját,  Thomas Bach a NOB elnöke köszönetet mondott a kínai népnek a rendezésért és a sportolóktól a sportszerű versenyzést kérte a jelenlegi nehéz időkben is. 

Az olimpiai zászló behozatala és az eskütétel után érkezett meg az olimpiai láng a stadionba. A váltó a korszakok közti átívelést szimbolizálta, így végül két 2000-es években született sportoló, Dinigeer Jila-mucsiang sífutó és Csao Csia-ven északi összetett-versenyző maradt a futás végére és helezte el az olimpiai lángot a fent említett hópelyhek közé. Ezzel hivatalosan is elkezdődött a 2022-es téli olimpia!

Szombaton, az első hivatalos versenynapon hat versenyszámban avatnak olimpiai bajnokot, köztük a rövidpályás gyorskorcsolyázóknál vegyesváltóban, ahol Magyarország éremesélyesnek számít. 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/60197/pics/lead_800x600.jpg
MOB,Téli olimpia,Peking 2022

További cikkek

Egyéni sportok

Vívás: elhunyt az olimpiai bajnok Marosi Paula

2022.03.04. 21:35
Életének nyolcvanhatodik évében elhunyt Marosi Paula olimpiai és világbajnok tőröző a magyar vívósport korszakos egyénisége.

Egyéni sportok

Peking 2022: kialudt a láng, befejeződött az olimpia

2022.02.20. 14:55
A záróünnepséggel hivatalosan is befejeződtek a XXIV. téli olimpiai játékok. A ceremónián Kónya Ádám sífutó vitte a magyar zászlót.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Johaug újabb fölényes győzelme, osztrák csapatarany- február 20.

2022.02.20. 09:15
A pekingi téli olimpia utolsó versenynapján Therese Johaug 30 kilométeres sífutásban is domináns győzelmet aratott, az alpesi …

Csapatsportok

Peking 2022: Finnország először aranyérmes a férfi jégkorongtornán

2022.02.20. 07:30
Finnország hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte az oroszokat a jégkorongtorna döntőjében és így megszerezte a pekingi téli olimpia utolsó aranyérmét.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: aranyérmes kínai páros, kettős német bobsiker - február 19.

2022.02.19. 17:30
Összesen hét döntőt rendeztek a pekingi téli olimpia utolsóelőtti versenynapján. A műkorcsolyázók párosversenyében hazai, női bobban …

Egyéni sportok

Peking 2022: 74 év után van újra belga aranyérmes, Schouten triplázott

2022.02.19. 10:15
A belga Bart Swings és a holland Irene Schouten győzelmével zárultak a tömegrajtos gyorskorcsolyaversenyek a pekingi téli olimpia utolsóelőtti …

Egyéni sportok

Peking 2022: Bolsunov a lerövidített királyszámot is megnyerte

2022.02.19. 09:20
Az időjárási körülmények miatt 50 helyett 28,4 kilométeren rendezték meg a férfi sífutók utolsó versenyszámát a pekingi olimpián. Az aranyérmet a síatlont is …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Johannes Bö Peking legeredményesebb sportolója - február 18.

2022.02.18. 12:50
A francia Justine Braisaz-Bouchet és a norvég Johannes Thingnes Bö győzelmével zárultak a sílövők tömegrajtos versenyei a pekingi téli …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Shiffrin és Valijeva drámája, norvég rekordbeállítás - február 17.

2022.02.17. 17:05
Mikaela Shiffrin és Kamila Valijeva is sportága legnagyobb sztárjaként utazott a kínai fővárosba, ám mindketten …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: amikor a hatodik helyre elég a legjobb idő - február 16.

2022.02.16. 18:00
A magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó úgy végzett a hatodik helyen, hogy jobb időt teljesített mint az aranyérmet megszerző kanadai …