Olimpiai Híradó: egy magyar érem mind felett! - február 5.

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

A pekingi téli olimpia első hivatalos versenynapján a magyar bronzérem mellett is történtek érdekes események. Norvég sífutó nyerte a játékok első aranyérmét, valamint megszakadt egy hosszú veretlenségi sorozat is.

Magyar szereplés

Hat döntőt rendeztek az olimpia első versenynapján, de bennünket egyértelműen a rövidpályás gyorskorcsolyázók váltója érdekelt. A Kónya Zsuzsanna, Jászapáti Petra, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor (illetve a negyeddöntőben versenyző Krueger John-Henry) összeállítású csapat futamgyőztesként jutott tovább az elődöntőbe illetve a döntőbe is. A mieink a döntőben ütköztek a kanadaiakkal, akiket kizártak és így megszületett az első magyar érem Pekingben. 

Mind az öt magyar korcsolyázó bemutatkozott egyéniben is a kínai fővárosban. Krueger illetve a Liu-testvérek 1000 méteren egyaránt futamgyőztesként jutottak be a negyeddöntőbe. Jászapáti második lett a futamában 500-on és így ő is továbbjutott, Kónya továbbjutása viszont hiába múlott hajszálon, nem jött össze a legrövidebb távon. 

Rajtuk kívül még egy magyar sportoló versenyzett a hivatalos nyitónapon: Kozuback Kamilla személyében először kvalifikálta magát magyar snowboardos olimpiára. A Calgaryban született 17 éves sportolónő eredetileg csak félcsőben indult volna, de egyik versenyzőtársa sérülése miatt slopestlban is szerepelhetett. Sajnos Kozuback mindkét gyakorlatát elrontotta és így a 28. helyen végzett, vagyis nem jutott döntőbe. A javításra négy nap múlva lesz lehetősége a félcső selejtezőjében. 

Sífutás, női síatlon

Az idei ötkarikás játékok első döntőjében, amely során 7,5 kilométert klasszikus stílusban, 7,5 kilométert pedig szabadstílusban teljesített a mezőny, a norvég Therese Johaug külön klasszist képviselt. Az élete első egyéni olimpiai aranyérmét szerző norvég hölgy úgy vert fél percet a mezőnyre, hogy a célra fordulva már ünnepelhetett. 

Gyorskorcsolya, női 3000 m 

Claudia Pechstein a nyolcadik olimpiáján szerepelhetett, amivel rekordot állított be, ám a hagyományos gyorskorcsolyázók mai versenye nem róla szólt, mivel nem tudta megelőzni riválisait. Az aranyérmet a holland Irene Schouten szerezte meg, úgy, hogy 3:56.93 perccel időeredménnyel átadta a múltnak Pechstein 2002-ben felállított olimpiai rekordját. 

Biatlon, 4x6 km vegyesváltó

Fotó: AFP

Óriási csatát hozott az első pekingi biatlondöntő, pedig az első embereket követően Norvégia magabiztosan vezetett. A skandinávok azonban többször is rontottak a lövészetek során és így amikor a férfiakra került a sor, akkor már a franciák álltak az élen, azonban Emilien Jacquelin szintén rosszul lőtt. Az utolsó váltások előtt francia-orosz-norvég volt a sorrend és Johannes Bö ledolgozott mintegy félperces hátrányt vetélytársaival szemben. A norvég klasszis az utolsó körben megelőzte ellenfeleit és végül minimális különbséggel bebiztosította hazája győzelmét. A címvédő franciák úgy lettek másodikak, hogy a pjongcsangi váltót mind a négy helyen lecserélték, míg az oroszok hiába vezettek egy darabig, végül harmadikként zártak. 

1. Norvégia (Marte Olsbu Roeiseland, Tiril Eckhoff, Tarjei Bö, Johannes Bö) 1:06.45.6 óra (3 büntetőkör+13 lőhiba)
2. Franciaország (Anais Chevalier-Bouchet, Julia Simon, Emilien Jacquelin, Quentin Fillon Maillet) +0.9 mp hátrány (3+11)
3. Orosz csapat (Juliana Nyigmatullina, Kristina Rezcova, Alexander Loginov, Eduard Latipov) +1.5 (1+13)
4. Svédország +41.0 (0+13)
5. Németország +1:05.5 perc (2+18)
6. Fehéroroszország +1:14.6 (2+14)

Síugrás, női normálsánc

Fotó: Getty Images

Nagy meglepetésre a hölgyek fináléjában Ursa Bogotaj szerzett aranyérmet, akinek eddigi legjobb eredménye egyéniben egy ifjúsági olimpiai bronzérem volt. A győztes elsőre 108, másodikra 100 métert ugrott, így kapott 239 pontot. Katharina Althaus lett a második Németországból, míg a szlovének őrömét Nika Kriznar harmadik helye tette teljessé. A nagy favoritnak tartotta Takanasi Szara leszorult a dobogóról. 

1. Ursa Bogataj (Szlovénia) 239.0 pont
2. Katharina Althaus (Németország) 236.8
3. Nika Kriznar (Szlovénia) 232
4. Takanasi Szara (Japán) 224.1 
5. Ema Klinec (Szlovénia) 215.4
6. Silje Opseth (Norvégia) 200.5

Síakrobatika, férfi mogul

Fotó: olympics.org

Mikael Kingsburyt szakágaktól függetlenül a síakrobatika egyik, ha nem a legnagyobb alakjának tartják. A címvédő kanadai sportoló az elmúlt hét évben szinte minden versenyét megnyerte és legyőzhetetlennek számított buckasízésben, ám ez a széria most megszakadt. Kingsburynél ugyanis magasabb pontszámot kapott a döntőben bemutatott gyakorlatára a svéd Walter Wallberg, aki a magyar televíziónak is úgy nyilatkozott, hogy minden vágyát teljesítené ha legyőzhetné példaképét és ez a vágya most teljesült. Harmadikként a szintén nagyszerű teljesítményt bemutató Horisima Ikuma állhatott fel a dobogóra. 

1. Walter Wallberg (Svédország) 83.23
2. Mikael Kingsbury (Kanada) 82.18
3. Horisima Ikuma (Japán) 81.48
4. Benjamin Cavet (Franciaország) 79.44
5. Nick Page (Egyesült Államok) 78.90
6. Cooper Woods-Topalovic (Ausztrália) 78.88

A holnapi versenynapon összesen hét döntőben avatnak olimpiai bajnokot. Eldől a férfi szánkósok csatája, Sven Kramer zsinórban negyedszer nyerhet 5000 méteres gyorskorcsolyaversenyt, de a férfi sítlonra illetve a féri lesiklásra is vasárnap kerül sor. 

Fotó: MTI/Kovács Tamás

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/60203/pics/lead_800x600.jpg
téli sportok,MOB,Téli olimpia,Rövidpályás gyorskorcsolya,Gyorskorcsolya,síugrás,biatlon,sífutás,extrém sportok

További cikkek

Egyéni sportok

Gyorskorcsolya-vb: Schouten és Van der Poel az összetett világbajnokai

2022.03.06. 22:30
A svéd Nils van der Poel és a holland Irene Schouten győzelmével zárultak az összetett küzdelmek a norvégiai Hamarban rendezett …

Egyéni sportok

Gyorskorcsolya-vb: holland és norvég siker csapatsprintben

2022.03.05. 19:00
A férfiaknál Norvégia, a nőknél Hollandia nyerte a csapatsprintet a norvégiai Hamarban rendezett gyorskorcsolya-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Gyorskorcsolya-vb: holland aranyérmek és ezüstérmek sprintben

2022.03.04. 22:30
A férfiaknál és a nőknél is kettős holland győzelem született sprintben a norvégiai Hamarban rendezett gyorskorcsolya-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Vívás: elhunyt az olimpiai bajnok Marosi Paula

2022.03.04. 21:35
Életének nyolcvanhatodik évében elhunyt Marosi Paula olimpiai és világbajnok tőröző a magyar vívósport korszakos egyénisége.

Egyéni sportok

Sífutás: Therese Johaug az idény végén visszavonul

2022.03.04. 20:45
A jelenlegi világkupa-szezon végén befejezi pályafutását a négyszeres olimpiai bajnok norvég sífutó Therese Johaug.

Egyéni sportok

Peking 2022: kialudt a láng, befejeződött az olimpia

2022.02.20. 14:55
A záróünnepséggel hivatalosan is befejeződtek a XXIV. téli olimpiai játékok. A ceremónián Kónya Ádám sífutó vitte a magyar zászlót.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Johaug újabb fölényes győzelme, osztrák csapatarany- február 20.

2022.02.20. 09:15
A pekingi téli olimpia utolsó versenynapján Therese Johaug 30 kilométeres sífutásban is domináns győzelmet aratott, az alpesi …

Csapatsportok

Peking 2022: Finnország először aranyérmes a férfi jégkorongtornán

2022.02.20. 07:30
Finnország hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte az oroszokat a jégkorongtorna döntőjében és így megszerezte a pekingi téli olimpia utolsó aranyérmét.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: aranyérmes kínai páros, kettős német bobsiker - február 19.

2022.02.19. 17:30
Összesen hét döntőt rendeztek a pekingi téli olimpia utolsóelőtti versenynapján. A műkorcsolyázók párosversenyében hazai, női bobban …

Egyéni sportok

Peking 2022: 74 év után van újra belga aranyérmes, Schouten triplázott

2022.02.19. 10:15
A belga Bart Swings és a holland Irene Schouten győzelmével zárultak a tömegrajtos gyorskorcsolyaversenyek a pekingi téli olimpia utolsóelőtti …