Olimpiai Híradó: veterán győztes szánkóban, Új-Zéland első aranyérme - február 6.

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Az időjárás miatt elhalasztották a férfiak lesiklását, de így is emlékezetes döntőket rendeztek a pekingi téli olimpia mai napján, ahol többek között új-zélandi és ausztrál bajnokot is avattak. 

A mai napon nem szerepeltek magyar sportolók Pekingben, öt honfitársunknak azonban jelenése volt azonban ma is, hiszen átadták a rövidpálás gyorskorcsolyázók vegyesváltóinak az érmet. Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor a dobogó harmadik fokára állhatott fel tegnapi teljesítményének köszönhetően. Négyüknek holnap is lesz jelenése, hiszen a férfiaknál 1000, a hölgyeknél 500 méteres versenyt rendeznek, ki lehet mondani, hogy újabb pontszerzési, sőt érmes esélyekkel. 

Sífutás, férfi síatlon

Alekszandr Bolsunov ha nem is fullasztotta unalomba a 15+15 kilométeres versenyt, de az orosz síző olyan fölénnyel diadalmaskodott, ami síatlonban meglehetősen szokatlan. Az első olimpiai aranyát szerző 25 éves síző további medáliák elnyerésére is esélyesnek számít formáját tekintve. 

Síugrás, férfi normálsánc

Teljesen felborult a papírforma nagyrésze normálsáncon. Olyanok kerültek éremközelbe, akik a világkupában nem remekelnek és éremesélyesek ragadtak a legjobb 10-en kívül. Kobajasi Riojut viszont nem zavarták a körülmények, a japánok kétszeres négysánc-győztese magabiztosan szerezte meg a győzelmet. 

Gyorskorcsolya, férfi 5000 m 

Az olimpia talán legizgalmasabb döntőjét rendezték ma a gyorskorcsolyázóknak. Patrick Roest már a markában érezhette az aranyérmet, mivel 4200 megtétele után Nils van der Poel 1,7 másodperccel lassabb volt nála. Az utolsó 800-on aztán a svéd klasszis megmutatta, hogy miért is ő a világcsúcstartó, hiszen elképesztő hajrát bemutatva végül jobb időt futott a regnáló Európa-bajnoknál. 

Alpesi sí, férfi lesiklás

Ma rendezték volna az olimpia egyik legnagyobb eseményét, ám a pekingi időjárás közbeszólt. A szeles idő miatt a magyar idő szerinti kezdést többször elhalasztották, majd végül eldőlt, hogy ma már nem versenyeznek ebben a sportágban. A lesiklás új időpontja a tervek szerint magyar idő szerint hétfő 5 óra. 

Hódeszka, női slopestyle

Fotó: Getty Images

Szenzációs gyakorlatokat hozott a hódeszkások mai döntője. Az utolsó sorozat utolsó kísérlete előtt Julia Mariino vezetett, ám még hátra volt a kétszeres világbajnok Zoi Sadowski Synnott. Az új-zélandi hölgy elképesztő trükköket mutatott be és a nyomást elbírva megszerezte hazája első aranyérmét téli olimpián. Harmadikként Tess Coady végzett a szintén nem éppen téli sport-nagyhatalom Ausztráliából. A kétszeres címvédő, első X-Games győzelmét 2007-ben arató Jamie Anderson nem tudta tudása legjavát nyújtani és így kilencedik lett. 

Az olimpia egyik legsportszerűbb pillanataként fog bekerülni az év végi összefoglalóba, hogy Mariino ahelyett, hogy az arany elvesztésén kesergett volna, tiszta szívből örült riválisa gyakorlatának, majd a győztest a komplett mezőny ünnepelte. 

1. Zoi Sadowski Synnott (Új-Zéland) 92.88
2. Julia Mariino (Egyesült Államok) 87.68 pont
3. Tess Coady (Ausztrália) 84.15
4. Laurie Blouin (Kanada) 81.41
5. Ivabucsi Reira (Japán) 80.03
6. Anna Gasser (Ausztria) 75.33

Síakrobatika, női mogul

Fotó: olympics.com

A buckasízők már egy nappal a megnyitó előtt selejteztek és Jakara Anthony már a selejtezőben is a legmagasabb pontszámot kapta. Az ausztrál hölgy aztán a döntőben mindhárom gyakorlata során megtartotta ezt a tendenciát és megérdemelten aratott győzelmet. A dobogóra még Jaelin Kauf és Anasztaszija Szmirnova állhattak fel. A címvédő Perrine Laffont 36 századponttal lemaradt a dobogóról, Szocsi bajnoka Justine Dufour-Lapointe pedig egy bukás miatt célba sem ért. 

1. Jakara Anthony (Ausztrália) 83.09
2. Jaelin Kauf (Egyesült Államok) 80.28
3. Anasztaszija Szmirnova (Orosz csapat) 77.72
4. Perrine Laffont (Franciaország) 77.36
5. Kavamura Anri (Japán) 77.12
6. Olivia Giaccio (Egyesült Államok) 75.61

Szánkó, férfi egyéni

Fotó: Getty Images

Az, hogy német győzelem született a szánkósoknál nem meglepő, a győztes személye viszont némileg igen. Johannes Ludwig 36 éves lesz február 14-én és bár váltóban mindent megnyert (köztük a pjongcsangi olimpiát), egyéniben idén kezdett el formába lendülni. A veterán német négy csúszásból három alkalommal is a leggyorsabb volt és a második futamban is csak egy ember előzte meg. Az osztrák Wolfgang Kindl mindent megtett, de az ezüstéremmel kellett megelégednie, a dobogó alsó fokára pedig az olasz Dominik Fischnaller léphetett fel. A Vancouverben és Szocsiban is győzni tudó Felix Loch nem tudott kiegyensúlyozottan versenyezni és így leszorult a dobogóról, a címvédő David Gleirscher három futamban is rontott és a tizenötödik helyen zárt. 

1. Johannes Ludwig (Németország) 3:48.735 perc
2. Wolfgang Kindl (Ausztria) +0.160 mp hátrány
3. Dominik Fischnaller (Olaszország) +0.951
4. Felix Loch (Németország) +1.1143
5. Kristers Aparjods (Lettország) +1.318
6. Max Langenhan (Németország) +1.357

A program tolódásával holnap összesen kilenc döntőt rendeznek Pekingben. Nekünk magyaroknak a legérdekesebb egyértelműen a már említett női 500-as és férfi 1000-es rövidpályás gyorskorcsolya finálék lesznek, de remélhetőleg a lesiklásra és a női szuper-G-re is sor kerül alpesi síben. Bitalonban női 15 km-es versenyt bonyolítanak le, míg a műkorcsolya csapatversenye is holnap zárul. 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/60213/pics/lead_800x600.jpg
téli sportok,MOB,Téli olimpia,Alpesi sí,síugrás,sífutás,extrém sportok,Snowboard

További cikkek

Egyéni sportok

Gyorskorcsolya-vb: holland aranyérmek és ezüstérmek sprintben

2022.03.04. 22:30
A férfiaknál és a nőknél is kettős holland győzelem született sprintben a norvégiai Hamarban rendezett gyorskorcsolya-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Vívás: elhunyt az olimpiai bajnok Marosi Paula

2022.03.04. 21:35
Életének nyolcvanhatodik évében elhunyt Marosi Paula olimpiai és világbajnok tőröző a magyar vívósport korszakos egyénisége.

Egyéni sportok

Sífutás: Therese Johaug az idény végén visszavonul

2022.03.04. 20:45
A jelenlegi világkupa-szezon végén befejezi pályafutását a négyszeres olimpiai bajnok norvég sífutó Therese Johaug.

Egyéni sportok

Peking 2022: kialudt a láng, befejeződött az olimpia

2022.02.20. 14:55
A záróünnepséggel hivatalosan is befejeződtek a XXIV. téli olimpiai játékok. A ceremónián Kónya Ádám sífutó vitte a magyar zászlót.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Johaug újabb fölényes győzelme, osztrák csapatarany- február 20.

2022.02.20. 09:15
A pekingi téli olimpia utolsó versenynapján Therese Johaug 30 kilométeres sífutásban is domináns győzelmet aratott, az alpesi …

Csapatsportok

Peking 2022: Finnország először aranyérmes a férfi jégkorongtornán

2022.02.20. 07:30
Finnország hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte az oroszokat a jégkorongtorna döntőjében és így megszerezte a pekingi téli olimpia utolsó aranyérmét.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: aranyérmes kínai páros, kettős német bobsiker - február 19.

2022.02.19. 17:30
Összesen hét döntőt rendeztek a pekingi téli olimpia utolsóelőtti versenynapján. A műkorcsolyázók párosversenyében hazai, női bobban …

Egyéni sportok

Peking 2022: 74 év után van újra belga aranyérmes, Schouten triplázott

2022.02.19. 10:15
A belga Bart Swings és a holland Irene Schouten győzelmével zárultak a tömegrajtos gyorskorcsolyaversenyek a pekingi téli olimpia utolsóelőtti …

Egyéni sportok

Peking 2022: Bolsunov a lerövidített királyszámot is megnyerte

2022.02.19. 09:20
Az időjárási körülmények miatt 50 helyett 28,4 kilométeren rendezték meg a férfi sífutók utolsó versenyszámát a pekingi olimpián. Az aranyérmet a síatlont is …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Johannes Bö Peking legeredményesebb sportolója - február 18.

2022.02.18. 12:50
A francia Justine Braisaz-Bouchet és a norvég Johannes Thingnes Bö győzelmével zárultak a sílövők tömegrajtos versenyei a pekingi téli …