Olimpiai Híradó: örülhetünk egy bronznak, de gyászolhatunk egy aranyat - február 7.

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Az első helyen beérkező Liu Shaolin Sándor kizárása miatt abszolút negatívan élhettük meg a pekingi olimpia harmadik hivatalos versenynapját, ahol Liu Shaoang bronzérmet szerzett. A nap során azért így is számos emlékezetes döntőre került sor. 

Magyar szereplés

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Egyértelműen a rövidpályás gyorskorcsolyázókra összpontosult ma a legnagyobb figyelem Magyarországon. Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang 1000 méteren egészen a döntőig jutottak, Krueger John-Henryt viszont kizárták a negyeddöntőben. A finálét aztán újra kellett indítani egy eltört korcsolyapenge miatt, Liu Shaoang pedig hamar leszakadt vetélytársairól. Liu Shaolin ellenben két kínaival csatázott és elsőként ért célba. Hiába ünnepeltük azonban a magyar sporttörténelem második téli olimpiai aranyérmét néhány percig, videózás után erősen megkérdőjelezhető módon kizárták a magyar korcsolyázót mivel kétszer is szabálytalannak látták. Az első két helyet így kínai versenyzők kapták kvázi ajándékba, Liu Shaoang pedig bronzérmes lett. 

Bánhidi Ákos szövetségi kapitány a döntő után jelezte a sajtónak, hogy megóvták az eredményt, ám ez feltehetőleg semmilyen változást nem hoz, mivel a sportág történetében még nem változtattak meg jégen hozott döntést a zöldasztalnál. 

Jászapáti Petra futamgyőztesként jutott elődöntőbe 500 méteren, ahol két ezredmásodperccel maradt le a fináléról. A váltóban bronzérmes magyar sportolónő így a B-döntőben szerepelhetett, ahol másodikként ért célba és így hetedik lett összesítésben. 

Műkorcsolya, csapatverseny

Harmadszor rendezték meg a csapatversenyt a műkorcsolyában, ahol a rövidprogramok után a legjobban álló 5 nemzet mutathatta be kűrjét és a helyezési pontszámok összeadódtak. A győzelmet az oroszok szerezték meg, akiknél Viktorija Szinyicina és Nyikita Kacalapov (jégtánc); Anasztaszija Misina és Alekszandr Galljamov (páros) valamint a két egyéni induló, Mark Kondratyuk, Kamila Valijeva mutatta be a kűrjét. A verseny legemlékezetesebb produkcióját a 15 esztendős Valijeva mutatta be, aki első nőként produkált négyfordulatos ugrást világversenyen.  A dobogóra még az amerikaiak és a japánok állhattak fel. 

Alpesi sí, férfi lesiklás

Beat Feuz elbírta az esélyesség terhét és a 35. születésnapját néhány nap múlva ünneplő síző a szakági világkupa-győzelmek és a világbajnoki cím után az olimpiai aranyérmet is megszerezte. Másodikként a 41 életévével a mezőny korelnökének számító Johan Clarey végzett másodikként, míg a dobogó harmadik fokára a szocsi-i bajnok Matthias Mayer állhatott fel. 

Alpesi sí, női óriás-műlesiklás

Fotó: Getty Images

Roppant nehéz pályákat tűztek mindkét futamra a hölgyek idei első döntőjében és emiatt többen is kiestek. Sajnálatos módon köztük volt Tóth Zita is, az olimpiai újonc magyar zászlóvivő az első futamban rontott, akárcsak a topfavoritnak számító Mikaela Shiffrin valamint az olasz Marta Bassino a szintén esélyesnek tartott Petra Vlhová pedig két gyenge futammal a 14. lett. Az amerikai Nina O`Brien alaposan ráijesztett a verseny nézőire, mivel hosszú percekig ápolni kellett, mire levitték a pályáról. 

Az aranyérmet végül a svéd Sara Hector szerezte meg, aki idén három világkupa-versenyt is nyert ebben a szakágban, Federica Brignone lett a második, míg a remek második csúszást produkáló Lara Gut-Behrami érdemelte ki a dobogó harmadik fokát. 

1. Sara Hector (Svédország) 1:55.69 perc
2. Federica Brignone (Olaszország) +0.28 mp hátrány
3. Lara Gut-Behrami (Svájc) +0.72
4. Katharina Truppe (Ausztria) +0.80
5. Ragnhild Mowinckel (Norvégia) +0.96
6. Thea Louise Stjernesund (Norvégia) +1.20
Tóth Zita az 1. futamban kiesett

Snowboard, férfi slopestyle

Fotó: Getty Images

Ma rendezték a férfi slopestyle döntőjét a hódeszkásoknál. A legtöbb pontot érő gyakorlatot Max Parrot mutatta be, aki a pjongcsangi ezüstérme után szerzett olimpiai bajnoki címet. A kanadai sportolónál három éve rákot diagnosztizáltak, többször kapott kemoterápiás kezelést, ám felépülése után abszolút a legjobbnak számított a szakágában. Szu Ji-ming ezüstéremmel örvendeztette meg a közönséget, az amerikai Mark McMorrist és a címvédő Red Gerrardot megelőzve. 

1. Max Parrot (Kanada) 90.96
2. Szu Ji-ming (Kína) 88.70
3. Mark McMorris (Kanada) 88.53
4. Redmond Gerard (Egyesült Államok) 83.25
5. Emiliano Lauzi (Olaszország) 80.01
6. Chris Corning (Egyesült Államok) 65.11

Gyorskorcsolya, női 1500 m

Fotó: AFP

A hollandok élő legendája Ireen Wüst 2010 és 2018 után nyert ismét 1500-on és immáron hatszoros olimpiai aranyérmesnek és tizenegyszeres ötkarikás érmesnek mondhatja magát. Az olimpiai rekordot teljesítő korcsolyázónő 2006 óta gyűjti az érmeket a világ legnagyobb sporteseményén és a téli olimpiák történetének negyedik legeredményesebb versenyzőjévé avanzsált. Wüstöt egyedül a japán Takagi Miho közelítette meg, de neki is be kellett érnie az ezüstéremmel. A hollandok örömét Antoinette de Jong bronzérme teheti teljessé. 

1. Ireen Wüst (Hollandia) 1:53.28 – olimpiai csúcs
2. Takagi Miho (Japán) +0.44
3. Antoinette de Jong (Hollandia) +1.54
4. Szato Ajano (Japán) +1.64
5. Marijke Groenewoud (Hollandia) +1.69
6. Francesca Lollobrigida (Olaszország) +1.92

Biatlon, női 15 km

Fotó: AFP

A német Denise Herrmann 2014-ben még a sífutók váltójában szerzett olimpiai bronzérmet, Pjongcsangban viszont már sílövőként indult. Akkor még nem sikerült számottevő eredményt elérnie, Pekingbe viszont már világbajnokként és esélyesként érkezett. Mindössze egyetlen hibát vétetett és kihasználva a tapasztalatát jól osztotta be az erejét és így ő teljesítette a legrövidebb idő alatt a 15 kilométeres távot. Másodikként Anais Chevalier-Bouchet végzett Marte Olsbu Resiseland előtt. A norvégok többszörös világbajnoka hiába síelt kifejezetten gyorsan, egyel több lövőhibát vétett mint riválisai és így a bronzérem jutott számára osztályrészül. 

1. Denise Herrmann (Németország) 44:12.7 perc (1 lövőhiba)
2. Anais Chevalier-Bouchet (Franciaország) +9.4 mp hátrány (1)
3. Marte Olsbu Roeiseland (Norvégia) +15.3 (2)
4. Vanessa Voigt (Németország) +16.6 (1)
5. Dzinara Alimbekava (Fehéroroszország) +31.7 (1)
6. Marketa Davidova (Csehország) +31.9 (1)

Síugrás, vegyescsapat

Fotó: Olympics.com

Első alkalommal rendezték meg olimpián ezt a számot és sajnálatos módon itt is a bírák játszottak szerepet: szabálytalan ruha miatt büntették a németeket, az osztrákokat japánokat és a norvégokat is, ám az ázsiaiak így is közel voltam az éremszerzéshez Kobajasi Riojunak köszönhetően. Az aranyérmet a női verseny aranyérmesével Ursan Bogotajjal (aki így Peking első kétszeres bajnoka) és bronzérmesével Nika Kriznarral, a rutinos Timi Zajccal illetve Petrer Prevccel kiálló szlovének szerezték meg óriási fölénnyel. Másodikként az oroszok, míg harmadikként a sportágban eddig nem igazán nagyhatalomnak számító kanadaiak végeztek. 

1. Szlovénia (Nika Kriznar, Timi Zajc, Ursa Bogataj, Peter Prevc) 1001.5 pont
2. Orosz csapat (Irma Mahinyja, Danyil Szadrejev, Irina Avvakumova, Jevgenyij Klimov) 890.3
3. Kanada (Alexandria Loutitt, Matthew Soukup, Abigail Strate, Mackenzie Boyd-Clowes) 844.6
4. Japán 836.3
5. Ausztria 818.0
6. Lengyelország 763.2

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/60225/pics/lead_800x600.jpg
MOB,Gyorskorcsolya,Műkorcsolya,Alpesi sí,Téli olimpia,síugrás,biatlon,Rövidpályás gyorskorcsolya,Snowboard,Peking 2022

További cikkek

Egyéni sportok

Gyorskorcsolya-vb: Schouten és Van der Poel az összetett világbajnokai

2022.03.06. 22:30
A svéd Nils van der Poel és a holland Irene Schouten győzelmével zárultak az összetett küzdelmek a norvégiai Hamarban rendezett …

Egyéni sportok

Gyorskorcsolya-vb: holland és norvég siker csapatsprintben

2022.03.05. 19:00
A férfiaknál Norvégia, a nőknél Hollandia nyerte a csapatsprintet a norvégiai Hamarban rendezett gyorskorcsolya-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Gyorskorcsolya-vb: holland aranyérmek és ezüstérmek sprintben

2022.03.04. 22:30
A férfiaknál és a nőknél is kettős holland győzelem született sprintben a norvégiai Hamarban rendezett gyorskorcsolya-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Vívás: elhunyt az olimpiai bajnok Marosi Paula

2022.03.04. 21:35
Életének nyolcvanhatodik évében elhunyt Marosi Paula olimpiai és világbajnok tőröző a magyar vívósport korszakos egyénisége.

Egyéni sportok

Peking 2022: kialudt a láng, befejeződött az olimpia

2022.02.20. 14:55
A záróünnepséggel hivatalosan is befejeződtek a XXIV. téli olimpiai játékok. A ceremónián Kónya Ádám sífutó vitte a magyar zászlót.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Johaug újabb fölényes győzelme, osztrák csapatarany- február 20.

2022.02.20. 09:15
A pekingi téli olimpia utolsó versenynapján Therese Johaug 30 kilométeres sífutásban is domináns győzelmet aratott, az alpesi …

Csapatsportok

Peking 2022: Finnország először aranyérmes a férfi jégkorongtornán

2022.02.20. 07:30
Finnország hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte az oroszokat a jégkorongtorna döntőjében és így megszerezte a pekingi téli olimpia utolsó aranyérmét.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: aranyérmes kínai páros, kettős német bobsiker - február 19.

2022.02.19. 17:30
Összesen hét döntőt rendeztek a pekingi téli olimpia utolsóelőtti versenynapján. A műkorcsolyázók párosversenyében hazai, női bobban …

Egyéni sportok

Peking 2022: 74 év után van újra belga aranyérmes, Schouten triplázott

2022.02.19. 10:15
A belga Bart Swings és a holland Irene Schouten győzelmével zárultak a tömegrajtos gyorskorcsolyaversenyek a pekingi téli olimpia utolsóelőtti …

Egyéni sportok

Peking 2022: Bolsunov a lerövidített királyszámot is megnyerte

2022.02.19. 09:20
Az időjárási körülmények miatt 50 helyett 28,4 kilométeren rendezték meg a férfi sífutók utolsó versenyszámát a pekingi olimpián. Az aranyérmet a síatlont is …