Olimpiai Híradó: Ledecka a snowboard, Geisenberger a szánkó királynője - február 8.

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Az alpesi síző Matthias Mayer, a hódeszkás Ester Ledecka, a sífutó Johannes Hösflot Klaebo és a szánkós Natalie Geisenberger is címet védett a pekingi téli olimpia mai napján. A német szánkóshölgy ráadásul zsinórban harmadszor bizonyult a legjobbnak. 

Ma tartották a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres döntőjének eredményhirdetését. A magyar csapat óvását elutasították és így helybenhagyták az eredményt. Emiatt így Liu Shaolin Sándor helyett Zsen Ce-vej nyakába akasztották az aranyérmet. A ceremónián így is volt magyar érdekeltség, hiszen Liu Shaoang átvette a bronzérmét. 

Alpesi sí, férfi szuper-G

Matthias Mayer soha nem nyert világbajnoki érmet, vagy szakági világkupát, ám ő lett a sportág történetének harmadik olyan alakja, aki három különböző olimpián is győzni tudott. Az osztrákok kiválósága Szocsiban a lesiklást, Pjongcsangban a szuper-G-t nyerte meg és most utóbbi címét sikerült megvédeni, miután négy századdal jobb időt síelt, mint az amerikai  Ryan Cochran-Siegle. 

Biatlon, férfi 20 km

Fotó: AFP

Megvan Franciaország első aranyérme Pekingen, miután Quentin Fillon Maillet ma legyőzhetetlen volt. Az olimpiai bajnok sportoló két lövőhibát is vétett, ám olyan tempóbal síelt, hogy a plusz rontás is belefért számára. A Martin Fourcade utódjának tartott sílövő korábban még soha nem nyert aranyérmet világbajnokságon és olimpián, idén azonban bombaformában versenyezve öt világkupa-versenyen diadalmaskodott és így győzelme abszolút nem meglepetés, sőt az üldözéses versenyben még a mainál is több esélye lehet. A fehérorosz Anton Szmolszki hibátlan lövészete egy ezüstérmet eredményezett, Johannes Bö ezúttal harmadik lett. A verseny vesztese egyértelműen Makszim Cvetkov, aki az utolsó lövészetig vezetett, ekkor viszont rontott és így a dobogóról is leszorult. 

1. Quentin Fillon Maillet (Franciaország) 48.47.4 perc (2 lövőhiba)
2. Anton Szmolszki (Fehéroroszország) +14.8 mp (0)
3. Johannes Bö (Norvégia) +31.1 (2)
4. Makszim Cvetkov (Orosz csapat) +34.9 (1)
5. Scott Gow (Kanada) +1:05.6 perc (1)
6. Benedikt Doll (Németország) +1:07.1 (2)

Sífutás, férfi sprint és női sprint

A legrövidebb, ám leglátványosabb számot rendezték ma. Kónya Ádám a selejtezőben a 72. helyen zárt és így nem jutott be a legjobb 30 közé, ahonnét már hatfős futamokat rendeztek. A hölgyeknél Joanna Sundling külön klasszist képviselve diadalmaskodott, míg a férfiaknál Johannes Hösflot Klaebo és Federico Pellegrino csatájából Pjongcsanghoz hasonlóan a norvég került ki győztesen. 

Curling, vegyespáros

Fotó: AFP

Február 2-án (vagyis két nappal a megnyitó előtt) kezdődött a vegyes curlingezők második olimpiai szereplése és így már a döntőre került sor a mai napon. Stefana Constantini és Amos Mosaner legjobb eredménye korábban egy illetve két Európa-bajnoki bronzérem volt, így nem számítottak esélyesnek. Kínában viszont elképesztő teljesítményt nyújtottak: a csoportkörben mind a kilenc meccsüket megnyerték, majd nem hagytak esélyt a svédeknek az elődöntőben. Norvégia ellen is 6-2-es előnyre tettek szert, és bár az északiak feljöttek 7-5-re is, de végül az itáliaiak megnyerték a finálét. A bronzmérkőzésen a svédek egyoldalú küzdelemben verték a briteket. 

1. Olaszország (Stefana Constantini és Amos Mosaner)
2. Norvégia ( Kristin Skaslien és Magnus Nedregotten)
3. Svédország (Almida de Val és Oskar Eriksson)
4. Nagy-Britannia (Jennifer Dodds és Bruce Mouat)

A bronzmérkőzésen: Svédország-Nagy-Britannia 9-3
A döntőben: Olaszország-Norvégia 8-5

Snowboard, férfi paralell óriás-műlesiklás

Fotó: olympics.com

Az osztrák Benjamin Karl több mint egy évtizede meghatározó alakja volt a hódeszkások lesikló illetve óriás-műlesikló szakágának, hiszen már 2009-ben világbajnokságot nyert, Vancouverben és Szocsiban pedig érmes volt. Az immáron 35 éves snowboardos most megkoronázta karrierjét, hiszen a döntőben 82 századdal megelőzte Tim Mastnakot és megnyerte az olimpiát. A harmadik Viktor Vajd (születési nevén Vic Wild) lett, aki nyolc éve aranyérmes volt az ötkarikás játékokon. 

1. Benjamin Karl (Ausztria)
2. Tim Mastnak (Szlovén)
3. Viktor Vajd (Orosz csapat)
4. Roland Fischnaller (Olaszország)

Snowboard női paralell óriás-műlesiklás

Fotó: AFP

Ester Ledecká neve négy évvel ezelőtt vált fogalommá a sportban, amikor a történelemben elsőként sízőként és snowboardosként is olimpiai bajnok lett ugyanazon a sporteseményen. A sígyőzelme döbbenetes meglepetésnek, a snowboardos diadala viszont papírformának számított. Ma már a világ egyik legjobb sízője bizonyos szakágakban, a hódeszkát viszont csak néhanapján tűzi fel a lábára. A többiek ezúttal nemhogy megszorítani nem tudták, de a célba érniük sem sikerült, a rangsoroló során a legjobb időt teljesítő Ledecka konkrétan úgy győzött a negyeddöntőben, az elődöntőben és a döntőben is, hogy ellenfelei nem fejezték be a menetüket. Az oroszok és a szlovénok a hölgyeknél is szereztek egy-egy érmet. 

1. Ester Ledecká (Csehország)
2. Daniela Ulbing (Ausztria)
3. Gloria Kotnik (Szlovénia)
4. Michelle Dekker (Hollandia)

Gyorskorcsolya, férfi 1500 m

Fotó: Getty Images

Abszolút favoritként vágott neki Kjield Nuis az 1500-as távnak, hiszen ő volt a címvédő, a jelenlegi világrekorder és az elmúlt négy évben nyert egy világbajnokságot és egy Európa-bajnokságot is. A főfavorit aztán nem is remegett meg a teher alatt és új olimpiai csúcsot korcsolyázva megvédte a címét. A táv kétszeres világbajnoka Thomas Krol volt az egyetlen, aki megközelítette honfitársát, de neki is csak az ezüst jutott. Akárcsak négy éve, a dobogó legalsó fokára Kim Min Szok állhatott fel. 

1. Kjeld Nuis (Hollandia) 1:43.21 perc – olimpiai csúcs
2. Thomas Krol (Hollandia) +0.34 mp hátrány
3. Kim Min Szok (Dél-Korea) +1.03
4. Peder Kongshaug (Norvégia) +1.18
5. Connor Howe (Kanada) +1.65
6. Joey Mantia (Egyesült Államok) +2.05

Szánkó, női egyéni

Fotó: AFP

Immáron nem az a kérdés, hogy Natalie Geisenberger minden idők legnagyobb női szánkósa, de az, hogy a sportág történetében van-e nála nagyobb egyéniség a sportág történetében. A német hölgy már Vancouverben bronzérmes volt, majd Szocsiban és Pjongcsangban is legyőzhetetlen volt (ráadásul a váltóval is aranyérmet szerzett mindkét helyszínen). A két olimpia között szült egy fiút és Pjongcsanba már nem ő, hanem a regnáló világbajnok, szintén német Julia Taubitz utazott a legnagyobb favoritként. Az aranyesélyes azonban a második futamban felbukott és végül a mai remek teljesítménye ellenére is csak hetedik lett. 

Geisenberger közben élni tudott a lehetőséggel és két futamot megnyert, kettőn pedig a második lett és így lényegében érinthetetlen volt a mezőnynek. A szintén német Anna Berreiter lett a második, míg a harmadik helyezett Tatjana Ivanova lett. 

1. Natalie Geisenberger (Németország) 3:53.454 perc
2. Anna Berreiter (Németország) +0.493 mp
3. Tatjana Ivanova (Orosz csapat) +1.053
4. Madeleine Egle (Ausztria) +1.355
5. Hannah Prock (Ausztria) +1.370
6. Lisa Schulte (Ausztria) +1.431

Síakrobatika, női big air

Fotó: AFP

A big air vagy magyar fordításban ugrás döntőjében három gyakorlatot kellett a döntőbe jutott síakrobatáknak bemutatni, ezek közül a két legmagasabb pontszámmal rendelkező számított bele az eredménybe. A 18 esztendős, félig kínai, félig amerikai Ku Aj-ling Eileen az utolsó gyakorlatában bemutatott egy 1620-as trükköt és ezzel az élre állt és így hazája, Kína legfiatalabb téli olimpiai bajnokává avanzsált. Másodikként a világbajnok Tess Ledeux, míg harmadikként a svájci Mathilde Gremaud zárt. A vb-címvédő Anasztaszija Tatalina A győztes slopestyleban és félcsőben is aranyesélyesnek számít. 

1. Ku Aj-ling Eileen (Kína) 188.25 pont
2. Tess Ledeux ((Franciaország) 187.50
3. Mathilde Gremaud (Svájc) 182.50
4. Megan Oldham (Kanada) 178.00
5. Kirsty Muir (Nagy-Britannia) 169.00
6. Sarah Höfflin (Svájc) 158.75

Műkorcsolya, férfi rövidprogram

Juzuru Hanju azzal a céllal utazott ki az olimpiára, hogy Gillis Grafström (1920-1928) után az első műkorcsolyázó legyen, aki zsinórban három olimpiát nyer a férfiaknál. A japánok élő legendája ettől azonban nagyon távol került a mai napot követően: egy ugrást kihagyott a programjából és csak a nyolcadik helyről várhatja a két nap múlva esedékes kűrt. Nathan Chen ellenben sziporkázott, a világbajnok amerikai 113,97 pontot kapott a teljesítményére és ezzel nemcsak új világcsúcsot állított fel pontszámban, de 18 ponttal vezet legnagyobb riválisa előtt és Juga Kagijamával szemben is ötpontos a fórja, a fiatal japán Soma Unot előzte meg. Az Európa-bajnok Mark Kondrajtyuk szintén leszerepelt és csak a 15. helyen áll. 

Jégkorong, női torna, csoportkör

Lezárult a hölgyek jégkorongtornájának csoportköre. Az A-csoportban az öt legerősebb válogatott mintegy rangsoroló jelleggel mérkőzött meg egymással, hiszen mindhárman továbbmentek. Azért az jelzésértékűnek nevezhető, hogy Kanada 4-2-re verte az Egyesült Államokat, az csodával érne fel ha nem ez a két gárda vívná a döntőt. A negyeddöntőben Kanada-Svédország, Orosz csapat-Svájc, Egyesült Államok-Csehország és Finnország-Japán mérkőzéseket rendeznek. 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/60231/pics/lead_800x600.jpg
Jégkorong,Gyorskorcsolya,curling,Műkorcsolya,Alpesi sí,Téli olimpia,biatlon,sífutás,extrém sportok,Snowboard,szánkó,Peking 2022

További cikkek

Amerika

NHL: a New York Rangers negyedik sikere sorozatban

2023.03.20. 09:45
A New York Rangers sorozatban negyedik győzelmét aratta az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) legutóbbi játéknapján, amelyen 7-0-ra kiütötte a Nashville Predatorst.

Amerika

Bobby Orr, a jégkorong legendája 75 éves

2023.03.20. 00:10
Hétfőn lesz hetvenötéves a kanadai Bobby Orr, minden idők egyik legnagyszerűbb hokisa és legjobb védője.

Amerika

NHL: mesterhármassal nyert az Edmonton és a Carolina

2023.03.19. 09:05
Az Edmonton 6-4-re nyert idegenben a Seattle ellen az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) legutóbbi játéknapján.

Csapatsportok

Osztrák jégkorongliga: kikapott Bolzanóban a Fehérvár

2022.12.18. 18:15
A Fehérvár jól kezdett, de végül simán, három góllal kikapott a Bolzano vendégeként vasárnap az osztrák jégkorongligában (ICEHL).

Csapatsportok

Jégkorong: három februári és négy áprilisi ellenfele már biztos a hokiválogatottnak

2022.12.06. 12:35
A májusi elitvilágbajnokságra készülő magyar jégkorong-válogatott három februári és négy áprilisi ellenfele vált …

Amerika

NHL: véget ért a Boston hazai sikersorozata

2022.12.06. 08:30
Tizennégy győzelem után elszenvedte szezonbeli első hazai vereségét a Boston Bruins az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) legutóbbi játéknapján.

Csapatsportok

Osztrák jégkorongliga: ismét "nullára" nyert a Fehérvár

2022.12.04. 20:10
Az előző idényben döntős Fehérvár 3-0-ra legyőzte a vendég olasz Asiagót az osztrák jégkorongliga (ICEHL) vasárnapi játéknapján.

Amerika

NHL: menetel a Toronto, Marner klubcsúcsbeállítása

2022.12.01. 07:20
A torontói Mitchell Marner klubcsúcsot beállítva sorozatban 18. mérkőzésén szerzett pontot, míg csapata, a Maple Leafs megszakítás nélkül ötödször győzött az észak-amerikai profi …

Amerika

NHL: tizenhét gólos meccset nyert a Seattle

2022.11.30. 08:35
A Seattle Kraken gólzáporos mérkőzésen, 9-8-ra nyert a Los Angeles Kings otthonában az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) legutóbbi játéknapján, ezzel klubrekordot jelentő hatodik mérkőzésén …

Amerika

NHL: sorozatban tizedszer nyert idegenben a New Jersey

2022.11.29. 08:55
A New Jersey Devils 5-3-ra nyert a New York Rangers otthonában az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) legutóbbi játéknapján.