Peking 2022: botrány az orosz műkorcsolyázók és a holland gyorskorisok körül

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Bár még nem ért véget a pekingi téli olimpia első hete, sajnálatos módon már több botrány is kitört az ötkarikás játékokon.  A győztes műkorcsolyacsapat egyik tagja feltehetőleg doppingolt, a holland gyorskorcsolyázókat pedig csalással gyanúsítják. 

Fotó: Getty Images

Remélhetőleg nem a botrányok téli olimpiájaként fog bevonulni a pekingi majd a sporttörténelembe, ám néhány nap alatt erre megnőtt az esély. Először a hétfői rövidpályás gyorskorcsolya-döntőben történt egy érthetetlen kizárás, ami sajnálatos módon honfitársunkat Liu Shaolin Sándort érintette, megfosztva őt a magyar sporttörténelem második téli olimpiai aranyérmétől. Zsen Ce-vej legalább annyira szabálytalan volt, mint a magyar korcsolyázó, ám a hazai versenyzőt nem zárták ki. A magyar csapat hiába óvott az eredményt helybenhagyták, azonban a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Korcsolya Szövetség etikai vizsgálatot kezdeményezett a NOB-nál a vezetőbíró tevékenysége miatt. Dél-Korea továbbment, ők ugyanis a Nemzetközi Sportdöntő Bírósághoz fordultak, amiért szerintük jogtalanul bántak versenyzőikkel. 

Ha ez nem lenne elég, akkor tegnap két újabb bomba robbant, ami miatt a pekingi játékok nem az eredmények miatt került címlapra. Oroszország hétfőn hajnalban megnyerte a műkorcsolyázók csapatversenyét, ám a szokásos másnapi díjkiosztóra nem került sor, "jogi problémák miatt". Egyes sajtóorgánumok kész tényként közlik, hogy ez a kifejezés doppingesetet takar. Az ügyben Kamila Valijeva lehet érintett, akinek a januári (általa megnyert) Európa-bajnokság után lett pozitív a doppingtesztje. A mintában trimetazidint találtak, amellyel kapcsolatban fontos hangsúlyozni, hogy nem teljesítményfokozó, hanem bizonyos könnyűdrogok (például marihuána) összetevője és a sportolók általában stresszoldásra használják. Ezért más büntetőjogi kategóriába is esik a WADA szankciói szerint, használóját 1-3 hónapra tilthatják el. Mivel Valijeva (aki első nőként tud négyfordulatos ugrást a sportágban) még nincs 16 éves, így a doppingügynökség szabályai szerint nem nevezhető meg hivatalosan mint doppingoló személy, a NOV pedig hallgat az ügyben. Amennyiben a vádak beigazolódnak, akkor az oroszok elveszítik az aranyérmüket, ez esetben az Egyesült Államok végezne az élen Japán és Kanada előtt. 

Ha ez a két ügy nem lett volna elég, akkor ennek tetejében még gyorskorcsolyában is kitört egy botrány. Nils van der Poel az 5000 méter olimpiai bajnoka ugyanis súlyos vádakkal illette legnagyobb ellenfelét a holland csapatot illetve Mark Messer kanadai jégmestert. A svéd gyorskorcsolyázó szerint ugyanis undorító, hogy a hollandok honlapján megjelent egy cikk, amely szerint a szövetségük lobbizott azért, hogy minél jobb minőségű legyen a jég az olimpiai pályán. A gyorskorcsolyában nagyhatalomnak számító ország egyik képviselője Sander van Ginkel konkrétan tényleg ellenőrzi a jég minőségét, amely sokak szerint jogosulatlan előnyt jelent. Messert kapcsolatba hozták a vádakkal, ő azonban tagadja, hogy korrupt lenne, és a holland olimpiai bizottság sem ismeri el a bajnok szavainak hitelességét. Van der Poel, akinek ereiben holland, sőt magyar vér is csörgedez azt kijelentette, hogy nem a holland korcsolyázókkal van baja, több vetélytársát is példaképének, sőt kedves ismerősének nevezte, ám úgy érezte, hogy ezeket a dolgokat el kell mondania a nyilvánosságnak. Érdekes, hogy sajtótájékoztatóját pont a gyorskorcsolya-versenyek szűnnapjára időzítette, mintegy nyomást gyakorolva riválisaira a 10 000 méter előtt, ahol ő is esélyesnek számít. 

Ezekhez képest az, hogy az iráni alpesi síző Hoszein Szaveh-Semsakit személyében megvan az első pozitív doppingtesztet adó sportoló Pekingben, akit beazonosítottak, tényleg eltörpül. 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/60247/pics/lead_800x600.jpg
Gyorskorcsolya,Műkorcsolya,Rövidpályás gyorskorcsolya,Peking 2022,MOB,Téli olimpia

További cikkek

Egyéni sportok

Gyorskorcsolya-vb: Schouten és Van der Poel az összetett világbajnokai

2022.03.06. 22:30
A svéd Nils van der Poel és a holland Irene Schouten győzelmével zárultak az összetett küzdelmek a norvégiai Hamarban rendezett …

Egyéni sportok

Gyorskorcsolya-vb: holland és norvég siker csapatsprintben

2022.03.05. 19:00
A férfiaknál Norvégia, a nőknél Hollandia nyerte a csapatsprintet a norvégiai Hamarban rendezett gyorskorcsolya-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Gyorskorcsolya-vb: holland aranyérmek és ezüstérmek sprintben

2022.03.04. 22:30
A férfiaknál és a nőknél is kettős holland győzelem született sprintben a norvégiai Hamarban rendezett gyorskorcsolya-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Vívás: elhunyt az olimpiai bajnok Marosi Paula

2022.03.04. 21:35
Életének nyolcvanhatodik évében elhunyt Marosi Paula olimpiai és világbajnok tőröző a magyar vívósport korszakos egyénisége.

Egyéni sportok

Peking 2022: kialudt a láng, befejeződött az olimpia

2022.02.20. 14:55
A záróünnepséggel hivatalosan is befejeződtek a XXIV. téli olimpiai játékok. A ceremónián Kónya Ádám sífutó vitte a magyar zászlót.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Johaug újabb fölényes győzelme, osztrák csapatarany- február 20.

2022.02.20. 09:15
A pekingi téli olimpia utolsó versenynapján Therese Johaug 30 kilométeres sífutásban is domináns győzelmet aratott, az alpesi …

Csapatsportok

Peking 2022: Finnország először aranyérmes a férfi jégkorongtornán

2022.02.20. 07:30
Finnország hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte az oroszokat a jégkorongtorna döntőjében és így megszerezte a pekingi téli olimpia utolsó aranyérmét.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: aranyérmes kínai páros, kettős német bobsiker - február 19.

2022.02.19. 17:30
Összesen hét döntőt rendeztek a pekingi téli olimpia utolsóelőtti versenynapján. A műkorcsolyázók párosversenyében hazai, női bobban …

Egyéni sportok

Peking 2022: 74 év után van újra belga aranyérmes, Schouten triplázott

2022.02.19. 10:15
A belga Bart Swings és a holland Irene Schouten győzelmével zárultak a tömegrajtos gyorskorcsolyaversenyek a pekingi téli olimpia utolsóelőtti …

Egyéni sportok

Peking 2022: Bolsunov a lerövidített királyszámot is megnyerte

2022.02.19. 09:20
Az időjárási körülmények miatt 50 helyett 28,4 kilométeren rendezték meg a férfi sífutók utolsó versenyszámát a pekingi olimpián. Az aranyérmet a síatlont is …