Olimpiai Híradó: drámai döntő biatlonban és északi összetettben, - február 15.

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

A norvég férfi bitalonváltó illetve honfitársuk az északi összetettben induló Jörgen Graabak is drámai versenyt nyert meg, akárcsak a kanadai gyorskorcsolyacsapat a pekingi téli olimpia mai versenynapján. 

Alpesi sí, női lesiklás

Fotó: UPI

Immáron négy aranyéremnél és összesen hét éremnél járnak a svájciak alpesi síben, lesiklásban ráadásul mindkét aranyat elvitték. Corinne Sutter 2020-ban a szakági világkupát, tavaly a világbajnokságot nyerte meg az idei vk-szezonban viszont januárig győzelem nélkül állt. Pekingben aztán ismét mindenkinél gyorsabban síelve megszerezte az olimpiai aranyérmet is. A címvédő Sofia Goggia januári balesete és térdsérülése óta most versenyzett először és nagyszerű teljesítményével az ezüstérmet érdemelte ki. A dobogó legalsó fokára egy másik olasz versenyző, Nadia Delgado állhatott fel.

1. Corinne Suter (Svájc) 1:31.87 perc
2. Sofia Goggia (Olaszország) +0.16 mp hátrány
3. Nadia Delago (Olaszország +0.57
4. Kira Weidle (Németország) +0.71
5. Elena Curtoni (Olaszország) +1.00
6. Joana Hählen (Svájc) +1.29

Északi összetett, Gundersen-verseny (nagysánc+10 km)

Fotó: AP

A sportág jelenlegi legnagyobb klasszisa Jarl-Magnus Riiber tegnap jöhetett ki a karanténból, ahová covid-fertőzés miatt került. A norvég sportoló ehhez képest abszolút jó formában versenyzett, hiszen a síugrást követően vezetett 44 másodperccel a többiek előtt és sífutásban is az élen haladt. Két és fél kilométerrel a verseny vége előtt aztán megtörtént az olimpia drámája: Riiber nemes egyszerűséggel eltévedt és így az előnye csökkenése mellett a fáradtsággal is szembe kellett néznie, végül nyolcadikként ért célba. A viadal akárcsak a normálsánccal rendezett verseny szédületes befutót hozott: Jörgen Graabak két perces hátrányból futott fel az élre és Szocsi után a kínai fővárosban is olimpiai bajnok lett. Az elképesztő végjátékban a négytizedes hátránnyal célbaérő Jens Luraas Oftebro gondoskodott a kettős norvég győzelemről, míg Vatabe Akito alig hattizedes lemaradással bronzérmet szerzett.

1. Jörgen Graabak (Norvégia) 27:13.3 perc
2. Jens Luraas Oftebro (Norvégia) +0.4 mp hátrány
3. Vatabe Akito (Japán) +0.6
4. Manuel Faißt (Németország) +3.3
5. Lukas Greiderer (Ausztria) +11.8
6. Johannes Lamparter (Ausztria) +18.0

Biatlon, férfi váltó (4x7,5 km)

Fotó: AP

Nem túlzás, hogy az olimpia egyik legfordulatosabb döntőjét hozta a mai váltófinálé. Az orosz csapat szinte végig magabiztosan vezetett és Eduard Latipov is sokáig hibátlanul lőtt. A befejezőember azonban az utolsó lövészetnél valósággal összezuhant és két büntetőkörre kényszerült, amellyel odalett hazája győzelmi esélyei. A norvég négyes viszont pont az ellentétét járta be ennek az útnak: két ember után a hatodikként váltottak és Johannes Bö sífutóteljesítménye kellett ahhoz, hogy visszajöjjenek a dobogóért folyó harcba. Az utolsóként induló Vetle Sjaastad Christiansen aztán élete legnagyobb teljesítményét nyújtva az élre segítette a skandinávokat, akik megnyerték a finálét a franciák illetve a vigasztalhatatlan oroszok előtt. 

1. Norvégia (Sturla Holm Laegreid, Tarjei Bö, Johannes Bö, Vetle Sjaastad Christiansen) 1:19:50.2 óra (1+7 lőhiba)
2. Franciaország (Fabien Claude, Émilien Jacquelin, Simon Desthieux, Quentin Fillon Maillet) +27.4 mp hátrány (0+9)
3. Orosz csapat (Szaid Karimulla Halili, Alekszandr Loginov, Makszim Cvetkov, Eduard Latipov) +45.3 (2+6)
4. Németország +1:04.3 perc (1+9)
5. Svédország +1:49.4 (1+13)
6. Kanada +1:56.3 (2+9)

Gyorskorcsolya, férfi üldözéses csapat

Fotó: Hallgeir Engebraaten, Peder Kongshaug, Sverre Lunde Pedersen

Orosz-norvég párharc volt az aranyért a gyorskorcsolyázók csapatversenyében is. Előbbiek hiába futottak új olimpiai rekordot az elődöntőben, a norvégokat ma nem lehetett megállítani.  Az 5000-en bronzérmes Hallgeir Engebraaten, Peder Kongshaug és a csapatban már négy éve győzni tudó Sverre Lunde Pedersen triója az elődöntőben a hollandokat, a fináléban az oroszokat győzte le magabiztosnak mondható különbséggel. Mivel a bronzcsatát az amerikaiak nyerték, így Hollandia érmet sem szerzett uralkodó Európa-bajnokként. 

1. Norvégia (Hallgeir Engebraaten, Peder Kongshaug, Sverre Lunde Pedersen)
2. Orosz csapat (Danyiil Aldoskin, Szergei Trofimov, Ruszlan Zaharov)
3. Egyesült Államok (Casey Dawson, Emery Lehman, Joey Mantia)
4. Hollandia (Marcel Bosker, Sven Kramer, Patrich Roest)
5. Kanada (Jordan Belchos, Ted-jan Bloemen, Tyson Langelaar)
6. Dél-Korea (Csung Dzsae Von, Kim Min Szeok Jeon, Pak Szon)

Gyorskorcsolya női üldözéses csapat

Fotó: AFP

Hiába álltak ki a hollandok két olyan legendával, mivel Irene Schouten és Ireen Wüst, a hölgyeknél sem korcsolyázhattak döntőt, de itt legalább a bronzot megszerezték. Japán magabiztosan vezetett a finálé során, ám az utolsó kör során Takagi Nana elesett és ez elég volt ahhoz, hogy Kanada megelőzze őket. Isabelle Weidemann két egyéni érem után lett olimpiai bajnok, Valeria Maltais nyolc éve még rövidpályás gyorskorcsolyában volt dobogós ötkarikás játékokon. Ivanie Blondin szintén a legnagyobb sikerét érte el, pedig már kétszer volt világbajnok tömegrajtos versenyben. Utóbbi korcsolyázónőhöz kapcsolódó érdekesség, hogy ő Nagy Konrád, magyar csúcstartó felesége. 

1. Kanada (Ivanie Blondin, Valerie Maltais, Isabelle Weidemann)
2. Japán (Szato Ajano, Takagi Miho, Takagi Nana)
3. Hollandia (Marijke Groenewoud, Irene Schouten, Ireen Wüst)
4. Orosz csapat (Jelizaveta Golubeva, Jevgenyija Lalenkova, Natalija Voronyina)
5. Kína (Ahenaer Adake, Han Mej, Li Csi-si)
6. Norvégia (Marit Fjellander Böhm, Sofie Karoline Haugen)

Bob, férfi kettes

Fotó: DW

A csúszósportokat eddig is dominálták a németek, de azért így is döbbenetes, hogy mindhárom dobogós helyet besöpörték a mai versenyben. Thorsten Margis és Francesco Friedrich párosa 2018-ban kettesben és négyesben is diadalmaskodott Pjongcsangban és most négyből három futamot megnyerve címet védett. A verhetetlen duó mögött Johannes Lochner és Florian Bauer valamint Christoph Hafer és Matthias Sommer végzett. A versenyen 30 páros duó szerepelt, éppen emiatt kimagasló eredmény, hogy a monacói Rudy Rinaldi és Boris Vain az olimpiai pontszerzőnek számító hatodik helyen végzett. 

1. Francesco Friedrich, Thorsten Margis (Németország) 3:56.89 perc
2. Johannes Lochner, Florian Bauer (Németország) +0.49 mp
3. Christoph Hafer, Matthias Sommer (Németország) +1.69
4. Svájc +1.94
5. Ausztria +2.23
6. Monaco +2.25

Síakrobatika, női slopestyle

Fotó: Getty Images

Február 8-án múlt huszonkét éves  Mathilde Gremaud, de a svájci síakrobata már háromszoros X-Games-győztesnek és háromszoros olimpiai érmesnek vallhatja magát: Pjongcsangban ezüstérmes volt a lejtős versenyszámban, ugrásban pedig idén szerzett bronzérmet. Nem úgy tűnt, hogy a hiányzó aranyat ma gyűjtheti be, mivel a 12. helyen jutott be a fináléba, ehhez képest a második sorozatban eléggé magasra tette a lécet. A hazai pályán induló, ugrásban győzni tudó Ku Aj-ling Eileen az utolsó gyakorlatával megközelítette, de nem tudta megelőzni. A harmadik helyen az észt Kelly Sildaru zárta a látványos versenyt. 

1. Mathilde Gremaud (Svájc) 86.56 pont
2. Ku Aj-ling Eileen (Kína) 86.23
3. Kelly Sildaru (Észtország) 82.06
4. Anasztaszija Tatalina (Orosz csapat) 75.51
5. Maggie Voisin (Egyesült Államok) 74.28
6. Johanne Killi (Norvégia) 73.11

Snowboard, női ugrás

Fotó: Reuters

Két olimpiai bajnok az új-zélandi Zoi Sadowski-Synnott és az osztrák Anna Gasser küzdelme miatt marad emlékezetes a döntő a sportág szerelmesei számára. A címvédő Gasser az utolsó sorozatban aztán produkált egy 95,50 pontos ugrást, amire a slopestyle győztesének már nem volt válasza, így az osztrák klasszis nyerte meg második aranyérmét. A harmadik helyen a japán Murasze Kokomo zárt. 

1. Anna Gasser (Ausztria) 185.50 pont
2. Zoi Sadowski-Synnott (Új-Zéland) 177.00
3. Murasze Kokomo (Japán) 171.50
4. Ivabucsi Reira (Japán) 166.00
5. Zsung Ko (Kína) 160.00
6. Melissa Peperkamp (Hollandia) 141.75
…17. Kozuback Kamilla 110.50

Snowboard, férfi ugrás

Fotó: Getty Images

A két legjobb eredményt adják össze ebben a számban, és érdekes módon egy olyan sportoló nyerte az aranyat, aki egyik sorozatban sem produkálta a legmagasabb pontszámot, ám kiegyensúlyozottabb volt a többieknél. A házigazda hatodik aranyérmét nyerő, slopestyleban ezüstérmes Szu Ji-Mindg mögött a norvég esélyes Mons Röisland és a Pekingben egy aranyat már szerző Max Parrott végzett. 

1. Szu Ji-ming (Kína) 182.50
2. Mons Röisland (Norvégia) 171.75
3. Max Parrot (Kanada) 170.25
4. Kunitake Hiroaki (Japán) 166.25
5. Redmond Gerard (Egyesült Államok) 165.75
6. Niek van der Velden (Hollandia) 162.00

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/60274/pics/lead_800x600.jpeg
Gyorskorcsolya,Műkorcsolya,Alpesi sí,biatlon,északi összetett,Snowboard,MOB

További cikkek

Egyéni sportok

Gyorskorcsolya-vb: Schouten és Van der Poel az összetett világbajnokai

2022.03.06. 22:30
A svéd Nils van der Poel és a holland Irene Schouten győzelmével zárultak az összetett küzdelmek a norvégiai Hamarban rendezett …

Egyéni sportok

Gyorskorcsolya-vb: holland és norvég siker csapatsprintben

2022.03.05. 19:00
A férfiaknál Norvégia, a nőknél Hollandia nyerte a csapatsprintet a norvégiai Hamarban rendezett gyorskorcsolya-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Gyorskorcsolya-vb: holland aranyérmek és ezüstérmek sprintben

2022.03.04. 22:30
A férfiaknál és a nőknél is kettős holland győzelem született sprintben a norvégiai Hamarban rendezett gyorskorcsolya-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Vívás: elhunyt az olimpiai bajnok Marosi Paula

2022.03.04. 21:35
Életének nyolcvanhatodik évében elhunyt Marosi Paula olimpiai és világbajnok tőröző a magyar vívósport korszakos egyénisége.

Egyéni sportok

Peking 2022: kialudt a láng, befejeződött az olimpia

2022.02.20. 14:55
A záróünnepséggel hivatalosan is befejeződtek a XXIV. téli olimpiai játékok. A ceremónián Kónya Ádám sífutó vitte a magyar zászlót.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Johaug újabb fölényes győzelme, osztrák csapatarany- február 20.

2022.02.20. 09:15
A pekingi téli olimpia utolsó versenynapján Therese Johaug 30 kilométeres sífutásban is domináns győzelmet aratott, az alpesi …

Csapatsportok

Peking 2022: Finnország először aranyérmes a férfi jégkorongtornán

2022.02.20. 07:30
Finnország hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte az oroszokat a jégkorongtorna döntőjében és így megszerezte a pekingi téli olimpia utolsó aranyérmét.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: aranyérmes kínai páros, kettős német bobsiker - február 19.

2022.02.19. 17:30
Összesen hét döntőt rendeztek a pekingi téli olimpia utolsóelőtti versenynapján. A műkorcsolyázók párosversenyében hazai, női bobban …

Egyéni sportok

Peking 2022: 74 év után van újra belga aranyérmes, Schouten triplázott

2022.02.19. 10:15
A belga Bart Swings és a holland Irene Schouten győzelmével zárultak a tömegrajtos gyorskorcsolyaversenyek a pekingi téli olimpia utolsóelőtti …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Johannes Bö Peking legeredményesebb sportolója - február 18.

2022.02.18. 12:50
A francia Justine Braisaz-Bouchet és a norvég Johannes Thingnes Bö győzelmével zárultak a sílövők tömegrajtos versenyei a pekingi téli …