Olimpiai Híradó: drámai döntő biatlonban és északi összetettben, - február 15.

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

A norvég férfi bitalonváltó illetve honfitársuk az északi összetettben induló Jörgen Graabak is drámai versenyt nyert meg, akárcsak a kanadai gyorskorcsolyacsapat a pekingi téli olimpia mai versenynapján. 

Alpesi sí, női lesiklás

Fotó: UPI

Immáron négy aranyéremnél és összesen hét éremnél járnak a svájciak alpesi síben, lesiklásban ráadásul mindkét aranyat elvitték. Corinne Sutter 2020-ban a szakági világkupát, tavaly a világbajnokságot nyerte meg az idei vk-szezonban viszont januárig győzelem nélkül állt. Pekingben aztán ismét mindenkinél gyorsabban síelve megszerezte az olimpiai aranyérmet is. A címvédő Sofia Goggia januári balesete és térdsérülése óta most versenyzett először és nagyszerű teljesítményével az ezüstérmet érdemelte ki. A dobogó legalsó fokára egy másik olasz versenyző, Nadia Delgado állhatott fel.

1. Corinne Suter (Svájc) 1:31.87 perc
2. Sofia Goggia (Olaszország) +0.16 mp hátrány
3. Nadia Delago (Olaszország +0.57
4. Kira Weidle (Németország) +0.71
5. Elena Curtoni (Olaszország) +1.00
6. Joana Hählen (Svájc) +1.29

Északi összetett, Gundersen-verseny (nagysánc+10 km)

Fotó: AP

A sportág jelenlegi legnagyobb klasszisa Jarl-Magnus Riiber tegnap jöhetett ki a karanténból, ahová covid-fertőzés miatt került. A norvég sportoló ehhez képest abszolút jó formában versenyzett, hiszen a síugrást követően vezetett 44 másodperccel a többiek előtt és sífutásban is az élen haladt. Két és fél kilométerrel a verseny vége előtt aztán megtörtént az olimpia drámája: Riiber nemes egyszerűséggel eltévedt és így az előnye csökkenése mellett a fáradtsággal is szembe kellett néznie, végül nyolcadikként ért célba. A viadal akárcsak a normálsánccal rendezett verseny szédületes befutót hozott: Jörgen Graabak két perces hátrányból futott fel az élre és Szocsi után a kínai fővárosban is olimpiai bajnok lett. Az elképesztő végjátékban a négytizedes hátránnyal célbaérő Jens Luraas Oftebro gondoskodott a kettős norvég győzelemről, míg Vatabe Akito alig hattizedes lemaradással bronzérmet szerzett.

1. Jörgen Graabak (Norvégia) 27:13.3 perc
2. Jens Luraas Oftebro (Norvégia) +0.4 mp hátrány
3. Vatabe Akito (Japán) +0.6
4. Manuel Faißt (Németország) +3.3
5. Lukas Greiderer (Ausztria) +11.8
6. Johannes Lamparter (Ausztria) +18.0

Biatlon, férfi váltó (4x7,5 km)

Fotó: AP

Nem túlzás, hogy az olimpia egyik legfordulatosabb döntőjét hozta a mai váltófinálé. Az orosz csapat szinte végig magabiztosan vezetett és Eduard Latipov is sokáig hibátlanul lőtt. A befejezőember azonban az utolsó lövészetnél valósággal összezuhant és két büntetőkörre kényszerült, amellyel odalett hazája győzelmi esélyei. A norvég négyes viszont pont az ellentétét járta be ennek az útnak: két ember után a hatodikként váltottak és Johannes Bö sífutóteljesítménye kellett ahhoz, hogy visszajöjjenek a dobogóért folyó harcba. Az utolsóként induló Vetle Sjaastad Christiansen aztán élete legnagyobb teljesítményét nyújtva az élre segítette a skandinávokat, akik megnyerték a finálét a franciák illetve a vigasztalhatatlan oroszok előtt. 

1. Norvégia (Sturla Holm Laegreid, Tarjei Bö, Johannes Bö, Vetle Sjaastad Christiansen) 1:19:50.2 óra (1+7 lőhiba)
2. Franciaország (Fabien Claude, Émilien Jacquelin, Simon Desthieux, Quentin Fillon Maillet) +27.4 mp hátrány (0+9)
3. Orosz csapat (Szaid Karimulla Halili, Alekszandr Loginov, Makszim Cvetkov, Eduard Latipov) +45.3 (2+6)
4. Németország +1:04.3 perc (1+9)
5. Svédország +1:49.4 (1+13)
6. Kanada +1:56.3 (2+9)

Gyorskorcsolya, férfi üldözéses csapat

Fotó: Hallgeir Engebraaten, Peder Kongshaug, Sverre Lunde Pedersen

Orosz-norvég párharc volt az aranyért a gyorskorcsolyázók csapatversenyében is. Előbbiek hiába futottak új olimpiai rekordot az elődöntőben, a norvégokat ma nem lehetett megállítani.  Az 5000-en bronzérmes Hallgeir Engebraaten, Peder Kongshaug és a csapatban már négy éve győzni tudó Sverre Lunde Pedersen triója az elődöntőben a hollandokat, a fináléban az oroszokat győzte le magabiztosnak mondható különbséggel. Mivel a bronzcsatát az amerikaiak nyerték, így Hollandia érmet sem szerzett uralkodó Európa-bajnokként. 

1. Norvégia (Hallgeir Engebraaten, Peder Kongshaug, Sverre Lunde Pedersen)
2. Orosz csapat (Danyiil Aldoskin, Szergei Trofimov, Ruszlan Zaharov)
3. Egyesült Államok (Casey Dawson, Emery Lehman, Joey Mantia)
4. Hollandia (Marcel Bosker, Sven Kramer, Patrich Roest)
5. Kanada (Jordan Belchos, Ted-jan Bloemen, Tyson Langelaar)
6. Dél-Korea (Csung Dzsae Von, Kim Min Szeok Jeon, Pak Szon)

Gyorskorcsolya női üldözéses csapat

Fotó: AFP

Hiába álltak ki a hollandok két olyan legendával, mivel Irene Schouten és Ireen Wüst, a hölgyeknél sem korcsolyázhattak döntőt, de itt legalább a bronzot megszerezték. Japán magabiztosan vezetett a finálé során, ám az utolsó kör során Takagi Nana elesett és ez elég volt ahhoz, hogy Kanada megelőzze őket. Isabelle Weidemann két egyéni érem után lett olimpiai bajnok, Valeria Maltais nyolc éve még rövidpályás gyorskorcsolyában volt dobogós ötkarikás játékokon. Ivanie Blondin szintén a legnagyobb sikerét érte el, pedig már kétszer volt világbajnok tömegrajtos versenyben. Utóbbi korcsolyázónőhöz kapcsolódó érdekesség, hogy ő Nagy Konrád, magyar csúcstartó felesége. 

1. Kanada (Ivanie Blondin, Valerie Maltais, Isabelle Weidemann)
2. Japán (Szato Ajano, Takagi Miho, Takagi Nana)
3. Hollandia (Marijke Groenewoud, Irene Schouten, Ireen Wüst)
4. Orosz csapat (Jelizaveta Golubeva, Jevgenyija Lalenkova, Natalija Voronyina)
5. Kína (Ahenaer Adake, Han Mej, Li Csi-si)
6. Norvégia (Marit Fjellander Böhm, Sofie Karoline Haugen)

Bob, férfi kettes

Fotó: DW

A csúszósportokat eddig is dominálták a németek, de azért így is döbbenetes, hogy mindhárom dobogós helyet besöpörték a mai versenyben. Thorsten Margis és Francesco Friedrich párosa 2018-ban kettesben és négyesben is diadalmaskodott Pjongcsangban és most négyből három futamot megnyerve címet védett. A verhetetlen duó mögött Johannes Lochner és Florian Bauer valamint Christoph Hafer és Matthias Sommer végzett. A versenyen 30 páros duó szerepelt, éppen emiatt kimagasló eredmény, hogy a monacói Rudy Rinaldi és Boris Vain az olimpiai pontszerzőnek számító hatodik helyen végzett. 

1. Francesco Friedrich, Thorsten Margis (Németország) 3:56.89 perc
2. Johannes Lochner, Florian Bauer (Németország) +0.49 mp
3. Christoph Hafer, Matthias Sommer (Németország) +1.69
4. Svájc +1.94
5. Ausztria +2.23
6. Monaco +2.25

Síakrobatika, női slopestyle

Fotó: Getty Images

Február 8-án múlt huszonkét éves  Mathilde Gremaud, de a svájci síakrobata már háromszoros X-Games-győztesnek és háromszoros olimpiai érmesnek vallhatja magát: Pjongcsangban ezüstérmes volt a lejtős versenyszámban, ugrásban pedig idén szerzett bronzérmet. Nem úgy tűnt, hogy a hiányzó aranyat ma gyűjtheti be, mivel a 12. helyen jutott be a fináléba, ehhez képest a második sorozatban eléggé magasra tette a lécet. A hazai pályán induló, ugrásban győzni tudó Ku Aj-ling Eileen az utolsó gyakorlatával megközelítette, de nem tudta megelőzni. A harmadik helyen az észt Kelly Sildaru zárta a látványos versenyt. 

1. Mathilde Gremaud (Svájc) 86.56 pont
2. Ku Aj-ling Eileen (Kína) 86.23
3. Kelly Sildaru (Észtország) 82.06
4. Anasztaszija Tatalina (Orosz csapat) 75.51
5. Maggie Voisin (Egyesült Államok) 74.28
6. Johanne Killi (Norvégia) 73.11

Snowboard, női ugrás

Fotó: Reuters

Két olimpiai bajnok az új-zélandi Zoi Sadowski-Synnott és az osztrák Anna Gasser küzdelme miatt marad emlékezetes a döntő a sportág szerelmesei számára. A címvédő Gasser az utolsó sorozatban aztán produkált egy 95,50 pontos ugrást, amire a slopestyle győztesének már nem volt válasza, így az osztrák klasszis nyerte meg második aranyérmét. A harmadik helyen a japán Murasze Kokomo zárt. 

1. Anna Gasser (Ausztria) 185.50 pont
2. Zoi Sadowski-Synnott (Új-Zéland) 177.00
3. Murasze Kokomo (Japán) 171.50
4. Ivabucsi Reira (Japán) 166.00
5. Zsung Ko (Kína) 160.00
6. Melissa Peperkamp (Hollandia) 141.75
…17. Kozuback Kamilla 110.50

Snowboard, férfi ugrás

Fotó: Getty Images

A két legjobb eredményt adják össze ebben a számban, és érdekes módon egy olyan sportoló nyerte az aranyat, aki egyik sorozatban sem produkálta a legmagasabb pontszámot, ám kiegyensúlyozottabb volt a többieknél. A házigazda hatodik aranyérmét nyerő, slopestyleban ezüstérmes Szu Ji-Mindg mögött a norvég esélyes Mons Röisland és a Pekingben egy aranyat már szerző Max Parrott végzett. 

1. Szu Ji-ming (Kína) 182.50
2. Mons Röisland (Norvégia) 171.75
3. Max Parrot (Kanada) 170.25
4. Kunitake Hiroaki (Japán) 166.25
5. Redmond Gerard (Egyesült Államok) 165.75
6. Niek van der Velden (Hollandia) 162.00

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/60274/pics/lead_800x600.jpeg
Gyorskorcsolya,Műkorcsolya,Alpesi sí,biatlon,északi összetett,Snowboard,MOB

További cikkek

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Shiffrin és Valijeva drámája, norvég rekordbeállítás - február 17.

2022.02.17. 17:05
Mikaela Shiffrin és Kamila Valijeva is sportága legnagyobb sztárjaként utazott a kínai fővárosba, ám mindketten …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: amikor a hatodik helyre elég a legjobb idő - február 16.

2022.02.16. 18:00
A magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó úgy végzett a hatodik helyen, hogy jobb időt teljesített mint az aranyérmet megszerző kanadai …

Egyéni sportok

Peking 2022: a B-döntő megnyerésével olimpiai hatodik a férfi váltó

2022.02.16. 14:10
A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence összeállítású magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó megnyerte a B-döntőt …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Liu Shaoang a világ tetején - február 14.

2022.02.14. 15:40
Négy döntőt rendeztek a pekingi téli olimpián, és bármennyire is érdekesek voltak a versenyek, mi Liu Shaoang éremátadására figyeltünk legszívesebben.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: az első magyar egyéni bajnok és a többiek - február 13.

2022.02.13. 19:35
Liu Shaoang tovább írja a történelmet, hiszen immáron első magyarként egyéni olimpiai bajnoknak, kétszeres téli ötkarikás bajnoknak és …

Egyéni sportok

Peking 2022: Liu Shaoang olimpiai bajnok 500 méteren!

2022.02.13. 13:20
Liu Shaoang megszerezte Magyarország történetének első egyéni téli olimpiai aranyérmét miután az élen végzett az 500 méteres versenyben Pekingben.

Egyéni sportok

Peking 2022: Röiseland csúnyán megverte a mezőnyt, Fillon Maillet az élre tört

2022.02.13. 12:35
A norvég Marthe Olsbu Röiseland és a francia Quentin Fillon Maillet győzelmével zárultak a sílövők üldözéses versenyei a pekingi téli …

Egyéni sportok

Peking 2022 : hiába Kranjec óriási második menete, Odermatt az óriás-műlesiklás bajnoka

2022.02.13. 09:05
Zan Kranjec óriási második futama ellenére is a svájci Marco Odermatt győzelmével zárult a férfi óriásműlesiklás a …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: norvég ünnep biatlonban és síugrásban - február 12.

2022.02.12. 17:25
Norvégia két aranyéremmel zárta a pekingi olimpiai mai versenynapját, miután a biatlonos Johannes Bö és a síugró Marius Lindvik sem talált legyőzőre.

Egyéni sportok

Peking 2022: Johannes Bö a sílövők sprintversenyének győztese, fivére harmadik

2022.02.12. 11:35
A norvég Johannes Thingnes Bö nyerte a férfi biatlonosok 10 kilométeres sprintversenyét, így 25 másodperces előnnyel kezdi meg az …