Olimpiai Híradó: Johaug újabb fölényes győzelme, osztrák csapatarany- február 20.

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

A pekingi téli olimpia utolsó versenynapján Therese Johaug 30 kilométeres sífutásban is domináns győzelmet aratott, az alpesi sízők csapatversenyét Ausztria, a női curlingdöntő Nagy-Britannia nyerte. 

Jégkorong, férfi döntő

Finnország története során először nyerte meg a hokitornát, miután a döntőben hátrányból fordítva 2-1-re verte az orosz csapatot. A győztes gól már a harmadik harmad legelején megszületett. A torna legértékesebb játékosa a bronzérmes szlovák válogatott 17 éves klasszisa Juraj Slafkovsky lett. 

Alpesi sí, csapatverseny

Fotó: Reuters

Másodszor rendezték meg a sízők csapatversenyét, amelyet szombatról vasárnapra kellett halasztani az időjárás miatt. A szél most sem volt túl kegyes a paralell óriás-műlesikló pályán teljesítő versenyzőkhöz, ráadásul a kék és a piros pályán induló síző közül az esetek jelentős többségében előbbi győzött. A 15 válogatott közül a világranglistát vezető osztrákok, a Mikaela Shiffrinnel felálló amerikaiak, a pjongcsangi bronzérmes norvégok és a németek jutottak be a legjobb négy közé. A szabályok értelmében a négy párharcból hármat kellett megnyerni a továbbjutáshoz, 2-2 esetén az döntött, hogy melyik csapat futott jobb időt. Az elődöntőben az osztrákok ennek köszönhetően verték a norvégokat, míg a németek 3-1-re múlták felül az amerikaiakat. Az Egyesült Államok aztán a bronzmeccset is elveszítette és így Shiffrin érem nélkül távozott Pekingből. 

Lena Dürr a finálé elős körében legyőzte Katharina Truppét, de Stefan Brennsteiner egy 23.72-es idővel egyenlíteni tudott Julian Rauchfussal szemben. A harmadik körben Katharina Liensberger öt századdal felülmúlta Emma Aichert, így Johannes Stroltz hiába kapott ki Alexander Schmidetől, a német nem tudta megsíelni a legjobb időt és így 2-2-t követően Ausztria szerezte meg az aranyérmet. Stroltz történetének pikantériája, hogy csak januárban került be az osztrák csapata és most kétszeres olimpiai bajnoknak (alpesi összetettben is győztt) illetve ezüstérmesnek (műlesiklás) vallhatja magát. 

1. Ausztria (Katharina Truppe, Katharina Liensberger, Stefan Brennsteiner, Johannes Strolz)
2. Németország (Lena Dürr, Emma Aicher, Linus Strasser, Alexander Schmid, Julian Rauchfuss)
3. Norvégia (Maria Therese Tviberg, Thea Louise Stjernesund, Fabian Wilkens Solheim, Timon Haugan)
4. Egyesült Államok

Bob, férfi négyes

Fotó: MDR

Ahogyan a csúszósportok jelentős többségét, úgy a férfi bobosok királykategóriájának küzdelmeit is német dominancia jellemezte. A négy évvel ezelőtti bajnokok Francesco Friedrich, Thorsten Margis, Candy Bauer, Alexander Schüller az első futamban még honfitársaik mögé szorultak, utána viszont három futam alkalmával is leggyorsabbak voltak és megvédték címüket. Margis és Fridrich számára Pjongcsang után Pekingben is összejött a duplázás, így négyszeres olimpiai bajnokként utazhatnak haza. A Johannes Lochner vezette német egység megszerezte az ezüstérmet, míg harmadikként a párosban négy éve (holtversenyben) aranyat nyerő Justin Kripps nevével fémjelzett kanadai négyes zárt. 

1. Németország (Francesco Friedrich, Thorsten Margis, Candy Bauer, Alexander Schüller) 3:54.30 perc
2. Németország (Johannes Lochner, Florian Bauer, Christopher Weber, Christian Rasp) +0.37 mp
3. Kanada (Justin Kripps, Ryan Sommer, Cam Stones, Benjamin Coakwell) +0.79
4. Németország +0.85
5. Lettország +0.97
6. Nagy-Britannia +1.42

Sífutás, női 30 km

Fotó: Getty Images

A pénteki nap egyik fontos híre volt, hogy Therese Johaug kijelentette, hogy ma indul utoljára olimpiai döntőben, így óriási kérdés volt, hogy a kínai fővárosban a síatlont és a 10 kilométert megnyerő extraklasszist megszorítják-e a leghosszabb távon. Eredetileg ez lett volna az utolsó döntő, ám a versenyt három órával előrébb hozták az időjárás miatt. Johaugot ez sem zavarta és már az első kilométereken arra törekedett, hogy leszakítsa magáról a többieket. Féltávig ez sikerült is és végül jelentős arannyal nyerte karrierje negyedik olimpiai aranyérmét (a pekingi triplázás mellett 2010-ben még váltóval volt aranyérmes). Jessica Diggins abszolút kifutotta magát és a győzteshez képest egyedüliként ért be két percen belül a sprint után 30 kilométeren is érmet nyerve az amerikaiaknak. A bronzért óriási csata alakult ki Kerttu Niskanen bírta a legjobban a hajrát és szerezte meg a dobogó első fokát Jonna Sundlingék előtt. A verseny nagyobb részében harmadikként haladó Eva Andersson a nyolcadik helyre esett vissza az utolsó kilométeren, míg Natalija Nyerpejajeva feladni kényszerült a viadalt. 

1. Therese Johaug (Norvégia) 1:24.54.0 óra
2. Jessica Diggins (Egyesült Államok) +1:43.3 perc
3. Kerttu Niskanen (Finnország) +2:33.3
4. Jonna Sundling (Svédország) +2:35.4
5. Tatjana Szorina (Orosz csapat) +2:37.2
6. Rosie Brennan (Egyesült Államok) +2:38.7

Curling, női döntő

Fotó: AFP

A brit illetve a japán csapat is négy vereséget szenvedett a körmérkőzéses szakaszban, az elődöntőben viszont az európaiak óriási csatában (12-11) legyőzték a svédeket, míg az ázsiaiak 8-6-ra verték az első kiemelt, végül a dobogóról is lemaradó Svájcot. A finálé aztán egyoldalú küzdelmet hozott: Nagy-Britannia 4-1-re elhúzott az ötödik endig, majd a hetedik körben négy pontot elérve eldöntötte a meccset. Eve Muirhead, Vicky Wright, Jennifer Dodds, Hailey Duff és a tartalék Mili Smith egyaránt Európa-bajnok volt korábban, Muirhead pedig a világbajnoki cím, az EB-győzelmek valamint a Szocsiban szerzett olimpiai bronzérem után érte el karrierje legnagyobb sikerét. 

A döntőben: Nagy-Britannia–Japán 10–3

1. Nagy-Britannia (Eve Muirhead, Vicky Wright, Jennifer Dodds, Hailey Duff, Mili Smith)
2. Japán (Fudzsiszava Szacuki, Josida Csinami, Szuzuki Jumi, Josida Jurika, Isizaki Kotomi)
3. Svédország (Anna Hasselborg, Sara McMannus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs, Johanna Heldin)
4. Svájc
5. Kanada
6. Egyesült Államok

A XXIV. téli olimpiai játékok versenyei ezzel befejeződtek. Az elmúlt 16 napban összesen tizenöt sportág 109 versenyszámában avattak olimpiai bajnokot. A hivatalos záróünnepség magyar idő szerint 13 órakor kezdődik Pekingben. 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/60300/pics/lead_800x600.jpg
MOB,curling,Alpesi sí,sífutás,Peking 2022

További cikkek

Egyéni sportok

Vívás: elhunyt az olimpiai bajnok Marosi Paula

2022.03.04. 21:35
Életének nyolcvanhatodik évében elhunyt Marosi Paula olimpiai és világbajnok tőröző a magyar vívósport korszakos egyénisége.

Egyéni sportok

Sífutás: Therese Johaug az idény végén visszavonul

2022.03.04. 20:45
A jelenlegi világkupa-szezon végén befejezi pályafutását a négyszeres olimpiai bajnok norvég sífutó Therese Johaug.

Egyéni sportok

Peking 2022: kialudt a láng, befejeződött az olimpia

2022.02.20. 14:55
A záróünnepséggel hivatalosan is befejeződtek a XXIV. téli olimpiai játékok. A ceremónián Kónya Ádám sífutó vitte a magyar zászlót.

Csapatsportok

Peking 2022: Finnország először aranyérmes a férfi jégkorongtornán

2022.02.20. 07:30
Finnország hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte az oroszokat a jégkorongtorna döntőjében és így megszerezte a pekingi téli olimpia utolsó aranyérmét.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: aranyérmes kínai páros, kettős német bobsiker - február 19.

2022.02.19. 17:30
Összesen hét döntőt rendeztek a pekingi téli olimpia utolsóelőtti versenynapján. A műkorcsolyázók párosversenyében hazai, női bobban …

Egyéni sportok

Peking 2022: 74 év után van újra belga aranyérmes, Schouten triplázott

2022.02.19. 10:15
A belga Bart Swings és a holland Irene Schouten győzelmével zárultak a tömegrajtos gyorskorcsolyaversenyek a pekingi téli olimpia utolsóelőtti …

Egyéni sportok

Peking 2022: Bolsunov a lerövidített királyszámot is megnyerte

2022.02.19. 09:20
Az időjárási körülmények miatt 50 helyett 28,4 kilométeren rendezték meg a férfi sífutók utolsó versenyszámát a pekingi olimpián. Az aranyérmet a síatlont is …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Johannes Bö Peking legeredményesebb sportolója - február 18.

2022.02.18. 12:50
A francia Justine Braisaz-Bouchet és a norvég Johannes Thingnes Bö győzelmével zárultak a sílövők tömegrajtos versenyei a pekingi téli …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Shiffrin és Valijeva drámája, norvég rekordbeállítás - február 17.

2022.02.17. 17:05
Mikaela Shiffrin és Kamila Valijeva is sportága legnagyobb sztárjaként utazott a kínai fővárosba, ám mindketten …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: amikor a hatodik helyre elég a legjobb idő - február 16.

2022.02.16. 18:00
A magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó úgy végzett a hatodik helyen, hogy jobb időt teljesített mint az aranyérmet megszerző kanadai …