Úszás: Kós Hubert Michael Phelps korábbi edzőjével folytatja

sportfaktor.hu

Kós Hubert Európa-bajnok úszó az Egyesült Államokban, a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps korábbi edzőjének, Bob Bowmannek az irányítása mellett folytatja pályafutását.

A 19 esztendős magyar versenyző - aki két hete, a római kontinensviadalon 200 méter vegyesen győzött - az Arizona State Egyetemen készül majd többek között az franciák új világsztárjával, a budapesti világbajnokságon 200 és 400 méter vegyesen is aranyérmes francia Léon Marchand-nal.

Kós januárban csatlakozik az amerikai egyetem csapatához, a tanulmányait is ott folytatja.

A Magyar Úszó Szövetség keddi sajtóbeszélgetésén Kós elmondta, a Duna Arénában rendezett világbajnokságon a korábban az Arizona State-en tanuló és versenyző Bohus Richárd közvetítésével vette fel a kapcsolatot az amerikai edzőlegendával - aki már évekkel korábban "kinézte" őt -, ezt követően pedig a szakember látásmódja meggyőzte a váltásról.

A fiatal magyar versenyző megjegyezte, hazai medencében vegyesen nincs olyan ellenfele, akivel folyamatosan össze tudná mérni az erejét, főleg egy-egy szám specialistájával készült külön-külön - Milák Kristóffal, Kovács Benedekkel -, Amerikában azonban a francia Marchand mellett lehetősége lesz például az olimpiai bajnok Chase Kalisszal, és a Tokióban ezüstérmes Jay Litherlanddel is együtt edzeni, így egy-egy tréningen összeállhat egy világbajnoki döntős mezőny.

"A legnagyobb különbség a hazaival szemben az egyetemi bajnokság rendszere, ami gyakorlatilag folyamatos lehetőséget biztosít a fejlődésre"

- mondta Kós, aki beszélt arról is, hogy családjával és edzőjével, Magyarovits Zoltánnal közösen hozta meg a döntést a váltásról.

A vegyesúszó mezőnnyel kapcsolatban megjegyezte, Marchand ellépett a többiektől, de bízik benne, hogy a francia sztár közelében tudja majd tartani vele a lépést.

Marchand Bowman irányítása alatt elképesztő fejlődést produkált, a tokiói olimpián 4:10.09 percet úszott a 400 méter vegyes előfutamában - a döntőben valamivel rosszabb eredménnyel a hatodik lett -, ehhez képest a Duna Arénában már 4:04.28-cal diadalmaskodott. A francia versenyző az utolsó tíz méteren "maradt le" Phelphs 2008-as pekingi cáparuhás világrekordjától (4:03.84), de így is minden idők második legjobb eredményével, Európa-csúccsal nyert.

Kós Hubert augusztusi Eb-diadalával karrierje első nagy sikerét aratta a felnőttek között, de már a júniusi budapesti vb-n is jól úszott és hatodik lett fő számában. A római Eb-n a 200-as sikere mellett 400 m vegyesen és 100 m pillangón egyaránt negyedik helyen végzett, 200 háton pedig nyolcadik lett. A tavalyi rövidpályás Európa-bajnokságon 400 méter vegyesen bronzérmet nyert.

Címkék: Úszás
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/60460/pics/lead_800x600.jpg
Úszás

További cikkek

Egyéni sportok

Úszás: edzője szerint nagyon sokat javult Milák Kristóf hozzáállása

2022.09.22. 17:50
Edzője, Virth Balázs szerint nagyon sokat javult az olimpiai bajnok Milák Kristóf hozzáállása az idei szezonban.

Egyéni sportok

Wladár Sándor szerint Kós Hubertnek lendületet ad majd az amerikai környezet

2022.09.13. 15:15
Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke szerint Kós Hubertnek előnyére válhat, hogy a jövőben az Egyesült Államokban készül.

Egyéni sportok

Junior úszó-vb: arannyal és ezüsttel kezdtek a magyarok Limában

2022.08.31. 08:15
Egy-egy arany- és ezüstéremmel kezdték szereplésüket kedden a magyarok a Limában zajló junior úszó-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Vizes Eb: elkeseredettek a magyar nyíltvízi úszók, de várják az egyéni számokat

2022.08.18. 20:20
A csapatverseny törlése miatt elkeseredettek a római vizes Európa-bajnokság nyíltvízi küzdelmeire készülő magyar sportolók, …

Egyéni sportok

Vizes Eb: törölték a nyíltvízi úszók csapatversenyét

2022.08.18. 14:45
A várható kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a római úszó Európa-bajnokság szervezői törölték a nyíltvízi úszók küzdelmeiből a csapatversenyt.

Egyéni sportok

Vizes Eb: Kós arany-, Késely bronzérmes a medencés úszás zárónapján

2022.08.17. 19:50
Kós Hubert arany-, Késely Ajna pedig bronzérmet nyert a római úszó Európa-bajnokság zárónapján.

Egyéni sportok

Vizes Eb: Késely Ajna bronzérmes 400 méter gyorson

2022.08.17. 19:30
Késely Ajna bronzérmet nyert 400 méter gyorson szerdán a római úszó Európa-bajnokságon.

Egyéni sportok

Vizes Eb: Kós Hubert aranyérmes 200 méter vegyesen

2022.08.17. 19:20
Kós Hubert aranyérmet nyert 200 méter vegyesen szerdán a római úszó Európa-bajnokságon.

Egyéni sportok

Vizes Eb: Milák meglepetésekkel készül

2022.08.17. 15:20
Nem tartott nagy ünneplést utolsó úszását követően, jövőre pedig meglepetésekkel készül Milák Kristóf, aki kedden fejezte be a szereplését a római kontinensviadalon, három arannyal és két ezüsttel.

Egyéni sportok

Vizes Eb: két magyar a dobogó tetején

2022.08.16. 20:45
A magyarok négy arannyal, hét ezüsttel és két bronzzal a hollandokat megelőzve feljöttek az éremtáblázat második helyére.