Sportlövő Eb: Sike Renáta bronzérmes női sportpisztolyban

sportfaktor.hu

Sike Renáta bronzérmet szerzett kedden a Wroclawban zajló sportlövő Európa-bajnokságon a női sportpisztolyosok versenyében, ezzel éppen lemaradt a párizsi olimpiai kvótáról.

A BHSE világbajnoki bronzérmes versenyzője a 30+30 lövéses alapverseny mindkét felében kiegyensúlyozottan lőtt és 583 körrel magabiztosan jutott a legjobb nyolc közé, ahol két csoportra osztották a pisztolyosokat. Sike az elődöntőben a francia Camille Jedrzejewskivel, a lengyel Klaudia Bresszel és a görögök olimpiai bajnokával, Anna Korakakival csapott össze.

Ebben a szakaszban már nem köröket számolnak, hanem pontokat kapnak a lövők. Minden 10,2 kör vagy annál jobb eredmény ér pontot.

Sike a négyszer öt lövéses versenyben kettő ponttal zárta az első részt, majd négyet szerzett, s az élről várta a folytatást. A harmadik szériában szintén négy pontot ért el, majd az utolsóban kettőt tett hozzá és 12 ponttal zárt. A záró szériában a lengyel versenyzőnek gondja támadt a fegyverével, így ő a többiek után, egyedül lőhetett, de ez már Sike továbbjutását nem fenyegette, mivel a francia és a görög lövőt is megelőzte.

Az elődöntő után tíz perccel kezdődött a finálé, melyben szintén pontokat osztottak, viszont ebben a szakaszban négy sorozat után csak a negyedik helyezett számára ért véget a küzdelem.

A riói olimpikon magyar pisztolyosnak Bres mellett a német Doreen Vennekamppal és az olasz Maria Varricchióval kellett megküzdenie az éremért és a kvótáért. Az első sorozat után Sike két találattal az utolsó helyen állt, a másodikban csak egyetlen pontot tudott szerezni, így jelentős volt a lemaradása. A harmadik és a negyedik sorozatban aztán a 44 éves magyar lövő hibátlanul teljesített, így a 12 pontos Varricchio búcsúzott, Sike pedig holtversenyben a kvótát érő második helyen állt.

A finálé második felének első sorozatában a magyar lövő háromszor rontott, így egykörös lemaradásban volt Breshez képest. A hatodik sorozatban mindketten idegesen, három-három hibát vétve lőttek, az összevetésből így a hazai versenyző jött ki jobban, Sike pedig pályafutása ötödik Eb-bronzérmét gyűjtötte be. A magyar sportoló annak ellenére széles mosollyal fogadta dobogós helyét, hogy mindössze egyetlen körrel maradt le a párizsi kvótáról, melyet Bres mellett rendkívül magabiztos teljesítménnyel, mindössze hat rontással Vennekamp szerzett meg.

Sike Renáta a szövetség honlapján először arról beszélt, hogy mindent kiadott magából.

"Ez volt ma a maximum, úgyhogy nem bánom, hogy nem első lettem vagy második, és nincs meg még az ötkarikás kvótám. Ez volt az első olimpiai kvalifikációs verseny"

- fejtette ki, majd rátért a szerdai történésekre.

"Reggel 8 órakor kezdődtek a versenyek, nekem ez egy picit szokatlan, nem vagyok koránkelő, úgyhogy eléggé megviselt az 5.30-as ébresztő és 7 órakor már a lőtéren kellett lenni. Ennek ellenére nagyon jól sikerült a pontlövészetem, utána nem néztem meg, hogy hányadik helyen állok a versenyben. Az alapverseny gyors része volt a legnehezebb, melós volt, a fináléra viszont nyugalom szállt meg. A döntő első szakaszában igyekeztem kikapcsolni a külvilágot, és a végén boldogan konstatáltam, hogy bejutottam a négy közé. A végén már nagyon fájt a kezem, kicsit túl is izgultam, sokkal jobban ráfeszítettem a markolatra"

- tette hozzá. 

A versenyszámban a világranglista-vezető Major Veronika 580 körrel a 12. lett, míg a 2015-ben Eb-győztes Csonka Zsófia 575-tel a 25.

Szerdán kerül sor a férfi kisöbű szabadpuska összetett versenyére is. A keddi selejtezőből mindhárom magyar, Hammerl Soma, a világranglista-első Pekler Zalán és Péni István is magabiztosan jutott be a 3x20 lövéses alapversenybe, mely 15.45-kor kezdődik.

A lengyelországi kontinensviadalon négy ötkarikás egyéni számban összesen nyolc kvótát osztanak ki a párizsi játékokra, minden számban az első két-két helyezettnek.

Címkék: Sportlövészet
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/60649/pics/lead_800x600.jpg
Sportlövészet

További cikkek

Egyéni sportok

Sportlövészet: elhunyt a világbajnok Bodnár Tibor

2022.02.05. 17:30
Hatvanhat éves korában meghalt Bodnár Tibor Európa-bajnok, világbajnok, olimpiai ötödik helyezett sportlövő.

Egyéni sportok

Edzőváltások, botrányok, és példátlan sikerek - Ez történt 2021 második negyedévében

2021.12.29. 12:15
A 2021-es esztendő második negyedéve a végletekről szólt. Rengeteg haláleset, tragédia és botrány. A másik …

Egyéni sportok

Paralimpia 2020: bronzérmes a sportlövő Dávid Krisztina!

2021.08.31. 05:30
A sportlövő Dávid Krisztina szerezte a magyar küldöttség újabb érmét a tokiói paralimpián, miután harmadikként végzett a női légpisztolyosok P2-es kategóriájában.

Egyéni sportok

Tokió 2020: hetedik helyen végzett a magyar légpuskás csapat

2021.07.27. 07:30
Hetedik helyen végzett Péni István és Mészáros Eszter kettőse a légpuskások vegyescsapatainak versenyében.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: magyar helytállás és nagyszerű döntők - július 26.

2021.07.26. 17:30
Nem született magyar érem az olimpia harmadik versenynapján, de Márton Anna, a 4x100-as férfi gyorsúszóváltó és Bicsák Bence is kimagasló …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Siklósi Gergely fényesen csillogó ezüstje, magyar pontok - július 25.

2021.07.25. 17:35
Siklósi Gergely ezüstérme mellett további öt magyar sportoló szerzett olimpiai pontot a második versenynapon.

Egyéni sportok

Tokió 2020: Péni István ötödik légpuskában

2021.07.25. 08:55
Péni István a pontszerző, ötödik helyen zárta a légpuskások 10 méteres versenyszámát a tokiói olimpián.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Szilágyi Áron történelmet írt - július 24.

2021.07.24. 17:35
Már az első hivatalos versenynapon megszületett a magyar küldöttség első aranyérme a tokiói olimpián. A nyitónapon összesen 11 aranyérem talált gazdára.

Egyéni sportok

Tokió 2020: hatalmas drámában kínai aranyérem a női légpuska döntőjében

2021.07.24. 04:20
Az orosz Anasztaszija Galasina elizgulta az utolsó lövést, így Kínába került az első aranyérem a tokiói olimpián, miután Jang Csien megnyerte …

Csapatsportok

Tokió 2020: megvan az első magyar aranyérem – ÉLŐ HÍRFOLYAM, július 24.

2021.07.24. 03:45
Már négy döntőn túl vagyunk, Szilágyi Áron pedig biztosan éremért küzdhet, miután bejutott a legjobb négybe a férfi kard mezőnyében. …